Resepi Nasi Kukus Ayam Goreng Berempah Dan Kuah



Nasi Kukus Ayam Goreng Berempah dan KuahA) Nasi Kukus
Bahan-Bahan
4 cawan beras
3 cawan air
2 helai daun pandan - simpul
Cara Memasak Nasi Kukus
cuci bersih beras kemudian rendam sekejap dan toskan. selepas tu didihkan air dalam dalam pengukus dan masukan daun pandan simpul agar rasanya lebih sedap.kukus beras selama kurang lebih 25 menit atau sampai beras dah separuh masak. selepas itu keluarkan beras dari dalam pengukus dan rendam beras dengan air sehingga air rendaman menjadi sejuk (agar lebih cepat sejuk tukar selalu air rendaman )kukus kembali beras tadi selama 10 - 15 minit sahaja. selanjutnya, keluarkan beras dan gaul dengan air 3 cawan dan biar sampai air tersebut menyerap masuk ke dalam beras.kukus kembali hingga nasi masak selama 15 minit. dan nasi kukus dah siapB) Ayam Goreng Berempah
Bahan Perap
6 ketul ayam - perasakan dengan garam dan kunyit1 sudu besar serbuk kari daging1 sudu kecil serbuk jintan manis1 sudu kecil paprika1 sudu kecil serbuk ketumbar1/2 sudu kecil serbuk jintan putihsedikit oregano (xboh pun xpe)minyak untuk menggorengBahan Kisar
6 cm halia muda - kisar4 ulas bawang merah - kisar3 batang serai - kisar3 ulas bawang putih - kisarCara Memasak Ayam Goreng Berempah
gaul ayam dengan semua bahan perap tadi kecuali minyak sahaja. selepas itu masukkan bahan kisar dan gaul sebatiperap ayam tadi selama 1 jam tapi lebih lama lagi sedap. kemudian goreng ayam perap dengan api sederhana.C) Kuah Kari
Bahan-Bahan
2 biji bawang besar2 sudu besar cili kisar2 tangkai daun kari5 biji tomato1 cm kunyit hidup1 peket rempah kari1 keping asam kepingpotongan kecil ayam 1 mangkuk (boleh guna tulang ayam)1 kuntum bunga lawangstok daging ayam lebih kurang 2 litergaram dan gula secukup rasaminyak untuk menumis1 batang kulit kayu manisCara Membuat Kuah Kari
kisar kunyit hidup, tomato, dan bawang besar menggunakan pengisar makanan dan campurkan sebahagian hasil kisaran dengan kuah kari.panaskan minyak dalam periuk dan tumis bunga lawang, daun kari, dan kayu manis dan masukkan campuran rempah kari dan masak hingga garing. selepas itu masukkan cili kisar.masukkan lebihan kisaran tomato dan bawang tadi dan masak hingga garing. kemudian masukkan stok daging dan masak sehingga mendidih. masukkan garam, gula, asam keping, dan ayam. masak sehingga mendidih dan sedikit pekat. terakhir perasakan secukupnyaD) Sambal Belacan
sambal belacan ini cukup istimewa sebab masukan juga ikan bilis 
Bahan-Bahan
4 biji bawang merah3 biji cili merah1 inci belacan3 ulas bawang putihgaram dan gula secubitperhan jus limau kasturisetengah genggam ikan bilis2 sudu minyak10 biji cili padiCara Membuat Sambal Belacan
belah cili padi menjadi 2 bahagian agar saat digoreng tidak meletup dan potong bawangpanaskan minyak dalam kuali dan masukan ikan bilis, cili padi, dan bawang dan goreng selama 5 minit atau hingga layu je.angkat dan masukkan dalam lesung. tambahkan dengan limau kasturi yang telah dipotong-potong, sedikit gula dan garam. selepas tu tumbuk semua bahan tadi di dalam lesung.Terakhir sekali, hidangkan sebagai pencicah ngan ulam-ulaman atau dengan ikan masin dan sayur bening.kredit tuan punya resepi

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.sedapnya-makan.com/2021/06/resepi-nasi-kukus-ayam-goreng-berempah-dan-kuah.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Resepi Ayam Goreng Berempah Simple Banyak Serdak Dan Rangup Untuk 1 Ekor Ayam

Resepi Ayam Goreng Berempah Simple Banyak Serdak Dan Rangup Untuk 1 Ekor Ayam

papar berkaitan - pada 8/6/2021 - jumlah : 699 hits
Resepi Ayam Goreng Berempah Simple Banyak Serdak Dan Rangup Untuk 1 Ekor Ayam Salam semua resepi ayam goreng berempah ni kalau ikutkan ada la beberapa kali buat tapi rasanya serdak tak banyak Sis memang suka ayam goreng berempah ni cuma nak...
Resepi Lengkap Nasi Ayam Istimewa Kesukaan Anak Anak

Resepi Lengkap Nasi Ayam Istimewa Kesukaan Anak Anak

papar berkaitan - pada 4/6/2021 - jumlah : 289 hits
Resepi Lengkap Nasi Ayam Istimewa Kesukaan Anak Anak Ayam dan anak anak memang tak dapat dipisahkan Kesukaan Kalau boleh hari hari nak makan ayam Tambah tambah lagi nasi ayam istimewa yang di masak dengan penuh kasih sayang Nasi ayam ini is...
Resepi Sayur Sawi Goreng Telur Sesuai Untuk Pkp

Resepi Sayur Sawi Goreng Telur Sesuai Untuk Pkp

papar berkaitan - pada 31/5/2021 - jumlah : 414 hits
AssalamualaikumBismillahLike I said before masakan aku guys semuanya simple mudah dan sangat bajet Tapi belum tentu sesuai dengan tekak semua orang Nak buat lain dari lain pun tak kisah What I want to say is resepi ini untuk yang memang mau...
Resepi Ayam Paprik Original Thailand

Resepi Ayam Paprik Original Thailand

papar berkaitan - pada 31/5/2021 - jumlah : 273 hits
Paprik Ayam Original Thailand Resepi Ayam Masak Paprik Ori berasal dari negara Thailand Anda boleh cuba memasak untuk hidangan keluarga Bahan penting dalam masakan ini ialah sos ikan sos tiram dan daun limau purut Inilah tips yang paling pe...
Resepi Roti Jala Kuah Sardin

Resepi Roti Jala Kuah Sardin

papar berkaitan - pada 11/6/2021 - jumlah : 359 hits
Assalamualaikum dan salam sejahtera Petang tadi teringin pulak nak makan roti jala Memandangkan malas pulak nak buat kuah kari So CCL decide untuk buat roti jala dicicahkan dengan kuah sardin Jimat masa jugak BAHAN BAHAN 3 cawan tepung gand...
Resepi Tempe Goreng Daun Kari Lockdown

Resepi Tempe Goreng Daun Kari Lockdown

papar berkaitan - pada 3/6/2021 - jumlah : 175 hits
Resepi Tempe Goreng Daun Kari LOCKDOWNSiapa sini peminat tempe sila hadirkan diri
Resepi Rendang Ayam Mudah Dan Sedap Dimakan Bersama Pulut Kuning

Resepi Rendang Ayam Mudah Dan Sedap Dimakan Bersama Pulut Kuning

papar berkaitan - pada 6/6/2021 - jumlah : 497 hits
As Salam Resepi Rendang Ayam Mudah Dan Sedap Dimakan Bersama Pulut Kuning Alhamdullillah Masak rendang ayam dan pulut kuning di rumah saya bukanlah suatu yang biasa atau rutin Rendang ayam dan juga pulut bukanlah favourite anak anak saya wa...
13 Budget Friendly Ways To Renovate Your Kitchen

Zahid Ingatkan Ismail Agar Tak Kekalkan Zuraida Dalam Kabinet

4 Reasons Why You Should Have A Home Insurance Policy Today

16 Sweet Watermelon Wreath Perfect With Summertime Vibes

Zuraida Buat Tekanan Demi Azmin Ali

Beri Gelaran Ikon Permotoran Anak Muda Kepada Tiktokers Ketua Armada Bersatu Dikecam Teruk Oleh Netizen

Muhyiddin Akan Namakan Calon Menteri Ganti Zuraida Kepada Pm

Manfaat Petroleum Jelly Mulai Dari Kecantikan Hingga Rumah Tangga



7 Fakta Menarik Mengenai Senarai Most Wanted FBI

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Melur Untuk Firdaus Slot Lestary TV3

5 Peralatan Kereta Yang Sepatutnya Dah Diwajibkan di Malaysia

Sejarah Tarian Haka Yang Sinonim Dengan Pasukan All Blacks

8 Projek Mega Berskala Besar yang Gagal di Seluruh Dunia


Buasir Otak Tv Setiap Kali Pening Dan Sakit Belakang

Umno Tunjuk Tamak Haloba Di Atas Kekosongan Tempat Zuraida

Msi Perkenal Monitor Qd Oled Dengan Skrin Melengkung 1800r

Xiaomi Pad 6 Mungkin Hadir Dengan 3 Model Termasuk Kelas Permulaan

Ibu Wak Doyok Reject Calon Menantu Janda Bertegas Ingin Anak Dara

Siri Titan Gt77 Msi Kini Dikuasakan Intel Gen 12