Tips Bawa Anak Naik Pengangkutan Awam


Tips Bawa Anak Naik Pengangkutan Awam | Cerita bulan lepas yang umi dok peram dek kerana mood nak blogging agak ke laut. Hari tu, umi memang plan nak balik Pahang dengan babah, tapi last minit babah terpaksa cancel cuti sebab kursus yang dijalankan kena betul dengan tarikh yang kami nak balik Pahang. Setelah berbincang dengan babah, maka, kami ubah plan kami untuk ke Pahang.Kali ni umi kena turun ke Melaka pulak.Actually, tujuan nak ke Pahang tu sebab nak melihat anak saudara umi babah yang akan terbang ke Mesir untuk sambung belajar.Bila kami ke Pahang, jadi tak perlulah kan hantar dia ke KLIA.Tapi terpaksalah ubah plan tu.Disebabkan Nenek (MIL) tak dapat nak pergi ke Pahang, Jadi kita ikut mereka hantar ke KLIA.Kebetulan kakak ipar yang kat Melaka pun nak pergi, so kita tumpanglah sekali. Umi malas nak drive dengan budak-budak,so umi plan nak naik bas.Saja nak bagi mereka rasa naik bas.Tapi kalau ikutkan adik dah ada pengalaman naik bas.Ada entry perjalanan pertama Naura menaiki bas ke Pahang. So, pengalaman ni adalah pertama bagi kakak pulak.Kami naik dari Larkin dan turun ke Muar.Kenapa Muar? sebab MASA tu yang paling hampir bila kami sampai ke Larkin.Malas nak tunggu lama-lama.Lagi pun masa tu, abang ipar ada di sekitar Muar.So, tak risau..heheh. Sampai ke Larkin, kami terus menuju ke Machine ticket yang disediakan disitu.Sekarang ni tak perlu dah melalui orang,hanya thru machine je.TAPI……….Perlu diingatkan korang yang nak menaiki bas.Apabila korang membeli tiket bas, korang tau setiap nombor kad pengenalan anak-anak ye.Kalau takde ic  takpe, janji korang ingat nombor ic mereka. Kalau korang perhatikan tiket bas tu dah ada ic yang tertera.Sebenarnya ia bertujuan untuk insurans di mana jika berlaku apa-apa yang tidak diingini sepanjang perjalanan menaiki bas tersebut, senang kita nak claim. So, sebab tu kena tau ic orang yang kita bawak.Pengalaman umi masa nak pergi tiket balik.Umi betul-betul terlupa yang ic anak-anak semua pada babah.Jadi masa nak balik ke Johor hari tu, kalutlah call babah tanya pasal no ic anak-anak…so kena take noted ye Dah habis cerita pasal tiket, kita cerita pulak pasal anak-anak ni.Nak bawak anak-anak menaiki pengangkutan awam ni, memang mencabar jugak.Sebab tu kena sedia mental dan fizikal untuk bawak diorang ni.Yelah dengan bawak dua orang anak yang baru nak membesar ni.Memang banyak ragam.Mana nak bawak beg lagi, Nak pegang mereka lagi, Walaupun aku pergi dengan MIL, tapi tak boleh jugak nak harapkan dia.Yelah..Usia dah lanjut, mana cergas nak buat semua tu.Jadi umi kena jadi superwoman yang kena ada kuasa 10…hahahah…itu kata kakak la..   Tapi umi dahpun siapkan segalanya supaya perjalanan kami tu jadi sesuatu yang menyeronokkan.So, umi ada beberapa tips bagaimana nak handle anak-anak supaya mereka tak berkelakuan aneh semasa dalam perjalanan menaiki pengangkutan awam ni. TIPS BAWA ANAK NAIK PENGANGKUTAN AWAM   1.BAWA SEMINIMUM YANG  MUNGKIN BEG PAKAIAN Bila ada anak, of course baju lebih tu penting.Kalau umi naik kereta, memang umi akan pastikan bawa baju yang mencukupi malah lebih lagi.Tapi bila naik bas ni,kena bawak beg yang tidak terlalu banyak.So 3 orang untuk 1 beg.Senang umi pakai beg roda je.Tambah satu lagi beg nenek, nasib baik tak besar,Jadi boleh letak atas beg kami tadi. Lagi satu, bawa bagpack untuk memudahkan korang membawa barang-barang penting seperti botol air, mainan anak,makanan, pampers, beg plastik,wet tissue dan tuala kecil. nanti umi terangkan satu-satu setiap kegunaan yang umi bawak tu. 2.PASTIKAN ANAK SUDAH KE BILIK AIR SEBELUM MENAIKI BAS Yang ni setengah jam atau sejam sebelum naik bas, umi akan pastikan mereka ke bilik air dulu.Ini penting walau perjalanan taklah makan masa 5-6 jam.Wajib buat.Kalau mereka pakai pampers takpelah kan.Kalau kena nak kencing masa dalam bas, haru jugak umi nak buat.Walaupun langkah berjaga-jaga dengan membawa extra pampers di dalam beg, kemungkinan-kemungkinan yang berlaku kita tak boleh nak jangka.Kalau Naura dia takkan suka nak kencing dalam pampers disiang hari.Kakak pulak jenis kalau naik kereta, dalam sejam mesti dia rasa nak terkencing.So, langkah terbaik adalah, suruh mereka ke toilet dulu sebelum naik bas. 3.BAWA MAKANAN SECUKUPNYA  Walaupun sebelum naik bas, dah bagi anak-anak makan dulu, tapi umi tetap bekalkan mereka makanan.Contohnya roti, coklat , air dan sebagainya.Bagi mengelakkan mereka bosan dan kelaparan dalam bas.Tantrum mereka kita tak boleh jangka. 4. BAWA PERMAINAN KEGEMARAN MEREKA Umi kalau pergi kemana-mana pun akan bawa mainan kegemaran mereka.Taknaklah mereka tertumpu sangat dengan gadget kan.So, dalam bas mereka masih boleh bermain dengan permainan mereka tu. Kalau si adik, dia kan ke hulu hilir dengan little ponny tu.Kakak dengan macam-macam mainan di dalam bag yang dia sendiri dah pilih.Tak lupa juga umi bawa flash card.Sambil-sambil tu boleh la ajar mereka.Boleh jugak bawa buku dalam bas.Tapi bila baca buku ni takut diorang pening.Jadi kita bagi diorang mainanlah.. 5.BAWA BEG PLASTIK KECIL,WET TISSUE ATAU TUALA KECIL Kalau ikut pengalaman dari bawa Naura menaiki bas di entry lepas, dia akan muntah.Mungkin kerana jalan ke menuju ke Pahang dulu, agak teruk , so dalam bas dia muntah.Umi bekalkan beg plastik kecil di dalam bagpack.Wet Tissue tu penting jugak, Nak basuh air takde, so kita guna wet tissue. Tuala kecil tu standby jika diperlukan.   Dalam bagpack umi spare jugak sehelai baju dan seluar yang nipis².Kotlah air tumpah ke.Makanan tumpah atau mereka termuntah, boleh la terus tukar baju mereka. 6.BAWA UBAT-UBATAN Ni jika diperlukan sahaja.Selalunya umi akan bawak vicks ataupun minyak telon dalam bag.Kotlah diorang sakit perut ke.Jadi penyelamatnya bawak jelah pape minyak..biasa kalau kat rumah, bedak pun boleh buat sapu…hahaha…   Hah… itu jelah yang penting dan yang umi buat bagi memastikan takde pape yang berlaku sepanjang perjalanan menaiki pengangkutan awam. Alhamdulillah..sepanjang ke Melaka dan balik ke Johor tiada apa-apa insiden yang boleh umi jadi Hijo.Kakak dengan adik behave sampailah tiba di rumah.Cuma penat nak melayan kakak yang tak tidur dalam bas.Banyak bertanya tentang itu dan ini Sekian tips dari umi. kot korang ada lagi tips yang bagus boleh la share di komen ye.      
The post Tips Bawa Anak Naik Pengangkutan Awam appeared first on Kisahsidairy.com.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://kisahsidairy.com/tips-bawa-anak-naik-pengangkutan-awam/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Mudik Naik Kereta Api Bareng Anak Ini Tips Supaya Nyaman

Mudik Naik Kereta Api Bareng Anak Ini Tips Supaya Nyaman

papar berkaitan - pada 8/5/2019 - jumlah : 100 hits
Mudik merupakan tradisi yang paling ditunggu tunggu oleh setiap mereka yang tinggal di perantauan Tak heran jika setiap lebaran jumlah pemudik yang kembali ke kampung halaman sangatlah banyak karena memang momen lebaran merupakan momen yang...
Dian Nekat Bawa Kabur Anak Tiri Dan Minta Tebusan Rp 100 Juta Ke Istri

Dian Nekat Bawa Kabur Anak Tiri Dan Minta Tebusan Rp 100 Juta Ke Istri

papar berkaitan - pada 12/5/2019 - jumlah : 44 hits
Bocah itu diketahui anak tiri dari pelaku Cekcok bersama istrinya yang tidak lain adalah ibu kandung korban pelaku nekat membawa kabur anak tirinya itu
Ibu Tak Payahlah Bawa Bayi Ke Bazar Ramadan Tempat Tak Sesuai Untuk Anak

Ibu Tak Payahlah Bawa Bayi Ke Bazar Ramadan Tempat Tak Sesuai Untuk Anak

papar berkaitan - pada 9/5/2019 - jumlah : 112 hits
Bawa bayi bersama ke bazar Ramadan bersama memang boleh mengundang bahaya Ibu bapa perlu peka dan berhati hati Membeli belah di bazar Ramadan memang menjadi budaya bagi masyarakat kita Ia sebahagian kemeriahan bagi bulan puasa bagi mendapat...
Empat Didakwa Bawa Ayam Naik Bas Ekspres

Empat Didakwa Bawa Ayam Naik Bas Ekspres

papar berkaitan - pada 9/5/2019 - jumlah : 79 hits
JOHOR BAHRU Empat individu dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini hari ini atas kesalahan mengangkut 13 ekor ayam jantan menggunakan bas ekspres tanpa permit April tahun lalu Keempat empat tertuduh Fauzi Yazid 47 Nik Nurilham Muhamad Afan...
Tips Mengoptimalkan Tumbuh Kembang Anak

Tips Mengoptimalkan Tumbuh Kembang Anak

papar berkaitan - pada 27/4/2019 - jumlah : 88 hits
Tumbuh kembang anak memang harus menjadi fokus orang tua mulai sejak ia dilahirkan hingga ia masuki usia remaja Wajar jika orang tua dituntut untuk cermat dalam memenuhi segala kebutuhan anak karena itu dapat mempengaruhi pertumbuhan fisik ...
Wanita Ini Beri Tips Untuk Orang Tua Agar Anak Bisa Sukses

Wanita Ini Beri Tips Untuk Orang Tua Agar Anak Bisa Sukses

papar berkaitan - pada 10/5/2019 - jumlah : 49 hits
Esther Wojcicki adalah seorang ibu dari 3 anak perempuan yang sukses di bidangnya masing masing Dia tidak pernah menyangka bahwa foto keluarganya akan muncul di sampul majalah karena kesuksesan anak anaknya
Kerajaan Melancarkan Dana Pengangkutan Awam Rm500 Juta

Kerajaan Melancarkan Dana Pengangkutan Awam Rm500 Juta

papar berkaitan - pada 3/5/2019 - jumlah : 76 hits
KUALA LUMPUR Kerajaan hari ini melancarkan Dana Pengangkutan Awam berjumlah RM500 juta dan menawarkan kadar subsidi dua peratus kepada pemohon yang layak mendapatkan dana itu kata Menteri Kewangan Lim Guan Eng Beliau berkata Dana Pengangkut...
Pilu Ajal Mu Cikgu 4 Hari Baru Disedari Meninggal Dibilik

Sesungguhnya Daging Babi Sudah Halal Dimakan

Malaysia Kalahkan Thailand 2 1 Kelayakan Piala Dunia Asia

Kepentingan Penama Kwsp Sijil Mati Surat Nikah Belum Tentu Dapat Keluarkan Simpanan Arwah

Bn Ajak Jangan Undi Bersatu Sebab Tulisan Khat Jawi Apa Kata Pas

Applikasi Mobile Malaysia Untuk Masalah Kereta Anda

Krim Dan Sabun Gelenggang 0103443880

Resepi Popia Cheese Carbonara



5 Cara Kita Sedang Dikawal Oleh Komunis China

Apa Yang Sami Buddha Buat Setiap Hari

Apakah Yang Dimaksudkan Dengan Kawasan Schengen Dan Mengapa Ia Sangat Penting

6 Motosikal 250cc Paling Laju Setakat Ini

Biodata Siti Khadijah Halim Pelakon Drama Dia Yang Ku Cinta


10 Langkah Mudah Cara Melanggan Disney Bagi Rakyat Malaysia

Top 5 Bubble Tea Store In Kuala Lumpur

Kes Bafia Mahkamah Ketepikan Sabitan Rafizi

Program Merakyatkan Seni Budaya Love Your Roots

Isteri Tak Kisah Beranak Setiap Tahun Kalau Suami Offer Jadi Tukang Jaga

Mungkin Ramai Yang Cuba Menakut Nakutkan Anda Tentang Sakit Bersalin Jauhi Persekitaran Negatif