Tiada Lagi Servis Bina Fb Page


Saya memulakan servis upah membina FB page sekitar 3 tahun lalu, bersama rakan baik saya, Cik Rafidah. Kami berkawan jauh tau, saya di sini dia jauh di kelantan. Apa sahaja urusan kami, semuanya online dan melalui telegram dan emel. Hehe. Dan dalam kes projek amal kami iaitu servis bina FB page bagi client-client yang telah kami uruskan sepanjang 3 tahun ini penuh dengan drama dan adakalanya kecewa juga. 


Saya bertugas menyiapkan FB page client, penamaan penjenamaan kedai, membantu customer memahami penggunaan FB page. Menyiapkan katalog shop jika ada. Juga saya memikirkan cara apakah the best keyword untuk client supaya dapat disenaraikan di carian google. Manakala, rakan saya menyiapkan cover page dan profile mengikut kehendak-citarasa client. 


Walaupun yang menyiapkan FB page itu saya sendiri dari awal hingga akhir, tetapi nampaknya design cover page yang cantik menjadi salah satu tarikan utama bagi client. Hebat kan rakan saya? 


Kami cas murah sangat tahu untuk servis FB Page. RM30 - RM50 bagi bina FB page sahaja, atau nak tambah design, RM100 - RM 150. Siap percuma logo profile. 


Tetapi sejak tahun lepas, rakan saya sudah mula kurangkan design dan mula mencari Allah bagi melengkapkan diri beliau. Mendalami ilmu kalam Allah secara online dan offline. Maka masa untuk projek kami terhad. Tambah-tambah lagi beliau ada bisnes sendiri. Saya akur, kami sudah tidak lagi bersama dan untuk saya menguruskan semuanya seorang diri adalah agak sukar. 


Walaupun sekarang saya banyak juga design, tetapi design simple sahaja dari canva pro. Syukurlah ada canva. Semua urusan banner, simple design bolehlah saya create untuk kedai sendiri dan produk jualan. Jika tidak, banyak urusan poster, banner, diuruskan oleh rakan saya. 


Dan sebenarnya selain daripada, punca utama rakan saya berhenti mendesign bagi projek kami,majoriti client yang datang kepada kami ialah client yang tidak aktif berfacebook, Mereka mahukan Facebook Page tetapi tiada komitmen dan masa menguruskannya. Akhirnya, kebanyakkan page walaupun sudah siap sepi tanpa belaian tuan tercinta.


Dan apakah sebabnya kalian ingin membina sebuah kedai dan membiarkannya musnah?


Saya tertanya-tanya juga soalan ini. 



4 page yang bakal hilang secara kekal. Tidak boleh diambil kembali. Kesemua ini telah saya hubungi pemiliknya. Insha Allah minggu depan, Facebook akan delete akaun ini buat selama-lamanya. No return.


Yang sebelah kiri ialah page yang saya sendiri manage. Saya seorang ada 11 page. Ada yang aktif terkini, ada yang diuruskan oleh badan yang lain. Dan ada yang saya biarkan. Disebabkan sudah terlalu banyak untuk diuruskan. Saya mengambil keputusan untuk membuang yang tidak lagi aktif terutamanya tanpa pemilik. 


Nasihat saya?


Jika anda mahukan kejayaan, anda perlu berani memulakan langkah dan tidak mengharapkan keajaiban. Jika ada wang yang banyak, upah pekerja untuk menguruskan Facebook page kalian. Saya sebenarnya tidak sanggup melihat page itu terbiar begitu sahaja. 


Apakan daya saya cuma pembina FB page. 


Insha Allah, saya akan share bagaimana nak bina FB page yang baik. Stay tuned dan selamat belajar!


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.emmemarina.com/2021/03/tiada-lagi-servis-bina-fb-page.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Cara Masukkan Facebook Page Di Blog

Cara Masukkan Facebook Page Di Blog

papar berkaitan - pada 10/3/2021 - jumlah : 67 hits
Tutorial Masukkan Facebook Page di Blog hi there so selalu terlupa nak masukkan FB Page di blog bila template diubah jadi kali ini buat nota ringkas untuk rujukan di masa depan Nak masukkan code FB page tu senang sahaja Ini simple steps yan...
Pemangku Raja Pahang Lepas Saham Syarikat Bina Tapak Lupus Sisa Lynas

Pemangku Raja Pahang Lepas Saham Syarikat Bina Tapak Lupus Sisa Lynas

papar berkaitan - pada 21/2/2021 - jumlah : 60 hits
Diterbitkan 20 Feb 2021 4 56 amDikemaskini 20 Feb 2021 6 15 amA A 1Pemangku Raja Pahang Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah telah melepaskan 50 peratus pegangan saham dalam sebuah syarikat yang ditugaskan melaksanakan pembinaan tapak pelupusa...
Music Rock Band Collection Design Page

Music Rock Band Collection Design Page

papar berkaitan - pada 6/3/2021 - jumlah : 84 hits
Are You Ready To Rock Tonight h3 Book your seat now h3 a href https www inspirasi2025 com role button Login a a href https www inspirasi2025 com role button Sign up a h2 Our latest Rock Band Songs h2 a href https www inspirasi2025 com mycla...
Ecommerce Design Page

Ecommerce Design Page

papar berkaitan - pada 5/3/2021 - jumlah : 114 hits
Raining Offers For Hot Summer h3 25 Off On All Products h3 a href role button Shop Now a a href role button Find More a figure img src https www inspirasi2025 com wp content uploads 2021 03 brand1 free img 1 150x150 png alt brand1 free img ...
Mysejahtera Now Shows Vaccine Registration Progress Page

Mysejahtera Now Shows Vaccine Registration Progress Page

papar berkaitan - pada 4/3/2021 - jumlah : 84 hits
The new progress page will show a checkmark indicating that users have registered for Covid 19 vaccination along with other details that will only be confirmed once the vaccination date nears such as eligibility first dose appointment and c...
Unep Puji Kemajuan China Bina Tamadun Ekologi

Unep Puji Kemajuan China Bina Tamadun Ekologi

papar berkaitan - pada 23/2/2021 - jumlah : 73 hits
Hebahkan Kredit China Media Group 22 02 2021 06 22 PM BEIJING 22 Feb Pencapaian China dalam pembangunan tamadun ekologi mendapat pujian Program Alam Sekitar Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu Pengarah Eksekutif UNEP Inger And
Bina Semula Reformasikan Ekonomi Negara Perlu Pakej Ransangan Tambahan Rm45 B

Bina Semula Reformasikan Ekonomi Negara Perlu Pakej Ransangan Tambahan Rm45 B

papar berkaitan - pada 23/2/2021 - jumlah : 75 hits
POSTED BY AMIR WRLRMalaysia memerlukan Pakej Rangsangan Tambahan bagi memperbaiki kehidupan rakyat dan sektor perniagaan Menurut kenyataan Majlis Presiden Pakatan Harapan negara ini perlukan pakej tambahan sebanyak RM45 bilion bagi menyelam...
Servis Sanitize Rumah Percuma Dengan Coway

Servis Sanitize Rumah Percuma Dengan Coway

papar berkaitan - pada 24/2/2021 - jumlah : 86 hits
Sejak COVID 19 melanda satu dunia semua risau takut dengan virus yang tak nampak ni Virus ni berlegar di sekeliling kita Nak atau tak nak kita terpaksa sesuaikan diri hidup bersama virus ni Bila virus covid ni mula datang menyerang tak ada ...
Perak Pertama Bina Tempat Rehat Rawat Untuk Penghantar Makanan

Perak Pertama Bina Tempat Rehat Rawat Untuk Penghantar Makanan

papar berkaitan - pada 8/3/2021 - jumlah : 45 hits
Abd Razak Mohd AliKemudahan 3R itu akan memberi manfaat kepada hampir 2 000 penghantar makanan di Bandaraya Ipoh Gambar hiasan IPOH Prihatin dengan kebajikan penghantar makanan kerajaan negeri Perak membina tempat rehat dan rawat rider yang...
P Mau Main Main Arhh 4 Lelaki Ditahan Kerana Pukul Samun Pemandu Myvi

Mitos Saka Keturunan Dalam Lagu Nenek Si Bongkok Tiga

Kerajaan Gagal Tok Mat Andaikan Dapat Pulih Umno

Kelemahan Kerajaan Bukan Covid Punca Gaji Graduan Rendah

Lirik Ramadhan Zizi Kirana Feat Hafiz Hamidun

Pakej 2021 Buffet Ramadhan Dan Sea Life Di Legoland Johor Baharu

Contoh Surat Kebenaran Rentas Daerah Negeri

Microsoft To Set Up First Datacentre Region In Malaysia Train 1m People



Lina Medina Ibu Paling Muda Dalam Dunia

Bateri Berlian Dari Sisa Radioaktif Ini Mampu Bertahan 28 Ribu Tahun

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Ramadani TV3

Kisah Gadis Colombia Yang Tidur Selama 2 Bulan Secara Berterusan Sleeping Beauty

Berapa Harga Sebenar Kereta Recond Popular Jepun Yang Dijual di Malaysia


Bantahan Rakyat Boleh Lengkapi Perjuangan Sekolah 1 Aliran

Dato Sri Aliff Syukri Dilantik Sebagai E Ambassador Di Pameran Pra Pelancaran Gintell S7 Superchair

Jawatan Kosong Terkini Agensi Kelayakan Malaysia Gaji Rm1 218 00 Rm9 585 00 Kelayakan Minima Pmr Layak Memohon

Cendol Mahabah Benut

Persiapan Ramadhan Syeikh Zainul Asri Hj Ramli

Drama Calon Menantu Tuan Rumah