20 Inisiatif Pertahanan Ditandatangani Jumlah Tertinggi Dalam Sejarah Admm
20 Inisiatif Pertahanan Ditandatangani, Jumlah Tertinggi Dalam Sejarah ADMM
Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin memaklumkan sebanyak 20 inisiatif penting telah ditandatangani dalam Mesyuarat Menteri-Menteri Pertahanan ASEAN (ADMM) ke-19 dan ADMM-Plus ke-12 2025.
Menurutnya, ia merupakan jumlah tertinggi dalam sejarah penganjuran ADMM dan ADMM-Plus.
“Saya amat berbangga dengan segala pencapaian yang telah kita capai bersama. Mesyuarat pada tahun ini bukan sahaja berjalan dengan produktif, malah melebihi jangkaan kita semua.
“Daripada perbincangan di peringkat kerja sehinggalah ke mesyuarat pegawai kanan dan sesi menteri minggu ini, kerjasama yang terjalin amat mendalam, bermakna dan memberi inspirasi,” katanya dalam ucapan penutupan ADMM di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) pada Sabtu.
Khaled juga berkata pengerusian ini bukan sekadar tentang dasar dan hasil perbincangan, tetapi juga tentang persahabatan, persefahaman bersama, dan meraikan semangat kekeluargaan ASEAN.
BACA: ADMM-Plus Perkukuh Peranan Sebagai Simbol Kestabilan & Keamanan Serantau – Khaled Nordin
“Bagi pihak Kerajaan Malaysia dan Kementerian Pertahanan, saya merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada semua Negara Anggota ASEAN, rakan-rakan ASEAN, serta Sekretariat ASEAN atas sokongan teguh, kepercayaan dan keyakinan yang telah diberikan kepada kami.
“Kejayaan ADMM dan ADMM-Plus tahun ini bukanlah kejayaan Malaysia semata-mata, tetapi kejayaan kita bersama.
“Ia menjadi bukti bahawa apabila kita bersatu dalam matlamat dan semangat yang sama, kita mampu mencapai kejayaan yang besar,” katanya lagi.
Seramai 603 delegasi daripada 19 negara telah menyertai ADMM kali ini.
Sementara itu, Khaled juga telah menyerahkan kepengerusian ADMM seterusnya kepada Setiausaha Pertahanan Filipina, Gilberto Teodoro Jr selepas mesyuarat itu berlangsung.
Bersama-sama trofi yang diserahkan sebagai simbolik, Khaled juga menyatakan bahawa Malaysia memberikan sokongan penuh dan tidak berbelah bahagi kepada Filipina.
“Kami yakin bahawa Filipina akan terus memimpin dengan semangat yang sama iaitu penuh dedikasi, berintegriti, dan berpaksikan perpaduan.
“Marilah kita menyokong kepengerusian ADMM oleh Filipina sebagai satu ASEAN yang bersatu dalam matlamat dan visi bersama,” katanya.
The post 20 Inisiatif Pertahanan Ditandatangani, Jumlah Tertinggi Dalam Sejarah ADMM appeared first on Siakap Keli.
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
https://siakapkeli.my/2025/11/01/20-inisiatif-pertahanan-ditandatangani-jumlah-tertinggi-dalam-sejarah-admm/