On Life Death And Plant


 
Syngonium : Aku tengok kau lama tak menulis?


F : Maksud kau, blog?


Syngonium : Blog, facebook..


F : Haha rasa macam tu lah. Pencen awal.


Syngonium : Jadah. Bukan dapat makan duit pencen pun.Kenapa.


F : Mungkin terlalu banyak benda nak tulis, sampai tak tahu nak mula yang mana. Macam nak kemas rumah, terlalu banyak benda nak kemas  tak tahu dan tak mula-mula.


Syngonium : Banyak sangat benda takut-takut jadi dark side kepalaotak kau.Mungkin kau boleh mulakan dengan conversation ni?


F : Ni?


Syngonium : Yaa..


F : Okey..ni pun boleh. Menulis as in free-spirit, bebas, membebaskan, membersihkan, menyuci ?


Syngonium : Macam onani la, kau kena lepaskan apa yang tersimpan. Then baru kepala kau fresh and fit. So how are you?


F : Kau samakan menulis dengan onani ke sial.


Syngonium : In a way..freedom, aspiration, imagination, emotion...peribadi...kau keluarkan something inside kau yang authentik..in a way lah maksud aku.


F : Kau metaforakan dengan kentut je kan mudah. Harmless but still very important.


Syngonium : Boleh jugak Fendi. Aku cuma nak suntik sedikit fun dalam bermetafora, bukan lagi kelam seperti senja berlabuh dan cahaya rembulan memecah kesepian.


F : Ok fine.


Syngonium : So how are you.


F : How are you as greeting or how are you like you really-real want to know? If for real, this going to be long...dan macam mana cahaya rembulan boleh memecahkan kesepian, cahaya mana ada bunyi?


Syngonium : How are you like what happen to your life lah. Is it sunny day or raining.


F : Nah..metafora lagi. Hmmm..recently aku ada housemates baru..


Syngonium : Housemates? Rumah kau sebenarnya ada berapa bilik berapa tingkat yang kau masuk housemates baru.


F :  : Persian Shield dan Monstera. Nama housemates aku tu.


Syngonium : Oooh lupa aku, kau sekarang bersahabat dengan pokok. Sekarang ni kau samakan pokok-pokok kau dengan teman serumah pulak.


F: In a way..menyuntik sedikit fun. On my own term.


Syngonium : Mana yang Fun.. ada pokok-pokok di rumah atau samakan pokok dengan housemates yang fun?


F : Dua-dun fun, double fun. Tapi ni bukan fun-fun macam fun yang kita selalu anggap fun, you know, lepak weekend jumpa kawan-kawan yang kita suka buat benda yang kita suka adalah fun, tapi fun pun ada different side of fun.


Syngonium : Mungkin sebab tu dunia kena ada metafora, personifikasi dan perbandingan, supaya senang untuk kita manusia memahami kehidupan, sebab sekarang ni otak aku terbelit dengan cakap kau.


F : Just fun je la kalau macam tu.


Syngonium : Takde metafora parabola?


F : Just fun.


Syngonium : Ok fun, fine.


F : Hah, betul rasa macam baru je excited tengok playsation keluar dulu, ataupun excited tengok kasut sport, sekarang tengok pokok kat IG pun boleh leka. Dulu tempat yang seram bila masuk adalah mall, sekarang pergi nursery lagi seram, mesti ada pokok yang ngikut balik.


Syngonium : Berapa banyak spesis pokok kau dah ada sekarang..your housemates..


F : Banyak juga..lebih 15-20 spesis rasanya. 


Syngonium : Banyak tu bagi yang baru mula zaman covid, rasanya kau dah another level.


F : Ya..rasanya kawan aku pun tak banyak macam tu.


Syngonium : Sedih.


F : At least kau ada untuk tanya how are you kat aku.


Syngonium : Aku ni manifestasi kau saja. Tapi facebook kau ramai jugak kawan.


F : Betul lah tu, zaman sekarang ni aku rasa kawan online dah boleh dikira sebagai kawan betul lah tu, dalam keadaan realiti kehidupan kita sekarang yang perlu ada penjarakan, dipenjarakan.


Syngonium : Setuju. Kerja pun dari rumah, takde pun orang cakap kerja secara online tu bukan kerja, kerja online pun tetap kerja ye tak..kena diberi gaji.


F : Ya ya..Berkawan dengan pokok pun tiada kurangnya juga. Banyak benda kau boleh belajar dari pokok.


Syngonium : Antaranya?


F : Pokok aku banyak daun yang jatuh, ada daun yang mati, dalam pada tu dia keluarkan daun baru jugak..jadi aku terbelah bahagi nak sedih pada kematian atau nak meraikan kelahiran baru.


Syngonium : Kalau ikut lumrah dunia..kita harus jalani apa yang di depan. Teruskan dengan apa yang ada. Mati takkan dapat dielak. 


F : Ya, cuma tak tahulah bila dan bagaimana. 


Syngonium : Kau manusia.Jasad kau mereput tapi jiwa kau immortal.. masih belum ditamatkan. Mahal jiwa tu.


F : Aku pernah ditanya kalau aku mati, aku nak ditanam di mana.


Syngonium : Mana.


F : Aku tak peduli sangat kut mana tempat aku ditanam. Tak pernah bother aku sehingga aku ditanya.


Syngonium : So sekarang , kau bother kat mana mayat kau akan ditanam?


F : Mayat tu macam aku mati kena bunuh je. Cakaplah jenazah atau jasad, sedap sikit aku nak menjawabnya.


Syngonium : Tadi kau yang nak samakan menulis dengan kentut, sekarang nak sedap pulak. Ok, kau rasa mana yang sesuai nak tanam jenazah kau.


F : Bukan, maksud aku, soalan tu bother aku bukan sebab jawapannya. Tapi, persoalannya la,kalau aku dah mati kenapa aku nak bother lagi pada jasad aku yang kosong ni..tak carry apa-apa weigh pun kan kat mana aku disemadikan..aku dah boleh terbang, bebas, abadi, kembali ke pulau harapan...


Syngonium : Bukan kau kena ikat dan kena seksa ke time tu.


F : Kahkahkah!


Syngonium : Depends la pada apa yang kita tinggalkan kat dunia, kalau hanya kentut busuk yang ditinggalkan usahlah nak pulau harapan, memang taklah nak hidup macam adiwira boleh terbang bagai. Entah-entah kena berlatih merangkak dari sekarang


F : Kemon..bagilah aku cerita fun-fun sikit.. ustaz-ustaz dah selalu cerita pasal benda gothik, tapi..tapi lah kan, aku ada google yang menurut kitab Ar-Ruh ada menyatakan, bagi orang yang boleh menjawab soalan Munkar dan Nakir,di akhir sekali malaikat itu akan berkata, “Tidurlah kamu sepertimana tidurnya pengantin.”


Syngonium : Simbolik tu. Ustaz-ustaz pun banyak guna simbolik, atau macam kita cakap tadi, metafora bagai.


F : Ya, hadis dan Al-quran pun ada kan? Banyakali kan kita dengar ustaz menerangkan pasal saiz sayap malaikat, kebaikan malaikat, dosa manusia, kepanjangan waktu dan cerita-cerita lain , banyak guna bahasa yang sebegini. Kadang seronok mendengarnya, tapi tu lah, mana ustaz dapat cerita tu pun nak tahu jugak.


Syngonium : Kitab-kitablah kut. Aku rasa kitab-kitab sufi pun banyak bahasa yang begitu. 


F : Itulah, jangan dicampur aduk sastera orang dulu, puisi dan sajak sebagai penyedap cerita sebenar sudahlah. Cerita hang tuah pun masih tak selesai.


Syngonium : sebagai manusia, masih penuh kekhilafan untuk membuat kesimpulan ye tak. 


F : Kita takkan dapat pernah simpulkan, sebab bukan kita pegang masa. 











Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.notapurba.com/2020/10/on-life-death-and-plant.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Death In The Beauty Salons Ministry Of Tai Chi Not Responsible

Death In The Beauty Salons Ministry Of Tai Chi Not Responsible

papar berkaitan - pada 26/10/2020 - jumlah : 203 hits
This is not the first time this has happened and neither will this be the last This is Malaysia We realise there is a problem when people start dying But this is Malaysia People are not held responsible when other people die Even kidnappers...
Widow Demands Answers For Husband S Death In Ship Rig Collision Off Miri

Widow Demands Answers For Husband S Death In Ship Rig Collision Off Miri

papar berkaitan - pada 29/10/2020 - jumlah : 106 hits
A photo of Nateshwari with her late husband Aaron Michael Michael Rajasgara MIRI Widow Nateshwari Dhusan is devastated by the loss of her husband Aaron Michael Michael Rajasgara 34 who died after the ship he was on collided with an oil rig
An Emergency That Tolls The Death Knell For Vision 2020

An Emergency That Tolls The Death Knell For Vision 2020

papar berkaitan - pada 25/10/2020 - jumlah : 114 hits
I was one of those who applauded when Dr Mahathir Mohamad unveiled Vision 2020 his trailblazing charter for a better brighter Malaysia on Feb 28 1991 The year 2020 seemed far away then but the goals contained in Vision 2020 energised Malays...
Couple Sue Dbkl Tnb Over Faulty Lamppost After Son S Death

Couple Sue Dbkl Tnb Over Faulty Lamppost After Son S Death

papar berkaitan - pada 25/10/2020 - jumlah : 101 hits
The couple claim City Hall and TNB were negligent is ensuring safety of lampposts at playgrounds KUALA LUMPUR A couple have taken City Hall and Tenaga Nasional Bhd to court claiming that their negligence over a faulty lamppost caused the de...
Berbunga Rupanya Snake Plant

Berbunga Rupanya Snake Plant

papar berkaitan - pada 30/10/2020 - jumlah : 95 hits
Selamat pagi Macam lama je tak cerita pasal si pokok dan si bunga Masih ada lagi ke yang minat tanam bunga Sejak musim PKP haritu ramai dah terjebak dengan tanaman bunga kan Tak ada koleksi bunga baru tak adalah ceritanya Ehhh macam ada je ...
Woman Believed To Be Covid 19 Patient Falls To Her Death At Sabah Hospital

Woman Believed To Be Covid 19 Patient Falls To Her Death At Sabah Hospital

papar berkaitan - pada 22/10/2020 - jumlah : 81 hits
The body of the woman on the grounds of Queen Elizabeth Hospital I in Kota Kinabalu Sabah last night KOTA KINABALU A woman believed to be a Covid 19 patient fell to her death at a hospital here last night The body of the 63 year old woman w...
Proposed Prorogation Of Parliament A Sham To Prolong Govt Shelf Life

Proposed Prorogation Of Parliament A Sham To Prolong Govt Shelf Life

papar berkaitan - pada 18/10/2020 - jumlah : 119 hits
The proposal by MIC president SA Vigneswaran to prorogue Parliament is a thinly disguised lifeline to Prime Minister Muhyiddin Yassin s sinking government and deserves the condemnation of all Malaysians who want to preserve our democratic p...
Baru Kahwin Life Tak Meriah Sangat Tak Apa Pu Amin Titip Pesanan Buat Pasangan Baru Kahwin

Baru Kahwin Life Tak Meriah Sangat Tak Apa Pu Amin Titip Pesanan Buat Pasangan Baru Kahwin

papar berkaitan - pada 20/10/2020 - jumlah : 107 hits
Hidup berumah tangga ada pasang surutnya Ada waktunya bermasam muka namun ada waktunya terasa indah dan bahagia Namun inilah proses mematangkan kita untuk terus mencari bahagia kita bersama Memulakan kehidupan berumahtangga pastinya tidak m...
Design Poster Enrichgold I Plan Aia Life Planner

Design Poster Enrichgold I Plan Aia Life Planner

papar berkaitan - pada 27/10/2020 - jumlah : 96 hits
Design Poster Enrichgold I Plan AIA Life Planner Berminat untuk tempah design poster banner bunting sticker logo editing video khidmat fotografi dan videografi website hosting domain atau lain lain sila hubungi kami melalui email atau teleg...
Penjenayah Tetak Dr Wan Hassan Rompak Rumah Jurutera Pula

Pengalaman Beli Barang Elektrik Online Di Pg Mall

Penuhkan Perut

Umno Tiada Kudrat Lawan Muhyiddin Kecuali Bergabung Dengan Pkr Tanpa Dap

Satgas Ancam Tutup Rumah Sakit Ummi Jika Tak Laporkan Hasil Swab Habib Rizieq

Sambal Ikan Bilis Tumbok Uwanden

A Christmas Hall Decorated In Natural Green

Pernah Dengar Kisah Pak Man Telo Ya Mlm Pertama Pernah Wujud Di Malaysia



8 Perkataan Inggeris Yang Mampu Membawa Gaduh Apabila Disalahertikan

7 Teknologi Yang Diinspirasikan Daripada Haiwan

Biodata Adam Malek Pelakon Drama Biar Mereka Cemburu

Senarai Lagu Tugasan Konsert Gegar Vaganza 7 2020 Minggu 9 Separuh Akhir

Keputusan Markah Peserta Konsert Gegar Vaganza 7 2020 Minggu 8


Bbq Di Halaman Rumah Pada Hujung Minggu Kita Kita Aje

Mycookingstory Website Jual Kitchenware Berjenama Dengan Harga Murah

Dari Penyimpan Ke Usahawan Emas

Pengeluaran I Sinar Senarai Perincian Syarat Kwsp

Meskipun Hanya Hero Kedua Kim Seonho Raih No 1 Brand Reputation Kategori Pelakon Bagi November

Rm103 74 Bilion Jumlah Eksport Negara Dalam Sektor Agrikomoditi