Orang Lain Dah Kahwin Aku Bila Lagi


AssalamualaikumBismillah

Ramai yang sedia maklum bahawa pernikahan itu adalah penyempurna agama. Ketika aku masih remaja, pernikahan itu it's something that I wanted to do tetapi aku tidak tahu bila waktu yang sesuai untuk seseorang itu berkahwin. Well, dulu tu aku kononnya meramal masa hadapan bahawa aku akan berkahwin pada umur 23 tahun. Hahaha~ Actually 23 itu adalah angka kesukaan aku that is why I assume that I will be married when I'm 23 years old. Ideal husband aku dulu tu mestilah seorang yang setia, jujur, bertanggungjawab gitu hahaha~ Lawak eh.. Demand lebih tapi tak cermin diri sendiri tu macam mana wkwkwk~
Goodbye 23 years old me~ 
Sebenarnya tiada jawapan yang tepat tentang bila waktu yang sesuai untuk mendirikan rumah tangga. Adakah kahwin muda atau awal itu lebih baik berbanding kahwin lambat? Yang menilainya hanyalah diri kita sendiri kerana kita yang tahu apa yang terbaik buat diri dan masa depan kita. 
Pandangan secara peribadi, sebuah perkahwinan itu bukanlah sekadar si isteri mengurus suami serta anak-anaknya.  Sekarang ini zaman semakin berkembang dan kos sara hidup juga semakin meningkat. Sekarang kalau mengurus rumah tangga seperti memasak, mengemas rumah dan sebagainya si suami juga boleh buat. What I want to say here is.. bukan tugas isteri sahaja yang mengurus rumah tangganya. Suami juga harus sama-sama memainkan peranan. 
Kalau nak kata tugas suami adalah untuk mencari nafkah. Yang itu sudah tentu. Tetapi zaman sekarang ada pasangan yang sama-sama bekerja semata-mata mahu menampung kos sara hidup yang semakin meningkat. Bukan isteri sahaja yang harus menguruskan the whole thing. 
What I think about marriage? When I think about marriage, I think about pilot and co-pilot. Pasangan suami isteri boleh jadi team partner. Pilot tetap seorang suami kerana dia merupakan imam dan ketua dalam rumah tangga, manakala co-pilot adalah isterinya. Walaupun suami yang membuat keputusan dalam sesuatu hal, tetapi dia juga haruslah menghormati isterinya, selalu menjadi pendengar yang baik, tidak boleh meremehkan isterinya, memahami antara satu sama yang lain, compromise, belajar untuk mengalah dan saling menginspirasi antara satu sama yang lain. Sebenarnya perkahwinan itu lebih daripada itu. 
Bila waktu yang terbaik untuk mendirikan rumah tangga?Sebenarnya pertanyaan ini hanya diri kita sendiri yang ada jawapannya. Bukan ibu bapa, kawan-kawan, pakcik makcik bawang, sepupu dan bukan netizen. Hidup itu bukan satu perlumbaan, you are not racing with anybody. Misalnya kalau aku lihat ramai sekarang kawan yang seumur aku telah berkahwin. I don't have to do with the same thing. You don't have do to what everyone else is doing. 
Kalau ada yang berkata "Orang lain dah kahwin, kau bila lagi?" You don't have to worried about it. Apa yang aku hadapi ataupun kalian hadapi sekarang ini adalah perkara biasa yang ramai anak muda sedang lalui. Perasaan takut ketinggalan menyebabkan segelintir orang membuat keputusan untuk berkahwin juga. It is not a shame to be a single. If you are in relationship you don't have to push your partner to get married as well. 

Tak semestinya kawan yang lain dah berpunya dan berpasangan kita pun perlu ikut sama. Lain orang lain caranya. Ada orang umur 20 tahun sudah matang dan berasa mereka sudah bersedia secara lahir dan batin untuk mendirikan rumah tangga. Ekonomi dan mental juga stabil, so they decided to get married as soon as possible. Ada juga orang yang umur 24 tahun masih main-main. Belum puas enjoy. Mahu membina kerjaya yang stabil. Mahu mengejar cita-cita dan sebagainya. Ada juga orang yang berfikir bahawa waktu yang tepat untuk berkahwin ialah pada umur 30 tahun. 
Ramai yang kata kalau umur 30 tahun itu adalah terlalu lewat untuk wanita mendirikan rumah tangga. Kalau lelaki kahwin lewat itu tak apa. Alasan yang selalu kita dengar kerana gap antara anak dengan ibu yang terlalu jauh sekiranya kahwin pada usia 30-an. Ramai juga yang tidak terfikir bahawa rezeki anak itu ALLAH sahaja yang tahu. Kahwin hari ini belum tentu dikurniakan cahaya mata. As long as what you are doing is right, then go ahead do it. Andai ditakdirkan aku berkahwin pada umur 30 it's okay kerana hanya ALLAH sahaja yang tahu bila waktu yang tepat dan sesuai untuk jodoh itu datang. 
Pandangan tentang orang yang nikah muda. Seperti yang telah dinyatakan tadi, ada orang yang umurnya walupun kelihatan muda tetapi dia sudah bersedia secara lahir dan batin untuk menjadi seorang suami atau isteri. Menurut aku, sebelum berkahwin itu, kita haruslah mempunyai rujukan yang cukup daripada pelbagai orang. Minta pendapat ibu bapa sendiri tentang apa sebenarnya perkahwinan itu? Boleh minta pendapat dengan orang yang baru 2 tahun berkahwin ataupun yang sudah lama berkahwin bertahun-tahun. Dengarkan pengalaman dan cerita mereka kerana di sana kita mungkin akan dapat beberapa nasihat yang penting tentang rumah tangga. 


Kadang kala kita ini terpedaya oleh pandangan mata kasar orang yang berkongsi kebahagiaan dalam rumah tangga. Bukan aku kata orang yang dah kahwin ini tidak bahagia, tetapi kita tidak tahu sebenarnya apa cabaran dalam perkahwinan itu sehinggalah kita sendiri yang mengalaminya. Dalam kebahagiaan itu pasti ada ups dan downs. Sangat sedikit sekali orang yang menceritakan sudut pandangan negatif yang pasangan sudah berkahwin alami. 
Ia bukanlah suatu tindakan untuk menakutkan orang lain tentang perkahwinan tetapi secara tidak langsung merupakan pertanyaan yang harus dilontarkan kepada diri bahawa sudah bersediakah aku untuk hadapi semua itu suatu hari nanti? Ini baru pandangan secara umum, belum lagi masuk tentang parenting, hal berkaitan anak-anak, karenah pasangan, kepimpinan suami dalam membimbing isteri, dan ketaatan isteri terhadap suami. Banyak lagi yang harus diperbaiki dalam diri sekiranya kita inginkan sebuah perkahwinan yang diberkati oleh ALLAH. 
Bagi aku kahwin itu biarlah diri kita dan pasangan sudah betul-betul bersedia. Bukan disebabkan tekanan daripada orang lain yang bertanya berulang-kali bila mahu berkahwin. Hal ini kerana kalau kita sendiri menghadapi masalah dalam rumah tangga, yang menghadapi masalah tersebut adalah diri kita sendiri serta pasangan. Orang yang beri tekanan untuk memaksa kita untuk berkahwin itu tidak akan masuk campur pun dalam hal-hal rumah tangga. 

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://ciknurul23.blogspot.com/2019/07/orang-lain-dah-kahwin-aku-bila-lagi.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Saya Dituduh Ma4ndul Netizen Minta Ce3raikan Isteri Kahwin Lain Ini Reaksi Win Izzue Islam

Saya Dituduh Ma4ndul Netizen Minta Ce3raikan Isteri Kahwin Lain Ini Reaksi Win Izzue Islam

papar berkaitan - pada 18/7/2019 - jumlah : 56 hits
Saya Dituduh Ma4ndul Netizen Minta Ce3raikan Isteri Kahwin Lain Ini reaksi win Izzue Islam Saya Dituduh Ma4ndul Netizen Minta Ce3raikan Isteri Kahwin Lain Ini reaksi win Izzue Islam
Instafamous Bercinta Dengan Orang Lain Kahwin Dengan Kawan Baik

Instafamous Bercinta Dengan Orang Lain Kahwin Dengan Kawan Baik

papar berkaitan - pada 16/7/2019 - jumlah : 367 hits
Jodoh itu memang rahsia Allah siapa sangka orang yang selama ini kita anggap bakal jodoh dan bercinta bertahun tahun rupa rupanya bukanlah milik kita Tetapi insan yang tak pernah kita sangka ternyata jodoh kita selama ini begitu jugalah den...
Kesilapan Apabila Mendapat Tahu Masalah Orang Lain

Kesilapan Apabila Mendapat Tahu Masalah Orang Lain

papar berkaitan - pada 10/7/2019 - jumlah : 99 hits
Dalam hidup ini banyak perkara baik dan manis yang kita lalui namun kita juga pasti tidak terlepas dari segala bentuk ujian masalah musibah dan sebagainya Kalau tak kena pada diri kita mungkin pada orang lain yang dekat atau yang jauh dari ...
Singaporean Guna Nombor Plat Kenderaan Lain Didenda Rm8 000

Singaporean Guna Nombor Plat Kenderaan Lain Didenda Rm8 000

papar berkaitan - pada 9/7/2019 - jumlah : 52 hits
The ReporterTindakan seorang lelaki warga Singapura yang menggunakan nombor pendaftaran kenderaan lain bagi mengelak dari dikenakan tindakan undang undang jalan raya dua bulan lalu akhirnya menerima padah apabila dia dikenakan denda RM8 00 ...
Saya Tak Bercinta Dengan Sesiapa Selagi Belum Kahwin

Saya Tak Bercinta Dengan Sesiapa Selagi Belum Kahwin

papar berkaitan - pada 28/7/2019 - jumlah : 53 hits
Sering memuat naik gambar bersama ada dakwaan mengatakan Emma Maembong kini bersama jejaka baru yang dikenali sebagai Noki Menurut Emma beliau mengakui The post appeared first on
Hiburan Remy Ishak Mahu Kumpul Harta Sebelum Kahwin

Hiburan Remy Ishak Mahu Kumpul Harta Sebelum Kahwin

papar berkaitan - pada 24/7/2019 - jumlah : 81 hits
Soal perkahwinan dengan pelakon Remy Ishak ini memang tidak boleh lekang pastinya ada sahaja yang bertanya kepadanya bila agaknya ingin mendirikan rumah tangga memandangkan umur Remy sudah mencecah usia 37 tahun Bagaimanapun Remy berkata di...
Gambar Kahwin Zizi Kirana Ebby Yus Viral Peminat Kecewa Zizi Memilih Ebby

Gambar Kahwin Zizi Kirana Ebby Yus Viral Peminat Kecewa Zizi Memilih Ebby

papar berkaitan - pada 24/7/2019 - jumlah : 423 hits
Semalam viral di media sosial foto perkahwinan Zizi Kirana dan Ebby Yus tengah bersanding di atas pelamin dengan pakaian pengantin BACA Pelakon Zizi Kirana tidak menyangka gambar tersebut mengundang salah faham peminat apabila menerima pelb...
Andai Terminum Air Mengandungi Semut Ini Bakal Berlaku Pada Tubuh Anda

Proton Preve 2020

Ini Sebab Jenazah Yang Meninggal Di Makkah Wajah Kepala Tidak Ditutup Kain Serta Diselimut Kain Berbeza Warna

Mayat Wanita Ditemui Di Dalam Parit Di Parit Besar

17 Cara Hilangkan Kahak Dan Batuk

Ayah Saya Meninggal Bang Sayu Daripada Siang Sampai Malam Atas Motor Sampai Sesat Nak Jemput Adik Pulang

Penjaga Gol Terengganu Suffian Abdul Rahman Meninggal Dunia

Pesanan Dan Pantang Larang Orang Zaman Dulu



Sejarah Minuman 7 Up Yang Asalnya Sebagai Ubat Penenang

Bagaimana Aplikasi Komputer Dan Permainan Video Dicetak Rompak Cracked

Omar Bai Chongxi Jeneral Muslim Tentera China Yang Semakin Dilupakan

Asal Usul Istilah Nombor Satu Hingga Sembilan Dalam Bahasa Melayu

Dakwaan Dibayar RM160 000 Berlakon Teater Akhirnya Johan Dan Ozlynn Buka Mulut


Tips Elak Mengantuk Untuk Pemandu Lori Grab Dan Teksi

Avocado Pitaya Smoothie

17 8 2019 Saturday Teman Baru 1st Time Outing Tasik Taman Jaya

Pertandingan Hashtag Ini Rumah Kita

Lelaki Ini Kongsi Tips Berguna Bagaimana Untuk Dapat Cgpa 4 0

Mengapa Israel Ingin Menghapuskan Bangsa Arab