Ohh No Kesilapan Penukaran Minyak Yang Selalu Orang Tak Ambil Kesah


Mungkin ramai yang ada masalah ini. Boleh dikatakan setiap pemilik kereta menunggu lebih masa atau melebihkan bacaan odometer yang ditetapkan untuk melakukan penukaran minyak.
Sebenarnya apa yang akan berlaku jika anda menunggu terlalu lama dan membiarkan minyak lama terus digunakan? Untuk menjawab soalan itu, mari kita rungkai semula apa tujuan dan kenapa perlu tukar minyak kereta.
Minyak enjin perlu ditukar kerana ia akan tercemar. Fungsi minyak enjin adalah untuk menyejukkan enjin, membersih, menyendal kelegaan (clearance) bahagian enjin dan melincirkan pergerakan enjin. Apabila minyak sudah lama dan menjadi kotor, ia tidak lagi mampu melakukan empat fungsi tersebut.
Satu lagi sebab untuk tukar minyak adalah disebabkan oleh suhu operasi enjin yang akan membakar minyak tersebut. Jika pemukaran minyak anda ditangguhkan, enjin berpotensi membakar minyak dan berkurangan sehingga menyebabkan kegagalan fungsi enjin anda.
Satu penyelesaian yang mudah untuk masalah ini adalah dengan menokok atau menambah minyak, tetapi ini hanyalah penyelesaian jangka pendek. Terdapat beberapa kejadian yang akan berlaku jika anda melewatkan penukaran minyak anda. Walaupun ia bergantung kepada iklim anda dan cara pemanduan biasa kenderaan anda, selalunya akan ada kerosakan yang berlaku disebabkan kehausan yang mungkin tidak kenampakan.
Walaupun tidak perasan kesanaburuk itu, tetapi kegagalan menukar minyak enjin akan memberatkan tugas enjin dan menyebabkan masalah jangka panjang. Jika anda mempunyai enjin turbo, sangat penting untuk menukar minyak anda pada kekerapan yang disyorkan. Tetapi, menukar minyak anda terlalu kerap juga boleh menjadi masalah!
Menukar minyak kenderaan anda adalah salah satu langkah yang paling mudah yang boleh diambil untuk mengekalkan enjin yang baik atau sihat. Jika bernasib baik, tiada apa yang akan berlaku terhadapat kereta, tetapi kenapa perlu mengambil risiko sedangkan langkah penukaran minyak yang mudah boleh memastikan ketenangan fikiran anda?


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.buytyresellwheel.com.my/engine-oil/ohh-no-kesilapan-penukaran-minyak-yang-selalu-orang-tak-ambil-kesah/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Petua Semulajadi Cegah Alzheimer Dengan Minyak Zaitun Amalkan Meminum Setiap Hari

Petua Semulajadi Cegah Alzheimer Dengan Minyak Zaitun Amalkan Meminum Setiap Hari

papar berkaitan - pada 25/12/2018 - jumlah : 211 hits
Minyak zaitun telah digunakan untuk pelbagai tujuan dalam sejarah manusia Hari ini selain menggunakannya di dapur minyak zaitun juga telah digunakan dalam dunia perubatan farmasi dan untuk tujuan lain Apa yang membuat makanan super minyak z...
Migrain Meh Sapu Minyak Urut Moden Mmg

Migrain Meh Sapu Minyak Urut Moden Mmg

papar berkaitan - pada 25/12/2018 - jumlah : 247 hits
Migrain Meh sapu minyak urut moden MMG Assalamualaikum wbt Rasanya semua orang pernah kena sakit kepala kot Haaa jangan cakap tak pernah kena ye Biasaaaa dia tu Eheeee Lepas tu kalau dah kena adoii semua kerja tak jadi Cikla taulah sebab ci...
Harga Minyak Terlalu Awal Kaji Semula Belanjawan Penganalisis

Harga Minyak Terlalu Awal Kaji Semula Belanjawan Penganalisis

papar berkaitan - pada 25/12/2018 - jumlah : 137 hits
Harga minyak Terlalu awal kaji semula belanjawan PenganalisisPosted By on December 25 2018Ahli ekonomi pada umumnya berpendapat terlalu awal untuk memulakan kajian semula belanjawan berikutan harga minyak mentah yang masih tidak menentu pad...
Harga Minyak Petrol Ron95 Ron97 Diesel Januari 2019

Harga Minyak Petrol Ron95 Ron97 Diesel Januari 2019

papar berkaitan - pada 25/12/2018 - jumlah : 275 hits
Bermula tahun 2019 kerajaan Malaysia melaksanakan sistem penentuan harga minyak menggunakan kaedah pengapungan terkawal berasaskan harga minyak mentah dunia sepertimana yang diamalkan sejak tahun 2017 Harga runcit bahan api minyak petrol RO...
Minyak Mentah Bawah Usd50 Setong Hari Ini

Minyak Mentah Bawah Usd50 Setong Hari Ini

papar berkaitan - pada 26/12/2018 - jumlah : 126 hits
Nampaknya Kerajaan Pakatan bakal membuat semakan semula Bajet 2019 Menteri Kewangan ada menyebut sebelum ini bahawa bajet akan disemak jika minyak mentah jatuh bawah USD50 setong Ramai dikalangan Netizen sudah menyuarakan kekesalan diatas t...
Kek Minyak Kukus Moist Pink And Yellow Colour

Kek Minyak Kukus Moist Pink And Yellow Colour

papar berkaitan - pada 26/12/2018 - jumlah : 409 hits
As Salam Kek Minyak Kukus Moist Pink And Yellow Colour Dah lama sebenarnya saya tak buat kek minyak kukus ni Sebab utamanya anak anak tak minat sangat kek ni Balik balik kek oren jugak yang depa request sampai si Mama pulak yang fed up kihk...
Bekalan Minyak Dijangka Kering Menjelang 1 Januari 2019

Bekalan Minyak Dijangka Kering Menjelang 1 Januari 2019

papar berkaitan - pada 25/12/2018 - jumlah : 114 hits
KUALA LUMPUR Pengguna dikhuatiri bakal berdepan masalah mendapatkan petrol dan diesel apabila semua tangki penyimpanan di stesen minyak dijangka kering menjelang 1 Januari 2019 Presiden Persatuan Pengusaha Stesen Minyak Malaysia Datuk Abu S...
Kerajaan Umum Turunkan Harga Minyak Mulai 1 Januari 2019

Kerajaan Umum Turunkan Harga Minyak Mulai 1 Januari 2019

papar berkaitan - pada 24/12/2018 - jumlah : 121 hits
KERAJAAN akan menyelaraskan harga runcit produk petroleum termasuk RON95 kepada harga lebih rendah mulai 1 Januari ini berikutan penetapan harga jualan runcit produk petroleum secara bulanan dan sejajar dengan trend penurunan harga pasaran ...
Apa Yang Ayah Rasa Adalah Apa Yang Kami Rasa Dahulu Anak To Ki

Hiburan Bukan Niat Untuk Mengaibkan Anak To Ki Perjelas Isu Dakwaan Tak Ingat Ayah

Kakak Ustazah Norhafizah Musa Meninggal Dunia Akibat Kanser

Ambik Orang Dah Nyanyuk Wat Apa

Lirik Lagu Maher Zain Break The Chains Terjemahan Lirik Lagu Lengkap

Orang Johor Pun Tak Suka Muhyiddin

Pas Ada Ramai Calon Layak Tapi Tetap Sokong Muhyiddin Jadi Pm

Pembukaan Penuh Sekolah Sop Terkini Penjarakan Sosial Untuk Semua Murid Kpm



Asal Usul Nama 6 Universiti Terkemuka Dunia

5 Individu Berwajah Mirip Pemimpin Terkenal Dunia

Kisah Kitab al Quran Yang Ditulis Dengan Darah Saddam Hussein

Mengapa Kerajaan India Haramkan TikTok

Info Dan Sinopsis Drama Bila Cupid Jatuh Cinta TV3


Waktu Terbaik Iklan Di Facebook

Waterfall Cameron Valley Bharat Tea Cameron Highlands Pahang

Idea Kabinet Dapur Untuk Ruang Kecil

Kementan Bikin Kalung Antivirus Sherina Munaf Takhayul Yang Diilmiahkan

Sekolah Libur Saat Pandemi Pelajar Ini Rela Jualan Bakso Bantu Orang Tua

Hukum Menikahi Sepupu Itu Boleh Tapi Resikonya Tinggi