Siapa Arah Tommy Thomas Tulis Surat Ni Kepada Waris Sultan SuluSurat bekas peguam negara Tommy Thomas kepada peguam yang dilantik oleh pihak yang mendakwa sebagai waris sultan Sulu dijadikan sandaran dalam keputusan timbang tara baru-baru ini yang kini mengancam untuk merampas aset Malaysia bernilai berbilion ringgit di luar negara.
Penelitian terhadap 297 perkara dalam keputusan timbang tara itu menunjukkan sekurang-kurangnya lebih dari 10 kali surat Thomas dipetik ketika hakim timbang tara Gonzalo Stampa menjelaskan kewajaran anugerah diberikan kepada penuntut.
Proses timbang tara itu berakhir di mana Malaysia diperintahkan untuk membayar AS$14.9 billion (RM60 billion) kepada kumpulan tersebut, menjadikan ia sebagai pampasan kedua terbesar seumpamanya di dunia, malah mampu menyebabkan kerugian lebih besar daripada skandal 1MDB.

Dalam surat bertarikh 19 September 2019, Thomas yang menjadi peguam negara semasa pentadbiran Pakatan Harapan menyatakan kekesalan apabila kerajaan Malaysia menghentikan pembayaran tahunan kepada waris kesultanan Sulu, sebuah kerajaan yang pernah memerintah beberapa wilayah di kepulauan Melayu termasuk apa yang hari ini merangkumi negeri Sabah.
Pembayaran tersebut dihentikan sejurus selepas pencerobohan bersenjata di Lahad Datu, Sabah oleh ratusan penyokong setia Sulu pada 2013.
Selepas menyatakan kekesalannya, Thomas turut menyenaraikan tunggakan bayaran termasuk 10% faedah, di mana jumlah keseluruhannya berjumlah RM48,230.
Thomas kemudian menawarkan untuk menghantar jumlah tersebut “dengan segera” kepada pihak penuntut sebagai pertukaran untuk menamatkan sebarang tindakan timbang tara.
"Malaysia kini bersedia dan sanggup membayar kepada klien anda semua tunggakan bayaran dari 2013 hingga 2019," tulisnya sambil menambah tawaran tersebut harus dibalas pihak penuntut untuk menghentikan sebarang langkah timbang tara diambil.
Timbang tara itu dibuat selepas tuntutan dibuat oleh lapan individu, di mana mereka memetik perjanjian pada 1878 antara Sultan Sulu Mohamet Jamal Al-Alam dan Syarikat Berpiagam Borneo Utara British, sebuah syarikat kolonial Britain yang ditubuhkan bagi mengeksploitasi sumber alam di wilayah itu.
Dalam perjanjian tersebut, sultan menyerahkan kedaulatan di beberapa wilayah yang terletak di Utara Borneo yang kini dikenali sebagai Sabah.
Susulan beberapa proses undang-undang di Sepanyol, keputusan timbang tara itu diumumkan sebuah mahkamah di Paris pada Februari tahun ini di mana pihak penuntut dianugerahkan AS$14.92 bilion (RM60 bilion) termasuk faedah dan kos.
Keputusan tersebut dikecam oleh Putrajaya, di mana ia mengatakan Stampa yang merupakan hakim timbang tara Sepanyol tidak mempunyai kuasa untuk memberikan anugerah tersebut.
Bagaimanapun, ia tidak menghalang peguam kepada penuntut untuk mula menguatkuasakan pampasan itu awal bulan ini, dengan menyampaikan notis rampasan aset ke atas dua anak syarikat Petronas di Luxembourg.
Sebagai reaksi kepada tindakan tersebut, sehari kemudian, Malaysia mendapat perintah penangguhan di Paris untuk menghentikan pelaksanaan anugerah timbang tara tersebut, yang mengundang amaran peguam penuntut untuk menyasarkan aset-aset Malaysia di negara lain.
Bagaimana surat Thomas membantu dalam kejayaan tuntutan Sulu
Ketika mengemukakan kes dalam prosiding timbang tara tersebut, penuntut Sulu beberapa kali menggunakan tawaran yang dibuat Thomas, di mana Stampa merujuknya dalam mewajarkan penganugerahan berbilion dolar itu.
Stampa berkata Malaysia melanggar perjanjian 1878 apabila menghentikan bayaran tahunan sebanyak RM5,300 sejak 2013.
“Encik Thomas mengambil pendirian yang sama dalam suratnya pada 19 September 2019 ... ketika beliau menawarkan penyelesaian dengan kembali membuat pembayaran, dengan syarat pihak penuntut menghentikan tindakan timbang tara.
“Secara jelas (dan benar), peguam negara Malaysia tidak pernah menganggap timbang tara ini sebagai satu serangan terhadap prerogatif kedaulatan Malaysia.”
Kemudiannya, Stampa kembali mengulangi apa yang dikatakan Thomas.
“Pihak responden (Malaysia) turut mengakui semua pembayaran itu dihentikan pada 2013 dan tidak dibayar kepada penuntut sejak itu. Pada 19 September 2019, Malaysia berkata bahawa ‘… ia kini bersedia dan sanggup membayar klien semua tunggakan dari 2013 hingga 2019 dan bersetuju untuk mematuhi Geran 1878 dan Pengesahan Penyerahan 1903 mulai sekarang berhubung pembayaran akan datang. Sementara mengenai tunggakan, Malaysia juga bersetuju untuk membayar faedah mudah sebanyak 10% p.a. bagi pembayaran tahunan untuk setiap tahun yang dirujuk’..”
Stampa juga turut merujuk kenyataan lain oleh Thomas dalam menyimpulkan sultan Sulu tidak pernah melepaskan dirinya daripada kedaulatan ke atas wilayah Borneo Utara.
Stampa berkata Malaysia bersetuju bahawa “penilaian bukti yang ada pada timbang tara ketika ini mengekalkan Sultan tidak pernah dilucutkan atau dilupuskan daripada kedaulatan wilayah Borneo Utara yang disebut dalam Perjanjian 1878 dan Wasiat Pengesahan 1903.”
Wasiat Pengesahan itu ditandatangani Sultan Sulu Jamalul Kiram II, mengesahkan beliau sudah menyerahkan pemilikan Borneo Utara kepada penjajah British.
Stampa turut merujuk kepada fakta bahawa tiada sebarang keraguan ditimbulkan oleh Thomas yang menunjukkan bahawa prosiding timbang tara itu akan melanggar kekebalan kedaulatan Malaysia.
“Terma itu mendedahkan tiada sebarang keraguan ditimbulkan pada waktu tersebut (i.e., 19 September 2019), sebaik sahaja timbang tara yang dibuat ketika ini dimulakan, menyatakan prosiding yang dijalankan akan melanggar kekebalan kedaulatannya.”
Satu lagi tamparan kepada Malaysia adalah perkataan yang digunakan dalam surat Thomas tersebut, yang membawa kepada kesimpulan ia adalah transaksi komersial dan tertakluk kepada timbang tara.
Pendirian yang diambil oleh Thomas tersebut adalah bercanggah dengan dasar kerajaan ketika ini.
“Subjek tuntutan itu bukan bersifat komersial dan tidak boleh dibawa ke prosiding timbang tara, malah Perjanjian 1878 sendiri tidak mengandungi apa-apa peruntukan timbang tara,” kata Jabatan Peguam Negara dalam kenyataan bersama Kementerian Luar dalam maklum balas kepada keputusan timbang tara itu pada Februari.
Ketika menyimpulkan penemuannya, Stampa sekali lagi merujuk surat Thomas dalam memutuskan Malaysia masih terus mematuhi Perjanjian 1878 tanpa sebarang keraguan.
Beliau memetik satu baris daripada surat Thomas mengenai pembayaran tahunan Malaysia kepada waris sultan Sulu, “..dari 1963 hingga 2012, di mana, ia tidak pernah putus dan berterusan selama 49 tahun”.
“Penimbang tara berpandangan Responden (Malaysia) terus menunaikan Perjanjian 1878 – secara sukarela dan tanpa ragu-ragu - sehingga akhir 2012,” tambah Stampa.
Stampa kemudiannya mengisytiharkan Malaysia gagal menunaikan pembayaran seperti di dalam Perjanjian 1878 dan menambah ia “tidak dapat menunjukkan pada masa yang sama mengikut mana-mana alasan kontrak bagi tindakannya yang tidak menjalankan tanggungjawab-tanggungjawab kontrak tersebut”.
“Sebaliknya, responden secara sukarela mengakui bahawa ‘… malangnya, pembayaran.. dihentikan pada 2013,” katanya, sekali lagi memetik Thomas.
Dipetik dari MalaysiaNow

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.anaksungaiderhaka.com/2022/07/siapa-arah-tommy-thomas-tulis-surat-ni.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Tuntutan Sulu Surat Tommy Beri Pengiktirafan Waris Sulu

Tuntutan Sulu Surat Tommy Beri Pengiktirafan Waris Sulu

papar berkaitan - pada 17/7/2022 - jumlah : 161 hits
Ibarat menjadi duri dalam daging kepada Malaysia isu Sulu timbul lagi Kemuncak konflik dengan Sulu berlaku pada Februari 2013 apabila segerombolan waris Kesultanan Sulu menceroboh Lahad Datu Sabah Akibat daripada pencerobohan itu Kerajaan M...
Surat Tommy Thomas Punca Keputusan Ancam Aset Malaysia Di Luar Negara

Surat Tommy Thomas Punca Keputusan Ancam Aset Malaysia Di Luar Negara

papar berkaitan - pada 21/7/2022 - jumlah : 318 hits
Kekesalan Tommy Thomas berhubung tindakan kerajaan tidak membayar tuntutan Sulu berulang kali disebut dalam 297 perkara dalam penghakiman timbang tara tersebut Surat bekas peguam negara Tommy Thomas kepada peguam yang dilantik oleh pihak ya...
Isu Waris Sultan Sulu Sita Aset Petronas Di Azerbaijan 3 Persoalan Najib Perlu Jawab

Isu Waris Sultan Sulu Sita Aset Petronas Di Azerbaijan 3 Persoalan Najib Perlu Jawab

papar berkaitan - pada 14/7/2022 - jumlah : 231 hits
Ramai yang minta saya kupas isu waris Sultan Sulu menyita aset Petronas di Azerbaijan Selalunya kes kes perundangan ini saya ambil masa untuk kupas kerana banyak perkara perlu diteliti Banyak fakta dan dokumen perlu diperhalusi Namun sebelu...
Report Pakatan Cabinet Never Discussed Letter From Ex Ag Tommy Thomas To Sulu Sultanate

Report Pakatan Cabinet Never Discussed Letter From Ex Ag Tommy Thomas To Sulu Sultanate

papar berkaitan - pada 14/7/2022 - jumlah : 207 hits
The Pakatan Harapan administration never discussed the payment demands of the Sulu sultanate for Sabah nor the letter sent to them by former Attorney General Tan Sri Tommy Thomas in 2019 Utusan Malaysia reported today The Malay daily cited ...
Najib Punca Masalah Malaysia Dengan Waris Sultan Sulu Tun M

Najib Punca Masalah Malaysia Dengan Waris Sultan Sulu Tun M

papar berkaitan - pada 21/7/2022 - jumlah : 216 hits
Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mendedahkan apabila berlaku pencerobohan pengganas Sulu di Lahad Datu Sabah pada tahun 2013 Najib mengarahkan kerajaan menghentikan bayaran wang serahan kepada waris kesultanan itu kerana menyal...
Bagaimana Aset Malaysia Bernilai Rm8 Bilion Dirampas Oleh Waris Sultan Sulu

Bagaimana Aset Malaysia Bernilai Rm8 Bilion Dirampas Oleh Waris Sultan Sulu

papar berkaitan - pada 14/7/2022 - jumlah : 522 hits
Dua aset anak syarikat minyak milik Malaysia Petronas di Luxembourg dilaporkan telah dirampas oleh waris kesultanan Sulu Rampasan ini dilaporkan sebahagian daripada perintah tuntutan yang dikeluarkan oleh penimbang tara Sepanyol Gonzalo Sta...
Surat Tommy Thomas Gugat Aset Negara Bernilai Berbillion Ringgit

Surat Tommy Thomas Gugat Aset Negara Bernilai Berbillion Ringgit

papar berkaitan - pada 22/7/2022 - jumlah : 234 hits
Surat bekas peguam negara Tommy Thomas kepada peguam yang dilantik oleh pihak yang mendakwa sebagai waris sultan Sulu dijadikan sandaran dalam keputusan timbang tara baru baru ini yang kini mengancam untuk merampas aset Malaysia bernilai be...
Berpuluh Tahun Sulu Tak Kacau Petronas Bila Ph Tommy Thomas Mohon Maaf Baru Sulu Kacau

Berpuluh Tahun Sulu Tak Kacau Petronas Bila Ph Tommy Thomas Mohon Maaf Baru Sulu Kacau

papar berkaitan - pada 20/7/2022 - jumlah : 241 hits
Oleh Sirajuddin AhmadAkhirnya pemerintahan duapuluh dua bulan Pakatan Harapan pimpinan Tun Mahathir sah membawa bala dan malapetaka kepada negara dan rakyat Jika dulu kita masih ada Pulau Batu Puteh untuk di challenge dimahkamah sekali lagi...
Tommy Thomas Explaining The Sulu Claim

Tommy Thomas Explaining The Sulu Claim

papar berkaitan - pada 27/7/2022 - jumlah : 196 hits
Tommy Thomas 1 The recent public discussion on the Seizure Notice issued in Luxembourg against assets belonging to Petronas to satisfy the US 14 92 billion award by the Spanish arbitrator Gonzalo Stampa has been marred by a fog of disinform...
Straight Fight Between Ph And Pn In Sungai Bakap By Election On July 6

Pelakon Kamal Bakar Sedang Nazak Kuman Merebak Sangat Cepat Sampai Tutup Semua Paru2

Perodua Ev Anggaran Harga Rm50 Rm100 Ribu

The Etiquette Of Tipping A Guide For Pelican Weed Delivery Customers

Backbencher Urges Speaker To Respect Federal Constitution In The Case Of Six Ex Bersatu Mps

Konsert Pro Israel Anti Hijab Pas

Bila Takdir Melarang Cinta

Rendang Ayam Aidil Adha Yang SedapKahwin Beristerikan Bella Hanna Bella Luna Ini 10 Fakta Biodata Pelakon Redza Rosli Yang Ramai Tak Tahu

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Terjerat iQIYI Malaysia Gandingan Aliff Aziz Dan Ruhainies

8 Fakta Biodata Aisyah Hijanah Azhari Penulis Buku Isteri Kepada Alif Teega

5 Kes Jenayah Melibatkan Kanak Kanak di Malaysia Yang Tak Boleh Kita Lupakan

Biodata Ezra Kairo Penyanyi Gandingan Zubir Khan Dalam Lagu OMK Oh My Kadhale


Tenang Dapat Tengok Sunset Di Batu Ferringhi Penang

Aktiviti Mewarna Maal Hijrah Muat Turun Poster

Stadium Sultan Ibrahim Rekabentuk Kapasiti Lawatan

Kenapa Kita Tak Kaya Kaya

Pemegang Kunci Kaabah Syaikh Dr Soleh Al Syaibi Telah Meninggal Dunia

Parti Keadilan Rakyat Pahang Bentuk Satu Jawatankuasa Kepimpinan Baharu Pada Sabtu