Petua Tips Tidurkan Anak Dengan Mudah Tanpa Buaian


Petua Tips Tidurkan Anak Dengan Mudah Tanpa Buaian || Di sini aku kongsikan tips tidurkan anak dengan mudah. Bagi pendapat aku, setiap ibu ada cara tersendiri bagaimana untuk mereka mahu tidurkan anak masing-masing. Namun begitu, tidak dinafikan juga ada ibu yang tercari-cari cara bagaimana untuk anak mereka tidur dengan mudah dan lena. 
Ketika pertama kali aku bergelar mommy, memang aku sendiri berusaha memahami pattern tidur si anak. Lagipula anak pertama aku ialah colic baby. Memang tidak mudah untuk aku handle situasi anak pertama kerana waktu itu aku memang tiada pengalaman menjaga anak

Anak anak pula berubah waktu tidur mengikut perkembangan tumbesaran mereka, namun di sini apa yang aku kongsikan ialah tips tidurkan anak secara umum dan sesuai digunapakai untuk anak yang berusia di bawah 4 tahun


Biasakan Anak Dengan Waktu Tidur Yang TetapBagi aku ini sangat penting. First thing first, kita kena bagi anak jadual waktu tidur yang tetap. Sama ada anak ketika itu mahu tidur atau tidak, kita set sahaja dulu jam berapa kita nak anak kita masuk tidur

Macam dalam kes aku, semua anak anak aku yang berusia di bawah 4 tahun, aku set waktu tidur mereka paling lewat ialah jam 9 malam

30 minit sebelum masuk waktu tidur, aku akan bagitau anak anak yang masa tidur semakin hampir. Aku pujuk anak anak kemaskan mainan mereka. Aku akan bersama sama mereka kemas mainan bersama

Cara ini juga adalah satu bonding untuk aku dan anak-anak

Kalau anak anak masih belum bersedia untuk tidur, aku tetap akan bawa anak-anak masuk bilik tidur. Mereka boleh sambung bermain di bilik tidur, tapi dengan mainan yang limited. Aku tak bagi anak anak bawa semua mainan masuk ke dalam bilik tidur.

Aku juga akan letak mainan anak anak di luar bilik tidur kerana anak anak aku jenis mudah distracted dengan toys mereka. 
Matikan Lampu Utama Di Bilik Tidur Dan Pastikan Bilik Tenang Tanpa Bunyi Yang Kuat
Menghampiri waktu tidur anak, aku akan matikan lampu utama. Biar bilik tu gelap. Cahaya yang terang mengganggu anak anak aku tidur

Tapi macam anak kedua aku tu, dia jenis takut kalau bilik sangat gelap. Jadi aku akan guna projection light dari toys mereka. Kemudian aku arahkan ke atas siling. Toys ni best. Lampu tu nanti dalam bentuk little star


Link Shopee Child Toys Night Star Projector Light
Yang nak cari toys yang ada lampu night star, ada music dan sebagainya, toys di atas ni harga tak sampai pun RM20 dekat Shopee. 
Boleh adjust buat lampu tu bergerak-gerak atau biarkan statik macam tu. Kalau nak ON lullaby song pun boleh, tapi macam aku memang tak akan ON apa-apa bunyi pasal aku nak anak anak tidur tanpa gangguan. Biar mereka tidur tenang tenang sahaja

So far anak anak aku ni jenis kalau ada bunyi dari luar seperti bunyi kereta yang kuat, mereka tak terganggu. Tapi telinga mereka agak sensitif kalau ada bunyi dari dalam bilik. Mesti mereka akan bergerak-gerak kiri kanan dalam tidur

Bilik Tidur Bersih, Kemas Dan Pengudaraan Yang Baik
Aku rasa semua ibu memang akan pastikan ruang tidur anak tu bersihkan? Aku pun jenis tak suka bilik anak anak berhabuk dan cadar tilam mesti bersih. 
Biasanya aku tukar cadar tilam seminggu sekali. Tapi kalau anak anak demam atau selesema, aku tukar setiap hari. 
Kalau tinggal di kampung, alhamdulillah udara elok. Sejuk aman damai apabila waktu tengah malam. Boleh buka tingkap biarkan udara nyaman masuk bilik

Kalau tinggal di bandar, kalau kawasan perumahan agak berdebu, disyorkan guna air purifier. Pastikan udara bersih berada di dalam bilik yang tertutup


Link Shopee Air Purifier Japan Technology
Ni air purifier harga affordable berbanding yang lain, dan seller ni jual cecak 2.3K unit air purifier ni. Ibu-ibu yang perlukan air purifier dan cari harga berbaloi, klik link di atas tu.

Tapi kalau anak anak korang jenis tak sensitif dengan pengudaraan bilik dan merek aboleh tidur selesa sepanjang malam, alhamdulillah. Tak perlulah kot invest beli air purifier. Beli apabila rasa bend ani sangat perlu

Jangan cepat terikut-ikut dengan trend semasa padahal ada banyak lagi barang lain yang lebih penting kena sediakan.

Pastikan Anak-Anak Kenyang Ketika Tidur Antara sebab kenapa anak sukar tidur ialah apabila mereka lapar. Jadi sebelum tidur tu, pastikan anak-anak kenyang

Kalau anak-anak tiada selera makan ketika makan malam, mungkin ibu-ibu boleh sediakan snek ringan yang sihat untuk mereka

Almaklumlah, anak-anak ni ada masanya memang cerewet tak mahu makan. Jadi elok juga kalau boleh standby snek sihat untuk anak-anak

Sekarang ni, dah banyak makanan ringan sedap dan sihat untuk anak anak. Tinggal ibu-ibu pilih sahaja mana yang berkenan di hati. 

Temankan Anak Tidur Untuk Seketika
Untuk anak anak yang masih kecil sekitar 2-3 tahun, eloklah temankan anak tidur sekejap. 
Macam aku, anak-anak suka kalau aku baring sebelah mereka dan tunggu merek lelap. Biasanya aku akan gosok-gosok belakang mereka. Takpun aku akan popok-popok manja belakang mereka. 
Sukalah anak anak bila aku buat macam tu. Kejap saja mereka akan terlena

Kalau anak menyusu botol, apabila anak anak dah agak-agak lena, pastikan ibu-ibu ambil botol susu tu ok. Jangan biarkan mereka tidur sambil gigit botol susu tu. Nak elak gigi anak buruk, sila pastikan anak tak gigit botol susu mereka ketika tidur

Kadang-kadang botol susu masih ada isi, kita rasa macam membazir nak buang. Bagi aku, betterlah ambil botol susu tu dan bersihkan mulut anak. Lap mulut anak dengan kain bersih

Kalau ibu-ibu biarkan anak gigit botol susu semasa tidur, potensi gigi anak akan buruk. 
Aku tulis ni berdasarkan pengalaman aku berdepan dengan Iman yang buruk gigi kerana suka gigit botol susu bawa tidur. 11 gigi Iman terpaska dicabut melalui pembedahan

Baca: Iman || Cabut 11 Batang Gigi Susu
Petua Tips Tidurkan Anak Dengan Mudah Tanpa Buaian
Jadi ini antara tips tidurkan anak yang aku praktis selama ini. Dan semua ketiga-tiga anak aku tidur tanpa menggunakan buaian.
Untuk ibu-ibu yang tidurkan anak guna buai, pastikan spring buaian tu diikat dengan tali untuk double protection kerana ada kes spring buaian putus

Dan letakkan bantal atau alas kain di bawah buaian anak , just in case kalau buaian putus dan anak jatuh ke lantai, ada alas di bawah buaian anak ya

Ni antara sebab kenapa aku risau guna buaian takut buaian putus

Dan guna buaian atau tak, mana mana sahaja untuk ibu, terpulang pilihan masing-masing asalkan anak anak boleh tidur lena dan kita yang ibu-ibu ni dapat berehat apabila anak tidur awal dan nyenyak.

cheers

Repurposed & Republished.

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.mrspip.com/2015/04/tips-tidurkan-anak-dengan-mudah.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/eyYzxh+(MrsPipDotCom)

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Comment On Pajak Gadai Ar Rahnu Emas Pelaburan By Pelaburan Emas Ar Rahnu Pelaburan Emas Tips Mudah Melabur Emas

Comment On Pajak Gadai Ar Rahnu Emas Pelaburan By Pelaburan Emas Ar Rahnu Pelaburan Emas Tips Mudah Melabur Emas

papar berkaitan - pada 18/10/2021 - jumlah : 78 hits
Ar Rahnu yang paling tak cerewet dan boleh dapat duit tunai dalam masa tak sampai 20 minit layari Pajak Gadai Ar Rahnu Emas Pelaburan Saya tunjukkan contoh pengiraan dan saya dapati Ar Rahnu KDE beri pembiayaan yang paling senang
Kreatif Sungguh Ibu Ini Kongsi Tips Gunting Rambut Anak Guna Pelitup Muka Video

Kreatif Sungguh Ibu Ini Kongsi Tips Gunting Rambut Anak Guna Pelitup Muka Video

papar berkaitan - pada 18/10/2021 - jumlah : 80 hits
Kreatif Sungguh Ibu Ini Kongsi Tips Gunting Rambut Anak Guna Pelitup Muka VIDEO Walaupun kedai gunting rambut dah dibenarkan beroperasi mesti ramai ibu bapa yang berhati hati untuk membawa anak anak keluar gunting rambut di kedai lebih lebi...
Comment On Pelaburan Emas Ar Rahnu By Cara Pelaburan Emas Jana Keuntungan Pelaburan Emas Tips Mudah Melabur Emas

Comment On Pelaburan Emas Ar Rahnu By Cara Pelaburan Emas Jana Keuntungan Pelaburan Emas Tips Mudah Melabur Emas

papar berkaitan - pada 18/10/2021 - jumlah : 93 hits
Tambahan lagi terdapat segelintir pelabur emas yang mengambil kesempatan ke atas sistem Ar Rahnu Pelaburan emas yang dimaksudkan di sini BUKANLAH memberi penerangan tentang teknik manipulasi pajak Ar Rahnu yang mana teknik pajak Ar Rahnu ia...
10 Tips Orang Berjaya Tarik Rezeki Dengan Mudah

10 Tips Orang Berjaya Tarik Rezeki Dengan Mudah

papar berkaitan - pada 20/10/2021 - jumlah : 93 hits
Assalamualaikum wbt 10 Tips Orang Berjaya Tarik Rezeki Dengan Mudah Kemain lagik hengko yek Lea Azleeya rini nak kasi tips tarik rezeki bagai yeee Haha Oke hari ni aku nak kongsi dengan korang tips pantas skill orang orang berjaya tarik rez...
9 Tips Menjaga Anak Aman Dari Virus Covid 19 Selama Sekolah Tatap Muka

9 Tips Menjaga Anak Aman Dari Virus Covid 19 Selama Sekolah Tatap Muka

papar berkaitan - pada 23/10/2021 - jumlah : 63 hits
Para murid dan guru harus sama sama menyesuaikan diri dengan new normal Bahkan para staf dan pengajar telah diprioritaskan untuk menerima vaksin Covid 19 Selain itu tentunya disiplin protokol kesehatan yang ketat Supaya anak anak bisa belaj...
Mahu Anak Mudah Dengar Cakap Cara Bercakap Pun Kena Ikut Peringkat Umur

Mahu Anak Mudah Dengar Cakap Cara Bercakap Pun Kena Ikut Peringkat Umur

papar berkaitan - pada 21/10/2021 - jumlah : 86 hits
Bagi membesarkan anak dalam usia yang berbeza anak mempunyai tahap keperluan komunikasi yang berbeza juga Komunikasi yang baik antara ibu bapa dengan anak ialah kunci hubungan yang sihat antara kita dengan anak anak Kita tak nak bila anak d...
Kalau Tak Nak Mata Anak Cepat Rosak Ibu Ayah Sila Ikut Tips Penjagaan Mata Ini

Kalau Tak Nak Mata Anak Cepat Rosak Ibu Ayah Sila Ikut Tips Penjagaan Mata Ini

papar berkaitan - pada 16/10/2021 - jumlah : 96 hits
Ibu bapa sekalian pernah dengar tips penjagaan mata untuk kanak kanak Ini panduan paling utama pemeriksaan mata anak Mengapa Jangan fikir anak masih kecil jadi mereka tidak perlu mendapatkan pemeriksaan mata Ini kerana ia sangat penting ker...
Bapa Yang Tolong Jaga Anak Tak Akan Cakap Kerja Suri Rumah Tu Senang Dr Say Kongsi Pengalaman Jaga 2 Anak Bukan Mudah

Bapa Yang Tolong Jaga Anak Tak Akan Cakap Kerja Suri Rumah Tu Senang Dr Say Kongsi Pengalaman Jaga 2 Anak Bukan Mudah

papar berkaitan - pada 28/10/2021 - jumlah : 235 hits
Baru baru ini tular seorang lelaki memperlekehkan emosi suri rumah yang kepenatan akibat menjaga bayi Kisah tersebut mendapat perhatian ramai termasuklah doktor selebriti Dr Say Menurut perkongsian Dr Say di laman instagram dia sangat tidak...
Sama Ada Dia Bapa Abaikan Anak Anak Atau Simply Bebal Dr Say Tegur Jangan Ambil Mudah Isu Depresi Isteri

Sama Ada Dia Bapa Abaikan Anak Anak Atau Simply Bebal Dr Say Tegur Jangan Ambil Mudah Isu Depresi Isteri

papar berkaitan - pada 27/10/2021 - jumlah : 153 hits
Doktor dan pengacara Dr Say Shazril menasihatkan para suami agar tidak mengambil mudah isu depr3si isteri Dr Say mengulas perkara itu berdasarkan tularnya seorang individu lelaki memberikan komen berbaur biad4p terhadap video seorang suri r...
Najib Bebas Melilau Rata Apa Yang Tun M Tak Tahu Sebenarnya

Dinobat Filem Terbaik Escape From Mogadishu Menang 5 Anugerah Di 2021 Blue Dragon Film Awards

Telemovie Kerana Setitik Susu Lakonan Azlee Khairi Izara Aishah

Yoo Ahin Ahn Eunjin Dilapor Bakal Terajui Siri Netflix The Fool At The End Of The World

Kuih 50 Sen Mahal

Thermos Vacuum Flask Dari Blogger Fieza Sani

Internet Mudah Alih Malaysia Tercorot Di Dunia

Kalau Ada Lebih Dari 3 Botol Susu Lebih Bagus Boleh Gilir Gilir Doktor Kongsi Tip



10 Perkara Menarik Konsert Gegar Vaganza 8 Minggu Pertama

Bolehkah Tumbuh tumbuhan Mendengar

Kisah Bapa Penyayang Hasilkan Ubat DIY Sendiri Untuk Anak Sakit Tenat

Siapakah Individu Pertama Yang Menemukan Teh

Kenapa Siaran TV Satelit Terganggu Ketika Hujan


Nak Masak Breakfast Tak Sempat Tengku Zafrul Usahakan Lunch Di Rumah Raikan Birthday Isteri

Resepi Ayam Masak Kicap Berkuah Letak Daun Kari Sedap Ke

Tewas Dengan Demam Panas Dan Swab Test Positif

Terus Dukung Indonesia Atlet Bulutangkis Siap Melaju Ke Final Indonesia Open 2021

Lawan Arah Di Tol Cikunir Pengemudi Mercy Ngaku Ke Polisi Tak Tahu Jalan

Fwd Insurance Resmikan Lokasi Baru Kantor Pemasaran Di Medan