Penggunaan Gajet Dan Komputer Apa Kesannya Pada Mata Dan Penglihatan


Penggunaan Gajet Dan Komputer : Apa Kesannya Pada Mata Dan Penglihatan | Mata adalah pancaindera manusia yang sangat penting dan cukup bernilai. Cuba bayangkan jika kita mengalami kerosakan pada mata atau buta mata, kita tidak akan dapat menikmati betapa indahnya dunia. Entri kalini KakYa nak cerita sikit kat korang berkenaan pengunaan  gajet dan komputer yang memberi kesan pada mata dan penglihatan serta cara penjagaan mata yang betul. 
Alhamdulillah pada 22 Januari 2022 baru baru ni KakYa berpeluang join live free talk oleh Doktor Mohd Hafidz Ithnin pakar mata di Optom Eyecare berbicara mengenai Penggunaan Gajet Dan Komputer Apa Kesannya Pada Mata Dan Penglihatan. Perkongsian ilmu secara live ini telah dipancarkan melalui pautan facebook Bahagian Pembangunan Usahawan Mara
 Sebelum ni KakYa pernah join live free talk Doktor Mohd Hafidz Ithin dan apa yang boleh KakYa sampaikan, banyak ilmu baru yang KakYa dapat berkenaan penjagaan mata sepanjang program berlangsung. 

Doktor Mohd Hafidz Ithnin Sebelum KakYa menulis lebih panjang, KakYa nak perkenalkan dulu kat korang siapa sebenarnya Doktor Mohd Hafidz Ithnin. Beliau ialah konsultant optomteri di Optom Eyecare Bandar Baru Bangi  dan beliau bertugas sebagai tenaga pengajar di UIA Kuantan sejak 2016. Kepakaran Doktor Mohd Hafidz Ithnin adalah memberi rawatan terapi juling pada kanak kanak dan beliau mempunyai pengalaman yang cukup luas dalam memperbetulkan masalah mata juling.
Penggunaan Gajet Dan Komputer Apakah Kesan Pada Mata Dan Penglihatan 
Sepertimana yang kita tahu, penggunaan gajet dan komputer jika digunakan secara tidak berhemah akan memberi kesan buruk pada mata dan juga penglihatan. Apakah kita semua sedar selama ini jika kita terlalu terdedah pada penggunaan gajet dan komputer dalam jangkamasa yang terlalu lama berkemungkinan besar kita boleh menjadi buta. Ya! Kita boleh menjadi buta. Tak takut ke kalau tiba tiba satu hari nanti kita hilang penglihatan akibat penggunaan gajet dan komputer yang berlebihan. Jom kita sama sama kupas isu ini bersama Doktor Mohd Hafidz Ithnin. 

Berikut KakYa kongsikan topik perbincangan yang di ketengahkan pada sesi live baru baru ini. Antara yang di bincangkan ialah;
1. Pengguna Gajet Di Malaysia 2. Kesan Penggunaan Gajet Dan Penglihatan 3. Bagaimana Nak Jaga Mata 
Pengguna Gajet Di Malaysia
Mengikut data perangkaan Malaysia pada tahun 2019 sebelum pandemik penggunaan telefon pintar adalah 91% berbanding tahun 2018 hanya 89% . Ini bermakna setiap tahun peningkatan penggunaan telefon pintar semakin tinggi. 
Kebanyakan daripada kita yang menggunakan smartphone dan internet biasanya akan melayari media sosial seperti facebook,  instagram, twitter dan juga tik tok untuk pelbagai keperluan dan juga urusan. 
Contohnya kita sebagai usahawan pastinya menggunakan media sosial untuk urusan seharian dan sedikit sebanyak kita akan terdedah pada masalah penglihatan apabila terlalu lama menggunakan gajet. 

Mengikut laporan akhbar Themalaysianreserve pada 12 April 2021, akses kepada telefon pintar dan komputer meningkat sebanyak 98.6%. Ini bermakna hampir semua rakyat Malaysia menggunakan telefon pintar dan komputer. 

Daripada kajian yang telah dijalankan oleh statista.com , masa penggunaan telefon pintar dan komputer sewaktu melayari internet dalah sangat lama iaitu sekitar 6 jam sehari. Apabila penggunaan komputer dan telefon pintar terlalu lama, ianya akan menyebabkan sistem fokus mata dan juga sistem aligntment mata kita terjejas. Selain daripada itu pengunaan komputer dan telefon pintar yang terlalu lama akan menyebabkan peningkatan power mata. 
Kesan Penggunaan Gajet Pada Mata 
Bila dah terlalu lama sangat menggunakan gajet, pasti ada kesan pada mata kan? Apa kesan penggunaan gajet yang terlalu lama pada mata? Antara kesan ketara ialah;
Peningkatan power spekPeningkatan power spek akan bertambah terutama pada kanak kanak yang berusia bawah 13 tahun. Power mata kanak kanak yang berusia bawah 13 tahun lagi cepat naik berbanding orang dewasa. 
Apabila power mata naik apa yang berlaku? Bila power mata kita semakin naik bola mata semakin lama semakin panjang. Lama kelamaan saraf di belakang mata akan terkoyak. Bila dah terkoyak apa kesan pada mata kita? Mata akan menjadi buta. 
Oleh kerana itulah kalau kita terlalu kerap menggunakan gajet dalam kehidupan seharian, kita perlu kerapa membuat pemeriksaan mata dan berjumpa dengan optometrist bertauliah untuk mendapatkan nasihat. 
Otot fokus mata yang tak stabil Apabila kita meenggunakan gajet terlalu lama, ini akan menyebabkan otot fokus mata kita akan bekerja lebih kuat dan menjadikan otot mata kita letih. Apabila keadaan ini berlaku akan menyebabkan otot fokus mata kita menjadi tidak stabil. Sesetengah daripada kita yang bekerja di pejabat mengalami masalah ini dan akan  menyebabkan kerja kerja di pejabat terganggu. Ya la kan bila otot fokus mata kita menjadi tidak stabil bagaimana kita nak menyelesaikan kerja kerja kita kat pejabat. 
Mata cepat penatKerja kerja di pejabat pastinya pastinya banyak menggunakan komputer dan juga gajet. Ini akan menyebabkan mata kita cepat penat akibat terlalu lama memberi tumpuan pada komputer. Bila mata penat bagaimana kita nak tumpukan pada kerja kita. Bagaimana kita nak kerja dengan efektif kalau dah ada masalah pada mata. 
JulingBila mata penat apa akan berlaku? Mata boleh jadi juling. Kenapa boleh jadi juling? Juling boleh berlaku akibat kita tidak menjaga penglihatan dengan betul. Kalau saraf mata ada masalah, aligntment mata turut sama bermasalah. Bila saraf penat, auto fokus pon tak stabil boleh menyebabkan mata kita menjadi juling. Bila mata juling kita akan rasa malu nak berhadapan dengan orang ramai akibat hilangnya keyakinan diri. 
Mata keringMacam mana mata boleh jadi kering. Apa yang berlaku bila kita tengok komputer atau telefon pintar terlalu dekat, mata kita  kurang berkelip. Kawasan mata terdedah dan mata akan cepat kering. Bila kering permukaan mata merekah dan sakit. Bila mata sakit merah memang tak selesa nak buat kerja. Kalau mata tak selesa macam mana nak buat kerja. 
Bagaimana Nak Jaga Mata Jadi bagaimana cara kita nak menjaga mata tanpa meninggalkan gajet. Kita yang kerja kat pejabat atau usahawan di luar sana yang bekerja menggunakan gajet pastinya nak tahu  juga cara terbaik yang boleh dilakukan untuk penjagaan mata. KakYa kongsikan kat sini beberapa cara penjagaan mata yang telah dikongsikan oleh Doktor Mohd Hafidz Ithnin ;
Berehat sebentar dan boleh sambung semula penggunaan gajet- Rehat sebentar selepas satu jam penggunaan komputer dan gajet. Kena rehatkan mata agar mata jadi lebih selesa. Rehat agak agak 5 ke 10 minit pon dah okey. Pastu boleh guna balik ikut kesesuaian penggunaan. Jadi pastikan mata kita berehat dalam masa 5 ke 10 minit untuk satu jam penggunaan. Wajib ada rehat. 
Kanta khas untuk penggunaan gajetSesetengah daripada kita tak nak rehat sebab nak siapkan kerja kerja pejabat atau kerja kita sebagai usahawan. Nak cepat siap kerja. Takpe boleh jer buat kanta khas kat Optom Eyecare untuk mengelakkan masalah mata. Tapi kalau buat kanta khas mata kita ni kena rehat juga dalam seminit ke dua minit. Tak boleh sraight jer buat kerja tanpa rehatkan mata. 
Penggunaan kanta penapis berwarna biruSesetengah daripada kita yang bekerja dan menggunakan gajet turut menyiapkan kerja  hingga waktu malam. Apabila menggunakan gajet pada waktu malam, kita susah nak tidur di sebabkan cahaya dari komputer dan gajet yang ada di depan mata kita boleh menyebabkan sistem tidur terganggu. Kalau korang ada masalah seperti ini, korang boleh buat satu cermin mata khas yang ada blue light filter di Optom Eyecare. Kita perlu tapis cahaya biru yang ada kat gajet agar hormon tak terganggu. 
Guna air mata tiruan (artificial tears) sekiranya mata menjadi keringBila kita mengadap komputer atau gajet terlalu lama, lama kelaman mata akan jadi kering. Apa nak buat bila mata menjadi kering? Bila mata kering dan tak selesa kita perlukan air mata tiruan nak bagi mata kita lebih selesa. 
Ok inilah sedikit sebanyak kupasan yang telah di buat oleh Doktor Mohd Hafidz Ithnin berkenaan penggunaan gajet dan komputer serta kesannya pada mata dan penglihatan. Alhamdulillah banyak yang KakYa belajar berkenaan penjagaan mata dan langkah langkah yang perlu kita tahu berkenaan penjagaan mata yang betul. KakYa harap perkongsian ini dapat membantu kita dalam menjaga dan memelihara mata kita agar kekal sihat. 
Berpada Pada Menggunakan GajetBagi KakYa la kan, dalam penggunaan gajet ni kita kena berpada pada. Gunalah gajet secara berhemah agar kesihatan mata kita terjaga. Macam KakYa, memang tiap tiap hari guna gajet sebab KakYa kan penulis blog. Ada jer benda yang KakYa nak tulis kat blog KakYa jadi kenalah guna gajet. Walaupon bukan hari hari publish entri kat blog tapi KakYa memang hari hari duk draft entri dan baiki mana mana entri lama kat blog. Nama pon blogger kenalah rajin hehehe. Kadang kadang tak sedar masa yang digunakan dengan gajet terlalu lama hingga kadang kadang mata jadi pedih bila terlampau lama guna gajet. 
Tapi bila KakYa dengar perkongsian dari Doktor Mohd Hafidz Ithnin, timbul la jugak rasa keinsafan dalam diri. Oh selama ni aku tak jaga mata dengan baik. Selama ni aku salah bab bab penjagaan mata. Paling KakYa takut masa doktor terangkan bab mata boleh jadi buta akibat penggunaan gajet yang tak terkawal. Aduh takut sangat bila dengar bab bab mata buta ni. 
Jadi kesimpulannya bila KakYa sendiri alami masalah mata, KakYa sangat berhati hati setiap kali menggunakan gajet. KakYa akan pastikan penggunaan gajet mengikut saranan doktor. 
Promosi 50% Bespoke Frame Di Optom Eyecare Bangi
Ok kita dah tahu banyak bab mata dan juga penjagaan mata kan! Sekarang ni KakYa nak warwarkan juga kat sini berkenaan promosi yang di buat oleh Optom Eyecare Bandar Baru Bangi untuk pelanggan pelanggan di luar sana. 

Optom Eyecare Bandar Baru Bangi ingin sama sama berkongsi promosi 50% BESPOKE FRAME bagi yang nak buat bingkai cermin mata custom made. Ha aa kita biasa dengar mengenai bingkai cermin mata ready made jer kan sebelum ni. Tapi di Optom Eyecare Bandar Baru Bangi bukan saja menyediakan bingkai cermin mata ready made tapi ada juga bingkai cermin mata custom made. Wah! Menarik sangat ni. 

Bagi yang berminat nak buat bespoke frame,  korang boleh gunakan promo code optommarauntuk mendapatkan diskaun sebanyak 50%. Korang boleh terus walk in ke Optom Eyecare Bandar Baru Bangi. Untuk maklumat lanjut sila whatsapp 011- 11479093 atau layari laman tertera di bawah;
Website: https://optom.com.my/Facebook: optombangiInstagram: optombangi
Alamat Optom Eyecare Bandar Baru Bangi
Optom Eyecare Bangi.
No.37, Jalan 8/1, Seksyen 8, Bandar Baru Bangi, 43650 Bangi, Selangor Darul Ehsan.
(Berdekatan Marrybrown)


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.akifimtiyaz.com/2022/01/kesan-penggunaan-gajet-pada-mata-dan-penglihatan.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Kesan Pada Mata Dan Penglihatan Apabila Kerap Menggunakan Gadget

Kesan Pada Mata Dan Penglihatan Apabila Kerap Menggunakan Gadget

papar berkaitan - pada 27/1/2022 - jumlah : 114 hits
AssalamualaikumBaru baru ni Fatin join tengok perbincangan tentang penggunaan gadget dan komputer dan kesan pada mata Benda macam ni kite kena alert jugak sebab penting nak jaga mata ni Tak kira lah budak ke orang tua ke Lagi lagi yang kerj...
5 Cara Hilangkan Lingkaran Hitam Bawah Mata Dengan Cepat

5 Cara Hilangkan Lingkaran Hitam Bawah Mata Dengan Cepat

papar berkaitan - pada 23/1/2022 - jumlah : 99 hits
Tentu ramai yang mengalami masalah lingkaran hitam bawah mata Akibatnya penampilan kita nampak kusam dan tua Lingkaran hitam bawah mata lebih mudah terbentuk kita berjaga malam ataupun lewat tidur Selain itu faktor usia dan menghadap gadget...
Air Mata Mengalir Setiap Kali Sentuh Anak Bayi Meragam Terus Senyap Lepas Letak Sebelah Ibu Yg Masih K0ma

Air Mata Mengalir Setiap Kali Sentuh Anak Bayi Meragam Terus Senyap Lepas Letak Sebelah Ibu Yg Masih K0ma

papar berkaitan - pada 22/1/2022 - jumlah : 89 hits
Bagi mereka yang mengikuti kisah m4ngsa keganas4n rumah tangga Jahidah Nordin pasti mengetahui bahawa wanita itu sudah melahirkan bayi sulungnya secara pembedahan bulan lalu
Wanita Dakwa Rmt Semata Mata Nasi Putih Bersama Kuah

Wanita Dakwa Rmt Semata Mata Nasi Putih Bersama Kuah

papar berkaitan - pada 22/1/2022 - jumlah : 85 hits
Tangkap layar dari akaun Facebook wanita terbabit bersama gambar yang dimuat naik memaparkan hanya nasi putih dan kuah sahaja sebagai makanan RMT KUALA LUMPUR Nasi putih bersama sedikit kuah Itu sahajakah makanan yang disediakan Rancangan M...
Lelaki Putih Mata Tak Sempat Jual Mercun Rm87 000

Lelaki Putih Mata Tak Sempat Jual Mercun Rm87 000

papar berkaitan - pada 24/1/2022 - jumlah : 98 hits
Polis menunjukkan mercun dan bunga api yang dirampas dalam serbuan di Taman Puteri Wangsa Johor Bahru PETALING JAYA Seorang lelaki tidak sempat menjual mercun bernilai RM87 000 yang dipercayai untuk sambutan Tahun Baharu Cina apabila ditaha...
Cara Menjaga Kesihatan Mata Supaya Kekal Sihat

Cara Menjaga Kesihatan Mata Supaya Kekal Sihat

papar berkaitan - pada 21/1/2022 - jumlah : 98 hits
Sejauh mana kita menjaga kesihatan mata sedangkan mata merupakan salah satu panca indera yang sangat penting untuk melihat Ramai di antara kita yang tidak sedar betapa penatnya mata bekerja sentiasa digunakan pada setiap aktiviti yang kita ...
Lantunan Menaik Pasangan Mata Wang Nzdusd 24 Januari 2022

Lantunan Menaik Pasangan Mata Wang Nzdusd 24 Januari 2022

papar berkaitan - pada 25/1/2022 - jumlah : 104 hits
Berdasarkan kepada carta 4 Jam harga dilihat berada pada momentum menurun dan menghampiri ke garis arah aliran menurun Kami melihat potensi untuk lantunan harga daripada sokongan pertama yang terletak pada paras 0 67012 selari dengan unjura...
Ramai Sakit Mata Tengok Busana Athisha Khan Adik Beradik Fashionista Tak Tolong Pilih Ke

Ramai Sakit Mata Tengok Busana Athisha Khan Adik Beradik Fashionista Tak Tolong Pilih Ke

papar berkaitan - pada 25/1/2022 - jumlah : 67 hits
Adik selebriti popular Neelofa iaitu Athisha Khan selamat melangsungkan perkahwinan dengan pilihannya hatinya Wan Amirul Haiqal pada Sabtu lalu View this post on Instagram Ramai memuji Athisha kelihatan manis mengenakan persalinan gaun serb...
Cara Hilangkan Ketumbit Mata Guna Cili

Cara Hilangkan Ketumbit Mata Guna Cili

papar berkaitan - pada 25/1/2022 - jumlah : 111 hits
Cara Hilangkan Ketumbit Mata Guna Cili Nampak macam menakutkan guna cili nak letak kat mata kan Tapi itu petua yang paling mudah dan berkesan pada umi Masa mula mula keluar benjolan kecil dibawah alis mata tu umi dah rasa sangat tak selesa ...
Cooperatives In Plantation Sector Can Hire Foreign Workers Says Noh Omar

Janna Nick Tahan Malu Terjatuh Kerusi Di Icsyvm Siapa Gelak Esok Cirit

No Curbs On Cooking Oil Exports Says Zuraida

Serius Dah 12 Tahun Kenal Ahli Running Man Terkejut Tahu Kerjaya Ibu Song Jihyo Dulu

How To Select An Essay Service

Kadar Inflasi Di Malaysia Masih Rendah Jadi Ia Masih Baik Menteri Kewangan

Cinta Pernah Ditolak Berkali Kali Wanita Tak Sangka Berjodoh Lelaki Tua 18 Tahun

Bulughul Maram Shalat Bakda Shalat Membaca Istighfar Tiga Kali Lalu Allahumma Antas Salaam



Dimanakah Lokasi Paling Jauh Manusia Pernah Jelajah

Kenapa Banyak Syarikat Luar Masuk Melabur di Indonesia

7 Punca Utama Berlakunya Krisis Makanan

Kisah 4 Beradik Wanita yang Sangat Dibenci Rakyat Mexico

5 Barangan Paling Mahal Dimusnahkan Dalam Filem


Penembak Remaja Tembak Mati 14 Murid Seorang Guru

Rishikesh House By Rajiv Saini In India

Buasir Otak Tv Orang Yang Mula Mula Jumpa Melaka

Bm Vs English

Krisis Sudah Bermula

Wanita Salehah Sifat Keutamaan Dan Hadits Yang Membicarakannya