Resepi The Best Butter Cake X Butter Anchor


 | Resepi The Best Butter Cake X Butter Anchor | Rasa dah lama tak baking, alang-alang join contest dan rumah sewa pun dah ada oven, apa lagi diri sendiri semangat nak baking cake. Awalnya nak buat chocolate cake, tapi mostly resepi aku tengok banyak guna minyak. So, kita tukar pergi buat butter cake, then buat topping coklat atasnya. Ini first time juga aku try buat sendiri, kalau buat dekat rumah, mak ada dekat tepi boleh tengokkan apa yang betul dan tak patut letak.
Nak dijadikan cerita aku punya penimbang nak menyukat tepung, dan gula tiba-tiba tak boleh berfungsi dengan baik. Asal bubuh nombor tetiba 0 lepas tu berubah jadi 120 - dalam sekelip mata 0 balik. Hanya beberkal sukatan cup, dan whatsapp video, aku pun gigih video call dengan mak dikampung suruh sukatkan banyak mana ak cukupkan kuantiti gula dan tepung guna cup tersebut. Mujurlah mak aku pandai video call, at least dia boleh tengokkan.


Even challenge buat cake ini hanya semata-mata join contest, aku sangat happy baking sebab dah lama tak makan kek. Bila makan cake yang dibuat dari air tangan sendiri ini lain, lagi lain bila kek dia sedap pula. Lagi berseleralah nak makan. Jom tengok apa bahan yang diperlukan dan bagaimana nak membuat Butter Cake ini.
Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat Butter Cake
250 gram butter jenama Anchor
250 gram tepung naik sendiri (aku guna tepung Blue Key)
180 gram gula kaster
4 biji telur
1/2 cawan susu segar

Cara pembuatannya;
Langkah 1: Pukul butter dan gula sehingga bertukar warna seakan-akan putih (kalau pakai mixer boleh adjust higher speed dia, memandangkan mixer aku tak sampai lagi aku gigihkan juga guna hang whisk ini).


Langkah 2: Masukkan telur satu per satu, selang seli dengan memasukkan tepung dan juga susu segar. Pukul sehingga sebati.


Langkah 3: Sediakan loyang bersaiz 8-9 inchi, sapu planta kelilingnya supaya nanti nak keluarkan daripada bekas jadi mudah. Even dah sapu planta, dekat 15 minit jugalah aku stuck adjust loyang aku tu. Bakar dalam suhu 180 C dalam jangkan masa 40 minit. Kerap tengok, takut-takut hangus pula nanti. Dia punya bau, semerbak satu rumah. Sedap gila bau butter cake hari ini.


Nak cantik, boleh buat topping coklat. Sedap juga okay bubuh topping coklat.
Topping:
2 sudu butter
2 sudu serbuk koko
1/2 susu pekat
(Gunakan kaedah double boiler, kacau guna hand whisk) 
Kalau dah pekat, tunggu dia sejuk dulu, baru curahkan dekat butter cake tadi. Aku tengok macam tak berapa menarik kalau letak coklat je, so aku tambah whipping cream brand Anchor kemudian tabur milo atasnya. Nampak berseni sikit butter cake aku, sungguhpun hakikatnya seni tu hanya tahan 5 minit sahaja. hahaha..




Paling penting, rasanya betul-betul sedap. Jadi, kalau korang nak pastikan cake korang buat tu sedap, aku syorkan korang guna butter jenama Anchor. 100% buatan dari negara New Zealand. Lemak ber cream butternya. Boleh tengok full video aku buat kek di Reel Instagram. Btw, resepi Butter cake ini aku refer blog Azie Kithcen.


Thank you for reading!


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.missazwarsyuhada.com/2021/08/resepi-best-butter-cake-x-butter-anchor.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
The Best Summer Dining Tables

The Best Summer Dining Tables

papar berkaitan - pada 24/7/2021 - jumlah : 117 hits
This summer dining room has been one of our most successful covers this year And is not for less If you like it as much as we do we make it easy for you to copy its The post appeared first on
The Best Ideas For Having A Canopy Beds In Your Bedroom

The Best Ideas For Having A Canopy Beds In Your Bedroom

papar berkaitan - pada 3/8/2021 - jumlah : 77 hits
Canopy beds are known for being romantic but depending on the material you choose and the style of decoration you can come up with really modern bedrooms In this topic you will find inspiration A VERY The post appeared first on
Get Ready For The Best Home Theater Ideas

Get Ready For The Best Home Theater Ideas

papar berkaitan - pada 25/7/2021 - jumlah : 132 hits
If you like the idea of setting up a cinema in the living room for afternoons and evenings as a family we will tell you how to achieve it A track You only need a projector and The post appeared first on
The Best Cozy And Summer Living Rooms

The Best Cozy And Summer Living Rooms

papar berkaitan - pada 31/7/2021 - jumlah : 111 hits
The bikini operation also affects your living room You will want to put it in top shape to enjoy the summer to the fullest If during the coldest months of the year you appreciate warm textures with The post appeared first on
8 Tips For Hiring The Best Hvac Technician

8 Tips For Hiring The Best Hvac Technician

papar berkaitan - pada 31/7/2021 - jumlah : 148 hits
When you re busy looking for an experienced HVAC technician it might feel a little overwhelming If you re in a hurry you want the job done quickly There s a good chance you re also juggling finances work family The post appeared first on
The Best Decorated Porches With Wicker Pieces

The Best Decorated Porches With Wicker Pieces

papar berkaitan - pada 31/7/2021 - jumlah : 123 hits
This traditional material continues to be one of the star fibers for making interior and exterior furniture and accessories Discover the protagonist of the most comfortable and relaxing porches 1 A BET ON WICKER LAMPS The post appeared firs...
Resepi Kek Butter Durian Rasa Padu

Resepi Kek Butter Durian Rasa Padu

papar berkaitan - pada 8/8/2021 - jumlah : 110 hits
Resepi Kek Butter Durian Rasa Padu Durian raja buah buahan yang pastinya amat sinonim dengan kita semua Ianya menjadi kegemaran semua rakyat Malaysia yang bermasyarakat majmuk ini Salah satu juadah yang dihasilkan daripada durian adalah kek...
Mini Chopper Terbaik The Best Mini Chopper

Mini Chopper Terbaik The Best Mini Chopper

papar berkaitan - pada 29/7/2021 - jumlah : 71 hits
Tidak salah untuk melabur kepada sesuatu yang memang kita perlukan Keputusan untuk membeli peracik mini a k a mini chopper ini memang berbaloi Hari ini tambah lagi 2 batas timbun tepi pagar Pokok puding belacan tebu dan pisang renek akan di...
No 2 Di Ranking Netflix Global Kini Kingdom Ashin Of The North Raih Komen Pro Kontra

No 2 Di Ranking Netflix Global Kini Kingdom Ashin Of The North Raih Komen Pro Kontra

papar berkaitan - pada 27/7/2021 - jumlah : 223 hits
Pastinya peminat siri Kingdom sudah pun habis menonton episod khas Kingdom Ashin Of The North di Netflix kan Meruapakan cerita sampingan kepada drama zombi popular itu ia mengupas kisah permulaan penyebaran wabak zombi tersebut dan bagaiman...
Bukan Ahli Silap Mata Tetapi Ong Kim Swee Janjikan Nafas Baru Buat Sabah

Another Selangor Forest At Risk Of Being Developed

Magistrate Saved My Life Says Single Mum After Lock Up Ordeal

Tak Mandi Situ Tapi Sungai Hulu Yam Baharu Tempat Buang Makhluk Halus

Dilema Kluster Katak Oh Katak Oh Katak Dimana Kamu Nak Tanding

Masya Allah Bijak Nya Dia Hairul Azreen Kongsi Telatah Alisa Aisyah Baca Alif Ba Ta Ramai Yang Ger4m

Lelaki Ditemui Mati Dalam Kereta Terapung Di Kg Batu 7 Sandakan

Terkini Ya Allah Adikk Mninggai Ktika Sedang Mncari Rezeki Bawa Pelancong



The Ultimate Descent Terjunan dari Puncak Gunung Everest Dengan Paragliding

Kalau Nak Tahu Selepas Kahwin Yusuf Bahrin Zizi Kirana Dedah Rahsia

Bolehkah Anda Menangkap Gambar Orang Lain Tanpa Kebenaran

Kisah Anak Penyanyi Legenda Frank Sinatra Diculik Penjenayah

Zizi Kirana Berkahwin Ini 10 Fakta Biodata Suaminya Yusuf Bahrin


Unifi Tambah 12 Saluran Baru Bermula 1 Oktober

Mayat Demi Mayat Tiba Tak Putus Putus Doktor Htar

Bulughul Maram Shalat Lukisan Di Arah Kiblat Saat Shalat Baiknya Dihindari

Nasihat Kewangan Untuk Orang Muda

Bella Poarch Build A Bitch Chord

Besar Pengorbanan Muhyiddin Hingga Jawatan Pm Dilepaskan Tajuddin