Virus Ini Tak Suka Air Panas Beri Petua Mitos Menteri Kesihatan Dikritik Doktor Netizen



Gara-gara memberi petua minum air suam dapat menghalang virus Covid-19, Menteri Kesihatan Dr Adham Baba dikritik oleh pengamal perubatan dan netizen. 
Dalam program bual bicara TV1 petang semalam, Adham berkata amalan meminum air suam dapat menghalang virus Covid-19

"Virus ini tak suka panas. Jangan (air) panas sangat lah. Virus ini akan dinyahkan, disingkir dan di perut. Kalau masuk perut ada asid, dia kalah. 
"Yang penting kita mesti singkirkan virus ini dari kerongkong sebelum dia boleh masuk ke paru-paru. Virus ini dia suka paru-paru bawah," katanya sambil minum air. 
Sedangkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada 26 Februari lalu telah mengeluarkan kenyataan menolak mitos tersebut


"Walaupun mengekalkan kandungan air dalam badan dengan minum air adalah penting untuk kesihatan keseluruhannya, namun ia tidak menghalang jangkitan koronavirus," kata WHO Pasifik Barat. 
Sementara itu, Dr Amalina Bakri juga menegaskan kenyataan Menteri Kesihatan itu tidak boleh digunapakai. 
Tidak kiralah di mana anda dengar tips ini walaupun di TV nasional, tips ini adalah mitos. Tips yang betul adalah jaga kebersihan, basuh tangan, jangan sentuh muka, amalkan batuk/bersin etiquette, duduk rumah dan amalkan social distancing 1m. https://t.co/QeqS9YJVQw— Dr. Amalina (@DrAmalinaBakri) March 20, 2020
"Tidak kiralah di mana anda dengar tips ini walaupun di TV nasional, tips ini adalah mitos. Tips yang betul adalah jaga kebersihan, basuh tangan, jangan sentuh muka, amalkan batuk/bersin etiquette, duduk rumah dan amalkan social distancing 1 metre. 
"Just to be clear, heat about 60 degree celcius boleh inactivate virus di luar badan. Tapi bila sudah dalam badan kita, minum air panas tak akan melemahkan virus itu. 
"There's also no evidence that acid in your stomach can kill the virus. Having said that, drinking water is good to keep you hydrated but it doesn't inactivate the virus in anway," katanya di Twitter. 
Netizen juga menggesa Menteri Kesihatan yang baharu ini meletak jawatan dari terus mengeluarkan kenyataan yang 'merapu'. 
So frustrating that the initial tweet was to follow advice from KKM, tapi lepastu menteri kesihatan pulak promote pasal benda fake. 😪— N'kolo Gante (@NkoloGante) March 20, 2020
I will trust Dr. Noorhisham much better than this health minister. Is he a med dr or a philosophy Dr??? Damned...bloody confused now. Malu rasa. If he is not good in public speaking, just stick to the Movement Control which says “Stay at Home”— faizalKMME (@FaizalKmme) March 20, 2020
⚘ Okay la.. aku setuju menteri kesihatan sekarang ni memang lembab sikit... tetapi Si Amalina ni .. macam dia bagus sangat.. semua hal dia nak komen.. naik nyampah aku tengok muka minah tu.. ni semua sebab kerajaan terdahulu beri muka sangat kat si Amalina tu.
— Kerajaan Rakyat (@KerajaanRakyat2) March 20, 2020
Sekiranya kita boleh bunuh #COVID19 dgn minum air suam saja, then tak perlulah ada #socialdistancing #PerintahKawalanPergerakan #RestrictedMovementOrder kan?https://t.co/t1lS1cya1I— Helmy Haja Mydin (@dochelmy) March 20, 2020
Sumber: MalaysiaKini, Twitter Dr Amalina

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://penlawak.blogspot.com/2020/03/virus-covid-19-ini-tak-suka-air-panas.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Dr Amalina Sangkal Menteri Kesihatan Tiada Bukti Petua Minum Air Suam Elak Covid 19

Dr Amalina Sangkal Menteri Kesihatan Tiada Bukti Petua Minum Air Suam Elak Covid 19

papar berkaitan - pada 21/3/2020 - jumlah : 290 hits
Malaysiakini Doktor pakar bedah Dr Amalina Bakri menyangkal petua daripada Menteri Kesihatan Dr Adham Baba supaya orang ramai digalakkan minum air panas bagi mengelakkan jangkitan Covid 19 Ia bukan nasihat dan tiada bukti di sebalik syor in...
Tips Ini Adalah Mitos Dr Amalina Bidas Petua Lawan Covid 19 Menteri Kesihatan

Tips Ini Adalah Mitos Dr Amalina Bidas Petua Lawan Covid 19 Menteri Kesihatan

papar berkaitan - pada 21/3/2020 - jumlah : 356 hits
Sejak jangkitan wabak Covid 19 semakin meruncing pelbagai petua pemakanan kononnya dapat mengelakkan jangkitan ini tersebar di laman sosial Tips Ini Adalah Mitos Dr Amalina Bidas Petua Lawan Covid 19 Menteri Kesihatan
Menteri Kesihatan Jangan Kelirukan Rakyat Air Suam Untuk Kekal Hidrat Bukannya Cegah Covid19

Menteri Kesihatan Jangan Kelirukan Rakyat Air Suam Untuk Kekal Hidrat Bukannya Cegah Covid19

papar berkaitan - pada 21/3/2020 - jumlah : 210 hits
WHO sebelum ini menolak dakwaan air suam boleh mencegah jangkitan Covid 19 Persatuan Perubatan Malaysia menolak dakwaan meminum air suam dapat mencegah jangkitan Covid 19 Ia berkata demikian susulan pengguna media sosial termasuk pakar kesi...
Doktor Bidas Doktor Kerana Air Panas Bunuh Covid19

Doktor Bidas Doktor Kerana Air Panas Bunuh Covid19

papar berkaitan - pada 22/3/2020 - jumlah : 123 hits
Seorang lagi doktor pakar tampil menyanggah petua yang dicadangkan oleh Menteri Kesihatan Dr Adham Baba mengenai kaedah melawan virus berbahaya yang menyebabkan Covid 19 Kali ini orang itu ialah bekas timbalan menteri kesihatan Dr Lee Boon ...
Menteri Pn Kurang Berfungsi Netizen Cadangkan Dr Noor Hisham Sebagai Menteri Kesihatan

Menteri Pn Kurang Berfungsi Netizen Cadangkan Dr Noor Hisham Sebagai Menteri Kesihatan

papar berkaitan - pada 19/3/2020 - jumlah : 252 hits
MALAYSIA DATELINE Selepas mantan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad dipuji oleh pengguna media sosial kini Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah pula menjadi pujaan netizen Saya cadangkan Datuk Dr Noor Hisham n...
Najib Mengaku Komen Air Suam Menteri Kesihatan Kurang Bijak

Najib Mengaku Komen Air Suam Menteri Kesihatan Kurang Bijak

papar berkaitan - pada 24/3/2020 - jumlah : 181 hits
BORHAN AHMAD Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengaku kenyataan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba mengenai air suam sebelum ini sebagai kurang bijak Sehubungan itu beliau mempertikaikan tindakan DAP yang sentiasa me...
Isu M Kesihatan Air Panas Buktikan Lks Tak Reti Bahasa

Isu M Kesihatan Air Panas Buktikan Lks Tak Reti Bahasa

papar berkaitan - pada 23/3/2020 - jumlah : 154 hits
KETIKA semua manusia yang ada perasaan sedang memerhatikan dengan serius perkembangan keadaan terkini wabak COVID 19 yang melanda negara kita yang tercinta ini tiba tiba muncul watak pengacau yang sangat dibenci oleh rakyat Malaysia yang wa...
Menteri Teten Lakukan Pendataan Koperasi Dan Umkm Terdampak Virus Corona

Menteri Teten Lakukan Pendataan Koperasi Dan Umkm Terdampak Virus Corona

papar berkaitan - pada 17/3/2020 - jumlah : 53 hits
Kementerian Koperasi dan Usaha Kecil Menengah melakukan pendataan nasional terhadap koperasi dan usaha mikro kecil menengah di seluruh Tanah Air untuk merespons dampak wabah Virus Corona baru atau COVID 19
Menteri Kkm Tempat 1 000 Doktor Pelatih Di Seluruh Negara Bantu Operasi Covid 19

Menteri Kkm Tempat 1 000 Doktor Pelatih Di Seluruh Negara Bantu Operasi Covid 19

papar berkaitan - pada 15/3/2020 - jumlah : 154 hits
Kementerian Kesihatan Malaysia akan menempatkan 1 000 doktor pelatih di hospital kerajaan seluruh negara bagi membantu melicinkan operasi harian susulan penularan Covid 19 Menteri Kesihatan Dr Adham Baba berkata kesemua doktor pelatih akan ...
Kini Popular Bell Ngasri Jadi Ikon Muka Orang Tak Puasa

Wanita Diganggu Saka Ketika Berpantang

Pn Lembab Beri Vaksin Kenapa Lengahkan Kerajaan Negeri Beli Vaksin

Lirik Lenggang Khodi

Mcdonald S And Bts Partner To Offer The Supergroup S Favorite Order

E Resouces Recommended For Obstetrics

Lirik Di Hadapan Khodi

Lirik Gelay Luki Safara



Bagaimanakah Bhutan Berjaya Memvaksin 93 Populasi Dewasa Dalam 2 Minggu

5 Jenayah Yang Lahir Disebabkan Program Vaksinasi Covid 19

Lina Medina Ibu Paling Muda Dalam Dunia

Bateri Berlian Dari Sisa Radioaktif Ini Mampu Bertahan 28 Ribu Tahun

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Ramadani TV3


Aksi Amri Yahyah Ditagih Benam Selangor Fc

Mistik Disangka Air Kencing Kucing Rupanya

Pecal Mudah Dan Berkhasiat

Miliki Rumah Idaman Di Alaris Nusari Bayu Bandar Sri Sendayan

Andra Respati Feat Gisma Wandira Cinta Membawa Bahagia Chord

Wali Band Nenekku Pahlawanku Chord