Perjuang Sekolah 1 Aliran Bahasa Melayu Fokus 2020 Iguru


Ustaz Mohd Azizee Hasan Jurang perpecahan antara kaum dapat dielak jika hormat Perlembagaan
1. MARI kita sederap selangkah berganding bahu memikul amanah mendidik anak bangsa dengan penuh komited dan serius demi melihat masa depan negara yang cemerlang.
2. Tahun- tahun mendatang, medan mendidik semakin kompleks dan mencabar terutama berdepan cabaran IR 4.0. Murid- murid perlu diasah kecerdasan AI serta didedahkan dengan dunia Internet of Thing (IoT) di samping penekanan jati diri dan pembinaan karektor yang berteraskan paksi agama dan nilai-nilai unggul budaya bangsa. Manakala para guru pula perlu melengkapkan diri mereka dengan pelbagai kemahiran, pengetahuan dan perubahan sikap untuk menyahut cabaran tersebut.
3. iGuru sebagai NGO pendidikan akan terus berjuang mempertahankan kepentingan pendidikan berlandaskan semangat Perlembagaan dan dasar pendidikan kebangsaan.
4. Antara isu utama pendidikan yang akan menjadi fokus 2020 ialah perjuangan mewujudkan satu aliran pendidikan kebangsaan, memperkasa kedudukan bahasa Melayu sebagai bahasa penyatuan semua kaum, pendidikan terbaik kepada kelompok B40 dan berusaha memartabatkan sistem pendidikan Islam serta membela sekolah-sekolah agama rakyat dan tahfiz.
5. iGuru akan terus melaksanakan pendekatan ‘engagement’ dan bersikap inklusif dengan semua pihak sama ada kerajaan, swasta dan NGO bagi menjayakan hasrat murni pendidikan negara serta meningkatkan kualiti pendidikan kita bertaraf dunia.
6. iGuru menyakini bahawa sekiranya semua pihak menghormati apa yang termaktub di dalam Perlembagaan, ruang pertikaian dan jurang perpecahan dapat dihindarkan terutama hal berkaitan polemik tulisan jawi, pengiktirafan UEC dan lain-lain perkara.
7. iGuru berharap tahun 2020 adalah masa membuktikan keunggulan sistem pendidikan kita dalam kemajmukan masyarakat tanpa meminggirkan mana-mana kelompok tak kira desa atau bandar, merentas kaum dan budaya menepati hasrat Penyata Razak 1956.
8. Semoga pendidikan kita terus maju dan sukses berdepan apa jua rintangan dan cabaran ke arah membangun bangsa dan negara yang berdaulat.
Salam Tahun Baru 2020
*Ustaz Mohd Azizee Hasan, Presiden iGuru



Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://dialograkyat.blogspot.com/2020/01/perjuang-sekolah-1-aliran-bahasa-melayu.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Sekolah Tun Fatimah 20191231 Back To School 2020

Sekolah Tun Fatimah 20191231 Back To School 2020

papar berkaitan - pada 3/1/2020 - jumlah : 166 hits
Sekolah Tun Fatimah 20191231 Back To School 2020 Iqa jadi orang pertama yang kembali ke sekolah Dah nama pun duduk kat asrama kan So Dari pagi lagi dah sampai ke sekolah Orang dah ramai seawal jam 7 45 pagi kat sini Tepat jam 8 pagi pendaft...
Buka Sekolah Sesi 2020

Buka Sekolah Sesi 2020

papar berkaitan - pada 4/1/2020 - jumlah : 235 hits
Buka Sekolah Sesi 2020Alhamdulillah pembukaan persekolahan bagi sesi 2020 telah pun selamat ditempuh anak bujang Ikhwan Hafeez Setelah bercuti lama akhirnya jadual persekolahan yang padat kembali semula seperti tahun tahun sebelumnya Syukur...
Sarapan Percuma Buat Murid Sekolah Rendah Bermula 20 Januari 2020

Sarapan Percuma Buat Murid Sekolah Rendah Bermula 20 Januari 2020

papar berkaitan - pada 1/1/2020 - jumlah : 238 hits
Sarapan Percuma Buat Murid Sekolah Rendah Bermula 20 Januari 2020 Program Sarapan Percuma ini membabitkan 100 buah sekolah Rendah Alhamdulillah Umi tumpang gembira bila Kerajaan membuat Program Sarapan Percuma bagi anak anak The post appear...
Masih Berbalah Isu Jawi Wanita Melayu Lawan Arus Daftar Anak Sekolah Tamil

Masih Berbalah Isu Jawi Wanita Melayu Lawan Arus Daftar Anak Sekolah Tamil

papar berkaitan - pada 31/12/2019 - jumlah : 181 hits
Tinggal berapa hari lagi musim cuti persekolahan akan berakhir Ini bermakna pelajar pelajar di Malaysia akan memulakan kembali sesi pembelajaran di sekolah Ibu bapa yang mempunyai anak memasuki tahun satu di sekolah rendah sudah tentu teruj...
Angkat Pemimpin Boleh Gegar Parlimen Perjuang Melayu Islam

Angkat Pemimpin Boleh Gegar Parlimen Perjuang Melayu Islam

papar berkaitan - pada 7/1/2020 - jumlah : 148 hits
Pemimpin cauvinis dah robek hati Melayu Islam masih nak berlagakMARAH terguris dan kecewa Mungkin itu perasaan yang dirasai majoriti masyarakat Melayu dengan situasi semasa yang semakin hari dirobek perasaan mereka oleh pemimpin pemimpin ya...
Sokongan 15 Mp Umno Punca Anwar Dapat Majoriti

Perancangan Anwar Najib Zahid Gagal

Ketika Perutusan Khas Perdana Menteri Ada Sesuatu Yang Tidak Kena Dengan Abah Muhyiddin Yassin

Anwar Ibrahim Tidak Automatik Jadi Perdana Menteri Meski Punyai Sokongan Majoriti

Begini Ciri Ciri Orang Terkena Sihir

Pada Awalnya Saya Tak Mahu Terima Lamaran Dia Ain Soleh Kongsi Cerita Perkenalan Dengan Suami Syiela Rashid

Kukuh Dan Meyakinkan Tapi Menimbulkan Persoalan

A Floor That Shows Why Gray Does Not Fail To Decorate



Info Dan Sinopsis Drama Sekali Ku Jatuh Cinta TV1

Kenapa Kerajaan Singapura Menghalang Wanita Muslim Bertudung

Semua Yang Anda Perlu Tahu Tentang Kebocoran Dokumen Sulit FinCEN

Biodata Penyanyi Ashira Aziz Peserta Gegar Vaganza Musim 7 GV7 2020

5 Negara Yang Mengalami Diaspora Kaum Unik


6 Cara Mencari Modal Usaha Bisnis

Captivating Lakeville Residence

Zahid Betul Bila Kata Ada Mp Umno Sokong Anwar Kata Nur Jazlan

Tak Jadi Model

Kucing Paling Genius Di Dunia

Bayang