Penyeri Ramadan Ini Resepi Popular Bubur Lambuk


Bubur lambuk merupakan salah satu menu yg sinonim di bln Ramadan utk dijadikan juada berbuka puasa. Byk menu yg menjadi penyeri Ramadan tetapi yg paling menjadi tradisi ialah bubur lambuk.
Sejarah bubur lambuk

Mengikut sejarah, hidangan bubur lambuk dikatakan telah wujud sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka pd abad ke-15 apabila Parameswara ataupun nama baginda selepas memeluk agama Islam, Sultan Iskandar Shah, menerima kunjungan Maharaja Hun Jen dr Kemboja yg mahukan sejenis makanan yg mudah utk ditelan tetapi sedap dan berkhasiat.
Satu lg source mengatakan bahawa bubur lambuk mula dihidangkan di Malaysia, di kawasan Kampung Baru, Kuala Lumpur oleh Said Bank pd thn 1950-an dan sukatan rempah ratus yg digunakan dlm penyediaan bubur lambuk ini.
Saban thn, Masjid Jamek di Kampung Baru menjadi tumpuan ramai disebabkan bubur lambuknya yg menjadi idaman warga kota ketika bln Ramadan menjelma. Sajian yg mejadi sinonim dgn Kampung Baru ini diedarkan secara percuma selepas Asar setiap hari di bln puasa.
Tradisi bubur lambuk Kampung Baru inilah menjadi ikutan di masjid-masjid yg lain dan akan kekal selamanya agar tidak ditelah arus pemodenan.
Jika anda tidak dpt bubur lambuk percuma yg diedarkan masjid/surau atau mana-mana organisasi, bolehlah cuba resepi di bawah ini. Pasti rasanya sama dgn bubur lambuk di masjid!


Resepi bubur lambuk

Bahan-bahan:
Dua cawan beras dibersihkan
300-500 gram daging dipotong dadu
4 ulas bawang putih*
1 biji bawang besar merah*
1 genggam udang kering*
1 kiub pati lembu
1 sup bunjut
Rempah ratus: Bunga lawang, kulit kayu manis, lada hitam
1 sudu halba
2 helai daun pandan
1/2 cawan santan
Air secukupnya


Cara memasak:
1. Bahan bertanda (*) ditumbuk halus atau dikisar terlebih dahulu.
2. Panaskan minyak, masukkan bahan (*) yg telah ditumbuk halus dan juga rempah ratus. Goreng sehingga layu.
3. Masukkan daging dan goreng seketika, kemudian masukkan air.
4. Masukkan beras yg dibasuh, tambahkan sup bunjut, kiub pati lembu, daun pandan dan halba. Biarkan sehingga beras menjadi bubur. Tambah air jika perlu.
5. Masukkan air jika perlu, dan tambahkan santan. Gaul dan biarkan seketika sehingga mendidih.
7. Sebelum dimakan, tambangkan bawang goreng dan juga daun sup mengikut citarasa anda.
Kalau nak tambah sayur spt kentang dan lobak merah pun blh.
Mudah sahaja kan? Selamat mencuba!


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://alamaya.info/penyeri-ramadan-ini-resepi-popular-bubur-lambuk/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Resepi Kek Beras Dan Sos Pedas Tteokbokki Sajian Popular Negara Kimchi

Resepi Kek Beras Dan Sos Pedas Tteokbokki Sajian Popular Negara Kimchi

papar berkaitan - pada 22/6/2020 - jumlah : 482 hits
RESEPI KEK BERAS DAN SOS PEDAS TTEOKBOKKI SAJIAN POPULAR NEGARA KIMCHIBagi peminat drama dan rancangan Korea pasti biasa melihat menu Tteokbokki ni Ia berupa sajian kek beras yang dimasak menggunakan sos pedas Sangat popular di negara Kimch...
Resepi Bubur Sumsum

Resepi Bubur Sumsum

papar berkaitan - pada 10/6/2020 - jumlah : 702 hits
Sumber gambar Bubur Sumsum ni mak aku selalu buat time bulan puasa Sedap sangat kombinasi bubur yang masin dengan air gula melaka yang manis Aku pernah buat tapi sebab salah beli tepung pi pakai tepung pulut maka bubur menjadi nasi Haha tak...
Resepi Sponge Cake Colourful Delight By Azlina Ina

Resepi Sponge Cake Colourful Delight By Azlina Ina

papar berkaitan - pada 12/6/2020 - jumlah : 545 hits
Asalamualaikum Ade ke yg nak like post mak arini Ni kek sponge yg mak jual kat bakery tuk menarik minat anak2 kecil potong2 bg nampk menarik Kek nye lembut dan soft kalau yg beli tuk mak abah dieorg pn suke sgt korg boleh la try mudah sesan...
Azlina Ina Resepi Red Velvet Caramel Melting

Azlina Ina Resepi Red Velvet Caramel Melting

papar berkaitan - pada 12/6/2020 - jumlah : 1225 hits
Asalamualaikum anak mak sombong2 semua ek xnak dah jawap salam mak ele Lepas pkp ni ramai yg ada masalah kewangan ade yg kene buang keje Ape kate org jual kek Jual sikit2 kat depan rumah ke cod ke Mak ajar kan nak korg jual kek rare yg jrg ...
Resepi Lempeng Kelapa Juadah Nostalgia Kampung Halaman

Resepi Lempeng Kelapa Juadah Nostalgia Kampung Halaman

papar berkaitan - pada 12/6/2020 - jumlah : 314 hits
Apabila memasak juadah minum petang lempeng kelapa mesti teringat juadah nostalgia kampung halaman yang di masak oleh emak waktu kecil dahulu Lempeng kelapa inilah yang biasa di buat oleh emak waktu pagi sebelum dia pergi ke kebun menoreh g...
Resepi Kek Nakhoda Lagend

Resepi Kek Nakhoda Lagend

papar berkaitan - pada 12/6/2020 - jumlah : 1841 hits
Resepi Kek Nakhoda LagendBahan cara 500gm mentega kmk pakey golden churn 50gm gula halus 8 biji telur gred A AAdah sebati 200gm horlick 150gm srikaya 280gm susu pekat 280gm tepung pau hongkong 4 sudu makan milo 4 sudu makan browning sugar k...
Azlina Ina Resepi Tart Nenas Cheese Demok Gebu Sedap

Azlina Ina Resepi Tart Nenas Cheese Demok Gebu Sedap

papar berkaitan - pada 12/6/2020 - jumlah : 1266 hits
Mak masih jual ke tart cheese demok gebooo jual2 sbb xmenang tgn mak xboleh iklan hahahaha maaf ya jd apekata korg buat sendiri Tart limited edition edisi xsedap boleh dapat balik duit xde founder lg berani ni lg2 soal makanan tekak lain2 X...
Resepi Kuih Kaswi

Resepi Kuih Kaswi

papar berkaitan - pada 12/6/2020 - jumlah : 342 hits
Resepi Kuih Kaswi Awal ramadhan aritu mama makan Kuih kaswi home made Memang sedap first time buat sendiri Mula mula ingatkan kuih ni ada guna telur tapi rupanya takde telur pun Sebab masa makan macam ada bau telur mungkin bau tu dari tepun...
Rendang Daging Resepi Bonda

Rendang Daging Resepi Bonda

papar berkaitan - pada 12/6/2020 - jumlah : 305 hits
salam7 Jun 2020 19 kes baharu Rendang Daging Resepi bonda Bahan2 1 sudu besar biji ketumbar 1 sudu besar jintan manis 1 sudu besar jintan putih sangai bahan2 bertanda api slow je tumbuk smpai halus 1kg daging 5 ulas bwg merah kecik 4 ulas b...
Ada Petanda Najib Bakal Bebas Hidup Rosmah

Ketahui 5 Penyebab Tinggi Kadar Kolesterol Dalam Badan

Punca Zuraida Kamaruddin Keluar Bersatu Tersebar

More Exciting Mobile Legends Collaboration With Janna Nick Hairul Azreen And Hun Haqeem

Kesan Besar Kepada Konspirator Bila Nazlan Dan Zeti Didakwa

4 Reasons Why You Should Have A Home Insurance Policy Today

Lelaki Maut Ditembak Di Hadapan Restoran

Apabila Seorang Ustaz Diuji



5 Peralatan Kereta Yang Sepatutnya Dah Diwajibkan di Malaysia

Sejarah Tarian Haka Yang Sinonim Dengan Pasukan All Blacks

8 Projek Mega Berskala Besar yang Gagal di Seluruh Dunia

Info Penuh Anugerah Meletop Era AME 2021 2022

Dimanakah Lokasi Paling Jauh Manusia Pernah Jelajah


G Yusoff The Rythmn Boys Resahan Sukmaku Chord

Beban Hutang Membeli Secara Ansuran

Ayam Selasih Berwarna Hitam Legam

Makan Di Rumah Makanan Pak Long Lunas Kulim Kedah

Kisah Seram Main Sorok Sorok

Footballer 21 Dies After Match