Recently



I'm working today!

Recently aku ter-update juga dengan current issues yang sedang hangat di pasaran

Menteri mungkir janjiTokey air yang mengamuk sebab menteri mungkir janji tu adalah kawan aku masa foundation dulu. Aku memang tahu dia businessman berjaya- Laki bini. Impressed. Tapi aku tahu juga dia memang sejenis yang lantang dan outspoken. Aku tak follow sangat apa yang mereka gaduhkan sangat tu sebab macam dah melarat ke bab-bab politik dah. The positive part about them is aku suka semangat juang dia dalam berniaga. One thing yang aku rasa kita boleh belajar dan ambil iktibar is, jaga mulut dan adab dengan sesiapa sahaja. Titik
Doakan aku dapat terjun ke dalam dunia bisnes juga suatu hari nanti, smoothly. Amin

Buka tudungHaih kau buka tudung macam kau buka tudung saji. Lepas tu mengaku iman tak kuat, tapi tak ada usaha nak kuatkan iman. Nak tunggu iman kuat, bila lah kan? Semua orang iman tak kuat, tapi cuba nak mujahadah (bersungguh-sungguh)
Masa aku kat Kisas dulu, kakak naqibah ada sebut satu istilah: istikhlas
Istikhlas ni adalah keadaan di mana kau buat sesuatu mula-mula sebab terpaksa tapi kena buat sebab memang wajib buat. Lama-lama istikhlas kau akan menjadi ikhlas, Insya Allah. Contohnya kau malas dan tak ikhlas nak solat, tapi kau kena istikhlaskan diri kau untuk solat sebab solat tu Allah yang suruh. Sama juga macam tutup aurat termasuklah pakai tudung
Lepas tu kau cakap 'tu biarlah antara saya dengan Allah' Weeeeeeeh berani gila kau cakap macam tu. It was like; 'Urusan jual beli ni antara aku dengan kau je okay~' Itu urusan sesama manusia. Ni kalau dah antara kau dengan Tuhan, kau tahu kan apa cagarannya?  
Beg tangan RM12KNi pun menjadi kicauan. Aku follow juga sis tu dan selalu impress dengan dia. Aku pernah cakap kat kawan aku, aku nak kaya macam dia. Hahahha. Sebab apa nak kaya? Aku nak kaya sebab aku nak berhenti kerja, duduk rumah, jadi WAHM dan urus suami dan anak aku dengan tangan aku sendiri, enjoy passion aku dan generate money from that. Salah ke cita-cita aku macam tu? Tak

Kahwin duaBaru-baru ni kecoh kat group WA muslimat Kisas batch aku, ada seorang muslimin batch kami dah selamat berpoligami. I was like.
'Wah boleh tahan juga kau membawang ye. Kata muslimat Kisas tapi sibuk stalk FB orang (lelaki pulak tu) lepastu trigger persoalan betul ke dia kahwin dua weh. Betulke betulke?' Nampak nau menyibuk~Aku dah lama suspect dia ni berpoligami sebab isteri pertama dia tu kawan aku masa kat foundation juga. Tapi aku diam je lah
Dia kahwin dua, dia tak susahkan siapa-siapa. Yang menyusahkan tu adalah sejenis jantan yang ada hati nak berbini tapi kehidupan ditanggung oleh bini. Nafkah anak bini memang tak tau ke mana lah. Lepas dah jahanamkan hidup orang (cerai) kau kahwin lain dengan senang hati lupa pasal nafkah tertunggak segala. I wish you all the best, man. Please do not breed at all. Aku kenal dua tiga orang macam ni

It's a very random thought, bermain dalam kepala otak aku sampai terasa aku bercakap sorang-sorang mengomel. Dunia ni mudah. Fokus dengan matlamat hidup sendiri dan jangan kacau hidup orang lain. Kalau kita sibuk tengok kehidupan orang, nanti kita tak happy dengan apa yang kita ada. Itu akan mendorong kita jadi fake, tamak dan busuk hati dengan orang. Another one, be nice to people, whoever they are waima makcik tukang sapu sampah di kaki lima pejabat kita. Kita tak tahu nasib kita. Siapa tahu esok lusa kita jadi tukang sapu, dia pulak jadi eksekutif pejabat lalu tepi kita. 
Salam muhasabah
Ustazah Dhiya

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://dhiyadahlia.blogspot.com/2019/02/recently.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Waran Tangkap Dr Zakir Naik

Harga Emas Kini

Resepi Ikan Siakap Goreng Tomyam Sedap

Kenapa Melayu Pro Dap Tak Sokong Bmf

Bertuah Jika Lakukan 7 Perbuatan Ini

Huawei Keluarkan Handphone Tercanggih Dunia

D Paspor Dengarkan Aku Sayang Chord

Lit Band Hasrat Chord



7 Bukti Saintifik Kenapa Aktiviti Bersemburit Ditegah Agama

Apa Sebenarnya Yang Anda Sedut Ketika Jerebu

Ini Senarai Peserta Gegar Vaganza 6 2019

7 Diet Yang Menjejaskan Kesihatan Dan Otak Anda

Biodata Dan Latar Belakang Pelakon Eina Azman


Joylee Ipump Teknologi Canggih Memudahkan Proses Penyusuan Ibu Kepada Anak

Teroka Keistimewaan New Taipei City Dengan Penerbangan Eva Air

Tips Dapat Produk Dari Hometester Club Malaysia

Rugi Besar Kalau Korang Ketinggalan Promo Bento Onigiri Rm1 00 Dekat Mynews Ni

Isteri Pukul Anak Suami Pula Tengok Saja

Tip Travel Secara Jimat