Penyakit Talasemia Boleh Di Elakkan Jika Anda Pilih Pasangan Dengan Bijak Sentiasa Pucat Tanda Talasemia


Talasemia adalah sejenis penyakit genetik yang disebabkan oleh mutasi pada gen di bahagian Hemoglobin. Hemoglobin adalah salah satu jenis protein pada sel darah merah. Ianya berfungsi untuk membekalkan oksigen dan nutrisi penting lain ke seluruh badan kita.

Pesakit talasemia tidak dapat menghasilkan sel darah merah yang mencukupi dan berkualiti yang diperlukan oleh badan.
Talasemia boleh dibahagikan kepada tiga:
1. Talasemia minor
Dikenali sebagai pembawa. Mereka mempunyai gen talasemia tetapi tidak mempunyai tanda tanda talasemia.
2. Talasemia major
Golongan ini mempunyai keseluruhan gen talasemia dan mempunyai tanda tanda talasemia.
3. Talasemia intermedia
Golongan ini membawa gen talasemia dan tanda tanda ditunjukkan pada peringkat yang lebih lewat.
Talasemia juga boleh dikategorikan mengikut jenis protein yang terlibat. Terdapat dua jenis protein di dalam rantaian protein yang membentuk Hemoglobin iaitu Alpha dan Beta. (sumber dari doktor budak)
Bagi Alpha Thalassaemia, terdapat tiga jenis, iaitu:
1. Hb Bart’s, 
Jenis yang paling teruk di mana keempat-empat rantai alpha adalah tidak normal. Bayi biasanya meninggal dalam kandungan, disebabkan kekurangan haemoglobin yang teruk.
2. Penyakit HbH, 
di mana tiga rantai alpha adalah tidak normal, dan satu rantai alpha normal. Pesakit mengalami kekurangan darah yang sederhana, dan ada yang memerlukan transfusi darah.
3.Alpha Thalassaemia Trait, 
di mana satu atau dua rantai alpha tidak normal. Keadaan ini biasanya tidak menyebabkan apa-apa tanda atau gejala, dan seseorang dengan keadaan ini tidak memerlukan rawatan.
Bagi Beta Thalassaemia, terdapat tiga jenis yang utama, iaitu:
1. Beta Thalassaemia Major, 
di mana kedua-dua rantai beta adalah tidak normal. Kebanyakan haemoglobin dalam badan tidak dapat berfungsi, dan pesakit mengalami kekurangan darah merah teruk, dan memerlukan rawatan sepanjang hayat.
2. Beta Thalassaemia Intermedia, 
di mana kedua-dua rantai beta tidak normal, tetapi berupaya menghasilkan haemoglobin yang berfungsi separa. Pesakit mengalami kekurangan darah yang sederhana, dan memerlukan pemantauan dan rawatan tertentu. Gejala yang dialami adalah kurang, berbanding dengan Beta Thalassaemia Major.
3. Beta Thalassaemia Trait,
di mana salah satu rantai beta adalah tidak normal, dan satu lagi normal. Seseorang yang mengalami Trait biasanya sihat, tidak mengalami apa-apa tanda atau gejala, dan tidak memerlukan rawatan. Contohnya bintang Bollywood, Amitabh Bachchan, jaguh bola sepak Perancis, Zinedine Zidane, dan Pete Sampras, pemain tenis lagenda yang memenangi 14 pertandingan ‘Grand Slam’, kesemuanya mengalami Beta Thalassaemia Trait!
Apakah tanda tanda talasemia?
1. Pucat
2. Sukar bernafas
3. Sentiasa lemah dan kurang bermaya
4. Perut buncit disebabkan pembengkakan hati dan limfa
5. Degupan jantung laju
6. Tumbesaran terbantut
7. Perubahan pembentukkan di kawasan muka biasanya rahang, dagu dan pipi ( tanda lewat)
Talasemia minor biasanya tidak menunjukkan sebarang tanda tanda. Ianya dikesan melalui saringan darah semasa bayi dan di sekolah.
Talasemia intermedia menunjukkan tanda tanda dari usia remaja ke dewasa.
Talasemia major biasanya menunjukkan tanda tanda sejak dari bayi lagi dan tanda tanda akan semakin teruk jika rawatan sebetulnya tidak dilakukan.
Adakah talasemia boleh berjangkit?
Tidak sama sekali.
Talasemia adalah penyakit genetik.
Ianya tidak boleh merebak melalui udara, air, sentuhan mahupun pemindahan darah.
Apakah rawatan untuk talasemia?
Talasemia minor biasanya tidak memerlukan rawatan.
Talasemia intermedia biasanya memerlukan pemindahan darah jika sudah mula ada tanda tanda seperti yang disebut di atas.
Talasemia major memerlukan rawatan pemindahan darah 1-2 kali sebulan sepanjang hayatnya. Ini kerana hemoglobin mereka biasanya kurang dari 6 dan ianya boleh membawa maut jika tidak dirawat dengan betul. Pemindahan sum sum tulang ( bukan tulang rawan) hanya boleh dilakukan jika oleh adik beradik yang sihat dan mempunyai HLA yang sama sahaja.
Selain itu ada juga pil dan suntikan untuk talasemia.
Adakah lelaki akan lebih teruk untuk mendapat talasemia?
Kebarangkaliannya adalah sama sahaja untuk lelaki dan perempuan.
Adakah talasemia boleh dieelakkan?
Insha Allah boleh. Jika anda adalah pesakit talasemia, kalau boleh elakkan dari mencari pasangan yang mempunyai pesakit talasemia juga.
Saya simpulkan kebarangkalian anak anak anda jika anda berkahwin dengan pesskit talasemia juga di dalam gambar di bawah

Perlukah supplemen tambahan untuk tambah darah?
Jika doktor anda kata perlu, doktor anda sendiri yang akan berikan kepada anda.
Tolong jangan memandai mandai beli supplemen atau vitamin tambah darah tanpa berbincang dengan doktor yang merawat anda.
Walaupun yang menjual itu adalah doktor juga, yang mudah terpedaya. Bukan dia yang merawat anda secara berdepan dan sepenuhnya.
Pengambilan supplemen dan vitamin yang salah akan membawa padah.
Fungsi hati dan buah pinggang anda akan punah dan nyawa anda yang akan dipertaruh.
Adakah talasemia boleh sembuh?
Penyakit genetik sukar untuk sembuh. Rawatan biasanya untuk membantu memulihkan simptom yang ada dan mengelakkan komplikasi.
Ingat, jika ada sebarang pertanyaan tentang kesihatan, datang ke klinik atau hospital untuk rawatan yang betul.
Pembawa dan penghidap penyakit talasemia perlu mengurangkan makanan yang mempunyai kandungan zat besi yang tinggi. Antara makanan yang tinggi zat besi ialah: (sumber dari myportal health)
* Organ dalaman seperti hati
* Produk makanan yang diperkaya dengan zat besi
* Bijiran yang diperkaya dengan zat besi
* Kuning telur
* Kekacang dan legum
* Kebanyakan sayuran hijau yang berdaun
Walaubagaimanapun, pembawa talasemia boleh juga mengalami kekurangan zat besi terutamanya pada ibu hamil, dalam keadaan ini pembawa boleh mengambil vitamin zat besi atas nasihat doktor.
Kenapa perlu kurangkan makanan tinggi zat besi?
Darah adalah kaya dengan zat besi.
Pesakit talasemia major memerlukan transfusi darah sepanjang hayatnya.
Zat besi yang terkumpul dari transfusi darah pada jangka masa panjang boleh merosakkan hati dan jantung terutamanya dan juga organ lain.
Pesakit talasemia intermedia yang tidak memerlukan transfusi darah, juga boleh mendapat peningkatan besi di dalam badannya. Ini disebabkan penyerapan zat besi yang lebih pada usus pesakit. Dengan ini pesakit talasemia intermedia juga perlu mengelakkan makanan tinggi zat besi.
Sebab itu sebarang supplemen dan vitamin tambahan wajib mendapat pemantauan dari doktor yang merawat anda.
Nota kaki : Saringan untuk talasemia boleh dilakukan di klinik atau hospital berdekatan anda. Ingat, ianya adalah penyakit genetik dan ianya adalah salah satu jenis anemia.
Sumber: Facebook Dr. Erna Nadia
The post Penyakit Talasemia Boleh Di Elakkan Jika Anda Pilih Pasangan Dengan Bijak. Sentiasa Pucat Tanda Talasemia appeared first on Pa&Ma.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://majalahpama.my/penyakit-talasemia-boleh-di-elakkan-jika-anda-pilih-pasangan-dengan-bijak-sentiasa-pucat-tanda-talasemia/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Wanita Yang Memiliki Pasangan Lebih Tahan Terhadap Penyebaran Penyakit

Wanita Yang Memiliki Pasangan Lebih Tahan Terhadap Penyebaran Penyakit

papar berkaitan - pada 24/2/2019 - jumlah : 35 hits
Dilansir dari New York Post peneliti dari Tulane University mempelajari 47 wanita yang terbagi antara mereka yang lajang dan baru menjalin hubungan Para wanita tersebut diminta untuk melakukan survei mingguan serta dilakukan tes terhadap sa...
Tanda Pasangan Anda Marah Melalui Gaya Membalas Mesej

Tanda Pasangan Anda Marah Melalui Gaya Membalas Mesej

papar berkaitan - pada 18/2/2019 - jumlah : 88 hits
Tak dapat dinafikan bahawa orang perempuan ini kekadang misteri Bila dia marah dia x akan bercakap yg dia tengah marah Sebaliknya lebih suka menyimpan perasaan Kemudian mengamuk x tentu pasal Jarang sekali perempuan berterus terang bila mar...
Ini Cara Pemandu Boleh Elakkan Microsleep Amalkan Power Nap

Ini Cara Pemandu Boleh Elakkan Microsleep Amalkan Power Nap

papar berkaitan - pada 24/2/2019 - jumlah : 65 hits
Pernah dulu tular rakaman video sebuah kereta myvi berwarna biru secara tiba tiba memasuki jalan yang bertentangan dan merempuh kereta berwarna putih Kemalangan maut tersebut berlaku di Jalan Kg Merchong Rompin laluan dari Pekan menghala Ro...
Sebelum Kahwin Korang Boleh Check Rekod Pasangan Masing Masing Guna Cara Ni Penting

Sebelum Kahwin Korang Boleh Check Rekod Pasangan Masing Masing Guna Cara Ni Penting

papar berkaitan - pada 28/2/2019 - jumlah : 81 hits
Korang rasa korang betul betul dah kenal dengan orang yang korang plan nak kahwin tu Fikir lagi sekali sebaik baiknya sebelum merancang untuk meneruskan hubungan ke peringkat seterusnya lebih baik korang tahu baik dan buruk diorang daripada...
Boleh Kah Orang Kena Penyakit Kencing Manis Makan Buah Pisang

Boleh Kah Orang Kena Penyakit Kencing Manis Makan Buah Pisang

papar berkaitan - pada 14/2/2019 - jumlah : 210 hits
Selalu saya dengar kawan kawan yang dah kena kencing manis tak mahu makan pisang Mereka tolak untuk makan buah pisang sebab takut memudaratkan kesihatan mereka yang dah tak berapa elok Kalau anda kena kena kencing manis anda perlu jaga juml...
Tidur Mengiring Meniarap Boleh Ancam Nyawa Bayi Sebaiknya Tidur Terlentang Elakkan Berkongsi Katil

Tidur Mengiring Meniarap Boleh Ancam Nyawa Bayi Sebaiknya Tidur Terlentang Elakkan Berkongsi Katil

papar berkaitan - pada 25/2/2019 - jumlah : 101 hits
Kenapa bayi tidak digalakkan tidur mengiring atau meniarap Mama dan papa kena tahu dan faham corak tidur bayi baru lahir langkah keselamatan yang perlu diambil Bayi baru lahir banyak tidur daripada waktu jaga Dia akan lebih tidur pada waktu...
Botol Susu Anak Mesti Bebas Bpa Keruh Tercalar Tanda Rosak Tak Boleh Diguna Lagi

Botol Susu Anak Mesti Bebas Bpa Keruh Tercalar Tanda Rosak Tak Boleh Diguna Lagi

papar berkaitan - pada 2/3/2019 - jumlah : 89 hits
Memilih botol susu untuk si manja yang bersesuaian dengan selera anak pasti agak sukar Tapi pastikan botol yang dipilih selamat tepat dan praktikal untuk si kecil Mama papa perlu ambil langkah berhati hati dalam memilih botol susu untuk ana...
Inilah 10 Tanda Jika Pasangan Anda Berselingkuh

Inilah 10 Tanda Jika Pasangan Anda Berselingkuh

papar berkaitan - pada 23/2/2019 - jumlah : 55 hits
Inilah 10 Tanda Jika Pasangan Anda Berselingkuh UN1X PROJECT Kepercayaan merupakan salah satu modal penting dalam suatu hubungan asmara Tentunya tidak ada yang suka jika kepercayaan itu disalahgunakan dengan diselingkuhi oleh orang lain Seb...
10 Tanda Penyakit Kencing Manis

10 Tanda Penyakit Kencing Manis

papar berkaitan - pada 20/2/2019 - jumlah : 156 hits
Penyakit ialah penyakit yang tersenarai daripada 10 penyakit pembunuh utama di negara kita selain penyakit strok angin ahmar tibi dan barah paru paru Menurut statistik 17 daripada penduduk Malaysia menghidap kencing manis atau nama saintifi...
Telefon Jatuh Dalam Mangkuk Tandas Punca Kematian Wanita Suka Berswafoto

Nabi Saw Dah Lama Pesan 6 Benda Akan Menimpa Umat Akhir Zaman Berhati Hatilah Kerana Kesannya Menakutkan

10 Tahun Sebelum Merdeka Apa Yang Mungkin Anda Tidak Tahu

Dr M Akan Umum Tarikh Serah Jawatan Pm

Easy No Churn Avocado Ice Cream Vegan Gf Paleo Super Creamy

Senarai 14 Aset Milik Rakyat Yang Telah Dijual Oleh Kerajaan Pakatan

Jari Tengah Scammer Kereta Sambung Bayar 2019

Lazada Samsung Super Brand Day Teasing 24th 26th Sep



Bekas Bintang Akademi Fantasia Shazroul Kritikal Di ICU

5 Individu Yang Memenangi Hadiah Loteri Dengan Cara Menipu

Kisah Raja dan Tukang Ramal Yang Digelar Nostradamus Indonesia Jayabaya

Biodata Dayana Roza Pelakon Drama Seadanya Aku

Kisah Pasukan Pertahanan Lembu India Cow Vigilantes


Adakah Kerajaan Membenarkan Terrorist Bersarang Disini

Langkah Langkah Ahli Jualan Untuk Entrepreneur

Aktiviti Sambutan Bulan Kebangsaan Peringkat Sekolah Kg Baru Si Rusa Pelbagai Dan Sangat Menarik

Ragbi Piala Dunia 2019 Jadual Keputusan

Video Menteri Agama Ph Dap Mulut Celupar Bongkak

Jari Tengah Scammer Kereta Sambung Bayar 2019