Recently



I'm working today!

Recently aku ter-update juga dengan current issues yang sedang hangat di pasaran

Menteri mungkir janjiTokey air yang mengamuk sebab menteri mungkir janji tu adalah kawan aku masa foundation dulu. Aku memang tahu dia businessman berjaya- Laki bini. Impressed. Tapi aku tahu juga dia memang sejenis yang lantang dan outspoken. Aku tak follow sangat apa yang mereka gaduhkan sangat tu sebab macam dah melarat ke bab-bab politik dah. The positive part about them is aku suka semangat juang dia dalam berniaga. One thing yang aku rasa kita boleh belajar dan ambil iktibar is, jaga mulut dan adab dengan sesiapa sahaja. Titik
Doakan aku dapat terjun ke dalam dunia bisnes juga suatu hari nanti, smoothly. Amin

Buka tudungHaih kau buka tudung macam kau buka tudung saji. Lepas tu mengaku iman tak kuat, tapi tak ada usaha nak kuatkan iman. Nak tunggu iman kuat, bila lah kan? Semua orang iman tak kuat, tapi cuba nak mujahadah (bersungguh-sungguh)
Masa aku kat Kisas dulu, kakak naqibah ada sebut satu istilah: istikhlas
Istikhlas ni adalah keadaan di mana kau buat sesuatu mula-mula sebab terpaksa tapi kena buat sebab memang wajib buat. Lama-lama istikhlas kau akan menjadi ikhlas, Insya Allah. Contohnya kau malas dan tak ikhlas nak solat, tapi kau kena istikhlaskan diri kau untuk solat sebab solat tu Allah yang suruh. Sama juga macam tutup aurat termasuklah pakai tudung
Lepas tu kau cakap 'tu biarlah antara saya dengan Allah' Weeeeeeeh berani gila kau cakap macam tu. It was like; 'Urusan jual beli ni antara aku dengan kau je okay~' Itu urusan sesama manusia. Ni kalau dah antara kau dengan Tuhan, kau tahu kan apa cagarannya?  
Beg tangan RM12KNi pun menjadi kicauan. Aku follow juga sis tu dan selalu impress dengan dia. Aku pernah cakap kat kawan aku, aku nak kaya macam dia. Hahahha. Sebab apa nak kaya? Aku nak kaya sebab aku nak berhenti kerja, duduk rumah, jadi WAHM dan urus suami dan anak aku dengan tangan aku sendiri, enjoy passion aku dan generate money from that. Salah ke cita-cita aku macam tu? Tak

Kahwin duaBaru-baru ni kecoh kat group WA muslimat Kisas batch aku, ada seorang muslimin batch kami dah selamat berpoligami. I was like.
'Wah boleh tahan juga kau membawang ye. Kata muslimat Kisas tapi sibuk stalk FB orang (lelaki pulak tu) lepastu trigger persoalan betul ke dia kahwin dua weh. Betulke betulke?' Nampak nau menyibuk~Aku dah lama suspect dia ni berpoligami sebab isteri pertama dia tu kawan aku masa kat foundation juga. Tapi aku diam je lah
Dia kahwin dua, dia tak susahkan siapa-siapa. Yang menyusahkan tu adalah sejenis jantan yang ada hati nak berbini tapi kehidupan ditanggung oleh bini. Nafkah anak bini memang tak tau ke mana lah. Lepas dah jahanamkan hidup orang (cerai) kau kahwin lain dengan senang hati lupa pasal nafkah tertunggak segala. I wish you all the best, man. Please do not breed at all. Aku kenal dua tiga orang macam ni

It's a very random thought, bermain dalam kepala otak aku sampai terasa aku bercakap sorang-sorang mengomel. Dunia ni mudah. Fokus dengan matlamat hidup sendiri dan jangan kacau hidup orang lain. Kalau kita sibuk tengok kehidupan orang, nanti kita tak happy dengan apa yang kita ada. Itu akan mendorong kita jadi fake, tamak dan busuk hati dengan orang. Another one, be nice to people, whoever they are waima makcik tukang sapu sampah di kaki lima pejabat kita. Kita tak tahu nasib kita. Siapa tahu esok lusa kita jadi tukang sapu, dia pulak jadi eksekutif pejabat lalu tepi kita. 
Salam muhasabah
Ustazah Dhiya

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://dhiyadahlia.blogspot.com/2019/02/recently.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Dapat Pingat Dato Ke Haha

Ada Video Dari Indonesia Video Apa Tu Hishammuddin Rais

Benarkah Beliau Seorang Homoseks

Aliff Aziz Ditahan Polis Didakwa Mencuri Duit Artis Indonesia

Mesir Lebih Selamat Tanpa Morsi

Malam Ada Siangnya Hilang Jangan Berhenti Jika Nampak Warung Di Kuala Pegang

Kini Menduda Ariff Aziz Dedah Digoda Ramai Wanita

Ali Jumaat Bukti Ilmu Tasawuff Adalah Dusta



Benarkah Sakit Demam Itu Penghapus Dosa

Kebaikan Dan Keburukan Implan Payudara

Iquitos Bandar Terbesar Dunia Yang Tidak Boleh Diakses Melalui Jalan Darat

Sejarah Dan Sumbangan Besar Sultan Abdul Hamid Halim Shah Terhadap Kedah

Rujuk Ariff Aziz Rasa Nak Muntah


Kementerian Industri Utama Pecat Haziq Abdullah

Strong Quake Hits Indonesia No Reports Of Damage

Latheefa Pays Dr M A Visit

Witness Nik Faisal Involved In Cabinet Memo

Lari Ke Bangkok Sebab Rasa Takut Dengan Najib

Wish You Were Gay By Billie Eilish