Muka Bengkak Mata Tertutup Ibu Meraung Hampir Pitam Anak 5 Bulan Dijangkiti Bakteria Rare


Ibu mana yang sanggup melihat anak dalam kesakitan dan derita apabila mata anak tidak boleh dibuka dan mukanya membengkak. Dari hati seorang, pasti ada sesuatu yang tidak kena dan ia bukan biasa-biasa.
Pengalaman ibu ini menghadapi situasi cemas anaknya dijangkiti bakteria dan salah satunya jarang ditemui pada bayi dan kanak-kanak. Air yang tercemar dan dijangkiti menerusi sentuhan daripada orang ramai antara punca penyakit kulit ini mengganas dan menyakiti kebanyakan anak kecil berusia bawah 6 tahun.
Apa itu impetigo?
Impetigo adalah jangkitan pada kulit yang disebabkan oleh bakteria tertentu (Streptococcus atau Staphylococcus). Bakteria tersebut memasuki bahagian kulit yang rosak disebabkan menggaru, luka atau lain-lain masalah kulit. Ia biasa berlaku pada bayi dan kanak-kanak. Ia juga mudah tersebar kepada orang lain.
Apa itu scalded skin syndrome? (sss)
infeksi kulit serius yang disebabkan oleh bakteri Staphylococcus aureus. Bakteri ini menghasilkan racun eksfoliatif yang menyebabkan lapisan luar kulit melepuh dan mengelupas, seperti terbakar. SSSS merupakan penyakit yang jarang ditemui dan seringkali menyerang anak–anak usia 2/8/19 (Jumaat)
Masa ni kami ingt eldryna kena gigit semut sbb bengkak mate belah kanan sbb seblum ni dia memang pernah kena gigit semut.
2/8/19 (Jumaat-malam)
Masa ni dh naik merah area mulut n mate dh mule bengkak mase tu mama dh tak sedap hati kenape tetbe jd mcm ni tp still ingt kena gigit semut.
3/8/19 (Sabtu)
Masa ni dh pegi klinik mse tu mama ingt punca alergik sbb mama makan ubt tahan sakit mama cirit birit muntah2 mse khamis tetbe jumaat adik jd mcm ni mse tu dr sruh refer hospital so kami pegi emergency kpj.
Sampai di kpj mama cite ape jd kt adik mse tu mama rase semua salah mama. sbb mama ingt adik jd mcm ni sbb mama mse ni adik kena msuk ubat susut bengkak di emergency. tk kena tahan wad ubat hbs boleh balik dyeorg bg ubat sapu. mse ni mama rase hepi sbb ingt semua dh selesai n tkde ape yg serius.
4/8/19 (Ahad)
semua nye brmula pade hari tu pagi tu tetbe mama tgk mulut adik je megelupas mcm tu mengigil mama tgk mse tu trus direct ke emergency kpj balik. mse smpai sane dr emergency trus kol dr paed yg on call hr tu dh syukur sgt mse tu dr yg on call dr syed.
mse ni tgh tunggu nak msuk wad. mse ni makin truk dh keadaan adik mate dh tk boleh bukak makin truk bengkak mama mse ni tak tahu lagi ape yg jd kt adik jd mama. still salah kn diri mama. sepajang hari tu mama meraung mcm org gila mama rase mcm nak pitam mase tu.
mlm tu jd lebih teruk mse nk hbs jd cecair n ade tnggal kesan drah ya Allah hanya Allah je yg tahu mse tu ape mama rase mase dr syed dtg dia bgthu n jelas kan ape trjadi kt eldryna bukan sbb alergik ubat tp sbb jangkitan kulit iaitu impetigo dan scalded skin syndrome tu. punca nye dr org ramai pegang2 baby atau persekitaran serta mybe air kotor. tp punca utama kuman tu sbb dr org yg ade sakit kukit or ade kuman tu n pegang eldryna maka kuman tu pegi kt dia so start dari tu maaf kalau mama jd paranoid yg amat kalau org luar nak pegang adik lepas ni. remuk hati mama tgk adik mse ni dgn tkleh bukak mate meraung tahan sakit hancur hati mama memang berlinang air mate je satu hari suntuk tu
5/8/19 (Isnin)
lepas on antibiotics alhamdulilah nmpk kuman yg kt muke adik tu jd kering sikit tnggal salin kulit baru. mate boleh bukak dh lepas nurse bersihkan tp tk dpt bukak besar sbb bengkak.
6/8/19 (Selasa)
mase ni alhamdulilah mate adik yg bengkak dh surut n kulit yg kena kuman tu mule kering nak ganti kulit baru mse ni dr syed ckp mybe makan mase 2 minggu adik kena admit mse tu mengigil mama dgar tp demi kebaikan adik mama redha je mse tu hanya doa yg mama tk putus dr mulut ni utk anak mama eldryna saffyia.
7/8/19 (Rabu)
mase ni mama dh mule boleh positive balik sbb tgk muke adik dh makin elok ade peningkatan yg sgt cpt tak sngke cpt adik recover adik memang kuat.
8/8/2019 (Khamis)
mase ni dr syed kate mybe boleh balik hari jumaat nanti tp dia kena confirm kan dlu sbb dia nak tgk totally adik dh recover sepenuh nye atau blum. mase ni mama mintak semua ahli keluarga doa kan utk adik moga2 dpt discharge jumaat nanti.
muke adik tambah elok lepas nurse bersih kan
8/8/19 (khamis) mlm tu sian adik kena 7 kali cucuk sbb tak jmpe line utk masuk kan ubat try punye try nurse dpt jugak kat kaki meraung lah dia mlm tu sian adik demi nak adik baik cpt adik sabar ea
9/8/19 (jumaat)
hari ni adik riang btul sbb dia tahu lah tu dia dh boleh balik dr syed dtg pg tu kate 99% dia bg adik balik petang tu sebelum balik dia nak check adik lagi sekali dlu. semua dh mule elok just tnggal sikit2 utk salin kulit baru mase ni mama hepi sgt tak sangka cpt jugak adik recover dr anggaran dr. adik memang kuat mama syg adik.
petang tu dr syed dtg bgthu adik dh boleh balik ya Allah hepi sgt mse tu syukur tp pd mse yg same takut dan fobia mohon semua rakan2 fb doakan Eldryna Saffyia sellu sihat sentiasa ea lepas ni. jdkan kisah ni sebagai pegajaran buat semua
The post Muka Bengkak Mata Tertutup. Ibu Meraung Hampir Pitam, Anak 5 Bulan Dijangkiti Bakteria Rare appeared first on Pa&Ma.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.majalahpama.my/muka-bengkak-mata-tertutup-ibu-meraung-hampir-pitam-anak-5-bulan-dijangkiti-bakteria-rare/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Jangan Bagi Orang Dukung Bayi Suka Hati Ibu Kongsi Pengalaman Bayi Bengkak Muka Sebab Bakteria

Jangan Bagi Orang Dukung Bayi Suka Hati Ibu Kongsi Pengalaman Bayi Bengkak Muka Sebab Bakteria

papar berkaitan - pada 16/8/2019 - jumlah : 63 hits
Bayi amat mudah terkena jangkitan sekiranya terdedah pada kuman dan bakteria kerana sistem imuniti yang masih lemah Sebagai ibu bapa kita hendaklah menjaga amanah ini dengan baik dan bertanggungjawab dengan memberi perlindungan kepada bayi ...
Rindu Nak Susukan Raid Hanya Demam Ibu Hilang Anak 4 Bulan Otak Dijangkiti Kuman

Rindu Nak Susukan Raid Hanya Demam Ibu Hilang Anak 4 Bulan Otak Dijangkiti Kuman

papar berkaitan - pada 5/8/2019 - jumlah : 48 hits
Tanpa disangka si kecil pergi dulu belum sempat membesarkannya seperti adik beradiknya yang lain Hanya dengan simptom demam tidak disangka sangka ada kuman yang sedang menyerang otak si kecil Perkongsian mengundang titisan air mata sesiapa ...
Anak 3 Bulan Luka Di Muka Ibu Tak Sempat Elak Tertimpa Durian Gugur

Anak 3 Bulan Luka Di Muka Ibu Tak Sempat Elak Tertimpa Durian Gugur

papar berkaitan - pada 1/8/2019 - jumlah : 53 hits
Tidak disangka sangka buah durian gugur sudah dielak tetap tertimpa ibu dan bayi Walau pun tiada kecederaan serius kepada si kecil buah durian seberat kurang 1 kg itu telah mengakibatkan keadaan lebam pada dada ibu bayi berkenaan Menurut ba...
Pipi Tembam Mata Sepet Baru 5 Bulan Berat 7 2 Kg Rafael Sebiji Muka Mommy

Pipi Tembam Mata Sepet Baru 5 Bulan Berat 7 2 Kg Rafael Sebiji Muka Mommy

papar berkaitan - pada 16/8/2019 - jumlah : 40 hits
Sejak bergelar ibu kira kira lima bulan lalu Mawar Rashid sentiasa berkongsi perkembangan anak sulungnya Raden Muhammad Rafael Raden Ahmad Faizal menerusi instagram Melalui perkongsian yang dibuat Mawar rata rata peminatnya geram melihat ge...
Macam Macam Dugaan Ibu Nak Bersalin Bila Anak Keluar Copy Paste Muka Ayah

Macam Macam Dugaan Ibu Nak Bersalin Bila Anak Keluar Copy Paste Muka Ayah

papar berkaitan - pada 6/8/2019 - jumlah : 52 hits
Lucunya apabila ibu mengandungkan anak kemudian diuji dengan macam macam masalah sepanjang kehamilan tetapi bila keluar si manja itu mengikut acuan ayahnya Itulah yang terjadi kepada pelantun lagu Be Mine Tasha Manshahar yang buat pertama k...
Nak Anak Pandai Ibu Pun Ajar Sama Jangan Harapkan Cikgu Semata Mata

Nak Anak Pandai Ibu Pun Ajar Sama Jangan Harapkan Cikgu Semata Mata

papar berkaitan - pada 8/8/2019 - jumlah : 34 hits
Tertarik untuk menemu ramah ibu ini kerana teruja melihat usahanya menghiasi salah satu bilik di rumah sebagai ruang pembelajaran anaknya di salah sebuah grup mengemas di Facebook Susun aturnya terletak kemas dan ditanda agar memudahkan ana...
Saya Takut Dan Fobia Nak Bagi Orang Pegang Anak Lepas Ni Bayi 5 Bulan Dijangkiti Penyakit Kulit

Saya Takut Dan Fobia Nak Bagi Orang Pegang Anak Lepas Ni Bayi 5 Bulan Dijangkiti Penyakit Kulit

papar berkaitan - pada 16/8/2019 - jumlah : 70 hits
The ReporterSeringkali dinasihatkan ibu bapa usah terlalu membenarkan orang lain menyentuh anak anak kecil mereka terutamanya bayi Bukan sombong bukan juga kedekut tetapi demi keselamatan anak anak yang umum tahu sistem keimunan badan merek...
Ibu Masa Penat Mudah Marah Tenung Muka Anak Masa Tidur Tak Sedar Gugur Airmata

Ibu Masa Penat Mudah Marah Tenung Muka Anak Masa Tidur Tak Sedar Gugur Airmata

papar berkaitan - pada 11/8/2019 - jumlah : 26 hits
Ibu insan yang sangat istimewa di mata anak anak Apa sahaja diperlukan akan dirujuk kepada ibu tidak kira anak lelaki atau perempuan Akrabnya hubungan ibu dan anak banyaknya kasih sayang dicurahkan dari alam rahim hinggalah selepas dilahirk...
Jangan Kata Ibu Bersalin Czer Manja Tak Terhapus Dosa Selamatkan Anak Hampir Lemas Lagi Penting

Jangan Kata Ibu Bersalin Czer Manja Tak Terhapus Dosa Selamatkan Anak Hampir Lemas Lagi Penting

papar berkaitan - pada 15/8/2019 - jumlah : 26 hits
Isu tentang bersalin secara pembedahan caesarean atau normal ini selalu diperdebatkan Kebanyakan orang suka menghukum cara ibu bersalin caesarean ini kononnya tak tahan sakit dan tak terhapus dosa Walhal tujuan utamanya ialah menyelamatkan ...
Kegagalan Yang Memalukan

Budaya Sharenting Yang Merbahaya Ramai Ibubapa Moden Kurang Prihatin

Mimpi Letusan Dahsyat Gunung Krakatau Yang Terbukti Terjadi

7 Golongan Yang Di Lindungi Di Bawah Bayangan Rahmat

Mandi Air Terjun Ulu Yam

Plot Drama Bukan Gila

Cara Pemilihan Fesyen Pakaian Wanita Muslimah

Wow Tabik Anggota Tentera Kutip Jalur Gemilang Di Tepi Jalan Undang Sebak Terima Kasih Pahlawan



7 Fakta Dahsyat Tentang Kes Rampasan Pesawat Oleh D B Cooper

Biodata Dan Latar Belakang Pelakon Wafiy Ilhan

Kisah Pembunuh Bersiri Kejam Amerika Dengan IQ 145 Edmund Kemper

Kisah Pembunuh Bersiri Kejam Amerika Dengan IQ 145 Edmund Kemper

Kisah Bagaimana Harley dan Davidson Mencipta Jenama Motorsikal Popular Dunia


Stings Kusapu Air Mata Perpisahan Chord

Crossfire Abadikan Memori Chord

Sweet Child Kau Guriskan Perasaan Chord

Tempe Goreng

7 Ranking Alexa Blog Sii Nurul

Pebisnis Reseller Biar Jago Jualan