Tips Melatih Anak Kecil Untuk Berpuasa


Alhamdulillah..hampir seminggu umat islam telah berpuasa di bulan Ramadhan…entry kalini ni saya nak share tips buat ibu bapa yang sedang mendidik anak2 supaya belajar berpuasa…bukan senang nak melatih anak berpuasa yer..bila ye had umur yang sesuai nak start ajar berpuasa?.. Sebaiknya, had umur terbaik bagi melatih kanak-kanak mula berpuasa ialah pada usia lima tahun.. basically antara TIPS2 persediaan mental dan fizikal- ni based on apa yang saya baca dan search....(ni saya share untuk peringatan diri sendiri gak..hehe):
· Latih sedikit demi sedikit. Jika hari pertama anak anda berjaya menahan lapar dan dahaga separuh hari, keesokannya cuba panjangkan tempoh berpuasa sehingga 1 petang. Begitulah seterusnya sehingga anak anda berjaya puasa penuh


Beri penghargaan

Jika anak berhasil menyelesaikan puasanya dalam sehari, berilah hadiah. tak semestinya dalam bentuk wang. Saya yakin si kecil lebih mudah meneruskan ibadat berpuasa sepanjang Ramadan sekiranya ibu bapa sentiasa memberikan sokongan kepada mereka. Teringat sewaktu saya masih kecil dahulu ibu memberi reward .


Memberi motivasi

 “Anak yang masih kecil perlu disemai jiwanya dengan contoh teladan yang baik.Anak kecil sebenarnya mudah untuk dididik berpuasa. .maksud saya sebaiknya sediakan pelbagai program untuk mereka lakukan bagi mengisi masa terluang supaya tidak begitu terasa masa berlalu


Jangan lupa melatih anak niat berpuasa.kalau boleh amalkan membaca niat berpuasa bersama keluarga selepas makan malam..dgn cara ni..anak kecil akan lebih seronok

Sediakan menu makanan berbuka dan sahur untuk anak sama saja dengan menu orang dewasa.dan if possible..hidangkan makanan kegemarannya

Kurangkan menonton tv..karang banyak sangat tgk iklan2 makanan..menggugat iman je..huhu
Jgn biarkan mereka yang berpuasa terlalu aktif bermain..

Beri makanan atau minuman yang mengandung gula (karbohidrat). Gula mudah diserap dalam tubuh menjadi sumber energi.

Pada malam hari, ada baiknya anak diberi makan lagi sebelum tidur atau pada saat-saat senggang di waktu malam.

Untuk sahur, perbanyaklah makanan dari jenis protein dan lemak seperti daging, nasi, telur, ikan, dan lainnya. Makin besar lemak dan protein yang dikonsumsi saat sahur, automatic..energi yang dimilikik oleh badan juga lebih besar/ Namun, jangan sampai makan berlebih takut karang sakit perut lak.

Berikan zat gizi tambahan seperti vitamin atau kalsium

Kurangkan atau elakkan memberi makanan dan minuman seperti makanan yang asam, bersantan, atau pedas.
Perbanyak juga makanan serat (fiber) kerana membantu melancarkan buang air besar…dan ia juga membantu menghindari rasa lapar

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://redzuan-ridz.blogspot.com/2019/05/tips-melatih-anak-kecil-untuk-berpuasa.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Adik Kena Puasa Nanti Tak Dapat Duit Raya 6 Cara Latih Anak Kecil Berpuasa Di Bulan Ramadan

Adik Kena Puasa Nanti Tak Dapat Duit Raya 6 Cara Latih Anak Kecil Berpuasa Di Bulan Ramadan

papar berkaitan - pada 15/5/2019 - jumlah : 155 hits
Sedangkan kita yang telah dewasa ini pun bertarung dengan nafsu makan rasa letih sepanjang hari mengantuk dan mudah marah apa lagi kanak kanak yang baru belajar berpuasa kan Untuk anda yang nak melatih anak berpuasa tu bolehlah ikut tip ni
Mama Adik Lapar La Ajar Anak Kecil Berpuasa Makanan Terbaik Untuk Puasa Tahan Lebih Lama

Mama Adik Lapar La Ajar Anak Kecil Berpuasa Makanan Terbaik Untuk Puasa Tahan Lebih Lama

papar berkaitan - pada 12/5/2019 - jumlah : 110 hits
Kita tak paksa anak kecil kita di bawah usia enam tahun untuk berpuasa tetapi semasa kecil inilah ibu bapa harus latih si kecil untuk berpuasa Tak kisahlah separuh atau suku hari latih anak kita untuk bangun sahur dan seterusnya menahan lap...
Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

papar berkaitan - pada 7/5/2019 - jumlah : 101 hits
Alhamdulilah genap 2 hari kita berpuasa Ramadhan Hari ini 7 Mei 2019 bersamaan dengan 2 Ramadan 1440H I nak share sedikit tips untuk ibu ibu yang ada baby yang masih menyusu badan untuk terus kekal bertenaga dan terhidrat dalam tempoh sehar...
16 Tips Amalan Sihat Ketika Berpuasa

16 Tips Amalan Sihat Ketika Berpuasa

papar berkaitan - pada 8/5/2019 - jumlah : 103 hits
Berikut merupakan amalan sihat ketika berpuasa yang boleh dijadikan panduan untuk kita semua Bila berpuasa ni semoga kita semua bukan sahaja beroleh pahala yang berlipat ganda malah mendapat tubuh badan yang sihat dengan cara islam yang mud...
4 Tips Membangunkan Anak Sahur Puasa Ramadhan

4 Tips Membangunkan Anak Sahur Puasa Ramadhan

papar berkaitan - pada 8/5/2019 - jumlah : 79 hits
Bunda apakah anak Anda sudah ikut berpuasa Salah satu tantangan dalam melatih anak berpuasa selain melatih anak untuk tidak makan dan minum selama beberapa jam adalah membangunkannya untuk makan sahur Bagaimana caranya Tips Membangunkan Ana...
Begini Tips Sahur Yang Benar Agar Tubuh Tak Lemas Saat Seharian Berpuasa

Begini Tips Sahur Yang Benar Agar Tubuh Tak Lemas Saat Seharian Berpuasa

papar berkaitan - pada 8/5/2019 - jumlah : 72 hits
Tak terasa bulan Ramadan telah tiba Tentu banyak dari kalian yang sudah tak sabar untuk menjalani ibadah puasa kan Namun sayangnya tak sedikit pula yang justru menjadikan momen puasa untuk bermalas malasan Ya tentu banyak dari kalian yang m...
Tips Dan Cara Elak Susu Merudum Semasa Berpuasa

Tips Dan Cara Elak Susu Merudum Semasa Berpuasa

papar berkaitan - pada 9/5/2019 - jumlah : 61 hits
Salam Ramadhan Al Mubarak Selamat berpuasa pada semua umat Islam yang berpuasa Puasa tahun ini saya menyahut cabaran lagi pabila berpuasa sambil mengepam dan menyusukan 2 orang anak Setakat ni Alhamdulillah dapat dijalani dengan baik sekali...
Mudik Naik Kereta Api Bareng Anak Ini Tips Supaya Nyaman

Mudik Naik Kereta Api Bareng Anak Ini Tips Supaya Nyaman

papar berkaitan - pada 8/5/2019 - jumlah : 100 hits
Mudik merupakan tradisi yang paling ditunggu tunggu oleh setiap mereka yang tinggal di perantauan Tak heran jika setiap lebaran jumlah pemudik yang kembali ke kampung halaman sangatlah banyak karena memang momen lebaran merupakan momen yang...
Tips Bawa Anak Naik Pengangkutan Awam

Tips Bawa Anak Naik Pengangkutan Awam

papar berkaitan - pada 9/5/2019 - jumlah : 149 hits
Tips Bawa Anak Naik Pengangkutan Awam Cerita bulan lepas yang umi dok peram dek kerana mood nak blogging agak ke laut Hari tu umi memang plan nak balik Pahang dengan babah tapi last minit babah terpaksa cancel cuti sebab kursus yang dijalan...
Pilu Ajal Mu Cikgu 4 Hari Baru Disedari Meninggal Dibilik

Sesungguhnya Daging Babi Sudah Halal Dimakan

Malaysia Kalahkan Thailand 2 1 Kelayakan Piala Dunia Asia

Kepentingan Penama Kwsp Sijil Mati Surat Nikah Belum Tentu Dapat Keluarkan Simpanan Arwah

Bn Ajak Jangan Undi Bersatu Sebab Tulisan Khat Jawi Apa Kata Pas

Applikasi Mobile Malaysia Untuk Masalah Kereta Anda

Krim Dan Sabun Gelenggang 0103443880

Resepi Popia Cheese Carbonara



5 Cara Kita Sedang Dikawal Oleh Komunis China

Apa Yang Sami Buddha Buat Setiap Hari

Apakah Yang Dimaksudkan Dengan Kawasan Schengen Dan Mengapa Ia Sangat Penting

6 Motosikal 250cc Paling Laju Setakat Ini

Biodata Siti Khadijah Halim Pelakon Drama Dia Yang Ku Cinta


10 Langkah Mudah Cara Melanggan Disney Bagi Rakyat Malaysia

Top 5 Bubble Tea Store In Kuala Lumpur

Kes Bafia Mahkamah Ketepikan Sabitan Rafizi

Program Merakyatkan Seni Budaya Love Your Roots

Isteri Tak Kisah Beranak Setiap Tahun Kalau Suami Offer Jadi Tukang Jaga

Mungkin Ramai Yang Cuba Menakut Nakutkan Anda Tentang Sakit Bersalin Jauhi Persekitaran Negatif