Namplawan Dan Colek Garam Thai Sedap
Oleh kerana namplawan Takrai yang haritu macam mengecewakan. Terpaksalah cari yang baru. Yang tu sikit lagi kena habiskan. Buah dah habis pula. Saya makan dengan epal hijau je. Mangga tak ada. Payah nak cari mangga lemak tu.
Saya beli pencicah namplawan ni di TikTok je. Lama dah masuk cart cuma tak submit je. Ada beberapa jenis yang saya add to cart tapi yang ni jadi pilihan. Ada satu lagi yang Anies recommend dalam kotak komen tu masih tak ada stok. Malas nak tunggu lagi, kita proceed yang ni je lah.
Masa beli tu tengok-tengoklah juga apa yang ada dalam kedai yang sama. Nampak colek garam Thai tu macam sedap je. Beli jugalah.
Penghantaran pun laju. Cepat je sama. Buat pesanan waktu pagi, petang dia pos. Esok dah sampai. Kejap betul dah sampai. Alhamdulillah mendarat dengan selamat. Bekas pun tak rosak. Dibalut dengan bubble wrap agak tebal juga.
Bekas pun elok dia seal bagi tak nak tumpah atau rosak. Untuk pembungkusan boleh dipuji
Namplawan colek buah Thai ILY Homemaker's KitchenBekas dia lagi besar yang sebelum ni. Murah pun murah. Saya beli masa ada sale dapat RM9.99. Berbaloi dengan saiznya yang boleh tahan besar jugalah daripada yang saya beli sebelum ni RM16 tapi saiz lebih kecil
Sos namplawan pun tak terlalu likat dan tak terlalu cair sangat. Teksturnya sedang elok. Saya lebih suka tekstur begini. Udang kering pun menggunakan udang kering kecil yang crispy tu macam udang hidup tu
Tak ada bau yang pelik. Rasa pun sedap. Tak sabar nak cari mangga, nanas atau epal hijau. Kecur air liur dah
Colek Garam ThaiPertama kali cuba colek garam Thai. Ingatkan dia macam serbuk asam boi versi pedas. Rupanya bukan ye. Dia jenis kering macam campuran gula, cili kering pedas dan ikan bilis
Dia tak kering sangat tapi macam sticky sikit. Kalau tabur pada buah macam mangga, epal hijau atau nanas sedap ni. Perah asam limau sikit lagi best agaknya ada rasa masam manis pedas tu. Sinonim 3 rasa tu dengan citarasa Thailand
Harga colek Garam Thai ni pun murah jugalah RM7.79 selepas diskaun. Di TikTok berbaloi beli kalau ada voucher. Dua-dua ni menepati selera. Boleh ulang membeli
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
https://www.azhafizah.com/2025/09/namplawan-colek-garam-thai.html