Ph Sedia Menjadi Rakan Strategik Untuk Membentuk Kerajaan Sabah
Pakatan Harapan bersedia menjadi rakan strategik untuk membentuk kerajaan Sabah bersama parti lain dengan fokus kepada kestabilan politik, kemakmuran ekonomi, dan kebajikan rakyat
SANDAKAN: Pakatan Harapan (PH) menunjukkan kesediaan untuk menjadi rakan strategik dalam membentuk kerajaan Sabah bersama parti-parti lain yang menyokong tiga elemen utama perjuangan.
Setiausaha Agung PH, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, menyatakan bahawa ketiga-tiga elemen tersebut adalah kestabilan politik, kemakmuran ekonomi, dan tumpuan kepada kebajikan rakyat.
Beliau menambah bahawa walaupun PH bertanding di satu pertiga daripada 73 kerusi DUN, ia memberi isyarat jelas bahawa PH berusaha untuk memenangi sebanyak mungkin kerusi.
“Kami akan bekerja keras untuk meraih kemenangan, mengekalkan kerusi DUN Inanam dan Api-Api, serta berharap dapat menyumbang kemenangan di Gum Gum, Melalap dan Petagas,” ujarnya.
Saifuddin mengucapkan demikian semasa program Sembang Santai bersama calon PH Gum Gum di sini pada hari ini.
Dalam Pilihan Raya Negeri Sabah ke-17, PH bertanding di 21 kerusi DUN, di mana 12 kerusi diwakili oleh PKR, 8 oleh DAP, dan satu oleh Amanah.
Beliau yang juga bertindak sebagai Pengarah Pilihan Raya Bersama PKR, menjelaskan bahawa dengan adanya wakil PH di peringkat negeri, kerjasama dengan Kerajaan Perpaduan di peringkat Persekutuan akan lebih mudah dijalankan.
Beliau mengingatkan bahawa kerajaan negeri yang ditubuhkan selepas 29 November perlu bersedia untuk bekerjasama dengan pihak Persekutuan.
“Adalah sukar untuk membangunkan Sabah jika hubungan di antara kedua-duanya bersifat antagonistik,” tambahnya.
Saifuddin juga menggariskan bahawa hanya di bawah pemerintahan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, Sabah menerima peruntukan tertinggi.
Antara peruntukan tersebut adalah RM6.9 bilion untuk pembangunan dan peningkatan kadar pemberian khas kepada RM600 juta berbanding RM26.7 juta pada tahun 2019.
Rundingan mengenai pemberian khas berdasarkan 40% dari hasil Sabah seperti yang diumumkan Perdana Menteri akan diteruskan selepas pembentukan kerajaan negeri.
Saifuddin, yang juga menjawat jawatan Menteri Dalam Negeri, menyatakan bahawa pasukan keselamatan sentiasa berada dalam keadaan siap siaga dari segi keanggotaan, aset, dan pos kawalan.
Suruhanjaya Pilihan Raya telah mengumumkan 29 November sebagai hari pengundian bagi PRN Sabah ke-17, dengan tarikh penamaan calon ditetapkan pada 15 November dan pengundian awal pada 25 November. – Bernama
Post Views: 155
Source
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
https://edisiviral.com/ph-sedia-menjadi-rakan-strategik-untuk-membentuk-kerajaan-sabah/