Resepi Nasi Arab


Assalamulaikum semua.
Hari ini aku nak share resepi nasi arab yang selalu aku guna. Boleh dikatakan dalam sebulan mesti sekali atau dua kali aku masakkan nasi arab untuk keluarga. Memang dah jadi kegemaran suami dan anak-anak. Bukan lah masak nasi arab macam Chef Ammar tu. Nasi arab aku lebih kepada selera tekak suami dan anak-anak. Memang bertambah-tambah depa makan

Resepi yang aku guna ni pun mudah je. Berbaloi dan sedap. Yang penting boleh siap dalam masa sejam je

BAHAN-BAHANNYA :-
Rebusan ayam
Ayam sebelah dan potong 41 sudu kecil jintan manis1 sudu kecil jintan putih1 sudu kecil ketumbar1 sudu kecil lada hitam1 batang kulit kayu manis1 biji tomato - dibelah 41 biji bawang - dibelah 41 cili besar hijau - dipotong1 kiub ayamsedikit serbuk kunyitgaram dan perasaair secukupnya - untuk nasi dan sup

Caranya: Campur je semua bahan dan rebus sampai air masak. Bila dah masak keluarkan ayam. Untuk ayam, ada dua cara. Pertama, boleh masuk terus dalam nasi dan kedua, perap sekejap dengan bahan perapan dan panggang. Biasanya aku buat dua-dua. 
Perapan ayam
Serbuk kunyitSerbuk perasaMadu
Caranya: Perap dalam 10 - 15 minit
Nasi
Beras basmati - cuci dan rendam dalam 20 minitAir rebusan supMinyak sapi untuk menumisDua helai daun baySecubit - jintan manis, jintan putih dan ketumbar (aku tumbuk semua)Pewarna kuning (tak letak pun tak pe)Daun ketumbar
Caranya: Masukkan minyak sapi dalam kuali/periuk. Tumis daun bay dan bahan-bahan yang ditumbuk tu. Bila dah naik bau masukkan beras yang sudah di tos airnya. Masak sekejap. Lepas tu pindahkan semua ke dalam periuk. Susun ayam atas beras dan masukkan air rebusan. Sukatannya, aku akan lebihkan air satu pot dari nasi. Lepas tu masak macam biasa. Bila nasi dah masak, buat lubang atas nasi tu dan titiskan pewarna kuning. Jangan lupa tabur daun ketumbar

Salad
Sebatang timun - dipotong dadu2 biji tomato - dipotong dadu1 biji bawang besar - dipotong daduDaun ketumbar - dipotongCili padi - jika sukaPerahan lemon/cuka
Caranya: Campur semua bahan dalam mangkuk. Perasakan dengan garam. Aku selalu guna cuka. Masuk cuka dan tambah gula. Sedapnya. 
SambalCili merah besarCili padiTomatoDaun ketumbarPerahan limauGaram dan gula - untuk perasa
Caranya: blend semua bahan

Kenapa aku cakap dalam sejam je boleh siap. Sambil rebus ayam boleh buat salad dan sambal dia. Sambil masak nasi boleh perap dan panggang ayam tu. Nasi masak terus boleh makan. Nasi tu nak masak pakai pressure cooker boleh, periuk biasa pun boleh. Sebelum ni, aku guna pressure cooker tapi sekarang aku guna rice cooker je. Cuma masa masak tu, aku letak setting pada nasi beriani. Senang je kan. Selama mencuba :)








Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://cikilamenari.blogspot.com/2022/07/resepi-nasi-arab.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Lempeng Nasi

Lempeng Nasi

papar berkaitan - pada 30/6/2022 - jumlah : 68 hits
Setengah tahun 2022 dah sampai ke penghujungnya semuga hari hari yang mendatang dan seterusnya baik2 saja untuk kita semua mengharunginya bila kehabisan roti dan tak de kerajinan nak keluar g beli makanya tukang dapo pun kenalah merajinkan ...
Nasi Ayam Hainan A La Tcrs

Nasi Ayam Hainan A La Tcrs

papar berkaitan - pada 29/6/2022 - jumlah : 82 hits
nasi ayam kesukaan cucu hari2 nak makan nasi ayam ni so mamanek buat lah sendiri jer cucu yang nak makan tapi mamanek dan atok yang banyak tumpang sekaki lah kaka rose amik resepi dari fb dan ikut bahan sebagai rujukkan kalau boleh nak juga...
Laksa Johor Dan Nasi Beriani Kambing Beriani Bonda House

Laksa Johor Dan Nasi Beriani Kambing Beriani Bonda House

papar berkaitan - pada 29/6/2022 - jumlah : 77 hits
Assalamualaikum wbtAISEHMANNN Lupa betul nak tapau sekali makanan untuk makan tengahari hari ni Sepanjang minggu ni tiada makanan disediakan di Kantin Kak Sab kerana pelajar bercuti Semalam dah bawa bekal Jadi hari ini dah terlanjur bersara...
Nasi Kebuli Sajian Istimewa Berasal Dari Istana Terengganu

Nasi Kebuli Sajian Istimewa Berasal Dari Istana Terengganu

papar berkaitan - pada 29/6/2022 - jumlah : 85 hits
Assalamualaikum Hai Asyik bertangguh je nak update blog ni Padahal idea tu berlambak je Cuma tu la Bila nak menulis je ada la kerja lain duk memangil manggil Sudahnya terbiar sepi blog ni Lepas tu bila tengok pageview blog merudum jatuh ter...
Kuah Banjir Dalam Nasi Kena Caj 50 Sen Pelanggan Tak Puas Hati Peniaga Warung Kata Masak Guna Santan Bukan Air Kosong

Kuah Banjir Dalam Nasi Kena Caj 50 Sen Pelanggan Tak Puas Hati Peniaga Warung Kata Masak Guna Santan Bukan Air Kosong

papar berkaitan - pada 29/6/2022 - jumlah : 72 hits
KETIKA harga kebanyakan barang mentah semakin meningkat ramai isi rumah mula terkesan termasuk golongan peniaga yang turut terkena tempiasnya Justeru bagi menampung modal yang dikeluarkan untuk membeli barang mentah serta kos operasi hendak...
Resipi Rice Pancake Sedap Guna Lebihan Nasi Hanya Guna 6 Bahan

Resipi Rice Pancake Sedap Guna Lebihan Nasi Hanya Guna 6 Bahan

papar berkaitan - pada 1/7/2022 - jumlah : 74 hits
Rice Pancake yang dikongsi oleh saudari Marina Abd Majid ni nampak sangat sedap dan mudah disediakan Bahan bahannya cukup ringkas sahaja namun membuka selera Andai dimakan panas panas bersama sos cili lagi nikmat katanya Hanya menggunakan l...
Sarapan Di Kayu Nasi Kandar Nusentral

Sarapan Di Kayu Nasi Kandar Nusentral

papar berkaitan - pada 3/7/2022 - jumlah : 88 hits
Assalamualaikum Hi korang Macam yang SA share pagi tadi tekak ni nak makan roti canai kan so terus je la ke Kayu Nasi Kandar memang lama giler x makan kat sini dan lama giler x makan roti canai SA belasah je makan walau tau batuk blom ok la...
Kentang Ikan Bilis Berempah Lauk Simple Tapi Tambah Nasi Berkali Kali

Kentang Ikan Bilis Berempah Lauk Simple Tapi Tambah Nasi Berkali Kali

papar berkaitan - pada 5/7/2022 - jumlah : 57 hits
Masak Kentang Ikan Bilis Berempah ni senang je Siapa je tak suka lauk mudah dan sedap Jimat masa kita nak memasak di dapur Resipi asal Kentang Ikan Bilis Berempah telah dikongsikan oleh di facebook ni memang menarik betul dengan perkongsian...
Maha 2022 Annuar Musa Urges Traders Retailers Not To Hoard Cooking Oil

Keputusan Untuk Membeli Kapal Lcs Dibuat Oleh Zahid Hamidi

Creative Garden Decor Ideas You Should Try At Home

Sesal Dahulu Pendapatan Sesal Kemudian Tiada Berguna

What Is A Family Office And Why Should You Set Up One In Singapore

Bukan Susah Sangat Ada Video Pm Suruh Ksn Tubuh Jkk Untuk Siasat Isu Kppa Tengking Pegawai Imigresen Di Klia

Jumpa Robot Kat Freeport A Famosa Alor Gajah

Perubahan Dasar Pendidikan Yang Merugikan Bumiputera



5 Filem Komedi Seram Paling Lawak

Bercerai Dengan Noh Salleh Hujan Ini Biodata Penyanyi Mizz Nina

Nyanyian Sumbang Diperli Ning Baizura Terkilan

Graphene Bahan Berteknologi Tinggi Dari Bahan Buangan Sawit Malaysia

5 Perangai Manusia Moden Yang Sangat Menjengkelkan


Bulughul Maram Shalat Sujud Sahwi Pengertian Sebab Dan Hikmahnya

Lambakan Kuil Haram Pbt Tidurkah

Pertama Kali Beli Dan Pakai Tudung Bawal Minaz Hijab

Skim Sumbangan Bakti Bantuan Persekolahan 2022

Dah 27 Tahun Debut Park Eunbin Bakal Buat Perjumpaan Peminat September Ini

Ahli Lain Perbaharui Kontrak I M Monsta X Tinggalkan Starship Entertainment