Resepi Bingka Pandan Pressure Cooker Menjadik


Beberapa hari sebelum Aidiladha, aku buat kuih bingka ni. Teringin nak makan punya pasal. Maka inilah kejadiannya bila buat menggunakan pressure cooker ini. Sama je dengan buat cara biasa dalam oven tu. Resepi kuih bingka ni aku ambil dari resepi biasa dan aku buat versi pressure cooker. Menjadi dan dapatlah aku melepaskan rasa kempunan nak makan bingka sedap .... hehehe

Bingka Pandan Pressure Cooker.... Menjadik!
Mak kat kampung biasa buat menggunakan acuan yang ada bulat di tengah tu dan letak terus atas api dapur gas yang paling kecil. Tapi aku pun tak tahu kat mana nak dapatkan acuan macam tu. Biasanya aku buat kuih bingka dalam oven saja. Inilah pertama kali aku buat guna periuk tekanan @ pressure cooker ni. 





Aku malas nak keluarkan oven pun sebenarnya. Dah lama oven terperuk kat ceruk bilik. Lagi pun, periuk tekanan atau pressure cooker kan tengah hot dan viral sekarang ini. Akhirnya menjadilah kuih bingka dengan segala kejadiannya. Aku buat manis-manis buah saja. Itu sebab elok buat sendiri. Boleh tentukan kemanisan yang di kehendaki

Resepi Bingka Pandan Pressure Cooker.... Menjadik!
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum2 cawan santan (1 kotak kecil santan campur air)3/4 cawan gula3 biji telur1 cawan air pandan 2 sudu besar mentega/marjerin1/2 sudu teh garamBijan untuk tabur
Cara :
Campurkan kesemua bahan dan blend kesemuanya kecuali bijan. Tapiskan adunan untuk mengelakkan adunan berketul-ketul. Lengser kawasan dalaman pressure cooker dengan minyak dan tuang adunan yang telah di tapis. Tabur bijan di atas adunan. 
Setkan pressure cooker dan letakkan ke fungsi membakar atau bake. Ada pressure cooker letak fungsi manual atau steam. Mana-mana pun boleh. Setkan waktu membakar selama dalam 30 - 35 minit. Kalau bahagian bawah tak cukup garing, ulangi prosess membakar 5 -10 minit lagi. Dah siap, sejukkan dulu baru dipotong. 
** Aku buat ni tak letak air pandan hanya pewarna hijau campur esen pandan. Jadi air esen pandan secawan dan setitik dua pewarna hijau je lah jadinya... hihi

Apapun, siap jugalah juadah bingka pandan pada hari tu untuk di buat juadah minum petang. Orang kampung aku panggil kuih bingka tu kuih bengkang. Entah macammana lah dapat nama tu. Aku pun tak faham. Uhhh... nasib baik kuihnya sedap. 
Nak lihat resepi yang ada di blog ni.. klik SINI
p/s: Lepas ni bolehlah buat kuih bingka pressure cooker pelbagai versi lagi macam bingka jagung, bingka susu, bingka ubi, bingka labu dan macam-macam lagi... ya tak



Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://annurbeauty.blogspot.com/2019/09/resepi-bingka-pandan-pressure-cooker-menjadik.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Resepi Kari Daging Guna Periuk Nasi Rice Cooker

Resepi Kari Daging Guna Periuk Nasi Rice Cooker

papar berkaitan - pada 14/9/2019 - jumlah : 105 hits
Resepi Kari Daging Guna Periuk Nasi Biasa Rupanya senang betul masak kari daging korban haritu guna rice cooker yang biasa tu je Memang cepat dan daging lembutnya Tak payah letak sudu besi dan sebagainya Dia akan lembut sendiri Tak caya Cub...
Koleksi Resipi Lauk Pauk Mudah Masak Guna Pressure Cooker

Koleksi Resipi Lauk Pauk Mudah Masak Guna Pressure Cooker

papar berkaitan - pada 14/9/2019 - jumlah : 107 hits
Periuk tekanan atau pressure cooker memang memudahkan kerja kerja memasak lebih lebih lagi untuk menyediakan sajian yang mengambil masa yang lama untuk disiapkan seperti rendang daging sup tulang dan sebagainya Namun kini terdapat pelbagai ...
Philips Pressure Cooker Asam Pedas Ayam

Philips Pressure Cooker Asam Pedas Ayam

papar berkaitan - pada 5/9/2019 - jumlah : 90 hits
Antara menu kegemaran saya masakan Asam Pedas Lagi pulak sekarang saya dah ada pokok kesum merimbun memang jadi lebih bersemangat memasak Asam Pedas Daun kesum berfungsi untuk menghasilkan rasa masam dan aroma yang menambah kelazatan Asam P...
Resepi Talam Berlauk

Resepi Talam Berlauk

papar berkaitan - pada 9/9/2019 - jumlah : 85 hits
Assalamualaikum semua Nak tahu cerita sis ni buat kuih talam berlauk Jom layan ni Honestly this is the best kuih talam berlauk I have ever eaten sedapp lembut secukup rasalah pada kami selalunya yang biasa kita nampak kuih talam berlauk top...
Resepi Lempeng Yang Cukup Senang

Resepi Lempeng Yang Cukup Senang

papar berkaitan - pada 9/9/2019 - jumlah : 83 hits
Hai readers Morning Salam Hari Keputeraan Agung Hari cuti macam ni korang kemana je Cik mimi harini duduk rumah je Cukup la dah berjalan kan 2 hari lepas Next entri la cik mimi share ke mana ye Bila duduk rumah hari cuti ni mula la ligat ke...
Resepi Roti Jala Guna Cawan Yang Cepat Dan Senang Disediakan

Resepi Roti Jala Guna Cawan Yang Cepat Dan Senang Disediakan

papar berkaitan - pada 9/9/2019 - jumlah : 190 hits
Okay hari ini Yat kongsikan dengan kalian cara buat roti jala yang paling mudah dan cepat untuk disediakan Boleh dikatakan Yat sentiasa buat roti jala ini memandangkan anak anak dan suami sangat suka makan bersama kari ayam atau kari daging...
Resepi Kuih Talam Gula Merah

Resepi Kuih Talam Gula Merah

papar berkaitan - pada 7/9/2019 - jumlah : 102 hits
Assalamualikum semua Sekarang ni kalau ada majlis pape kuih talam adalah antara side dish yang terbaik Jom cuba ni Bahan bahan Lapisan Bawah 1 cawan gula masak dan sejukkan 1 2 cawan gula pasir 5 cawan air 2 cawan tepung gandum2 sudu besar ...
Resepi Pancake Gebu Kurang Manis Mudah

Resepi Pancake Gebu Kurang Manis Mudah

papar berkaitan - pada 6/9/2019 - jumlah : 87 hits
Resepi Pancake Gebu Kurang Manis Mudah Kalau korang dah bosan makan pancake yang biasa biasa dan teringan nak makan pancake gebu dan kurang manis korang patut cuba resepi pancake gebu kurang manis olahan aku sendiri Sebelum ni aku kalau nak...
Resepi Kerabu Daun Selom Yang Sedap Juga Boleh Di Jadikan Ulam

Resepi Kerabu Daun Selom Yang Sedap Juga Boleh Di Jadikan Ulam

papar berkaitan - pada 6/9/2019 - jumlah : 97 hits
Pada penggemar ulam ulaman daun selom memang tidak asing lagi bukan saja di kalangan orang melayu malah kini orang Cina India dan kaum yang lain turut menggemarinya Daun selom atau nama botaninya Oenanthe javanica ini boleh dijumpai hampir ...
Cara Aman Untuk Mendapatkan Kehamilan Untuk Pasangan Yang Sudah Menikah

Ikan Masak Kicap Mudah Dan Senang

Husam Perlu Selamatkan Maruah Rakyat Kelantan

Trainers Profile

Malaysia Wilayah Ltte

Jangan Kamu Sia Siakan Dan Sakiti Orang Yang Mencintaimu

Lindelof Sebut Solskjaer Tidak Sedang Terancam

Fauzi Nasi Kerabu Gong Badak Kuala Terengganu



5 Bandar Rahsia Yang Dahulunya Disembunyikan Dari Peta

Ini Sebab Kenapa Manny Pacquiao Layak Digelar Manusia Hebat

Kisah Bagaimana Lelaki Ini Menjadi Guru Terbaik Dunia Peter Tabichi

Kisah Rekod Palsu Terhebat Dalam Sejarah Maraton Bawah 2 Jam

Biodata Nina Amin Peserta Dewi Remaja 2019


Mengatasi Gambar Image Thumbnail Yang Tidak Muncul Di Blog

Cara Memesan Tiket Pesawat Secara Online

Shalat Malam Itu Kebiasaan Orang Saleh

Syarat Dan Cara Memohon Rumah Bina Negara Risda

5407 Baru Nak Senang Sikit Bala Sampai Tv Ppim 16 10 2019

Kes Saman Fitnah Ismail Sabri Khalid Selesai Dengan Izzah