Sekatan Perjalanan Ke Luar Negara Terhadap Peminjam Ptptn Culas Buat Bayaran Balik
Sekatan Perjalanan Ke Luar Negara Terhadap Peminjam PTPTN Culas Buat Bayaran Balik
KUALA LUMPUR — Kerajaan akan mengenakan sekatan perjalanan ke luar negara kepada peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang mampu bayar dan bekerja di luar negara, tetapi culas membuat bayaran balik.
Perkara itu diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam pembentangan Belanjawan 2026 petang tadi.
Sebelum ini, Anwar mengumumkan bahawa Kerajaan akan memberikan Pendidikan Percuma PTPTN kepada 5,800 anak keluarga miskin yang mengikuti pengajian di Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA), mulai tahun hadapan.
Difahamkan, bantuan itu melibatkan peruntukan RM120 juta setahun bagi keluarga miskin, iaitu pendapatan isi rumah kurang dari RM2,705.
“PTPTN lahir daripada iltizam mengeluarkan anak bangsa daripada kancah kemiskinan melalui pendidikan.
“Jadi ini satu permulaan yang berani yang belum difikirkan dulu dan kita harap ini dapat ditingkatkan mengikut keupayaan kewangan negara berikutnya.
“Kerajaan juga bersetuju mengecualikan bayaran balik PTPTN kepada semua mahasiswa yang perolehi Ijazah Sarjana Muda Kepujian Kelas Pertama di IPTA daripada keluarga pendapatan rendah dan menengah, yang akan memberi manfaat sekitar 6,000 peminjam dengan peruntukan RM90 juta setahun,” maklum Anwar.
Selain itu, beliau berkata Kerajaan bersetuju menambah 1,500 lagi unjuran tempat bagi Ijazah Sarjana Muda dalam 10 bidang pengajian di lima universiti penyelidikan, antaranya undang-undang, perakaunan, ekonomi, perbankan, kewangan Islam, kecerdasan buatan (AI) serta bahasa.
“Kerajaan juga prihatin kepada kegusaran ramai pelajar cemerlang terutama lulusan STPM untuk mendapat tempat di IPT terpilih,” kata Perdana Menteri.
BACA: Pendidikan Percuma PTPTN Kepada 5,800 Anak Keluarga Miskin Mulai Tahun Hadapan
Bagi memperkasakan bidang perubatan, Anwar berkata kerajaan bersetuju melaksanakan dua projek kerjasama awam-swasta iaitu Pembangunan Teknopolis Kesihatan, Universiti Kebangsaan Malaysia dan Universiti Malaya Health Metropolis, untuk membangunkan Hospital di Petaling Jaya dengan kerajasama Kerajaan Negeri Selangor.
Perdana Menteri berkata kerajaan juga bersetuju membenarkan hospital pengajar universiti awam, menubuhkan tabung endowmen dan sumbangan diterima layak mendapat potongan cukai pendapatan serta semua sumbangan yang diterima, termasuk pendapatan yang terbit dari tabung, dikecualikan cukai sepenuhnya.
Manakala bidang aeronautik akan diperkasakan dengan peruntukan RM16 juta dengan Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) akan membangunkan Air Space Sandbox di Sungai Batu Pahat, Perlis iaitu kemudahan pertama negara bagi pengujian penerbangan altitud rendah yang kian penting dalam sektor logistik, pemetaan, pertanian pintar dan keselamatan.
Sementara Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) menjadi universiti di ASEAN pertama yang punyai lapangan terbang, bagi menyokong industri penerbangan maritim dan melahirkan juruterbang amfibia tempatan.
Sumber: Teks Belanjawan 2026
The post Sekatan Perjalanan Ke Luar Negara Terhadap Peminjam PTPTN Culas Buat Bayaran Balik appeared first on Siakap Keli.
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
https://siakapkeli.my/2025/10/10/sekatan-perjalanan-ke-luar-negara-terhadap-peminjam-ptptn-culas-buat-bayaran-balik/