Resepi Nasi Ayam Sedap Dan Padu


Resepi Nasi Ayam Sedap dan Padu | Hidangan nasi ayam memang menjadi kegemaran ramai. Siapa tidak suka akan keenakan ayam, kelembutan nasi, sup, dan ditambah pula dengan kicap dan sos sebagai pelengkap hidangan.

Menu ini sesuai dihidangkan pada bila-bila masa. Malah. digemari setiap peringkat umur terutamanya anak-anak yang sudah memang gemarkan ayam. Resepi nasi ayam boleh dikatakan antara resepi 'wajib tahu' dikalangan ibu-ibu.


Seperti yang kita tahu, terdapat benyak jenis nasi ayam seperti hainan, madu, roasted, dan lain-lain. Dalam artikel ini saya kongsikan resepi nasi ayam biasa yang sentiasa menjadi pilihan ramai.

Ini adalah resepi asal dari Kak Laily Subang dan gabungan perapan ayam Restoran Steak Me'nate, Ia adalah resepi nasi ayam viral kerana mendapat 60k share di laman Facebook selepas dikongsikan oleh Rafiza Ayu. Jadi hasilnya memang nampak menyelerakan!

Resepi Nasi Ayam Sedap
Bahan-bahan untuk masak nasi
Lemak ayam
Air rebusan ayam
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 ulas bawang putih
1 inci halia
Daun salam (boleh digantikan dengan daun pandan)
Kiub pati ayam

Bahan-bahan untuk perapan ayam
Lada sulah
1 sudu minyak bijan
1 sudu kicap pekat
3 sudu madu
2 sudu sos tiram
3 ulas bawang putih

Bahan-bahan untuk sos / sambal nasi ayam
Air rebusan ayam 3/4 cawan (200ml)
1 sudu kecil garam
4 sudu gula
Halia
1 sudu jus limau nipis
2 ulas bawang putih
6 biji lada merah

Bahan-bahan untuk kicap
Sup ayam
Kicap lemak manis
2 hirisan halia
1 ulas bawang putih (ditumbuk)

Cara rebus ayam
1. Simpan lemak ayam untuk masak nasi. Ini adalah 'ultimate secret' untuk buat nasi ayam sedap!
2. Masak air sehingga mendidih, masukkan ayam yang telah dipotong.


3. Wajib tutup periuk dalam 5 hingga 6 minit bergantung kepada kuantiti ayam.
4. Air rebusan ini akan dibahagikan untuk masak sup, nasi, dan kuah kicap kelak.

Cara masak nasi
1. Rendam beras dengan 1 sudu kecil serbuk kunyit sekitar 15 - 30 minit. Ini adalah untuk menghasilkan warna nasi berwarna kuning.
2. Toskan beras.


3. Sementara itu, panaskan lemak ayam ke dalam periuk nasi. Tutup periuk.
4. Selepas lemak ayam mencair, buang ketulan lemak yang tinggal sahaja.


5. Masukkan bawang putih, halia, daun salam, dan kiub ayam yang telah ditumbuk halus.
6. Masukkan beras, dan air rebusan ayam tadi. *Sukatan air dan beras haruslah sama, kerana beras sudahpun mengembang.
7. Pindahkan periuk nasi ke rice cooker. Tunggu sehingga masak.

Cara masak ayam
1. Campurkan semua bahan-bahan perapan ayam yang disebut di atas.
2. Gaulkan pada ayam dan perap buat seketika.


 3. Ayam yang telah diperap ini sedia untuk digoreng/ grill/ bakar.

Cara buat sos / sambal nasi ayam
1. Mesin semua bahan yang diperlukan dalam satu masa.
2. Setelah mesin, masukkan ke dalam periuk. Panaskan pada api kecil.


 3. Sesudah mendidih, mendidih, masukkan gula, garam dan perah limau nipis

Maka terhidanglah menu nasi ayam yang sedap. Ibu-ibu di rumah bolehlah mencuba resepi nasi ayam simple untuk anak ini. Punyalah sedap sehingga menjadi viral di media sosial. Untuk artikel akan datang saya akan kongsikan resepi nasi ayam madu, Sheila Rusly, cina, dan crispy pula. Anda boleh semak di label Resepi.


Selamat resepi nasi ayam simple untuk anak-anak!



Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.nikkhazami.com/2019/08/resepi-nasi-ayam.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Resepi Tomyam Campur Udang Sotong Dan Ayam Yang Sedap Menggiurkan Rasa

Resepi Tomyam Campur Udang Sotong Dan Ayam Yang Sedap Menggiurkan Rasa

papar berkaitan - pada 8/8/2019 - jumlah : 131 hits
Sedap sungguh tomyam campur yang aku masak kelmarin Macam biasa tomyam yang aku buat penuh dengan sayuran berwarna warni Sayur dan kuah tomyam campur aku ini terasa sungguh kemanisannya melalui air udang dan sotong itu Bukan manisnya gula y...
Resepi Nasi Goreng Ringkas Tapi Sedap

Resepi Nasi Goreng Ringkas Tapi Sedap

papar berkaitan - pada 7/8/2019 - jumlah : 149 hits
Resepi Nasi Goreng Bodoh Tapi Sedap Resepi yang admin nak kongsi kali ini amat ringkas iaitu nasi goreng bodoh aje sebab dalam tu tak ada letak apa pun cuma telur dan sikit sayur Resepi ini dibuat sebab anak bujang kecil admin tak suka apa ...
Nasi Kurma Ayam Kuzi Acara Nanas Menu Sedap Sebelum Juadah Ibadah Korban

Nasi Kurma Ayam Kuzi Acara Nanas Menu Sedap Sebelum Juadah Ibadah Korban

papar berkaitan - pada 10/8/2019 - jumlah : 114 hits
Ada tetamu nak datang hujung minggu ni tetapi masih tercari cari menu nak masak apa jangan risau RASA kongsikan resipi set Nasi Kurma Kuzi Ayam dengan Acar Nanas Berempah Set ini sesuai untuk kenduri dan hidangan makan tengahari mahupun mal...
Resepi Sambal Halia Nasi Ayam

Resepi Sambal Halia Nasi Ayam

papar berkaitan - pada 26/8/2019 - jumlah : 137 hits
Kalau makan nasi ayam di Restoran Nasi Ayam terkenal tu paling suka bila pilih menu Nasi Ayam Hainan kerana ada sambal halia tu Dia bukanlah sambal sebenarnya cuma salah satu side dish untuk menu nasi ayam selain sambal cili kicap dan sup a...
Resepi Ayam Masak Hijau Petai Bersama Nasi Panas

Resepi Ayam Masak Hijau Petai Bersama Nasi Panas

papar berkaitan - pada 12/8/2019 - jumlah : 173 hits
Resepi Ayam Masak Hijau Petai Bersama Nasi PanasMasak ayam buh petaii
Resepi Roti Jala Kari Ayam Yang Sedap Cepat Mudah Daripada Ayam Brand

Resepi Roti Jala Kari Ayam Yang Sedap Cepat Mudah Daripada Ayam Brand

papar berkaitan - pada 9/8/2019 - jumlah : 142 hits
Ramadan bakal tiba tidak lama lagi dan diikuti oleh sambutan Hari Raya sebulan kemudian Sahur dan iftar sepanjang Ramadan diikuti oleh sambutan Eid sememangnya dapat mengumpulkan sanak saudara dan rakan taulan untuk menikmati hidangan tradi...
Berubah Rasa Di Aidil Adha Dengan 4 Menu Ayam Autentik Yang Sedap Ni

Berubah Rasa Di Aidil Adha Dengan 4 Menu Ayam Autentik Yang Sedap Ni

papar berkaitan - pada 10/8/2019 - jumlah : 90 hits
Ayam antara juadah paling senang diolah dengan pelbagai mudah mudah dan sedap Sebab tulah ramai orang tak pernah bosan dengan hidangan menu ayam Apa kata di Aidil Adha ni korang cuba empat menu ayam cita rasa oramg dulu dulu tapi sangat sed...
Hari Ini Bawa Bekal Nasi Goreng Ayam

Hari Ini Bawa Bekal Nasi Goreng Ayam

papar berkaitan - pada 22/8/2019 - jumlah : 94 hits
Assalamualaikum SEMENJAK dua menjak ni rasa makin seronok pulak post pasal makan makan di Alam Sari di Tanah Jauhar ni Aikk Bukan dari dulu cerita pasal makan jer ke Hahaha memanglah tapi dulu tu ada juga berselang dengan cerita cerita lain...
Resepi Kuih Cara Berlauk Yang Sedap Menggunakan Takoyaki Pan

Resepi Kuih Cara Berlauk Yang Sedap Menggunakan Takoyaki Pan

papar berkaitan - pada 17/8/2019 - jumlah : 106 hits
RESEPI KUIH CARA BERLAUK YANG SEDAP MENGGUNAKAN TAKOYAKI PAN Kuih cara berlauk adalah antara kuih lama kegemaran aku selain dari talam ubi Aku kalau dapat makan kuih cara berlauk ni boleh sebu perut Memang berketul ketul aku makan Haritu Ab...
Kenyataan Berunsur Fitnah Beberapa Gambar Sultan Kelantan

Kereta Kancil Usang Viral Akhirnya Disita

Keputusan Penuh Abpbh 32 2019

3 Cara Kurangkan Minyak Dalam Makanan Bergoreng Yang Mudah

Sambal Tahun Menu Warisan Orang Jawa

Takkan 8 Orang Saja Pemilik Mykad Palsu

10 Masakan Tradisi Pahang Yang Sedap Pepalih Wehhh

Pertimbang Bonus Sebulan Gaji Semak Semula Ssm Cuepacs



Ini Sebab Orang Dulu Dulu Tidak Senyum Ketika Ambil Gambar

Bolehkah Kerajaan Merampas Tanah Milik Kita

Senarai Lagu Tugasan Konsert Big Stage 2019 Minggu Ketujuh Separuh Akhir

Carta Kedudukan Dan Markah Peserta Konsert Big Stage 2019 Minggu Keenam

Senarai Pemenang Anugerah Bintang Popular Berita Harian 32 ABPBH32


20 Senarai Blog Pendidikan Terbaik

Sakit Mata Lepas Bangun Tidur

Kuah Kacang Aka Kuah Nasi Kapit Kelantan Yang Sangat Sedap

Kedudukan Carta Ragbi Piala Dunia 2019

Maksud Barang Gred Copy Ori Dan 1 1

Sandwich Roti Pita Yang Sedap