Resepi Cucur Kentang Simple Ikut Bahan Yang Ada Di Dapur


Resepi Cucur Kentang Simple Ikut Bahan Yang Ada Di Dapur | Bila anak jenis memilih makanan, kita sebagai ibu ni memang susah hati. Macam-macam cara kita cuba nak tarik minat dia untuk makan. Bila kinah nampak yang Thahirah ni suka sangat makan kentang, ting ting idea mari masakkan untuknya sesuatu yang berasaskan kentang. Hmmm simple sangat je resepi ni, ni pun kinah olah sikit supaya kena dengan tekak Thahirah. Cucur kentang simple ni sesuai sangat untuk kanak-kanak. Tapi kalau orang besar pun nak makan boleh je, bolehlah mencicah dengan sos. Korang yang takde idea nak masak apa untuk breakfast atau minum petang bolehlah cuba

Resepi Cucur Kentang Simple Ikut Bahan Yang Ada Di DapurResepi Cucur Kentang Simple Ikut Bahan Yang Ada Di Dapur
Cucur Kentang Simple
Bahan-bahan250 gram tepung gandum3 biji bawang merah - dimayang halus1 biji ubi kentang - kupas dan potong dadu kecil Secekak daun kucai atau daun sup - potong pendek1/2 sudu kecil garamSecubit gula200 ml air - lebih kurangSedikit air panasMinyak untuk menggoreng
Cara-cara
Satukan tepung gandum dengan daun sup (kinah guna daun sup sebab itu je ada kat rumah), kentang, gula dan garam. 
Gaul sebati dan masukkan air sedikit demi sedikit. Kacau adunan tu sehingga rata. 
Kemudian masukkan sedikit air panas dan kacau adunan. Jangan kacau terlalu sebati supaya tepung tu tak tepu. 
Panaskan minyak dan pastikan ianya betul betul panas sebelum digoreng cucur sehingga garing. Jika mahu cantik, gunakan jari untuk masukkan adunan dalam kuali. Jika tidak, boleh juga gunakan sudu. 
Dah siap, bolehlah dihidangkan dengan sambal cuka. Kebetulan dalam peti ais tu ada lebihan sos dimsum masa beli aritu. Cicah saje ler. 
Kata Kunci / TagCucur Kentang, Cucur Kentang Simple


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.apekinah.com/2019/06/resepi-cucur-kentang-simple.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Resepi Sambal Telur Dengan Kentang Goreng Yang Simple

Resepi Sambal Telur Dengan Kentang Goreng Yang Simple

papar berkaitan - pada 15/6/2019 - jumlah : 116 hits
Resepi Sambal Telur Dengan Kentang Goreng Yang Simple Dah lama juga saya tak share resepi dalam blog ini Kalau ada share pun setakat gambar je tanpa resepinya So kali ini saya share gambar dan resepinya sekali Jika anda seperti saya suka ya...
Resepi Mee Goreng Simple Ala Oglio Olio

Resepi Mee Goreng Simple Ala Oglio Olio

papar berkaitan - pada 18/6/2019 - jumlah : 102 hits
Resepi Mee Goreng Simple Ala Oglio Olio Mee Goreng Seafood antara yang menjadi pilihan untukku dan anak anak Rasa manis udang dan sotong memang ngam dengan mee Sebab tu walau letak ayam atau daging masih juga terasa nak letak makanan laut s...
Resepi Simple Fragrant Rice Sedap

Resepi Simple Fragrant Rice Sedap

papar berkaitan - pada 22/6/2019 - jumlah : 92 hits
hi there sesekali tukar selera makan nasi wangi mrs pip buat fragrant rice ni bila anak anak kurang sikit mood makan nasi Iman la yg selalu hilang mood makan nasi asyik2 makan bread saja fragrant rice ni lebih kurang la mcm the chicken rice...
Resepi Singgang Lala Simple Tapi Menyelerakan

Resepi Singgang Lala Simple Tapi Menyelerakan

papar berkaitan - pada 13/6/2019 - jumlah : 30 hits
Jemu menikmati hidangan gorengan berlemak atau bersambal Apa kata cuba menu ringkas dan baik untuk kesihatan Masakan singgang tentunya menjadi pilihan biarpun nampak ringkas tapi baik untuk kesihatan dan yang pasti membuka selera Masakan si...
Aneka Koleksi Resepi Sayur Goreng Simple Sup Dan Berkuah Sedap

Aneka Koleksi Resepi Sayur Goreng Simple Sup Dan Berkuah Sedap

papar berkaitan - pada 14/6/2019 - jumlah : 101 hits
Aneka Koleksi Resepi Sayur Goreng Simple Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua Okayyyy tiba tiba resepi sayur kan pagi pagi ni Padahal saya ni sangat sangat tak ngam dengan segala jenis sayur sayuran terutamanya jantung terung lobak p...
Dapur Fieza Sani Ayam Masak Merah Simple Resipi Mak Mertua

Dapur Fieza Sani Ayam Masak Merah Simple Resipi Mak Mertua

papar berkaitan - pada 18/6/2019 - jumlah : 110 hits
Eh lama pulak tak kongsi resipi dari Dapur Fieza Sani cewah perahsan sedap sangat la hasil masakan tu hehe sedap tu tak tau la nak cakap subjektif ikut tekak k fiezz mr hubby kira lulus la dengan selera Style k fiezz yang penting resipi ver...
Resepi Ayam Masak Mayones Bersama Kentang

Resepi Ayam Masak Mayones Bersama Kentang

papar berkaitan - pada 24/6/2019 - jumlah : 63 hits
hi there update resepi hari ni resepi ayam masak mayones bersama kentang resepi ni simple saja nak buat bahan bahan yang digunakan pun tak banyak that s so me when comes to cooking only cook the easy peasy menu hehe Resepi ayam mayones bers...
A Simple Vision For Harapan And The Country

A Simple Vision For Harapan And The Country

papar berkaitan - pada 16/6/2019 - jumlah : 51 hits
The recent furore over the appointment of Latheefa Koya as MACC chief by Prime Minister Dr Mahathir Mohamad demonstrates that all is not well in the ruling coalition Their problems began with the formation of the cabinet where senior positi...
Simple Virus Prank

Simple Virus Prank

papar berkaitan - pada 13/6/2019 - jumlah : 15 hits
Simple Virus Prank Virus merupakan benda yang paling ditakuti oleh pengguna komputer kerana mampu menyebabkan kehilangan banyak data serta merosakkan system windows bahkan kerosakannya mampu ke tahap yang lebih serius seperti mengunci dokum...
Instafamous Bercinta Dengan Orang Lain Kahwin Dengan Kawan Baik

Ibu Bapa Sila Hati Hati Dengan Tutur Kata Terhadap Anak Setiap Hari

Kami Accident Di Highway Lpt2 Kerteh Terengganu

Keindahan Pantai Kemasik Kemaman Terengganu

Cara Membahagiakan Suami Yang Wajib Diketahui Para Istri

Terkini Amaran Angin Kencang Laut Bergelora Bermula 17 Julai

Sambal Sotong Senang Mudah Cepat

Ivita Cassialeaf Makanan Tambahan Untuk Masalah Mata



10 Negara Paling Ramai Perokok

Apakah Fungsi Dan Peranan Sebenar Stesen Angkasa Lepas

Biodata Dan Latar Belakang Penyanyi Achik Spin

6 Mata Wang Paling Bernilai Di Kalangan Negara ASEAN

5 Lagu Klasik Melayu Yang Mempopularkan Nama Tempat di Malaysia


Resepi Puding Kastard Lapis Oreo

Sketsa Bebas Cukai Mix Department Semepak Pipi Dan Majlis Ramah Tamah Gawai Raya 2019 Jkdm Sarawak

Bengkel Kereta Kemaman Terengganu Highly Recommended

Sharp Fun Run 2019

Semakan Arah Kiblat Istiwa Adzam

5077 Program Anak Kami Ppim Bantu Bayi Tidak Sah Taraf Dapat Keluarga Angkat Bernama 16 07 2019