Tips Dan Panduan Menjaga Skuter



Skuter merupakan sejenis motosikal yang secara tradisionalnya mempunyai ciri-ciri seperti kerangka "boleh langkah" (step-through), roda yang saiznya tidak melebihi 16 inci, serta enjin yang terletak di bahagian belakang bawah penunggang.
Walau bagaimanapun, terdapat juga reka bentuk skuter lebih moden yang turut menerapkan ciri-ciri bagi klasifikasi motosikal lain ke dalamnya.
Amalkan memeriksa dan meluangkan masa meneliti setiap bahagian skuter anda. Ikuti jadual penjagaan dicadangkan pengeluar skuter, menggunakan pelincir dan alat ganti tulen dan berkualiti.
1. Penukaran minyak hitam
Dilakukan mengikut jarak yang dicadangkan pengeluar iaitu 4,000-5,000 km atau mengikut kekerapan perjalanan.
Contoh, kalau motor jalan 1,000 km tapi sudah sebulan guna minyak hitam tu, maka bolehlah tukar.
Walaupun motor belum sebulan tapi dah jalan 2000 km maka patut tukar juga.
Minyak hitam yang di syorkan: Shell VSX (kalau tak jalan jauh), Shell SX (long distance). Sebab VSX cepat kering kalau nak long distance.
Jadi, elak guna minyak yang cair macam VSX atau sebagainya jika nak buat long journey.
Penggunaan Shell VSX untuk skuter pilihan yang baik kerana kualiti Shell VSX adalah yang terbaik bagi rangkaian minyak pelincir Shell Advance.
Pelincir semi-sintetik ini mempunyai tahap kestabilan oksida yang lebih baik pada suhu operasi enjin yang tinggi dan ini menjamin prestasi serta perlindungan bagi enjin pada cuaca panas dan perjalanan jauh.
2. Servis air filter
Lakukan servis mencakupi pemeriksaan dan cucian elemen penapis udara. Servis Karburetor setiap 10,000 km dan disyorkan mencuci karburetor untuk membuang air terkumpul akibat wap petrol dan membuang habuk.
3. Penggantian palam pencucuh
Perlu ditukar setiap 10,000 km untuk memastikan percikan api sentiasa berada dalam keadaan baik.
4. Periksa Brek
Lakukan juga pemeriksaan menyeluruh terhadap jentera anda seperti tahap kehausan pelapik brek dan brake shoe.
5. Air Bateri
Periksa air bateri selalu dan pastikan ia berada ditahap mencukupi seperti ditandakan pada bateri dan tukar setiap dua tahun untuk memaksimakan penggunaannya.
6. Periksa keadaan belting
Tukar belting dalam kira 1,700 km. Lebih kurang dalam 2-3 bulan sekali. Tanda belting macam nak putus, bunyi cam tikus dekat crankcase.
Cuba check belting dengan melipat tali belting. Tengok kalau ada crack walaupun sikit. Bagus tukar terus sebelum putus.
Roller weight mesti di cuci dan di greasing sekurang-kurangnya sebulan sekali.
7. Minyak gearbox
Tukar 1st kalau boleh masa 500 km pertama sebab ketika inilah banyak geseran antara gigi-gigi gear.
Selepas itu terpulang, tapi bagi aku setiap 2 kali tukar minyak engine, aku tukar sekali minyak gearbox atau setiap 5000 km tapi max 10,000 km. Pendapat aku ye.
8. Pemeriksaan berkala
Periksa motosikal anda untuk mengenal pasti kerosakan kerosakan kecil yang lain sebelum ia merebak menjadi kerosakan lebih besar.
Sayangi motosikal anda dan cuba ambil masa untuk membersihkannya sendiri kerana ia membantu anda mengenal pasti kerosakan. Sentiasa pastikan setiap bahagian bergerak lancar dan dalam keadaan baik.
Semoga memberi manfaat.
Ketahui 50 Rahsia Penjagaan Kereta Yang Ramai Pomen Tak Nak Anda Tahu



Sekiranya Tips Ini Bermanfaat Sila Share Kepada Rakan Anda

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://blogtipsauto.blogspot.com/2021/10/tips-dan-panduan-menjaga-skuter.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
9 Tips Menjaga Anak Aman Dari Virus Covid 19 Selama Sekolah Tatap Muka

9 Tips Menjaga Anak Aman Dari Virus Covid 19 Selama Sekolah Tatap Muka

papar berkaitan - pada 23/10/2021 - jumlah : 63 hits
Para murid dan guru harus sama sama menyesuaikan diri dengan new normal Bahkan para staf dan pengajar telah diprioritaskan untuk menerima vaksin Covid 19 Selain itu tentunya disiplin protokol kesehatan yang ketat Supaya anak anak bisa belaj...
Tips Bayar Pinjaman Online Secara Teratur Agar Tagihan Tak Menggunung

Tips Bayar Pinjaman Online Secara Teratur Agar Tagihan Tak Menggunung

papar berkaitan - pada 11/10/2021 - jumlah : 96 hits
General Manager Kredivo Lily Suriani berbagi cara agar tetap teratur membayar cicilan pinjaman online Pertama masyarakat harus jeli memilih pinjaman online yang menawarkan bunga rendah tetapi sudah terdaftar dan berizin dari Otoritas Jasa K...
Tips Memilih Cream Pemutih Wajah Yang Aman

Tips Memilih Cream Pemutih Wajah Yang Aman

papar berkaitan - pada 12/10/2021 - jumlah : 94 hits
Penggunaan cream pemutih wajah merupakan salah satu cara yang paling cepat untuk mendapatkan kulit wajah yang putih dan berseri Namun perlu ladies ingat bahwa memilih krim pemutih wajah tidak boleh dilakukan secara sembarangan Ya Kamu harus...
Tips Menunggang Motorsikal Ketika Hujan

Tips Menunggang Motorsikal Ketika Hujan

papar berkaitan - pada 12/10/2021 - jumlah : 176 hits
MUSIM hujan datang kembali Di Malaysia pengguna jalan raya terutama penunggang motosikal memang tidak dapat lari daripada hujan Menunggang di dalam hujan atau atas jalan basah adalah cabaran buat mana mana penunggang tanpa mengira apa jenis...
Tips Asas Jimat Minyak Kereta

Tips Asas Jimat Minyak Kereta

papar berkaitan - pada 11/10/2021 - jumlah : 189 hits
1 Isi minyak petrol ketika waktu suhu sejukCara jimat minyak kereta yang pertama isi minyak pada waktu suhu masih sejuk Pada cuaca seperti ini kapasiti dalam minyak petrol adalah lebih padat 2 Kurangkan berat keretaDah jadi kebiasaan kalau ...
Hiburan Nak Melancong Ke Luar Negara Ini Tips Persediaan Dan Negara Yang Menerima Daripada Pelancong Malaysia

Hiburan Nak Melancong Ke Luar Negara Ini Tips Persediaan Dan Negara Yang Menerima Daripada Pelancong Malaysia

papar berkaitan - pada 12/10/2021 - jumlah : 95 hits
Pastinya semua rakyat Malaysia teruja dan menyambut baik keputusan kerajaan untuk membenarkan perjalanan rentas negeri yang telah bermula sejak semalam 11 Oktober ARTIKEL BERKAITAN AdvertisementManakan tidak sudah hampir 2 tahun rakyat tida...
Tips Jika Kereta Anda Dilanggar Dari Belakang

Tips Jika Kereta Anda Dilanggar Dari Belakang

papar berkaitan - pada 10/10/2021 - jumlah : 148 hits
Boleh share untuk manfaat bersama 1 Jika ada orang langgar kereta anda dari belakang jangan panik dan bawa bertenang 2 Berhentikan kereta anda di tepi jalan di kawasan yang lapang dan selamat Ini untuk mengelakkan berlakunya kesesakan lalul...
Tips On How To Use White Tiles In Your Home

Tips On How To Use White Tiles In Your Home

papar berkaitan - pada 11/10/2021 - jumlah : 139 hits
Not sure which coating to use So write down this tip a white tile is always a great option both for kitchens and bathrooms With a clean and timeless design white tile never leaves the The post appeared first on
Tips Mengelak Kecurian Kereta Motor

Tips Mengelak Kecurian Kereta Motor

papar berkaitan - pada 9/10/2021 - jumlah : 157 hits
Tempat di mana kecurian kerap berlaku Tempat letak kereta awam Kompleks membeli belah Di hadapan rumah tepi jalan raya Tempat letak kereta di hotel hotelFaktor berlaku kecurian Tidak dikunci Tiada kunci tambahan Meletakkan di tempat yang te...
Najib Bebas Melilau Rata Apa Yang Tun M Tak Tahu Sebenarnya

Dinobat Filem Terbaik Escape From Mogadishu Menang 5 Anugerah Di 2021 Blue Dragon Film Awards

Telemovie Kerana Setitik Susu Lakonan Azlee Khairi Izara Aishah

Yoo Ahin Ahn Eunjin Dilapor Bakal Terajui Siri Netflix The Fool At The End Of The World

Kuih 50 Sen Mahal

Thermos Vacuum Flask Dari Blogger Fieza Sani

Internet Mudah Alih Malaysia Tercorot Di Dunia

Kalau Ada Lebih Dari 3 Botol Susu Lebih Bagus Boleh Gilir Gilir Doktor Kongsi Tip



10 Perkara Menarik Konsert Gegar Vaganza 8 Minggu Pertama

Bolehkah Tumbuh tumbuhan Mendengar

Kisah Bapa Penyayang Hasilkan Ubat DIY Sendiri Untuk Anak Sakit Tenat

Siapakah Individu Pertama Yang Menemukan Teh

Kenapa Siaran TV Satelit Terganggu Ketika Hujan


Nak Masak Breakfast Tak Sempat Tengku Zafrul Usahakan Lunch Di Rumah Raikan Birthday Isteri

Resepi Ayam Masak Kicap Berkuah Letak Daun Kari Sedap Ke

Tewas Dengan Demam Panas Dan Swab Test Positif

Terus Dukung Indonesia Atlet Bulutangkis Siap Melaju Ke Final Indonesia Open 2021

Lawan Arah Di Tol Cikunir Pengemudi Mercy Ngaku Ke Polisi Tak Tahu Jalan

Fwd Insurance Resmikan Lokasi Baru Kantor Pemasaran Di Medan