Usahawan Kongsi Pengalaman Bekerjasama Dengan Usahawan Mulut Suka Memaki


Oleh : Khalif Samsudin
 
KERANA MULUT ’B***’, BUSUK AIR SETEMPAYAN


Saya ada satu story yang tak pernah lagi saya tuliskan, tapi sebelum itu saya nak bagi peringatan sikit yang mana kita sebagai manusia terutamanya setiap hari kita bercakap dan berkomunikasi dengan manusia lain. Sama ada kita pelajar, pekerja, penganggur atau peniaga sekalipun kita, setiap patah perkataan yang keluar haruslah dijaga. Dan jika sesekali tergelincir sekalipun, mohon maaflah secara ikhlas dengan segera. Kerana kita tidak tahu esok apa akan jadi kepada diri kita. Mungkin orang yang kita carutkan itulah kunci kepada impian kita di masa hadapan
_
Begini ceritanya - Raya 2 tahun lepas 2017, butik saya Bella Ammara di Shah Alam didatangi berkotak-kotak besar minuman juice dalam botol kaca yang sangat cantik packagingnya. Saya tahu ini produk Malaysia, saya rasa ini mesti bukan orang Melayu punya sebab branding dia tahap luar biasa. Mungkin minumam ini dihantar di butik saya untuk dipromosi oleh syarikat saya, isteri saya atau saya di social media. Disebabkan luar biasa cantiknya packaging ini, saya pun jadikan satu post di media social saya tanpa tahu siapa pengirimnya, tuanya atau minta bayaran sekalipun
_
Berbulan-bulan selepas itu kawan saya whatsapp saya cakap ada owner minuman tersebut nak berjumpa saya. Bergegas petang itu juga saya hidupkan kereta untuk berjumpa usahawan yang rupanya Melayu ini yang sangat saya kagumi disebabkan packaging yang luar biasa. Sesampai sahaja saya di kedai makan katanya milik dia, terus kami berkenalan. Selepas di ajaknya makan, saya di ajak naik ke atas office minuman dia di tingkat atas. Semuanya elok, cantik dan kagum. Mulanya budi bahasa sangat indah tetapi sangat jauh cara pemikiran dia. Katanya ilham branding minuman ini diambil dari budak-budak vape yang kretif. patutlah kretif dalam hati saya. Kami pun berborak panjang, katanya ada produk lain dari dirinya nak jadikan isteri saya salah satu medium promosi atau duta. Saya cakap, daripada macam tu, lebih baik kita bekerjasama. Kami balik dan setelah beberapa hari. Dia bersetuju
_
Alhamdulilah pada awalnya semua berjalan dengan lancar. Terhasilah produk “baby care” kami bersama yang saya nampak sangat cantik atas sentuhan branding dari dia. Saya pump duit, dia pun pump duit juga. Korek lubang mana yang ada masa tu. Sambil buat sambil berkenalan dengan dia ini. Vision dia sangat besar dalam syarikat minuman dia, nak masuk 7 eleven, giant, sponsor event2 besar negara. Export luar negara dan sebagainya. Jadikan saya sangat kagum dengan dia ini. Yelah selama ini saya tak sempat and pernah pon lagi buat syarikat-syarikat saya jadi seperti ini. Dialah saya rasa salah seorang rakan niaga saya yang best pada masa itu. Sampailah satu keadaan dimana tiba-tiba saya menarik handbreak dan berundur diri.
_
Dia dah siap hire 2 graphic designer and 1 content writter dan 2 orang staff yang menelan belanja syarikat hampir RM10k setiap bulan walhal belum sempat lagi kita bersama nak start slow-slow push sale dapatkan untuk membayar komitment setiap bulan ni. Untuk syarikat saya sebelum ini, saya tak pernah start dengan hire-hire orang selagi sale tak berpadanan untuk membayar gaji orang, semuanya saya akan buat sendiri dahulu. Disini, sale masuk dengan perlahan sebab terlalu awal syarikat ini bermula, tapi tanggungan yang sangat tinggi. Saya di shah alam dia di area bangsar yang menyebabkan kami susah untuk berhubung setiap hari secara berdepan. Kewangan menjadi tight makin lama yang menyebabkan saya mencari investor sebanyak RM100k bagi menyelamatkan keadaan syarikat terutamanya dlam pembayaran gaji dan pembuatan produk. Bila keadaan kewangan menjadi runcing (saya dah biasa dan tau macamana nak handle sebab pengalaman dah banyak), saya nampak dia dah start tunjuk diri dia yang sebenar, call dah start maki-maki direct saya dan isteri sedangkan kami ini rakan partner dia bukanya staff-staff dia. Dan rupanya staff-staff dia pun selalu dimakin hamun oleh diri dia. Makin hamun bukan biasa-biasa, segala kata kesat dikeluarkan, Disini saya dah mula berbincang dengan isteri, haruskan kita teruskan lagi?
_
Setalah berbincang dengan isteri, kami buat meeting bersama dengan dia dan mahu serahkan syarikat ini sepenuhnya kepada dia kerana menghormati dia dan kami rasa kami kurang senang untuk bekerjasama dengan dia lagi. Akhlaknya kurang dilembutkan, ingatnya pada tuhan sukar diperasankan. Tetapi sebaliknya dia menyerahkan syarikat tersebut kepada kami dan segala tanggungan hutang syarikat dibahagi dua. Alhamdulillah tak kisahlah ada hutang syarikat sebab saya boleh cari duit tempat lain untuk membayar hutang syarikat ini janji saya tidak bersama dia lagi dalam business bersama. Disebabkan mulut dia kami tarik diri untuk bekerjasama
_
Saya ingat semuanya diselesaikan disitu sahaja, rupanya dicanangnya saya di social media dia kata saya ini scammer, penipu dan sebagainya. Saya diamkan diri sahaja setiap kali orang print screen dan hantarkan kepada saya. Diajaknya kawan kawan dia, dihasutnya untuk membenci saya. Saya tetap diamkan diri. Saya cakap dengan isteri, takpa sayang lama lama orang macam ini akan penat, Allah akan tunjukkan pada dia satu hari nanti kuasa Allah. Saya doakan dia satu hari nanti Allah hadirkan hidayah dan kesedaran kepada dia untuk dia dapat kawal percakapan dia dan syukur atas ada orang disekeliling dia yang menolong dia dalam dia sedar atau tidak sedar. Setahun berlalu saya tak pedulikan langsung apa yang berlaku pada dia, syarikat yang kita bina bersama satu masa dulu masih punyai produk di dalam warehouse saya tunggu masa saya nak startkan semula enjin syarikat ini semula.
_
Saya tahu akibat mulut dia satu hari nanti, boleh cemarkan kredibility dia dia mata orang ramai. Orangnya hebat cuma mulut harus dibetulkan. Kadang mulut itu adalah hasutan syaitan bilamana kita kurang syukur dan ingat pencipta kita. Dia yang hidupkan kita setiap hari dan dia yang izinkan perjalanan business kita. Satu hari itu tiba-tiba macam telah tiba. Saya doakan moga hari yang tiba itu menjadi pengajaran untuk dia ubah apa yang kurang dalam hidup dia selama ini.
_
Saya seorang perniaga, sudah hampir 8 tahun. Saya kagumi ilmu branding dia, cuma low cost marketing strategi dia kurang mahir sedikit - banyaknya yang guna banyak duit. Contohnya jika kita nak social influencer promokan produk kita di personal social media dia secara percuma, setelah kita sudah bagi produk kepada dia, kita tak boleh nak push push dia itu untuk promo kerana social influencer ini terkenal dengan busy ya amat (contohnya kalau orang tu Menteri lagi lah busy!), terlepas pandang dan apa yang kita boleh buat adalah usahalah berjumpa influencer itu semula dan ingatkan atau berdoalah sahaja kepada tuhan semoga influencer tu ingat nak promo produk kita. Kadang influencer itu tak post pon di social media dia, tapi dia ada bagitahu orang2 sekeliling dia atau dia bagi gambar yang kita boleh gunakan sebagai material marketing kita nanti. So di sini saya nampak kurangnya pemahaman low cost marketing untuk bekas rakan business saya itu.
_
Apa apa pon, kita doakanlah kejayaan seseorang kerana nanti malaikat pula sendiri yang akan diakan kerjayaan kita. Saya syukur lalui pengalaman ratusan ribuaan ringgit ini. Ia mengajar saya untuk menjaga mulut setiap kali berbicara, takut kerana mulut tercakap B*** kepada seseorang dengan segaja atau tidak, habis rosak reputasi saya usahakan bertahun selama ini hanya dalam split second.

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://laiyeker.blogspot.com/2019/02/usahawan-kongsi-pengalaman-bekerjasama.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Kalau Nak Bertudung Baju Semua Macam Mana Nonny Nadirah Kongsi Pengalaman Berhijabnya Dengan Netizen

Kalau Nak Bertudung Baju Semua Macam Mana Nonny Nadirah Kongsi Pengalaman Berhijabnya Dengan Netizen

papar berkaitan - pada 12/2/2019 - jumlah : 224 hits
Selepas blk dari mengerjakan ibadah umrah sy masih freehair lagi pergi program pun x pakai tudung dan selepas sehari kemudian sy terdetik mengajak sahabat sy utk teman sy pergi membeli bbrp helai tudung ada pun tudung ataupun shawl sblm ini...
Tak Sangka Posing Suka Suka Bawa Tuah Umyra Ibu Kongsi Tip Kembangkan Bakat Anak Dalam Pa Ma Tv

Tak Sangka Posing Suka Suka Bawa Tuah Umyra Ibu Kongsi Tip Kembangkan Bakat Anak Dalam Pa Ma Tv

papar berkaitan - pada 12/2/2019 - jumlah : 31 hits
Kadangkala kita tidak menjangka bakat anak Tak sangka dari posing suka suka rupanya membawa tuah Ikuti perkongsian ibu ini tentang anaknya Umyra yang menonjolkan bakat dalam bidang peragaan nyanyian lakonan Sejak kecil lagi Umyra Az Zahrah ...
Rizalman Kongsi Pengalaman 15 Tahun Jadi Tukang Jahit Tunku Azizah Dan Al Sultan Abdullah

Rizalman Kongsi Pengalaman 15 Tahun Jadi Tukang Jahit Tunku Azizah Dan Al Sultan Abdullah

papar berkaitan - pada 31/1/2019 - jumlah : 76 hits
Rizalman kongsi pengalaman 15 tahun jadi tukang jahit Tunku Azizah dan Al Sultan Abdullah
Anak Meraung Melalak Hentak Hentak Kaki Ibu Ini Kongsi Pengalaman Tenangkan Anak Tantrum

Anak Meraung Melalak Hentak Hentak Kaki Ibu Ini Kongsi Pengalaman Tenangkan Anak Tantrum

papar berkaitan - pada 31/1/2019 - jumlah : 34 hits
Meraung melalak hentak hentak kaki Kadang kadang sampai guling guling mengamuk Kadang kadang tu macam dirasuk pun ada Geram dan risau melihatnya Ni kisah Adik Aqif bila tak dapat apa yang dia nak Kalau dekat rumah boleh tahan lagi ni dekat ...
Susah Tidur Hantuk Kepala Rupanya Tanda Anak Stres Ibu Kongsi Pengalaman Dalam Pa Ma Tv

Susah Tidur Hantuk Kepala Rupanya Tanda Anak Stres Ibu Kongsi Pengalaman Dalam Pa Ma Tv

papar berkaitan - pada 29/1/2019 - jumlah : 29 hits
Si kecil menunjukkan simptom sukar untuk tidur dan menghantuk kepala ke dinding rupanya tanda tanda si kecil sedang stres Pengalaman ini dikongsikan oleh ibu ini dalam rancangan TV Pa Ma Puan Siti Fairuz berkongsi tentang puterinya Nur Zalf...
Pemilik Bella Ammara Tampil Dedah Pengalaman Buruk Ketika Bekerjasama Bersama Pemilik Hausboom

Pemilik Bella Ammara Tampil Dedah Pengalaman Buruk Ketika Bekerjasama Bersama Pemilik Hausboom

papar berkaitan - pada 9/2/2019 - jumlah : 112 hits
Pada raya dua tahun lepas butik beliau dikunjungi berkotak kotak besar air minuman jus dalam bungkusan botol kaca yang menarik Disebabkan tertarik dengan bungkusan produk yang beliau yakin dari Malaysia Carl membuat satu hantaran di media s...
Akhirnya Dapat Juga Anak Perempuan Setelah Dapat 6 Anak Lelaki Ibu Ini Kongsi Pengalaman Tip Berguna

Akhirnya Dapat Juga Anak Perempuan Setelah Dapat 6 Anak Lelaki Ibu Ini Kongsi Pengalaman Tip Berguna

papar berkaitan - pada 28/1/2019 - jumlah : 65 hits
Apabila sesebuah keluarga mempunyai zuriat lelaki pasti cita cita mereka juga inginkan anak perempuan Tapi bukan senang untuk dapatkan seperti yang kita impikan Selain berdoa kita juga harus berusaha untuk mendapatkanya Begitu juga yang ber...
Dua Kali Masuk Wad Psikiatri Gadis Ini Kongsi Pengalaman Hidap Major Depressive Disorder

Dua Kali Masuk Wad Psikiatri Gadis Ini Kongsi Pengalaman Hidap Major Depressive Disorder

papar berkaitan - pada 14/2/2019 - jumlah : 73 hits
Dua Kali Masuk Wad Psikiatri Gadis Ini Kongsi Pengalaman Hidap Major Depressive Disorder Masalah depresi atau tekanan perasaan bukanlah perkara yang boleh diambil ringan Pesakit berpotensi untuk mencederakan diri sendiri untuk menghilangkan...
Demam Ulser Bintik Merah Bapa Kongsi Pengalaman Cemas Anak Dijangkiti Hmfd Dalam Pa Ma Tv

Demam Ulser Bintik Merah Bapa Kongsi Pengalaman Cemas Anak Dijangkiti Hmfd Dalam Pa Ma Tv

papar berkaitan - pada 5/2/2019 - jumlah : 26 hits
Demam tumbuh bintik merah ulser Bapa ini kongsi pengalamannya apabila si anak dijangkiti penyakit tangan kaki dan mulut dalam Pa Ma TV Encik Zulkfli Zainal berkongsi tentang pengalamannya mengendalikan situasi cemas apabila anaknya Ziqri Ad...

Saya Bagi Masa 3 Jam Dari Sekarang Atau Laporan Polis Akan Dibuat Suhaimi Saad Bagi Warning Kepada Hakimi Mohamad

Penyewa Ini Sangat Sial Menyusahkan Orang Bekas Penyewa Buat Onar Pemilik Rumah Terpaksa Berdepan Dengan Ah Long

Ditipu Di Kurung Di Kemboja Saya Takkan Benarkan Dia Cari Kerja Luar Negara Lagi

Saya Pencuri Hati Rakyat Najib Troll Lagi Tetapi Kali Ini Dia Balas Balik Sindiran Azmin Memang Mantap Habis

Video Macam Puki Carut Dollah Salleh

Tragedi Budak Dua Tahun Tertusuk Pisau Dedah Kemiskinan Keluarga

Sejarah Subsidi Tabung Haji Jumlah Tahun Ini Rm 12 920

Sapa Berbohong Atok Atau Tok Lebai



Biodata Raja Hakim Pelakon Drama Dia Menantu Rahsia

Biodata Wan Sharmila Pelakon Drama Senafas Rindu

Biodata Dan Latar Belakang Pelakon Amelia Henderson

5 Sisi Gelap Industri Permodelan Yang Tidak Diketahui Ramai

Sejarah Zoo Yang Menjadikan Kucing dan Anjing Sebagai Tiket dan Makanan Singa


Informasi Suspek Samun Wanita Dalam Lif Mrt Ditahan Samun Kedai Sebelumnya

10 Macam Layanan Digital Perbankan Di Indonesia

Harga Asus Zenfone 5 Februari 2019 Dan Spesifikasinya

Senarai Kosmetik Beracun Diharamkan Kkm

Trump Puji Najib Kerana Sudi Beli Jet Pada Nilai Rm 42 Billion

Anwar Ibrahim Dan Konspirasi Menjatuhkan Mahathir