Tiba Tiba Bapa Pengantin Bangun Tegak Betul Betul Depan Tok Kadi Minta Tangguhkan Majlis


Akad nikah merupakan detik indah yang dinantikan oleh setiap pasangan yang bercinta. Saat lafaz diakad, maka bersatulah dua jiwa dalam melayari bahtera rumahtangga. Namun, cuba bayangkan di mana majlis yang diimpikan tidak menjadi kenyataan. Ini bukan cerita cinta putus di tengah jalan, bukan dua minggu lagi mahu kahwin majlis cancel.
Tapi realitinya si lelaki sudah bersedia di depan tok kadi mahu melafazkan akad aku terima nikahnya, si gadis di belakang sudah tersenyum debar ditemani sanak saudara dan rakan-rakan. Tiba-tiba sahaja, majlis tidak dapat diteruskan kerana album wang hantaran kosong. Siapa yang tidak sedih? Lagi-lagi bukan sikit jumlahnya itu.
Perkongsian pengalaman oleh Khairul Hakimin Muhammad semasa menjadi jurugambar untuk satu majlis nikah boleh dijadikan ikhtibar buat semua bakal pengantin di luar sana. Kalau berkaitan dengan duit, semua orang boleh lupa diri walau sedaging yang kita percaya. Berhati-hatilah.
Saya berjalan laju. Mahu pastikan bakal pengantin sentiasa di hadapan saya. Ibunya menghubungi saya sekitar beberapa hari sahaja lagi sebelum hari nikah. Oleh kerana pernah ambil gambar orang kahwin, saya layan sahajalah. Sampai di masjid. Pengantin diminta mengambil wuduk kemudian menunaikan solat 2 rakaat. Hantaran disusun berderet, setentang dengan hantaran pihak wanita.
Sesudah semuanya sampai, pihak wanita memulakan majlis. Tok kadi sudah duduk, lalu pengantin perempuan diminta duduk di bahagian belakang. Biar nampak dan sahih itulah pengantinnya. Baru sahaja mahu bermula, Tok Kadi tanya,“Boleh saya tengok duit hantaran?”Lalu pengapit menghulurkan senaskhah buku berupa album. Yang biasanya kita letakkan duit bersusun di dalamnya.
Tok Kadi menyambut. Lalu diselakkan helaian pertama, kedua dan memandang wajah pengantin. Lalu berbisik. Kemudian kecoh. Soksek sana sini. Pengantin bangun, mendapatkan ibunya. Ibunya memegang dada. Lalu juga bangun mahu melihat sendiri album tersebut. Ya kosong.
Tok Kadi bertanya jujur kepada pengantin, lalu pengantin menjawab “Sebenarnya memang ada, duit ini kami tinggal dengan sepupu kami. Dia kirimkan kepada kami pagi tadi. Kami tak buka, dia kata dia ke klinik, tak sihat. Tapi kami call tak jawab-jawab.” Tok Kadi tanya pihak perempuan,“Nak teruskan atau macam mana?”–Lalu bapa pengantin perempuan bersuara,–“Boleh kita beri 1 jam? Kalau tak ada juga, kita tangguh majlis ini.”
Panggg, ibu pengantin lelaki pengsan. Pengantin perempuan menangis teresak-esak. Kami yang jadi jurugambar ini duk berdiri sahaja melihat drama besar ini. Suasana terus kecoh. Pengantin lelaki sekejap ke sana, sekejap ke sini. Duit hantaran RM12,000 hilang begitu sahaja.
Selepas sejam, pengantin perempuan dan rombongannya bangun tinggalkan masjid. Bapanya berkeras tidak mahu teruskan majlis sekiranya duit hantaran tidak diberi sebelum nikah. Lalu duduklah kami di masjid dengan sepi. Sedang berdiam diri memandang sesama sendiri, pengantin lelaki duduk dan bersandar di dinding masjid sebaris dengan kami. Lalu menangis sekuat hatinya. Bapanya memujuk-mujuk. Menepuk bahunya. Lalu mereka berpeluk.
Selang sebulan dua, saya dihubungi lagi. Majlis nikah antara mereka dibuat sekali lagi. Dan majlis itu berjaya. Selepas semua urusan nikah selesai, mereka memaklumkan yang pasangan ini akan ke England untuk sambung belajar. Rupanya kenduri mereka digabungkan sahaja di sebuah dewan.
Sudah selesai kerja kami mengambil gambar, pengantin lelaki duduk dengan saya dan kawan (yang sama mengambil gambar). Kami bersembang bersama-sama. Lalu terpacul di bibirnya:–“Hidup ini tak usahlah duk mainkan orang, hati orang, jiwa orang. Kita kena beringat yang Allah juga boleh mainkan kita semula.
Aku kerap bergurau dengan kawan, keluarga, prank dan kenakan sesiapa memang jadi sebatilah. Semua orang kenal dah. Sekali masa nak nikah, Tuhan pula prank aku. Duit tu hilang sampai ke sudah, sepupu aku bawa lari. Padahal aku sendiri yang masukkan duit tu dalam album tu. Beri pada dia, manusia yang paling aku percaya.
Mujurlah keluarga isteri aku ok, boleh tangguh. Kalau tak, mesti melayanglah semua.”–Kami semua terdiam. Tak terfikir yang Allah juga boleh prank kita. Dan jika kita terkena prank yang itu, hadaplah sendiri, tak ada ketawa-ketawa, malah menangislah sampai kecewa.
Hidup ini boleh sahaja jadi ceria dengan gurau, senda, usik. Namun bab merancang dengan teliti untuk kenakan orang, elakkan sahajalah. Boleh jadi setitik rasa kecewa orang yang jadi mangsa memakbulkan doanya untuk kita pula menerima musibah yang tidak terfikir di kepala.
Apabila Pengantin Lelaki Membatalkan Perkahwinan Di Saat Akhir
Assalamualikum. Alhamdulilah masih lagi bernafas di muka bumi Allah ini, marilah berselawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad saw.Hari ini acik balik ke kampung cepat-cepat acik auto post. memang Jodoh itu rahsia Allah yang tersembunyi rapi dan dia tahu yang terbaik untuk kita.. jom ikuti cerita ini.
Assalamualaikum acik , akhirnya dapat juga kak dila berhubung dengan acik. Minta maaf sangat sebab ganggu tengah malam. Masa ini saje yang kak dila ada , harap kak dila tak gangu acik, mane tahu tengah study?
Acik : walaikumusalam kak, ishhh tak adalah kak , tengah mood balik mengundi memang tak studylah jawabnye . Ye kak ada ape apa yang boleh acik tolong ?
Kak Dila :Alhamdulilah tak gangu , cam gini acik, akak selalu bace entry acik , nak kata setiap hari sebab entry acik best. Akak bukan blogger tu susah nak contact acik, so that why i try my best want to talk something with u. Akak nak ceritakan pengalaman akak pula pada acik
Acik : SubhanaAllah terima kak sebab sudi datang dan bace blog acik yang tak seberapa nie. Silakan kak kalau nak kongsikan apa apa, acik sudi mendengar.. Kak Dila : Macam gini dik, sekarang nie akak dengan Aiman iaitu suami ,kami dah berkahwin 3 tahun dah alhamdulilah. Tapi percaya tak aiman ni dulu bukan orang yang akak suka dan buat janji hidup
. Tapi sekarang dialah buah hati pengarang jantung hati akak. Akak dulu dengan abang aiman kawan baik sejak kami di Universiti lagi. Kami hanya sebatas kawan dan dia tahu akak ada teman lelaki . Teman lelaki akak namanye Razif, kamu “couple ” hampir 4 tahun sejak kami berkenalan di matrik.
Kami pernah punya harapan dan cita cita untuk hidup bersama dan ingin berkahwin.Kami merancang pelbagai pekara dan pernah terfikir bila ada anak nanti nak namakan siapa. Kemain excited time tu dik, yelah cinta bersemi.
Selepas kami tamat pengajian , kami pernah rancangan nak kawin tapi halangan sebab umur kami masih muda ,masa tu 23 tahun. Tapi akak yakinkan pada family bahawa Razif seorang lelaki yang bertanggungjawab dan baik , dia mampu jaga akak.
Akak desak ibu bapa untuk terima dia , dan akhirnya ibu bapa akak bersetuju kerana akaklah satu satunya anak perempuan dalam keluarga. Dan kami merancang untuk berkawin, kami tak mahu bertunang tapi terus kawin. Alhamdulilah tarikh telah di tetapkan.
Akak akan jadi bakal isteri orang yang akak cintai , saat itu sungguh excited. Semua persiapan telah di buat,Sewaktu seminggu lagi hari perkahwinan kami , Razif ada bagitahu yang dia terpaksa cancelkan perkahwinan kami kerana ada alasan yang tertentu ..Ermmm
Acik : Kenapa kak ? kenapa nak cancel ? Kak Dila : Sebab dia telah mengandungkan perempuan lain, dia jujur dengan akak. Saat itu dik akak rasa macam nak gila , rasa macam nak terjun bangunan pon ada, malu dik dengan mak ayah dan orang kampung.
Akak rasa down sangat dik . Tapi akak kuatkan hati dan selalu berdoa pada ALLAH kerana ujian kali ini sangat berat untuk akak terima. Semua persiapan dah di buat dan dah buat tempahan bahan mentah semua, dah tak boleh nak cancel last minute macam gitu.
Akak menangis tak henti henti, dan salah diri sendiri. Tapi mak bagi semangat untuk akak dan katanya berdoalah pada ALLAH,mohon padanya segalanya Dia yang menentukan dan Dia tahu yang terbaik untuk diri akak. Aku tak putus asa dan bermohon pada ALLAH dik. Tapi memang Allah itu sebaik perancangan.
Abang aiman tahu keadaan apa yang akak hadapi, dan dia bagitahu ibu bapa akak yang dia sanggup ganti di tempat razif, Kata kata dia yang tak pernah akak lupa, “saya sebenarnya dah lama sukakan awak tapi hanya saya pendamkan dan luahkan pada ALLAH tak sangka kita berjodoh dan saya sedia hadapi apa orang nak cakap tentang kita.
Ya Allah saat tu air mata ini bercucuran tanpa henti , bersyukur segalanya. Akak nak kongsikan cerita ini kepada adik dan kepada pembaca blog, yakinlah pada ALLAH, percaya dia dengan segenab hati , jangan ragu ragu dan teruskan berdoa kepadanya.
Jodoh itu memang rahsia ALLAH yang telah di atur dengan rapi dan tak pernah kita sangkakan. Sejak dari itu, Hati akak yakin seyakinnya pada ALLAH yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani. Terima kasih dik sudi siarkan cerita akak nie.
Acik : alhamdulilah , memang betul kita hanya mampu merancang dan ALLAH adalah sebaik perancang, tarik nafas lega acik bahawa ,bukan hanya ada di dalam cerita dan novel yang terjadi seperti ini tetapi realitinya ada sebuah kenyataan dan novel atau cerita itu yang berdasarkan kisah sebenar. Jangan pernah ragu dengan ALLAH.
Sumber : ApamPink
The post Tiba-tiba Bapa Pengantin Bangun Tegak Betul Betul Depan Tok Kadi Minta Tangguhkan Majlis appeared first on MFADHLY.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://mfadhly.net/2019/06/18/tiba-tiba-bapa-pengantin-bangun-tegak-betul-betul-depan-tok-kadi-minta-tangguhkan-majlis/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Bakal Pengantin Lelaki Menangis Selepas Kadi Tanya Di Mana Ibu Bapa Rupa Rupanya Yatim Piatu

Bakal Pengantin Lelaki Menangis Selepas Kadi Tanya Di Mana Ibu Bapa Rupa Rupanya Yatim Piatu

papar berkaitan - pada 20/6/2019 - jumlah : 253 hits
Babak air mata seorang bakal pengantin lelaki sewaktu majlis akad nikahnya ternyata menyentuh hati ramai yang menerusi satu perkongsian gambar Nor Saiful Syazwan Abdullah dilihat tidak dapat menahan sebak sebelum dinikahkan dengan pasangann...
Berderai Air Mata Pengantin Lelaki Ketika Ditanya Tok Kadi Soalan Ini

Berderai Air Mata Pengantin Lelaki Ketika Ditanya Tok Kadi Soalan Ini

papar berkaitan - pada 17/6/2019 - jumlah : 190 hits
Babak air mata melibatkan seorang pengantin lelaki sewaktu majlis akad nikahnya ternyata menyentuh hati ramai Menerusi satu perkongsian gambar Nor Saiful Syazwan Abdullah dilihat tidak dapat menahan sebak sebelum dia dinikahkan dengan pasan...
Pengantin Halau Tetamu Yang Bawa Kanak Kanak Ke Majlis Perkahwinan

Pengantin Halau Tetamu Yang Bawa Kanak Kanak Ke Majlis Perkahwinan

papar berkaitan - pada 13/6/2019 - jumlah : 76 hits
Majlis perkahwinan merupakan sesuatu yang manis buat pasangan yang berkahwin jika semuanya berjalan dengan lancar tanpa ada sebarang halangan yang berlaku Namun jika ada perkara sebaliknya berlaku pasti akan menjejaskan mood pengantin pada ...
Tiga Hari Selepas Sampai Di London Ainul Tiba Tiba Sesak Nafas Dan Keluar Darah Daripada Mulutnya Bapa

Tiga Hari Selepas Sampai Di London Ainul Tiba Tiba Sesak Nafas Dan Keluar Darah Daripada Mulutnya Bapa

papar berkaitan - pada 16/6/2019 - jumlah : 247 hits
Ainul Mardhiah buah hati kesayangan ramai rakyat Malaysia kini semakin menunjukkan perkembangan positif setelah selamat menjalani pembedahan membuang tumor selasa lalu Besar harapan dan doa rakyat Malaysia agar anak syurga itu akan terus si...
Suami Tak Henti2 Belasah Oku Hingga Mati Depan Polis Yang Tiba Di Tempat Kejadian

Suami Tak Henti2 Belasah Oku Hingga Mati Depan Polis Yang Tiba Di Tempat Kejadian

papar berkaitan - pada 24/6/2019 - jumlah : 439 hits
AKIBAT cemburu lelaki orang kurang upaya dipukul sehingga mati oleh seorang lelaki dalam kejadian di Jalan Kenanga 8 FELCRA Changkat Lada Kampung Gajah hari ini Dalam kejadian 2 30 petang mangsa berusia 42 tahun yang juga duda anak tiga par...
Ini Cara Betul Bancuh Susu Formula Untuk Anak Untuk Elak Nutrisi Terjejas Yang Ibu Bapa Wajib Tahu

Ini Cara Betul Bancuh Susu Formula Untuk Anak Untuk Elak Nutrisi Terjejas Yang Ibu Bapa Wajib Tahu

papar berkaitan - pada 20/6/2019 - jumlah : 124 hits
Proses penyediaan susu formula bayi perlu dilakukan dengan teliti bagi mengelakkan sebarang jangkitan atau kontaminasi kimia ke dalam bancuhan tersebut Pencemaran yang berlaku akan mengganggu kesihatan bayi khususnya boleh menyebabkan cirit...
Di Depan Pemimpin Asean Jokowi Minta Anak Muda Berpikir Out Of The Box

Di Depan Pemimpin Asean Jokowi Minta Anak Muda Berpikir Out Of The Box

papar berkaitan - pada 23/6/2019 - jumlah : 46 hits
Pesan ini disampaikan Presiden Joko Widodo untuk mengantisipasi kondisi dunia yang penuh ketidakpastian
Indonesia Dorong Pengesahan Deklarasi Ilo Tentang Kerja Masa Depan

Indonesia Dorong Pengesahan Deklarasi Ilo Tentang Kerja Masa Depan

papar berkaitan - pada 23/6/2019 - jumlah : 40 hits
Pengesahan Deklarasi 100 tahun ILO merupakan puncak dari pertemuan ILC yang berlangsung di Jenewa Swiss sejak tanggal 10 hingga 21 Juni 2019 ILC merupakan pertemuan yang dihadiri oleh wakil pemerintah pekerja dan pengusaha dari negara negar...
Lepas Ayah Setuju Tukar Nama Tanah Kat Kami Adik Beradik Baru Nak Tinggalkan Ayah Di Rumah Orang Tua Anak Perempuan

Mic Bela Ltte Kenapa Pas Umno Diam Soal Firdaus Wong

Terkini Fenomena Belalai Air Di Jitra Penduduk Laung Azan Minta Perlindungan

Meow Meow Cat With Quotes

Entry Level Street Fighter Modenas Pulsar Ns160 Vs Benelli 150s

Nak Tau Apa Beza Antara Halal No Pork Dan Free Pork Meh Baca Perkongsian Ni Kalau Nak Tau

Xiaomi Airdots Di Lazada Cuma Rm69

Keputusan Separuh Akhir Piala Malaysia Kedah Lawan Pahang



5 Nama Kumpulan Rock Yang Berunsurkan Elemen Agama

Kisah Kampung yang Dipenuhi Patung 10 Kali Ganda Melebihi Penduduk

Keputusan Markah Peserta Konsert Gegar Vaganza 6 2019 Minggu Kedua

Senarai Lagu Tugasan Konsert Gegar Vaganza 6 2019 Minggu Ketiga

Merungkai Mitos Kelenjar Pineal Yang Digelar Sebagai Mata Ketiga


Satu Satunya Peluang Untuk Ds Anwar Jadi Pm

Lelaki Didakwa Pukul Pak Guard Guna Kayu Golf Tak Puas Hati Kereta Kena Clamp Parkir Di Tempat Oku

6 Tanda Girlfriend Anda Tidak Akan Menjadi Isteri Anda Suatu Hari Nanti

Duit Simpanan Rm40 Ribu Ringgit Lesap Dan Ini Cara Anda Membuat Laporan Bank

Datuk Bandar Di Mexico Berkahwin Dengan Buaya

12 Lelaki Ditangkap Dan Disunat Secara Paksa Kerana Kejantanannya Dikeluhkan Isteri