Naikkan Subcribers Youtube Dengan Sub4sub Berhenti Sekarang Sebelum Terlambat


Naikkan subcribers Youtube dengan sub4sub? Berhenti sekarang sebelum terlambat | Tidak dinafikan sub4sub masih lagi digunakan oleh youtuber pemula seperti saya untuk menaikkan jumlah subcriber dengan cepat dan mudah tetapi selepas menggunakan cara ini selama beberapa minggu, saya sedar aktiviti ini tidak bagus untuk channel youtube kita.


Saya rasa aktiviti sub4sub semakin meningkat disebabkan oleh syarat baru yang dikeluarkan youtube pada tahun 2018 dimana untuk membolehkan sesebuah channel meletakkan iklan, "Content Creator" perlu mendapatkan 1000 subscribers dan 4000 jam (240,000 minit) watchtime

Persoalannya, kenapa sub4sub tidak bagus untuk channel youtube kita?
Saya akan mulakan dengan "youtube policies". Untuk korang yang tak tahu, youtube ada satu polisi yang dinamakan "Fake Engagement Policy" yang melibatkan sub4sub. 
Offering to subscribe to another creator’s channel only if they subscribe to your channel (“sub4sub”)
Bila youtube sendiri yang keluarkan polisi ini semestinya mereka ada cara tersendiri untuk check samada channel kita terlibat dengan sub4sub atau tidak. betul tak? Jadi elakkan buat video yang mempromosikan aktiviti sub4sub  dan dekat bahagian komen pun sama, jangan komen "saya dah subs channel nih jgn lupa subs saya pulak - contoh" supaya channel korang tidak dikenakan apa apa tindakan dari youtube. 
Mungkin ada sesetengah youtuber akan cakap "Saya tak promote sub4sub dalam video dan dekat bahagian komen di youtube, saya buat dekat platform lain". Pada pendapat saya, tak kiralah dekat platform mana sekalipun kita buat aktiviti sub4sub ini. Ianya jelas tidak bagus untuk dilakukan oleh youtuber atas beberapa faktor. 
Bila kita jalankan aktiviti sub4sub dengan youtuber lain, channel kita akan di subscribe tetapi belum tentu video yang kita muatnaik ditonton oleh mereka. betul tak? Kalau subscribers naik dengan banyak tetapi watchtime pula tidak meningkat tiada gunanya kerana youtube bukan hanya fokus kepada subscriber sahaja. Lagipun kita tidak tahu mungkin beberapa hari selepas subscribe channel kita, dorang akan unsubscribe balik. Jadi, fikir fikirkanlah

Lagi satu, mengikut pengalaman saya sendiri, youtuber akan menyuruh saya menonton video mereka paling kurang 2 minit dan selepas itu barulah subscribe. Kenapa? Sejujurnya saya tak tahu tapi apa yang saya tahu ianya akan memberikan kesan negatif kepada channel kita

Selalunya bila video sudah ditonton selama 2 atau 3 minit, mereka akan terus subscribe dan tutup video tersebut untuk teruskan aktiviti sub4sub dengan channel lain. Cuba bayangkan kalau video yang kita muatnaik berdurasi 10 minit tetapi hanya ditonton selama 2 minit sahaja sudah tentulah ia memberikan kesan yang tidak baik untuk channel kita kerana youtube mungkin akan beranggapan video yang kita muatnaik tiada kualiti disebabkan oleh ratio tontonan yang sangat rendah. 
Saya tahu sub4sub ini sangat membantu youtuber untuk naikkan subscribers dengan cepat tetapi kita tak tahu apa kesannya dimasa akan datang. Kalau tak dapat monitize macam mana? Kalau kena remove channel macam mana

Konklusinya, apa yang perlu kita fokus adalah "content" video di youtube bukannya jumlah subscribers. Kita perlu memenuhi syarat yang ditetapkan oleh youtube untuk meletakkan iklan di video tetapi kalau kita fokus dengan content, perbaiki apa yang kurang insyaallah subscribers akan datang sendiri tanpa perlu dicari. Saya pun masih lagi merangkak dalam dunia youtube ini jadi marilah kita sama sama belajar untuk menaikkan subscribers dan watchtime dengan cara yang betul dan "genuine"


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.luqmanzakaria.com/2020/02/elakkan-sub4sub-di-youtube.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Simpan 5 Model Rumah Tipe 36 Ini Sejak Sekarang Ancang Ancang Sebelum Mantap Meminang

Simpan 5 Model Rumah Tipe 36 Ini Sejak Sekarang Ancang Ancang Sebelum Mantap Meminang

papar berkaitan - pada 19/2/2020 - jumlah : 62 hits
Rumah tipe 36 ini sebenarnya udah cukup banget buat 2 orang Banyak cara untuk membuatnya tampak lapang
Jumlah Subcribers Tembus 21 Juta Berapa Pendapatan Atta Halilintar Dari Youtube

Jumlah Subcribers Tembus 21 Juta Berapa Pendapatan Atta Halilintar Dari Youtube

papar berkaitan - pada 21/2/2020 - jumlah : 69 hits
Atta Halilintar telah dikenal sebagai Youtuber nomor satu di Indonesia Jumlah subcribersnya kini telah mencapai 21 juta Tak hanya di Indonesia Atta pun menjadi youtuber dengan jumlah subcribers terbanyak di Asia
Achey Minta Semua Bantu Naikkan View Nyanyian Abam Berjudul Si Kasih Di Youtube

Achey Minta Semua Bantu Naikkan View Nyanyian Abam Berjudul Si Kasih Di Youtube

papar berkaitan - pada 11/2/2020 - jumlah : 115 hits
Semalam seluruh rakyat Malaysia turut merasai pemergian Syed Umar Mokhtar atau lebih dikenali sebagai Abam Bocey yang meninggal dunia di rumah kediamannya pada usia 32 tahun Arwah Abam juga telah selamat dikebumikan semalam dan kita dapat m...
Buka Youtube Cari Sikasih Naikkan View Mungkin Boleh Bantu Kehidupan Anak Arwah Di Masa Depan

Buka Youtube Cari Sikasih Naikkan View Mungkin Boleh Bantu Kehidupan Anak Arwah Di Masa Depan

papar berkaitan - pada 11/2/2020 - jumlah : 113 hits
Pemergian Allahyarham Syed Umar Mokhtar Syed Mohd Ridzuan atau lebih juga dikenali dengan nama Abam Bocey yang telah pergi buat selamanya pada hari ini pastinya memberi kesan yang mendalam kepada keluarga serta sahabat handai Allahyarham Te...
Urutan Kaki Sebelum Tidur Sesuai Untuk Ibu Yang Tak Berhenti Buat Kerja Rumah

Urutan Kaki Sebelum Tidur Sesuai Untuk Ibu Yang Tak Berhenti Buat Kerja Rumah

papar berkaitan - pada 22/2/2020 - jumlah : 54 hits
Beberapa kajian mengatakan bahawa urutan di tapak kaki sebelum tidur mampu menjadikan badan lebih santai dan mengurangkan risiko kekejangan pada otot otot Diambil petikan dari laman stylecraze com terdapat banyak manfaat melakukan urutan pa...
Keluar Jer Sekarang Sebelum Malu Pru15

Keluar Jer Sekarang Sebelum Malu Pru15

papar berkaitan - pada 22/2/2020 - jumlah : 111 hits
Apa kejayaan terbesar PH sejak jadi PM Buat ambush rumah najib rampas semua harta yang dikatakan berkait rapat dengan wang 1MDB dan teruskan perbicaraan demi perbicaraan Tangkapan dan mereka yang terlibat didakwa Tiada buat setakat ini Yang...
Rasa Janggal Enam Hari Sebelum Abam Meninggal Dunia Fad Bocey

Rasa Janggal Enam Hari Sebelum Abam Meninggal Dunia Fad Bocey

papar berkaitan - pada 14/2/2020 - jumlah : 96 hits
ARWAH merancang nak tambah seorang lagi anak kata anggota kumpulan Bocey Fad menceritakan perbualan terakhirnya dengan Allahyarham Abam sebelum dia meninggal dunia Isnin lalu Fad 29 atau nama sebenarnya Muhammad Fadzlie Mohd Nizam berkata p...
Ini Tata Cara Mandi Wajib Bagi Pria Sebelum Menunaikan Salat Jumat

Ini Tata Cara Mandi Wajib Bagi Pria Sebelum Menunaikan Salat Jumat

papar berkaitan - pada 14/2/2020 - jumlah : 86 hits
Terdapat langkah langkah dalam melakukan mandi wajib sebelum Salat Jumat berikut merdeka com merangkum tata cara dalam mandi wajib sesuai sunah Rasul
Rakan Baik Kongsi Video 3 Hari Sebelum Abam Pergi Netizen Perasan Sesuatu Yang Janggal

Rakan Baik Kongsi Video 3 Hari Sebelum Abam Pergi Netizen Perasan Sesuatu Yang Janggal

papar berkaitan - pada 14/2/2020 - jumlah : 107 hits
Selalunya bila dah tiada baru kita perasan kelakuan seseorang tu lain small Cover image via The Star Online Instagram pojie pidon small Pemergian Allahyarham Abam Bocey pada Isnin lalu masih meninggalkan kesan yang amat mendalam buat masyar...
Pelakon The Flash Meninggal Dunia Pada Usia 16 Tahun

Pisang Goreng Rangup Yang Nostalgia

Doktor Dedah Kelebihan Nanas Makan Setiap Hari

Obat Herbal Untuk Corona Itu Ada Di Sekitar Kita

Pakistan Orang Ramai Bertempur Dengan Polis Di Luar Masjid Yang Bertugas Menguatkuasakan Pkp Semasa Solat Jumaat

Pak Lebai Kaki Putaq

Aip Sinki Tercabut Cuba Pelekat Kuat Flex Tape Waterproof

Kerajaan Ph Sepatutnya Disaman



Kenali 14 Rakyat Malaysia Yang Diiktiraf Forbes 30 Under 30 Asia 2020

3 Jenis Wabak Bakteria Yang Mampu Menyerang Seluruh Tamadun Manusia

Biodata Usahawan Vivy Yusof Isteri Fadza Anuar

Mengapa Doktor Zaman Dahulu Pakai Topeng Berparuh Burung

Sejarah Ibadah Haji Ditangguhkan Dan Penutupan Mekah Kerana Wabak


Nu Dan Muhammadiyah Kompak Sholat Tarawih Dan Idul Fitri Di Rumah Saja Halal Bihalal Dihindari

Dr Hj Een Stop Hubungan Suami Istri Di Tengah Penyebaran Covid 19

3 Bread Maker Yang Berharga Rm300 Ke Bawah

Ibu Tinggal Pesan Jaga Adik Adik

Kritik Sosial Dalam Lagu Rakyat

Corona Jadi Berkah Bagi Napi Koruptor Dan Narkoba