Sucikan Harta Anda Jangan Ambil Harta Haram Dan Ketahui Cara Untuk Sucikan Harta Yang Bukan Milik Kita


 

 Assalamualaikum
Kalau sebut siapa nak kaya ?
Pasti ramai yang angkat tangan untuk jadi kaya. Kaya itu tak salah, yang salah menjadi kaya dengan cara yang salah. Sanggup buat apa sahaja untuk capai target untuk menjadi kaya dengan cepat. Sehingga ada dalam sedar atau tidak terjebak dengan urusan kerja secara haram hingga menjadikan sebagai sumber rezeki harian untuk diberikan makan kepada ahli keluarga.
Menjadi darah daging kita, Nauzubillah jauhkan lah. 
Terlalu banyak sekarang skim cepat kaya, yang manupulasi dengan pelbagai skim yang sekarang ini bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan. Sangat menakutkan dan yang menjadi mangsa adalah semasa kita orang islam 
Apa itu Wang Haram atau Wang Tidak Patuh Syariah ? 
Harta atau wang tidak patuh Syariah merujuk kepada semua jenis harta yang diperolehi yang bertentangan dengan Syariat Islam. Harta tersebut dikategorikan sebagai pemilikannya yang tidak diiktiraf oleh syarak, walaupun dari sudut komersial atau ekonomi ia mempunyai nilai seperti hasil riba, rasuah, judi atau berlaku percampuran aktiviti yang dibenarkan oleh syarak dengan yang diharamkan.
Pekerjaan yang bagaimana ?
Antara ‘pekerjaan’ yang haram dan syubhah ialah memperdaya orang, menipu, menawarkan pelbagai skim cepat kaya yang diragui, mengadakan transaksi riba, mengambil deposit wang secara tidak sah, menyertai pelaburan saham tidak patuh syariah, menyalahgunakan kuasa, memberi dan menerima rasuah dan bermacam-macam lagi. 


Harta atau wang tidak patuh syariah adalah haram, tidak boleh digunakan bagi tujuan kepentingan diri sendiri atau keluarga, sebagaimana yang dapat difahami dalam firman Allah SWT yang bermaksud:

“Dan janganlah kamu makan (atau mengambil) harta (orang-orang lain) di antara kamu dengan jalan yang salah..” (Al-Baqarah 2:188)
Firman Allah SWT mafhumnya:

“Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu saling memakan harta sesamamu dengan jalan yang batil, kecuali dengan jalan perniagaan yang berlaku dengan suka sama suka di antara kamu”. (Al-Nisa’ 4:29)
 Walaupun kita amat digalakkan menceburi bidang perniagaan kerana dikatakan 9/10 daripada rezeki adalah datangnya dari perniagaan, tetapi hendaklah daripada perniagaan yang halal dan sah.    
Tidak syak lagi ramai umat Islam kini telah tidak mempedulikan halal dan haram sebagaimana yang telah diperingatkan oleh Rasulullah SAW sendiri kepada kita melalui hadis baginda yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a. bahawa:  "Pasti akan datang suatu zaman di mana manusia tidak lagi mempedulikan dari mana hartanya diperoleh, apakah dari jalan yang halal atau haram.” (Riwayat al-Bukhari)
Merinding apabila membacanya, takutnya semoga kita tidak seperti itu.Dalam konteks harta yang haram dan syubah ini, ia sememangnya tidak boleh dijadikan rezeki atau dimiliki dan sebaliknya hendaklah dikembalikan kepada pemilik asal. Imam Nawawi menyatakan bahawa kaedah penyucian harta yang haram adalah dengan bertaubat, memulangkang semula kepada pemilik asalnya atau warisnya dan membelanjakan bagi maksud maslahah umum.
Rezeki yang haram tidak boleh disucikan dengan zakat. Zakat hanya disucikan melalui sumber rezeki kita yang halal sahaja. Ia sebagaimana firman Allah SWT yang bermaksud: “Ambillah (sebahagian) dari harta mereka menjadi sedekah supaya dengannya engkau membersihkan mereka (dari dosa) dan mensucikan mereka, kerana sesungguhnya doamu itu menjadi ketenteraman bagi mereka. Dan (ingatlah) Allah Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui.” (Surah Al-Taubah: ayat 103)
Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Al-Hakim, Rasululullah S.A.W. bersabda, "Barangsiapa yang mengumpulkan harta yang haram kemudian mendermakannya, tiadalah baginya sebarang pahala (kerana harta itu bukan hartanya) dan penanggungan dosanya kekal (sehingga bertaubat)“
Maka dengan itu, adalah menjadi tanggungjawab setiap umat Islam untuk menjauhkan diri daripada bertransaksi dengan urusan-urusan yang melibatkan perkara-perkara haram atau diragui kehalalannya.
Allah SWT telah memperingatkan kita supaya janganlah mengambil harta yang haram sebagaimana maksudnya: “Dan janganlah kamu makan (atau mengambil) harta (orang-orang lain) di antara kamu dengan jalan yang salah, dan jangan pula kamu menghulurkan harta kamu (memberi rasuah) kepada hakim-hakim kerana hendak memakan (atau mengambil) sebahagian dari harta manusia dengan (berbuat) dosa, padahal kamu mengetahui (salahnya).” (Surah al-Baqarah: 188).
Sebagai sebuah organisasi ulung yang bertanggungjawab mentadbir dan memegang amanah harta-harta orang Islam, MAIS berperanan untuk menyampaikan maklumat dan pengetahuan kepada seluruh umat Islam berkenaan peri pentingnya mengurus harta secara bijaksana sebagaimana yang dituntut oleh hukum syarak.
Pelbagai cabang pengurusan harta Islam telah diteroka dan hasilnya ia direalisasikan untuk manfaat seluruh umat Islam negeri ini. Aplikasi pelaksanaan sesuatu perkhidmatan itu dikaji dari segenap segi bagi memastikan perjalanan atau proses perkhidmatan yang dilaksanakan sentiasa bersandarkan kepada hukum syarak.
Mengambil pendekatan di atas, salah satu terimaan yang diperolehi di MAIS adalah melalui serahan wang tidak patuh syariah. Wang tidak patuh syariah boleh dikatakan sebagai istilah baru bagi mengambil pakai penggunaan nama wang haram atau wang syubhah yang bersesuaian dengan arus kemodenan masyarakat ketika ini.
 Majlis Agama Islam Selangor merupakan pilihan cara pelupusan yang utama
Penyerahan kepada Baitulmal, Majlis Agama Islam Selangor merupakan pilihan cara pelupusan yang utama, selamat dan meyakinkan serta mampu menyumbang kepada peningkatan sosio-ekonomi umat Islam sebagaimana yang diperuntukkan di dalam Seksyen 7, Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Selangor) 2003: “maka hendaklah menjadi kewajipan majlis untuk menggalakkan, mendorong, membantu dan mengusahakan kemajuan dan kesejahteraan ekonomi dan sosial masyarakat Islam di dalam negeri Selangor selaras dengan hukum syarak.”
Serahan wang tidak patuh syariah boleh dibuat secara tunai atau cek di kaunter Baitulmal ibu pejabat atau pejabat-pejabat agama Islam daerah dalam negeri Selangor atau didepositkan ke akaun :
Bank Islam Malaysia Berhad, 
no. akaun 12-038-01-009567-6 
atau cek atas nama 
“Majlis Agama Islam Selangor” 
 
atau pindahan wang melalui sistem e-MAIS di http://fpx.mais.gov.my/epay/syubhah.php . Info lanjut boleh layari laman wub MAIS di www.mais.gov.my
Semoga dengan penyucian harta ini diterima dan diberkati Allah SWT.
Buang ego kita, ketepikan kata itu hak aku terserah aku mahu lakukan apapun.Hubungi segera Majlis Agama Islam Selangor minta pandangan dan semoga ALLAH permudahkan urusan kita. 
 
 
 


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://feedproxy.google.com/~r/JomSenyumBersamaAkuPenghibur/~3/tOMzm_GjYdk/%20%20%20%20%20%20%20SUCIKAN-HARTA-ANDA-JANGAN-AMBIL-HARTA-HARAM-DAN-KETAHUI-CARA-UNTUK-SUCIKAN-HARTA-YANG-BUKAN-MILIK-KITA%2

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Untuk Elak Fitnah Lebih Baik Jangan Lantik Anak Sendiri Jadi Pengerusi

Untuk Elak Fitnah Lebih Baik Jangan Lantik Anak Sendiri Jadi Pengerusi

papar berkaitan - pada 15/5/2021 - jumlah : 179 hits
HAMZAH RIE NADS Anwar pernah meminta bapanya memulangkan kembali pemberian tanah beribu ekar di Sabah kerana tidak mahu pemberian tanah tersebut kerana beliau ketika itu berjawatan Timbalan Perdana Menteri Anwar tidak mahu amalan kronisme m...
Nadiem Kita Perlu Sempurnakan Cara Mengajar Pancasila Ke Anak

Nadiem Kita Perlu Sempurnakan Cara Mengajar Pancasila Ke Anak

papar berkaitan - pada 7/5/2021 - jumlah : 108 hits
Menurutnya mestinya penanaman nilai nilai Pancasila dalam kehidupan sehari hari harus menjadi fokus pengajaran ke anak Cara pengajaran yang kurang sempurna itu membuat bangsa Indonesia justru berjarak dengan ideologinya sendiri
Gulai Ayam Cara Pahang

Gulai Ayam Cara Pahang

papar berkaitan - pada 8/5/2021 - jumlah : 179 hits
Bulan Puasa kali ini jarang sangat Kjee masak Boleh dikira dengan jari sebelah tangan Rasa malas yang amat amat Rupa rupa itu petanda Kjee tak sihat Perkataan malas sebenarnya tiada dalam kamus Kjee Hari ini enam hari dah Kjee tak Puasa Sem...
Cara Daftar Jaringan Prihatin 2021 Free Data Free Phone

Cara Daftar Jaringan Prihatin 2021 Free Data Free Phone

papar berkaitan - pada 8/5/2021 - jumlah : 149 hits
TERKINI PENDAFTARAN DIBUKA 5 MEI 31 JULAI UNTUK JARINGAN PRIHATIN KELAYAKAN Untuk 8 4 juta penerima Bantuan Prihatin Rakyat MANFAAT Bantuan perkhidmatan data internet atau pembelian peranti mudah alih NILAI MANFAAT RM3 5 bilion ADA ANAK 18 ...
Rayuan Bpr Cara Buat Rayuan Bantuan Prihatin Rakyat 2021

Rayuan Bpr Cara Buat Rayuan Bantuan Prihatin Rakyat 2021

papar berkaitan - pada 7/5/2021 - jumlah : 142 hits
RAYUAN BPR CARA BUAT RAYUAN BANTUAN PRIHATIN RAKYAT 2021 Pada 4 Mei 2021 kerajaan bersetuju untuk memberi peluang kepada pemohon yang gagal untuk membuat rayuan BPR bermula 15 Jun sehingga 30 Jun 2021 Bagi mana mana individu yang mendapat s...
Cara Buat Ketupat Palas Lemak Yang Sedap Untuk Raya

Cara Buat Ketupat Palas Lemak Yang Sedap Untuk Raya

papar berkaitan - pada 7/5/2021 - jumlah : 128 hits
Bila tiba raya hidangan lemang dan ketupat palas semestinya antara yang wajib ada Tanpa hidangan ni tak lengkap raya tau Bagi anda yang teringin nak cuba buat Ketupat Palas untuk raya tahun ni resipi perkongsian saudari D Iris Marissa Maria...
Ini Cara Buat Puding Pisang Sos Kastard Yang Sedap

Ini Cara Buat Puding Pisang Sos Kastard Yang Sedap

papar berkaitan - pada 7/5/2021 - jumlah : 109 hits
Di penghujung Ramadan ni mungkin anda dah mula sibuk buat persiapan raya menyebabkan penyediaan juadah berbuka dan mula yang ringkas Tapi dalam pada ringkas tu tekak tetap nak sedap Jadi ini satu manisan yang sedap cepat disediakan dan tak ...
Cara Install Dan Menggunakan Openvpn Di Pc Laptop

Cara Install Dan Menggunakan Openvpn Di Pc Laptop

papar berkaitan - pada 8/5/2021 - jumlah : 131 hits
Assalamualaikum Tutorial untuk pertama kali dalam bulan ini admin nak share atau tunjuk ajar cara bagaimana nak menggunakan VPN di PC atau Laptop anda dengan menggunakan Software OpenVPN Sebenarnya OpenVPN ini bukan sahaja ada pada Windows ...
Cara Buat Kuetiau Ladna Simple Sedap

Cara Buat Kuetiau Ladna Simple Sedap

papar berkaitan - pada 8/5/2021 - jumlah : 99 hits
Anda yang nak tahu bagaimana cara buat Kuetiau Ladna ia sangat mudah dan cepat disediakan walaupun ada dua bahagian penyediaan Pertama penyediaan kuetiau kicap dan kedua kuahnya Macam mana caranya follow sahaja resipi yang disediakan di baw...
10 000 Doktor Kontrak Diserap Kejawatan Tetap Semasa Ph Bohong Sikit Sikit Dah La Bro

Main Permainan Online Plays Org Bantu Kurangkan Stress

Kerajaan Nak Belanja Bilion Ringgit Tetapi Tak Mahu Undi Di Parlimen

Dulu Labuan Beribu Kes Kini 8 Contohilah Labuan

Pertukaran Pengarah Kesihatan Sabah Tiada Kaitan Sop Dine In Kata Masidi

No 2 Di Ranking Netflix Global Kini Kingdom Ashin Of The North Raih Komen Pro Kontra

A Factory In Pontian And Sneaky House Visits For A Celebration In Kulai Lead Malaysia S Covid 19 Clusters Today

Prepare For Delta Wave Of Covid 19 Outside Klang ValleyAkan Ada Artis Yang Bermasam Muka dan Sudah Tidak Tegur Kita Nasihat Padu Awal Buat Nabila Huda

7 Haiwan yang Kelihatan Serupa Tetapi Tidak Sama

Biodata Welson Sim Atlet Perenang Malaysia

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Lockdown Astro Ria

Ini Sebab Mengapa 3 Sukan Olimpik Dibatalkan Sejak 1896


I99bet

Pelakon The Devil Judge Penuhi Tangga Teratas Pelakon Paling Trending Kini

Ingatkan Laki Laki Yang Berniat Selingkuh Sandra Dewi Pasangan Diganti Belum Tentu Rezekinya Sama

Perdebatan Bubur Diaduk Belum Usai Kini Ada Cara Lain Untuk Menikmati Seporsi Bubur Haduh

Dalam Raga Ada Botol Susu Kosong Demi Cari Rezeki Ayah Terpaksa Bawa Anak Sekali

Mainan Ini Wajib Patut Kena Ada Di Rumah Anda Penting Untuk Perkembangan Anak