Pelaburan Emas Maybank Islamic Miga I


Pelaburan emas Maybank MIGA-i merupakan satu akaun pelaburan emas yang popular di Malaysia. Produk berbentuk akaun pelaburan emas yang diberi nama sebagai Maybank Islamic Gold Account-i (MIGA-i) ini telah dilancarkan oleh Maybank Islamic Berhad (MIB) pada hari Isnin, 17 Mei 2021.
Apa itu Maybank Islamic Gold Account (MIGA-i)? Sumber: Berita Harian Ramai rakyat Malaysia tertanya-tanya apa itu Maybank Islamic Gold Account (MIGA-i) ini?
Produk pelaburan emas MIGA-i ini merupakan akaun emas yang pertama membolehkan pelanggan membuka akaun, membeli dan menjual emas, serta memindahkan emas, semuanya secara atas talian melalui Maybank2u.
Produk emas pelaburan yang ditawarkan merupakan emas dengan ketulenan 999.9 yang diakreditasi oleh London Bullion Market Association (LBMA) tanpa perlu menyimpan emas atau membimbangkan keselamatan pemegangnya.
Pelanggan boleh memulakan simpanan emas dan melakukan transaksi beli atau jual dengan
nilai serendah RM10. MIGA-i berbeza daripada akaun emas konvensional, kerana akaun emas patuh Syariah ini membolehkan pelanggan menebus baki emas yang ada dalam akaun mereka dengan emas fizikal, dalam denominasi dari sekecil satu gram sehingga satu kilogram emas.
Hukum Pelaburan Emas Maybank Maybank Islamic Berhad telah menyatakan bahawa hukum pelaburan emas Maybank Islamic di MIGA-i adalah berbeza daripada akaun emas konvensional. Oleh kerana pelaburan emas Maybank patuh syariah, pelanggan akaun MIGA-i tidak perlu risau akan status patuh syariahnya dan dapat melakukan transaksi jual beli dengan hati yang tenang.
Berapa Harga Emas Maybank? Mengenai harga emas Maybank akaun MIGA-i pula, pelanggan boleh mendapatkannya di laman web Maybank Gold & Silver Counter Rates. Jom lihat ciri-ciri produk akaun emas MIGA-i sebelum anda memulakan pelaburan emas di MIGA-i.
Apabila anda mengetahui harga beli dan harga jual balik sesuatu emas, maka anda akan tahu kadar spread atau selisihan harga emas tersebut. Perbezaan harga beli dan harga jual emas di akaun pelaburan emas MIGA-i didapati sekitar 1.49% untuk emas dengan berat 100 gram ke atas manakala sekitar 2.37% untuk emas dengan berat bawah 100 gram. Sila lihat di bawah.
Harga emas di akaun pelaburan emas MIGA-i. Ciri-ciri akaun pelaburan emas Maybank MIGA-i Akaun MIGA-i tidak dilindungi Perbadanan Insurans Deposit Malaysia (PIDM). Seperti mana-mana akaun pelaburan emas atau simpanan emas, MIGA-i tidak dilindungi PIDM. Terdapat amaran yang dinyatakan dalam panduan yang disediakan oleh Maybank Islamic Berhad. Keseluruhan dokumen boleh didapati di sini. Soalan 1: Apakah Produk Ini / Pelaburan Emas Maybank (MIGA-i)? Soalan 2: Apakah kontrak syariah yang digunakan pelaburan emas Maybank Islamic? Kontrak Syariah yang digunakan untuk produk ini ialah Musawamah: jualan biasa yang merujuk kepada transaksi dimana pembayaran dan penghantaran emas mestilah dilakukan dengan segera di antara bank dan anda.
Soalan 3: Apakah yang saya perolehi dari produk pelaburan emas Maybank Islamic ini? Berikut ialah ciri-ciri akaun emas MIGA-i seperti yang tertera dalam dokumen pdf.
Soalan 4: Tidak dijumpai di dalam dokumen. Jadi saya langkau ke Soalan 5. Mohon maaf kerana saya tidak menjumpai soalan no. 4 di kedua-dua versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia dalam dokumen yang disertakan oleh pihak Maybank di sini.
Soalan 5: Berapakah caj dan bayaran yang perlu saya bayar? Setakat itu sahaja yang saya dapat info daripada dokumen pdf pelaburan emas Maybank Islamic Gold Account (MIGA-i). Untuk maklumat lanjut anda boleh rujuk kepada laman sesawang pelaburan emas Maybank Islamic Gold Account (MIGA-i) di sini.
Untuk makluman anda, terdapat akaun pelaburan emas yang patuh syariah yang saya dapati lebih mudah dan tidak tertakluk kepada caj bayaran perkhidmatan atau yuran atau caj penebusan emas fizikal malah caj penghantaran ke rumah yang mahal seperti apa yang ditunjukkan di atas.
Malah jika seseorang yang telah diisytiharkan bankrap sekalipun, masih boleh membuka akaun pelaburan emas ini tanpa perlu membuka atau memiliki akaun bank. Akaun pelaburan emas ini dinamakan sebagai Gold Accumulation Program (GAP) di Public Gold Marketing Sdn Bhd dan disahkan patuh syariah oleh Panel Penasihat Syariah Amanie Advisor sejak tahun 2017.
Sijil Patuh Syariah Akaun Pelaburan Emas Gold Accumulation Program (GAP). Ciri-ciri akaun GAP ini didapati setanding dengan akaun pelaburan emas MIGA-i. Sudah tentu terdapat kelebihan dan kekurangan di antara kedua-dua akaun simpanan emas ini. Apa yang pasti saya telah mengkaji beberapa ciri yang menunjukkan terdapat beberapa kelebihan kepada akaun GAP berbanding MIGA-i seperti berikut:-
Kos penebusan emas fizikal lebih murah Kos penebusan emas fizikal seperti Goldbar dan Dinar daripada akaun GAP lebih murah berbanding MIGA-i. Sila rujuk posting di Cara Keluarkan Emas Fizikal Daripada Akaun Simpanan Emas GAP (Gold Accumulation Program)
Stok tanpa had Stok emas dan perak tanpa had kerana Public Gold ada kilang minting di Relau Pulau Pinang.
Public Gold jenama terlaris Jika anda buat carian di Internet, anda akan dapati Public Gold Marketing Sdn Bhd merupakan jenama emas pelaburan yang sangat dipercayai dan kukuh sehingga Syarikat GLC seperti Pos Arrahnu, pihak kerajaan seperti Jabatan Perdana Menteri telah membuat tempahan khas edisi terhad Goldbar dan Dinar.
Proses jual balik emas yang mudah Anda hanya perlu login dalam akaun di laman web dengan PG code anda dan klik Menu > Order > Buyback pilih emas yang sama di katalog, pilih cawangan yang terdekat, Add to Cart dan Place Order. Bawa emas anda ke cawangan pilihan dan boleh dapat tunai di akaun bank dalam tempoh 24 hingga 48 jam. Jika guna Maybank lebih cepat.
PERBANDINGAN ANTARA AKAUN PELABURAN EMAS MAYBANK ISLAMIC (MIGA-i) vs AKAUN PELABURAN EMAS PUBLIC GOLD (GAP): 1) Caj pengeluaran emas fizikal minima :
1g di MIGA-i adalah RM25 vs GAP PG adalah RM10
2) Caj pengeluaran emas fizikal maksima :
1kg di MIGA-i adalah RM1,150 vs GAP PG adalah RM250
3) Caj transaksi :
Akaun MIGA-i mengenakan caj RM5 bagi setiap transaksi jual, beli dan pajak vs semua transaksi dalam akaun GAP PG adalah percuma
4) Simpanan minima :
Simpanan di MIGA-i boleh dilakukan serendah RM10 vs simpanan akaun GAP PG boleh dilakukan serendah RM100
5) Kepatuhan syariah :
Akaun MIGA-i patuh syariah. Akaun GAP PG juga telah memiliki akaun kepatuhan syariah
6) Jaminan Belian Balik :
Setakat ini Maybank – MIGA-i tidak memberikan jaminan pasti beli balik jenama emasnya vs PG-GAP memberikan jaminan pasti beli balik emas jenama PG tak kira emas tersebut dalam keadaan kemek, patah dan calar.
7) Jaminan Spread :
Setakat ini Maybank – MIGA-i tidak memberikan jaminan spread bagi jenama emasnya vs PG-GAP memberikan jaminan spread 6% – 9% mengikut berat emas fizikal itu sendiri.
8) Lain-lain Caj :
Maybank mengenakan caj ejen sebanyak 0.5% bagi kos pengurusan akaun MIGA-i vs PG tidak mengenakan sebarang kos ejen ke atas penyimpan emas
Kesimpulan : Dalam pemilihan emas, kita membandingkan checklist dan bukan hanya satu dua bahagian sahaja sebelum memilih jenama yang betul. Pemilihan checklist yang lengkap dalam jenama pelaburan emas bakal memudahkan kita meningkatkan kekayaan emas tanpa penyesalan. Pilihlah emas dengan ilmu supaya kekayaan kita bertambah dan matlamat menjadi mudah.
KLIK DI SINI JIKA ANDA INGIN TAHU LEBIH LANJUT MENGENAI AKAUN SIMPANAN EMAS GOLD ACCUMULATION PROGRAM.
Bagaimana cara nak mula buka akaun simpanan emas GAP? Cara nak mula buka akaun simpanan emas GAP amat mudah dan anak boleh mulakan serendah RM100 atau mengikut bajet 10% daripada pendapatan bulanan seperti yang disarankan oleh pakar kewangan.
Sila isi maklumat anda di borang pendaftaran di bawah ini. Sila ambil maklum, panduan lengkap akan terus diemel kepada anda selepas pendaftaran.
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.Pilihan Pendaftaran (Pilih salah satu sahaja untuk bermula) *Beli emas pelaburan dan simpan dalam akaun GAP tanpa yuran.Beli secara FULL PAYMENT 10g-20g Goldbar / 1-5 Dinar, pos berinsurans ke alamat rumah.Beli secara FULL PAYMENT 50g Goldbar / 10 Dinar ke atas dan ambil sendiri di Branch.Belian secara Deposit Ansuran Patuh Syariah (EPP) Goldbar / Dinar. Selesai bayar, ambil dan simpan sendiri.Jual balik emas hiasan 916*Nota penting: Ambil emas sendiri di Branch hanya untuk belian 50 gram atau 10 Dinar ke atas SAHAJA. Emas dengan berat kurang daripada itu hanya layak menggunakan khidmat pos berinsurans yang dinamakan Gold-In-Transit (GIT) di dalam sistem bagi mengelakkan kesesakan di Branch dan tarikh temujanji yang terlalu jauh ke hadapan
NAMA PENUH *Isi nama penuh sama seperti yang dicatat dalam Kad Pengenalan (BIN / BINTI ditaip penuh)
Jenis ID *NEW ICPASSPORT / FOREIGNARMY / POLICE IDNo. IC / Passport / ID *Isi no. IC tanpa sengkang (Contoh: 71234567890)Mobile No. *Isi nombor tanpa sengkang
Email *EmailConfirm EmailIsi alamat e-melPilihan Cawangan *Alor Setar, KedahSungai Petani, KedahRelau, Pulau PinangIpoh, PerakMenara PG, TRX Kuala LumpurBandar Sunway, SelangorBangi, SelangorAmpang, WP Kuala LumpurSeremban, Negeri SembilanBatu Berendam, MelakaJohor Bahru, JohorKuantan, PahangKuala Terengganu, TerengganuKota Bharu, KelantanKota Kinabalu, SabahKuching, SarawakMiri, SarawakCommentDAFTAR SEKARANG30616 Semoga bermanfaat.
The post Pelaburan Emas Maybank Islamic MIGA-i first appeared on Pelaburan Emas Tips Mudah Menabung dan Melabur Emas.

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.pelaburanemas.org/pelaburan-emas-maybank-2021-miga-i/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Pelaburan Emas Sebagai Dana Persaraan Bagi Penjawat Awam

Pelaburan Emas Sebagai Dana Persaraan Bagi Penjawat Awam

papar berkaitan - pada 2/12/2023 - jumlah : 264 hits
Wajarkah pelaburan emas dijadikan sebagai dana persaraan bagi penjawat awam seterusnya capai matlamat kebebasan kewangan Bolehkah emas dijadikan alat untuk menyimpan kekayaan Bila ditanya kepada penjawat awam Apa nak risau Saya kan dah pili...
Harga Emas Tinggi Masa Untuk Jual Emas

Harga Emas Tinggi Masa Untuk Jual Emas

papar berkaitan - pada 24/11/2023 - jumlah : 124 hits
Harga emas tinggi dan mahal Adakah dah sampai masa untuk kita jual emas yang ada atau perlukan kita teruskan menyimpan emas Kalau anda nak cari tempat jual emas dengan harga paling tinggi sila ke Ramai daripada kita telah menyimpan emas seb...
Bahas Transformasi Desa Kongres Desa Dorong Masyarakat Berdaulat Menuju Indonesia Emas

Bahas Transformasi Desa Kongres Desa Dorong Masyarakat Berdaulat Menuju Indonesia Emas

papar berkaitan - pada 24/11/2023 - jumlah : 137 hits
Aria berharap Kongres Desa ini menjadi pemantik bagi semua stakeholder untuk sama sama memajukan desa
Siasat Dakwaan Seleweng Sprm Jumpa 4 Jongkong Emas Dalam Serbuan Aman Palestin

Siasat Dakwaan Seleweng Sprm Jumpa 4 Jongkong Emas Dalam Serbuan Aman Palestin

papar berkaitan - pada 28/11/2023 - jumlah : 115 hits
WAN SITI AMINAHEmpat jongkong emas adalah antara barang yang dirampas dalam siri serbuan bagi menyiasat dakwaan penyelewengan dana melibatkan pertubuhan Aman Palestin Menurut sumber pejabat pertubuhan bukan kerajaan iaitu Aman Palestin Berh...
Kenapa Perlu Simpan Emas

Kenapa Perlu Simpan Emas

papar berkaitan - pada 30/11/2023 - jumlah : 228 hits
Emas selalu menjadi pilihan hebat untuk menyimpan wang Artikel ini akan tunjukkan mengapa membeli emas adalah bijak Emas boleh bantu kita jaga duit daripada kurang nilai Dalam dunia yang tidak menentu ini emas boleh jadi penyelamat anda Ter...
Terengganu Warga Emas Ditahan Laku Amang Seksual Budak Di Pps

Terengganu Warga Emas Ditahan Laku Amang Seksual Budak Di Pps

papar berkaitan - pada 24/11/2023 - jumlah : 74 hits
Faizul Azlan Razakam hmetro com myKuala Terengganu Lelaki warga emas ditahan selepas dipercayai melakukan amang seksual terhadap dua kanak kanak perempuan berusia tujuh tahun di sebuah pusat pemindahan sementara di Kuala Nerus di sini semal...
Betul Ke Isteri Yang Izinkan Suami Kahwin Lagi Dapat Payung Emas Ini Jawapan Dr Zulkifli

Betul Ke Isteri Yang Izinkan Suami Kahwin Lagi Dapat Payung Emas Ini Jawapan Dr Zulkifli

papar berkaitan - pada 29/11/2023 - jumlah : 91 hits
Dakwaan yang menyatakan bahawa isteri yang membenarkan suaminya berpoligami sebagai tindakan mengikuti sunnah Nabi Muhammad SAW dan akan diberi 8216 payung emas 8217 di syurga adalah hadis palsu Penjelasan ini diberikan oleh bekas Menteri d...
Warga Emas Digigit Selepas Cuba Sentuh Ular

Warga Emas Digigit Selepas Cuba Sentuh Ular

papar berkaitan - pada 21/11/2023 - jumlah : 56 hits
KOSMO Tangan lelaki itu dipatuk selepas cuba menyentuh ular tersebut StompSINGAPURA Seorang lelaki dibawa ke hospital selepas dipatuk seekor ular sawa sepanjang 2 5 meter yang ditangkap orang ramai di Kallang Bahru lapor laman berita Stomp ...
Guide To Startup Funding

Aktiviti Perjumpaan Tertutup Sesi Penerangan Hala Tuju Institusi Berbai Ah Ppim 25 02 2024

Tesla Is Building More Charging Infrastructure In Penang To Further Expand Charging Coverage In Malaysia

House By The River By Ch N A In Nha Trang Vietnam

Nst Leader Rice Roguery New Straits Times 26 02 2024

Construction Company Blacklisted For Abandoning Bangladeshi Workers In Cheras

Ex Bsi Bank Exec Refuses To Come To Malaysia And Testify Macc Investigator

Ahli Parlimen Kena Berhati HatiKenapa Netizen Suka Melabel Sesuatu Sebagai P rn

Info Dan Sinopsis Indigo Filem Seram Indonesia 2023 Kini Di Platform Netflix

Senarai Penuh Keputusan Pemenang Gempak Most Wanted Awards 2023 2024 Astro

Senarai Calon Top 5 Kategori Persembahan Penyampai Trofi Undian Tarikh Gempak Most Wanted Awards 2023 2024 Astro

Resepi Ketam Kam Heong Paling Popular dan Mudah


Sesekali Tukar Selera Makan Nasi Kandar Saddam

Amat Bahaya Kepada Umno Untuk Bersama Ular Yang Pernah Mematuknya

Honor Memperkenalkan Strategi Semua Senario Berkuasa Ai Baharu Di Mwc 2024

6 Android Experiences To See At Mwc Barcelona

9 New Android Features To Help You Stay Productive

Kes Tarik Keluar Ikat Dan Pukul Pemandu Kereta Hingga Maut Di Kajang 20 Feb Lalu