Statut Rom Malangnya Mereka Silap Lagi Tun Abdul HamidKedua belah pihak melakukannya atas alasan yang salah dan mengelirukan orang ramai untuk menyokong pihak masing-masing.
www.tunabdulhamid.my 
WALAUPUN kerajaan Pakatan Harapan (PH) telah memutuskan dan mengisytiharkan tidak akan meneruskan cadangan meratifikasi Statut Rom, pihak yang mahukan kerajaan meratifikasinya dan pihak yang menentangnya masih berusaha untuk mendapat sokongan bagi pihak masing-masing.
Banyak masa, wang dan tenaga dihabiskan kedua pihak bagi mengadakan forum dan perhimpunan untuk mendapat sokongan masing-masing.
Satu pihak bermati-matian mahukan ratifikasi. Satu pihak lagi bermati-matian menentangnya. Masing-masing berjuang seolah ia suatu perkara yang sangat penting bagi negara meratifikasinya, atau sebaliknya.
Lebih menyedihkan, kedua belah pihak melakukannya atas alasan yang salah dan mengelirukan orang ramai untuk menyokong pihak masing-masing.
Ini satu misalan bagaimana rakyat Malaysia menghabiskan tenaga, wang dan masa mengenai perkara yang tidak sepatutnya dijadikan isu yang begitu besar.
Apatah lagi ahli politik Malaysia. Mereka seolah tidak tahu memilih apa isu yang lebih penting kepada negara dan apa yang kurang penting untuk melibatkan orang ramai.
Dalam isu ini, rakyat Amerika Syarikat (AS) yang kerajaannya begitu keras menentang Statut Rom pun tidak mengadakan perhimpunan untuk menentangnya.
Demikian juga dengan rakyat semua negara jiran kita, Singapura, Thailand, Indonesia, Brunei dan Filipina. Mereka juga tidak mengambil kisah. Mungkin mereka hairan mengapa rakyat Malaysia, terutama sekali ahli politiknya, menganggap dan menjadikannya satu isu yang begitu penting.
Sekarang ini isu yang menjadi perbalahan tertumpu kepada satu: kesannya ke atas raja-raja.
Mari kita lihat di mana salahnya alasan masing-masing. Kita lihat kepada penyokong ratifikasi dahulu. Mula-mula, mereka memberi alasan Statut Rom tidak menjejaskan kekebalan raja-raja.
Saya telah menghujahkan bahawa kenyataan itu tidak betul. Statut Rom tidak mengiktiraf kekebalan sesiapa melainkan orang yang berumur di bawah 18 tahun.
Mereka juga keliru antara kekebalan dengan tanggungjawab apabila berhujah mengenai raja berperlembagaan. YDPA tidak boleh dihadapkan ke ICC bagi apa yang dilakukan oleh Jemaah Menteri.
Itu betul, tetapi, itu bukan kerana kekebalan YDPA, tetapi kerana bukan YDPA yang melakukan kesalahan itu. Saya percaya atas alasan itulah, negara raja berperlembagaan di Eropah, termasuk England, meratifikasinya.
Sebaliknya, jika YDPA atau raja-raja yang melakukannya, baginda tetap boleh dihadapkan ke ICC. Lihat Statut Rom: Patutkah Kita Menerimanya? (22-03-2019) dalam laman web saya.
Sama ada pihak pro-ratifikasi itu telah membaca rencana saya itu atau tidak saya tidak tahu. Tetapi, sekarang penyokokong ratifikasi menggunakan hujah bahawa hanya raja yang memukul orang yang menentang ratifikasi Statut Rom. (Perdana Menteri juga berhujah demikian).
Malangnya, mereka silap lagi. Mereka betul setakat yang mengatakan raja-raja boleh dihadapkan ke ICC jika mereka sendiri yang melakukan kesalahan. Tetapi, mereka silap kerana kesalahan raja memukul seseorang itu bukanlah kesalahan di bawah Statut Rom.
Ia hanya kesalahan jenayah biasa. Memberi satu misalan, membunuh per se (semata-mata), bukanlah satu kesalahan “genocide” di bawah Statut Rome. Ia hanya menjadi “genocide” jika ia “dilakukan dengan niat untuk memusnahkan, keseluruhan atau sebahagian, kumpulan bangsa, etnik, kaum atau agama.”
Adalah amat menghairankan, begitu banyak peguam, yang menjadi penyokong kedua belah pihak, tidak boleh nampak point sejelas itu. Dan mereka terus mengelirukan orang ramai.
Dilaporkan juga, seorang profesor, pakar undang-undang perlembagaan, menghujahkan bahawa dengan meratifikasikan Statut Rom, Malaysia boleh mengadu mengenai kesalahan Israel terhadap Palestin. Itu juga silap.
Bagaimana Malaysia hendak berbuat demikian sedangkan Israel tidak menjadi negara pihak (tidak merarifikasinya)? (Lihat Perkara 12 (a) Statut Rom). Lagi pula, AS terang-terang menyatakan ia tidak akan nmembenarkan siasatan dilakukan terhadap Israel.
Adalah menghairankan mengapa penyokong ratifikasi Statut Rom bersungguh-sungguh mahukan Malaysia meratifikasinya sedangkan negara besar seperti AS, Russia, China, India dan semua jiran kita menolaknya. Apakah tujuan mereka?
Sekarang, kita lihat pula ke sebelah lagi.
Pertama, perlu ditegaskan bahawa Statut Rom tidak boleh disamakan dengan ICERD. Statut Rome tidak ada kena mengena dengan hak keistimewaan orang Melayu dan diskriminasi berasaskan kaum.
Ia juga tidak berkenaan dengan kedudukan agama Islam. Maka, kedua-dua alasan itu tidak sepatutnya digunakan sebagai alasan menentangnya.
Elok juga disebut bahawa saya tidak tahu pendapat dan hujah yang diberikan oleh empat profesor undang-undang yang dipanggil untuk menasihati raja-raja itu. Maka, saya tidak akan mengulas mengenainya.
Dari mula hingga sekarang, kumpulan yang menentang Statut Rom menggunakan alasan ia akan meletakkan raja-raja di bawah ICC. Entah siapa yang menasihatkan mereka, mereka nampak seolah tidak dapat membezakan kedudukan raja berkuasa mutlak dengan raja berperlembagaan.
Walaupun seawal 22 Mac 2019 saya telah menjelaskan kedudukan raja berperlembagaan, tidak diketahui sama ada mereka membaca dan memahaminya.
Daripada kenyataan yang dikeluarkan, nampak seolah mereka tidak membaca, tidak memahami atau tidak bersetuju dengannya. Maka, mereka masih bercakap mengenai kesannya kepada raja-raja secara umum, bukan jika raja-raja itu sendiri yang melakukan kesalahan itu.
Maka, mereka menggunakan perpaduan ummah bagi menarik orang Melayu/Islam untuk menyertai perhimpunan menentangnya.
Saya tidak mahu orang ramai terkeliru. Sebab itulah saya menulis rencana ini. Isunya sekarang ialah, jika raja-raja sendiri melakukan kesalahan di bawah Statut Rom itu, penentang ratifikasi Statut Rom itu mahu raja-raja itu dibicarakan oleh ICC atau tidak? Itu sahaja isunya. Saya serahkan kepada kebijaksanaan mereka.
Penganjur perhimpunan patut faham isu sebenar dan menjelaskan kepada orang ramai supaya mereka dapat membuat pertimbangan sendiri sama ada berbaloi atau tidak bagi mereka menghabiskan masa, tenaga dan wang ringgit untuk menyertainya. Orang ramai tidak sepatutnya dikelirukan, sama ada sengaja atau tidak.
Kesimpulannya, isunya ialah apakah faedahnya jika Malaysia meratifikasinya? Sebaliknya, jika raja-raja melakukan kesalahan itu, kita mahu atau tidak mereka dibicarakan oleh ICC? Itu sahaja.
Maka, perlukah kedua belah pihak menghabiskan masa, tenaga, wang ringgit dan melibatkan orang ramai untuk menyokong pendirian masing-masing?


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.malaysia-today.net/2019/05/07/statut-rom-malangnya-mereka-silap-lagi-tun-abdul-hamid/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Peguam Negara Kata Bn Hipokrit Dulu Setuju Statut Rom

Peguam Negara Kata Bn Hipokrit Dulu Setuju Statut Rom

papar berkaitan - pada 27/4/2019 - jumlah : 65 hits
Peguam Negara hari ini menyifatkan kritikan terhadap Statut Rom adalah satu perbuatan hipokrit Loading Tommy Thomas berkata kerajaan Barisan Nasional dahulu sudah memutuskan untuk menerima statut berkenaan yang akan merujuk kes tertentu kep...
Najib Jawab Kenapa Kerajaan Bn Setuju Tapi Tak Ratifikasi Statut Rom

Najib Jawab Kenapa Kerajaan Bn Setuju Tapi Tak Ratifikasi Statut Rom

papar berkaitan - pada 27/4/2019 - jumlah : 54 hits
April 27 2019 4 26 PMBekas perdana menteri Najib Razak PETALING JAYA Bekas perdana menteri Najib Razak membidas kenyataan Peguam Negara Tommy Thomas bahawa kerajaan Pakatan Harapan menyambung keputusan meratifikasi Statut Rom susulan perset...
Pihak Anti Statut Rom Sebar Hujah Palsu Kedaulatan Negara Tergugat Kata Bekas Diplomat

Pihak Anti Statut Rom Sebar Hujah Palsu Kedaulatan Negara Tergugat Kata Bekas Diplomat

papar berkaitan - pada 28/4/2019 - jumlah : 84 hits
KUALA LUMPUR Seorang bekas diplomat yang mencadangkan supaya Malaysia meratifikasi Statut Rom mengkritik pihak anti statut itu yang menyebarkan sentimen perkauman dan keagamaan dengan menggunakan hujah palsu bagi menolaknya Bekas duta ke Be...
Saya Nasihat Kerajaan Ratifikasi Statut Rom Tommy Thomas

Saya Nasihat Kerajaan Ratifikasi Statut Rom Tommy Thomas

papar berkaitan - pada 28/4/2019 - jumlah : 85 hits
Peguam Negara Tommy Thomas bercakap pada Forum Malaysia dan Statut Rom di Auditorium Tun Suffian Universiti Malaya Kuala Lumpur foto AFFAN FAUZI KUALA LUMPUR Peguam Negara Tommy Thomas mengakui beliau telah menasihati kerajaan untuk meratif...
Forum Statut Rom Kecoh

Forum Statut Rom Kecoh

papar berkaitan - pada 28/4/2019 - jumlah : 108 hits
Suasana di Auditorium Tun Mohamed Suffian Universiti Malaya Kuala Lumpur gamat seketika ketika sesi soal jawab dalam forum awam membincangkan Statut Rom Mahkamah Jenayah Antarabangsa Kekecohan berlaku apabila bekas ketua pemuda Umno Wilayah...
Aktivis Pelajar Ph Tak Patut Salahkan Orang Lain Isu Statut Rom Icerd

Aktivis Pelajar Ph Tak Patut Salahkan Orang Lain Isu Statut Rom Icerd

papar berkaitan - pada 28/4/2019 - jumlah : 90 hits
Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad dan kerajaan PH bersikap tidak bertanggungjawab kerana menyalahkan pihak lain berhubung kekeliruan yang akhirnya membawa kepada keputusan menarik balik penyertaan konvensyen antarabangsa kata aktivis pela...
Ketua Pemuda Umno Buat Kecoh Di Forum Statut Rom

Ketua Pemuda Umno Buat Kecoh Di Forum Statut Rom

papar berkaitan - pada 27/4/2019 - jumlah : 88 hits
Suasana di Auditorium Tun Mohamed Suffian Universiti Malaya Kuala Lumpur gamat seketika ketika sesi soal jawab dalam forum awam membincangkan Statut Rom Mahkamah Jenayah Antarabangsa Kekecohan berlaku apabila Ketua Pemuda Umno Wilayah Mohd ...
Perhimpunan Raksasa Bantah Statut Rom

Perhimpunan Raksasa Bantah Statut Rom

papar berkaitan - pada 25/4/2019 - jumlah : 54 hits
KUALA LUMPUR 25 April Naib Ketua UMNO Bahagian Seputeh merangkap Pengerusi Gabungan Gerakan Perpaduan Kebangsaan Datuk Mohd Razlan Rafii mengadakan sidang media berkaitan perhimpunan raksasa membantah perlaksanaan Statut Rom di Ampang Point
Fuzi Serah Tongkat Kuasa Igp Kepada Abdul Hamid

Fuzi Serah Tongkat Kuasa Igp Kepada Abdul Hamid

papar berkaitan - pada 3/5/2019 - jumlah : 86 hits
Majlis serah terima tugas jawatan nombor satu Polis Diraja Malaysia itu disaksikan Menteri Dalam Negeri Muhyiddin Yassin Abdul Hamid dilantik secara kontrak sebagai Ketua Polis Negara bagi tempoh dua tahun berkuat kuasa esok Loading Pelanti...
Senarai Gaji2 Direktor Glc Malaysia Anda Akan Terpegun

Takat E F Selepas Ibu Viralkan Anak Dirotan Nitizen Viralkan Slip Saps Anak

Motif Mat Sabu Ungkit Kelewatan Penerbangan Mas Ke London

Kaji Semula Bentuk Hukuman Sebab Pelajar Semakin Biadap Peguam Adnan Seman

3 Kereta Mewah Milik Neelofa Yang Tidak Diketahui Peminat

After Megat Got The Boot Time For Dancing Fgv Chairman To

Awas Periksa Telefon Suami Tanpa Kebenaran Adalah Satu Jenayah Boleh Didenda Lebih Rm500 Ribu

Masak Lemak Putih Kobis Sama UdangLirik Lagu Padu Bossku UNIC Harry Apak

Dakwaan Goda Pelakon AA Ini Respon Neera Azizi

Lagenda Sumpahan Mahsuri Kisah yang Memahsyurkan Pulau Langkawi

Ini Apa Yang Mungkin Berlaku Jika Separuh Daripada Manusia Lenyap Secara Tiba Tiba

7 Orang Jutawan Yang Sebenarnya Memang Berasal Dari Keluarga Kaya Raya


Taklimat Isp Kepada Guru Penyelaras Bestari Dan Juruteknik Komputer

Yang Penting Stroller Jihan Muse Lagi Mahal Dari Cik Epal

Yorkshire Pudding

Khasiat Bawang Besar Sekiranya Ada Ahli Keluarga Yang Sakit

Adab Merangkumi Semua Rotan Alat Mendidik Bukan Menghukum

Kebaikan Makanan Sunnah Untuk Kesihatan Surya S Great Grain Rahsia Minuman Berkhasiat Untuk Seisi Keluarga