Resepi Maggi Celup Kelantan Paling Mudah Simple Sedap


Maggi Celup sememangnya sinonim dengan rakyat Kelantan. Andai ke restoran makanan Kelantan atau Thailand, pasti akan jumpa menu ini. Selain dinikmati bersama mee segera, anda juga boleh menggunakan mee, bihun atau kuetiau. Sedap! Kuah sup yang panas ditambah pula dengan aneka ramuan serta lauk, menjadikan sajian Maggi Celup ini sangat enak dan mengenyangkan. Lebih padu lagi jika dimakan semasa cuaca sejuk. Waduh… Terasa nikmatnya. Nak cuba? Saudari Afy Al Habibi ada kongsikan resipinya.
CARA MASAK MAGGI CELUP KELANTAN YANG SANGAT SEDAP
BAHAN KUAH SUP:
1 periuk air
2-3 ketul daging (potongan besar)
1-2 ketul tulang lembu
Perut lembu secukupnya
Ayam secukupnya
1 sup bunjut / rempah siam
Potongan akar ketumbar
Secubit dua garam
1 sudu makan kicap lemak manis
1 sudu makan kicap pekat Jalen
1 sudu makan sos ikan
Segenggam taugeh
BAHAN ISIAN:
Mi segera
Kuetiau
Mi kuning
Bihun
BAHAN Rencah tambahan:
Gula
Garam halus
Kacang tanah tumbuk
Air lada
Bawang goreng
Bawang putih goreng dadu
Cili siam jeruk
Sos ikan
Perencah maggi
Limau nipis
Daun sup
Serbuk lada sulah
CARA MEMASAK:
1.Sediakan 1 periuk sup. Penuhkan air dan masukkan daging buku besar (jangan hiris), tulang, sup bunjut / rempah Siam dan potongan akar daun ketumbar.
2. Selepas daging separa empuk, masukkan perut yang telah dicuci bersih dan ketulan ayam.
3. Perasakan sup dengan secubit dua sahaja garam. Sup perlu tawar untuk kita tambah bahan-bahan lain semasa nak makan.
4. Keluarkan isi sup tadi. Isi ayam perlu digoreng seketika.
5. Carikkan daging dan isi ayam. Hiris nipis perut.
6. Selepas daging, ayam dan perut dikeluarkan dari sup, tambahkan kicap lemak manis, kicap pekat dan sos ikan.
7. Masukkan segenggam taugeh untuk kelainan rasa sup.
8. Warna sup yang menepati citarasa. Teruskan mendidih sup menggunakan api yang perlahan.
9. Dalam periuk berlainan, celur seketika kangkung dalam air mendidih.
10. Seterusnya celur taugeh seketika.
11.Celup mi segera. Boleh juga digantikan dengan kuetiau, bihun atau mi.
12. Mi segera yang siap dicelup. Celur sekadar melembutkan sahaja dan jangan biarkan urat maggi terlebih kembang ye.
13. Lauk yang tersedia dalam bekas.
14. Inia da seleksi rencah-rencah tambahan yang akan ditambah ke dalam mangkuk Maggi Celup sebelum dimakan. Jumlahnya bergantung pada cita rasa masing-masing.
CARA MENGHIDANG:
1. Masukkan mi segera/ kuetiau/bihun/mi yang telah siap dicelup ke dalam mangkuk.
2. Sendukkan kuah sup yang panas berasap.
3. Tambahkan serba sedikit bahan rencah.
4. Kacau rata. Sedia untuk dinikmati. Selamat mencuba!
Kredit resipi & foto: Afy Al Habibi
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
The post Resepi Maggi Celup Kelantan Paling Mudah, Simple & Sedap appeared first on RASA.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://rasanakmasak.blogspot.com/2021/11/resepi-maggi-celup-kelantan-paling.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Resepi Bubur Ayam Ala Mcd Paling Simple Sedap Sungguh

Resepi Bubur Ayam Ala Mcd Paling Simple Sedap Sungguh

papar berkaitan - pada 25/11/2021 - jumlah : 101 hits
ala Mcd memang sedap Bagi anda yang mempunyai ahli keluarga yang ramai memang sesuai sangat masak menu ni secara homemade Bila buat sendiri anda boleh letak aneka bahan sampingan yang disukai Nak masak pun tidak renyah mana malah kosnya jug...
Resepi Sambal Hijau Padang Pedas Simple Sedap Mudah

Resepi Sambal Hijau Padang Pedas Simple Sedap Mudah

papar berkaitan - pada 18/11/2021 - jumlah : 67 hits
Sambal hijau asli atau juga dikenali dengan nama masakan sambal berlada hijau atau sambal cabai hijau merupakan antara yang berasal dari kawasan Minangkabau provinsi Sumatera Barat yang cukup popular di kalangan penggemarnya Berikut merupak...
Resepi Sambal Ikan Bilis Nasi Lemak Paling Simple Tapi Sedap

Resepi Sambal Ikan Bilis Nasi Lemak Paling Simple Tapi Sedap

papar berkaitan - pada 23/11/2021 - jumlah : 95 hits
Sambal Ikan Bilis memang sedap Selain dinikmati bersama Nasi lemak ia juga sesuai dinikmati bersama nasi putih biasa atau dimakan bersama roti atau pau Memang kena dengan selera orang Malaysia Namun ramai yang kadang kala susah nak jumpa Sa...
Resepi Kuih Batang Buruk Tradisional Mudah Dan Sedap

Resepi Kuih Batang Buruk Tradisional Mudah Dan Sedap

papar berkaitan - pada 18/11/2021 - jumlah : 67 hits
Menjelang nya syawal ramai yang bersiap sedia menyambut lebaran dengan pelbagai hidangan kuih dan lauk pauk untuk para tetamu yang bertandang Biskut kuih batang buruk merupakan antara resepi yang selalu menjadi perhatian dan pilihan Berikut...
Resepi Rendang Ayam Asli Mudah Sedap

Resepi Rendang Ayam Asli Mudah Sedap

papar berkaitan - pada 18/11/2021 - jumlah : 64 hits
Rendang ayam merupakan antara masakan popular menjelangnya lebaran Berikut ditunjukkan cara cara untuk memasak rendang ayam yang sedap dan mudahBahan bahan diperlukan untuk masakan rendang ayam tradisional minyak masakgula pasirgaramasam ke...
Sangat Sedap Resipi Sambal Belacan Kenduri Kelantan Paling Padu

Sangat Sedap Resipi Sambal Belacan Kenduri Kelantan Paling Padu

papar berkaitan - pada 12/11/2021 - jumlah : 39 hits
Tak lengkap hidangan setiap hari tanpa adanya Kalau nak tahu Sambal Belacan Kenduri ini memang popular di negeri Cik Siti Wan Kembang Ia sesuai dimakan untuk semua jenis Kalau pernah rasa makan kenduri di Kelantan ha inilah sambalnya Sekali...
Resepi Aiskrim Homemade Paling Mudah Dan Senang

Resepi Aiskrim Homemade Paling Mudah Dan Senang

papar berkaitan - pada 11/11/2021 - jumlah : 41 hits
AISKRIM HOMEMADE PALING MUDAH SEDAPNi sya dah buat minggu lepas klu choklat sya guna serbuk coco yg kuning tu perisa jagung yg pink tu rasa trawberry mmg sedap x perlu lagi lah rasanya nk beli dkt kedai bila teringin nk makan ice ream selai...
Resepi Almond London Sukatan Cawan Paling Mudah

Resepi Almond London Sukatan Cawan Paling Mudah

papar berkaitan - pada 16/11/2021 - jumlah : 90 hits
Dalam artikel ini saya kongsikan kepada anda resepi almond london sukatan cawan yang paling mudah dan anda boleh cuba buat sendiri Senarai Kandungan Tutup Resepi Almond London Sukatan Cawan Bahan Bahan Tepung Gandum 2 cawan Tepung Jagung 1 ...
Resepi Udang Celup Tepung Sedap

Resepi Udang Celup Tepung Sedap

papar berkaitan - pada 11/11/2021 - jumlah : 34 hits
Resepi Udang Celup Tepung Sedap Udang sotong dan ikan celup tepung memang sinonim dengan negeri Kalau ke Terengganu memang tak sah kalau tak cuba makanan popular kat sini Mek Cah dah menetap di Terengganu dah 5 tahun dan Alhamdulillah akhir...
Drama Kisah Cinta Kita Lakonan Aedy Ashraf Amelia Henderson

Harga Makanan Kpim Rangka Pelan Tindakan Atasi Kenaikan Harga

Statistik Jenayah Kes Jenayah 2020 Catat Penurunan

Afieq Shazwan Layu Di Hujung Mekar Chord

Siapa Pm Malaysia

Leher Bvdak Kurang Siuman Dicekak Oleh 2 Beranak Shg Mavt Krn Dituduh Cvri Speaker

Tawaran Hebat Lulu Super Friday Potongan Sehingga 70

Barang Mekap Murah Di Sogo



Kenapa Orang Kaya Terus Kaya Yang Miskin Kekal Miskin

Individu Pertama Dianggap Seksi Oleh Hollywood Kintaro Hayakawa

Bagaimana Perubatan Tradisional Cina Boleh Popular Sekitar 1970an

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Kisah Cinta Kita Slot Akasia TV3

China Kini Menjadi Negara Paling Kaya Di Dunia


Internet Mudah Alih Malaysia Tercorot Di Dunia

Lirik Lepaskan Aku Mandala Band

Updates To Youtube S Terms Of Service

Thermos Vacuum Flask Dari Blogger Fieza Sani

Yoo Ahin Ahn Eunjin Dilapor Bakal Terajui Siri Netflix The Fool At The End Of The World

Dinobat Filem Terbaik Escape From Mogadishu Menang 5 Anugerah Di 2021 Blue Dragon Film Awards