7 Tips Mendidik Anak Anda Ketika Berada Di Masjid



Ingatlah bahawa kanak-kanak walau di masjid sekalipun akan tetap menjadi kanak-kanak. Adalah mustahil untuk mereka berubah dengan serta-merta menjadi seperti orang dewasa.
mereka bersemangat, mereka impalsif, mereka perlu bergerak, mereka belum boleh mengawal diri. Ruang yang luas dan lapang sangat mengujakan bagi mereka.
Lapar, letih, mengantuk, panas, sejuk, dan bosan akan membuatkan mereka meragam.
Apabila membawa kanak-kanak ke masjid, adalah menjadi tanggungjawab ibu bapa untuk memerhati 7 tips ini:
#1- Menyediakan keperluan sewajarnya supaya mereka tidak lapar dan dahaga.
#2- Memastikan keselesaannya supaya mereka mempunyai ruang dan tidak kebosanan.
#3- Memberi bimbingan kepadanya terlebih dahulu dan dari masa ke semasa supaya mereka tahu adab di masjid.
#4- Mengajak dan memberi galakan untuk mereka mengikuti imam supaya mereka dilatih untuk bersolat.
#5- Memberi pujian apabila mereka berkelakuan elok supaya mereka bersemangat untuk terus menjadi baik.
Bahkan ibu bapa juga boleh memberikan ganjaran hadiah jika mereka mengikut tertib.
#6- Memberi peringatan jika mereka melakukan kesilapan supaya mereka memperbetulkan kesilapannya.
#7- Menegah jika mereka keterlaluan supaya mereka tahu mereka sudah melampaui batas.
Andai dibiarkan, mereka tidak akan tahu bagaimana untuk menghormati masjid dan makmum yang lain. Andai diherdik, mereka tidak akan suka untuk datang ke masjid lagi.
Latihlah anak untuk ke masjid dari masa ke semasa supaya mereka menjadi biasa. Kebiasaan menjadikan anak lebih tertib dan tenang.
Kanak-kanak akan tetap menjadi kanak-kanak walau di mana sekalipun. Orang dewasa perlu bersikap seperti orang dewasa dalam menguruskan kanak-kanak.
 
Sumber: tzkrh.com 
The post 7 Tips Mendidik Anak Anda Ketika Berada Di Masjid appeared first on Islam Itu Indah.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.islamituindah.my/7-tips-mendidik-anak-anda-ketika-berada-di-masjid/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Tips Sebelum Bawa Anak Ke Masjid

Tips Sebelum Bawa Anak Ke Masjid

papar berkaitan - pada 19/5/2019 - jumlah : 102 hits
Ramadan bulan yang ingin diambil kesempatan oleh banyak pihak termasuk ibu dan bapa pergi ke masjid menunaikan solat sunat terawih Tindakan itu juga sekaligus akan melatih anak anak menjadi lebih dekat dengan ibadah dan lebih rajin pergi ke...
Tips Mendidik Anak Daripada Dato Dr Sheikh Muszaphar Angkasawan Pertama Negara

Tips Mendidik Anak Daripada Dato Dr Sheikh Muszaphar Angkasawan Pertama Negara

papar berkaitan - pada 15/5/2019 - jumlah : 157 hits
Salam dears Umur baru 8 tahun tapi dah mampu buat silibus tingkatan satu memang wowww sangat Itulah yang Mama rasa semasa menghadiri Kumon Advanced Student Forum 2019 baru baru ni Dan juga rasa sangat inspired bila dapat dengar sendiri tips...
Tips Elak Gastrik Ketika Puasa Bersama Lazz

Tips Elak Gastrik Ketika Puasa Bersama Lazz

papar berkaitan - pada 9/5/2019 - jumlah : 201 hits
Assalamualaikum w b t Tiada Alasan Untuk Tidak Berpuasa Gastrik antara penyakit yang korang jangan buat main main tau Pedih perut sakitnya jangan nak katalah kan cuma ini bukan alasan untuk sesiapa yang mampu berpuasa untuk tidak berpuasa M...
16 Tips Amalan Sihat Ketika Berpuasa

16 Tips Amalan Sihat Ketika Berpuasa

papar berkaitan - pada 8/5/2019 - jumlah : 145 hits
Berikut merupakan amalan sihat ketika berpuasa yang boleh dijadikan panduan untuk kita semua Bila berpuasa ni semoga kita semua bukan sahaja beroleh pahala yang berlipat ganda malah mendapat tubuh badan yang sihat dengan cara islam yang mud...
4 Tips Membangunkan Anak Sahur Puasa Ramadhan

4 Tips Membangunkan Anak Sahur Puasa Ramadhan

papar berkaitan - pada 8/5/2019 - jumlah : 133 hits
Bunda apakah anak Anda sudah ikut berpuasa Salah satu tantangan dalam melatih anak berpuasa selain melatih anak untuk tidak makan dan minum selama beberapa jam adalah membangunkannya untuk makan sahur Bagaimana caranya Tips Membangunkan Ana...
Tips Bawa Anak Naik Pengangkutan Awam

Tips Bawa Anak Naik Pengangkutan Awam

papar berkaitan - pada 9/5/2019 - jumlah : 205 hits
Tips Bawa Anak Naik Pengangkutan Awam Cerita bulan lepas yang umi dok peram dek kerana mood nak blogging agak ke laut Hari tu umi memang plan nak balik Pahang dengan babah tapi last minit babah terpaksa cancel cuti sebab kursus yang dijalan...
Tips Kurangkan Pedih Perut Ketika Puasa

Tips Kurangkan Pedih Perut Ketika Puasa

papar berkaitan - pada 11/5/2019 - jumlah : 221 hits
TIPS Kurangkan Pedih Perut Ketika Puasa Tak terasa dah masuk 5 hari berpuasa tak terasa la pula dah hampir seminggu bagaimana dengan puasa korang tahun ni semoga masih bertahan caiyoookkk Masuk bulan Puasa ni mesti ramai yang berkemungkinan...
Tips Keuangan Media Sosial Dan Fakta Penyebab Anak Muda Makin Boros

Tips Keuangan Media Sosial Dan Fakta Penyebab Anak Muda Makin Boros

papar berkaitan - pada 16/5/2019 - jumlah : 100 hits
Media sosial bisa membuat para milenial dan generasi Z menjadi makin boros belanja Kenapa Ternyata penyebabnya karena lapar mata Para anak muda ini kerap ingin membeli apa yang mereka lihat di media sosial yang belum tentu mereka butuhkan
Tips Melatih Anak Kecil Untuk Berpuasa

Tips Melatih Anak Kecil Untuk Berpuasa

papar berkaitan - pada 14/5/2019 - jumlah : 166 hits
Alhamdulillah hampir seminggu umat islam telah berpuasa di bulan Ramadhan entry kalini ni saya nak share tips buat ibu bapa yang sedang mendidik anak2 supaya belajar berpuasa bukan senang nak melatih anak berpuasa yer bila ye had umur yang ...
Meski Begitu Cantik Wanita Ini Ditinggalkan Suami Demi Pelakor Setelah Melahirkan

Kaki Pukul Kenali Asri Janggut Yang Sebenar

Permohonan Bsh Mahasiswa 2020 Rm100 Sebulan

Cukuplah Jalur Gemilang Dihina Empat Suspek Ditahan Disyaki Pasang Bendera Secara Terbalik

Kadar Pinjaman Asb Terkini Cimb Maybank Rhb

Cek Fakta Tanda Salib Di Belakang Aa Gym Ternyata

Aksi Bengis Sekretaris Sewa Pembunuh Bayaran Demi Harta Wn Taiwan

Sokong Pendedahan Najib Seperti Kita Sokong Dap Londehkan Najib



5 Kereta Keluaran Malaysia Yang Gagal Teruk di Pasaran Tempatan

Info Dan Sinopsis Drama Kebaya Kasut Kanvas TV3

Apa Yang Berlaku Kepada Badan Apabila Anda Mengambil Steroid

6 Letupan Akibat Kemalangan Paling Kuat Dalam Sejarah

Kisah Doktor Perubatan Yang Tak Mandi Guna Sabun Selama 5 Tahun


Kenapa Idm Masih Menjadi Pemuat Turun Diminati Ramai Ini Antara Sebabnya

Adakah Wajib Nafkah Untuk Isteri Yang Bekerja

Epic Ingin Menawarkan Kedai Aplikasi Alternatif Untuk Iphone Jika Dibenarkan Amanz

Cara Mudah Cepat Menikmati Laksa Ikan Seekor Yang Padu

Tedia Polis Wanita Jadi Wira Selamatkan Warga Emas Daripada Digilis Kereta Api Selepas Kerusi Roda Tersekat Di Landasan

Resepi Bubur Lambuk