Sayur Tarap Masak Lemak



Sayur Tarap Masak Lemak | First thing first, gambar diatas tu aku letak gambar full without crop, sayur tarap sebelah kiri tu ya hehe. Kali ini aku kongsikan pula salah satu makanan popular di kalangan penduduk Sabah. Buat mereka yang pernah datang ke Sabah tu rasanya memang familiar dengan buah tarap/terap ni. Buah ni kalau mentah boleh dijadikan sayur, kalau masak boleh dimakan begitu sahaja dan dia punya tahap kemanisan tu, gila punya manis. Selain tu tarap masak juga boleh di buat cucur atau bubur (aku suka kalau dicampur dengan bubur sagu atau kacang hijau). Buah tarap ini juga terkenal di kalangan pelancong yang datang melancong ke Sabah.

Bahan-bahan: Buah tarap mentah dipotong dadu, santan kelapa, kunyit hidup, daun kunyit, halia , cili api, udang kering atau ikan liking, pucuk ubi dan perasa.

Cara-cara;

Kalau korang menggunakan santan kelapa pastikan santan pekat dan santan cair diasingkan dan santan cair tu jangan terlalu banyak ya (masa mau buat santan cair tu jangan taruh banyak air).Halia, kunyit hidup, udang kering dan cili api ditumbuk halus ya.Masukkan buah tarap, halia, kunyit hidup, cili api, udang kering @ ikan liking dan santan cair. Tutup periuk dan tunggu sehingga mendidih. Kacau sekata. Selepas itu masukkan daun kunyit dan biarkan selama beberapa minit.Masukkan santan pekat, pucuk ubi dan perasakan. Bila dah masukkan santan pekat tu pastikan api perlahan untuk mengelakkan daripada pecah santan.Dah cukup rasa, bolehlah dihidangkan bersama nasi putih.
Part paling aku nda suka kalau masak sayur tarap ni, masa kupas kulit tarap ni. Seleceh kupas kulit nangka, kulit tarap lagi leceh, sudah tu banyak lagi mau kemas. Nasib baik sedap so gigihlah kan ketang ketung dekat dapur haha


by, cik itah @ ramaramapendek



Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://ramaramapendek.blogspot.com/2019/08/sayur-tarap-masak-lemak.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Masak Lemak Udang Campur Tempoyak

Masak Lemak Udang Campur Tempoyak

papar berkaitan - pada 18/8/2019 - jumlah : 121 hits
Aritu teringin nak makan udang walau sebenarnya aku alergik dengan udang Tapi disebabkan mengidam sangat2 punya pasal tahankan juga and then dah siap2 bersedia dengan ubat bagai Itulah pasal dah lama pantang makan Keinginan menggebu2 mengat...
Resepi Masak Lemak Cili Api Nenas Bersama Tulang Ikan Masin Sedap Weyh

Resepi Masak Lemak Cili Api Nenas Bersama Tulang Ikan Masin Sedap Weyh

papar berkaitan - pada 1/9/2019 - jumlah : 557 hits
Dua hari lepas lauk masak lemak cili api nenas bersama tulang ikan masin inilah yang jadi hidangan keluarga aku Dah lebih ratusan mungkin dah ribuan kali aku masak lauk ni Kesedapanyan dah tentulah dari masam masam manis nenas di tambah kem...
Masak Bersama Keluarga Di Hari Raya Aidiladha Menu Kari Daging Ayam Berempah Dan Sayur Campur

Masak Bersama Keluarga Di Hari Raya Aidiladha Menu Kari Daging Ayam Berempah Dan Sayur Campur

papar berkaitan - pada 14/8/2019 - jumlah : 482 hits
hai assalammualaikumMasak Bersama Keluarga Di Hari Raya Aidiladha Menu Kari Daging Ayam Berempah dan Sayur Campur Seronok bila masing masing berkumpul dekat rumah mak Bila semua ada part masak memasak sorang ambil satu menu hahaa Tu yang na...
Masak Lemak Telur Itik Bersama Pucuk Ubi Dan Belimbing Buluh

Masak Lemak Telur Itik Bersama Pucuk Ubi Dan Belimbing Buluh

papar berkaitan - pada 18/8/2019 - jumlah : 176 hits
Juadah masakan beberapa hari lepas Selera hubby la tu Masak lemak cili api ni hari2 pun dia tak jemu Setiap kali macam2 sayur dan lauk kampung nak di masak sekaligus Kalau boleh semua benda tu nak dimasukkan sekali harung Nasib baik bila di...
Masak Lemak Cili Api Ayam Campur Rebung Dan Petai

Masak Lemak Cili Api Ayam Campur Rebung Dan Petai

papar berkaitan - pada 18/8/2019 - jumlah : 229 hits
Dah bersawang bagai blog nih Entah kenapa semenjak dua menjak ni aku ditimpa kemalasan sangat nak mengambil gambar masakan aku Bukan tak masak tak buat kuih tak buat kek tapi entah kenapa takde keinginan langsung nak ambil gambar haiyyyyaaa...
Sardin Masak Lemak Simple

Sardin Masak Lemak Simple

papar berkaitan - pada 20/8/2019 - jumlah : 241 hits
Sardin masak lemak simple Assalamualaikum wbt Lamanya tak mecoret di sini Winduuu tetiba Huhu Wokeh laa cikla nak share satu lagi resepi senang dengan korang semua Since pak mertua all the time asyik request masak lemak masak lemak masak le...
Menu Dinner Telur Masak Kari

Menu Dinner Telur Masak Kari

papar berkaitan - pada 16/8/2019 - jumlah : 150 hits
Menu Dinner Telur Masak Kari Macam dah boring ayam dan ikan Sesekali kita bertelur pulak Rasanya macam dah lama The post appeared first on
Tak Masak Punya Pasal Beras Sampai Berkutu

Tak Masak Punya Pasal Beras Sampai Berkutu

papar berkaitan - pada 15/8/2019 - jumlah : 109 hits
Assalamualaikum MASIH ingat tak lagi kisah Pak Inche yang diberi peluang berbelanja sebanyak RM300 dalam masa dua minit di Giant Plentong Boleh baca ceritanya Antara barang yang sempat Pak Inche sambar dalam cabaran itu ialah dua botol miny...
Resipi Daging Masak Merah

Resipi Daging Masak Merah

papar berkaitan - pada 16/8/2019 - jumlah : 157 hits
Assalamualaikum semua Raya korban ni mesti banyak daging yang korang dapat kan Saya terbaca satu ni Rasa nak cuba la Tapi kita simpan dulu la resepi ni kat blog Korang jangan lupa cuba tau Jom layan resepi daging masak merah ni Resepi ni sa...
Rayuan Tambahan Bsh 2020

Misteri Mayat Gadis Sma Dalam Karung Terungkap Pembunuhnya Tak Disangka

Wow Wanita Cemas Jumpa Ular Tedung Dalam Tab Mandi Semua Angkara Suami

Berdoalah Di 7 Waktu Mustajab Ini Karena Di Waktu Itulah Pintu Langit Sedang Terbuka

Buaya Siluman Ditangkap Di Babel Sebelum Dikubur Kepala Dipenggal Dikafani

Syed Sadick Tersingkir

Sah Hutang Rm1 2 Trilion Pak Lebai Kata Apa

Pengkritik Jejaskan Kutipan Filem Tempatan Ellie Harus Tengok Dua Pekara Ini Terlebih Dahulu



Bagaimana Seorang Lelaki Model Etnik Uighur Hilang Tanpa Jejak di China

5 Idea Konten Paling Senang Sebagai Youtuber Berjaya

Maskne Masalah Jerawat Disebabkan Pemakaian Topeng Muka

Biodata Penyanyi Hanie Soraya Peserta Big Stage 2020

Resepi Paella Paling Terkenal


Arguments For Getting Rid Of Play Aussie Casino Online

The Most Common Aussie Casinos Top 2020 Debate Isn T As Simple As You May Think

Biodata Wan Pulau Tioman

Our Ps4 E Sport Challenge

Pertimbangkan Perkara Berikut Sebelum Membeli Peralatan Dapur Agar Memberi Manfaat Sekeluarga

Lirik Lagu Rizky Billar Melihatmu Bahagia