Mudah Cepat Sembuh Ibu Kongsi Pengalamannya Jaga Anak Bersunat Usia 3 Bulan


Sakit tak kalau nak sunatkan bayi lelaki awal-awal?.. Tak sampai hatilah tengok kecil-kecil dah sunat.” Ini antara dialog ibu bapa yang rasa serba salah untuk sunatkan anak lelaki pada usia awal.
Namun bagi sesetengah ibu bapa, memilih untuk bersunat awal lebih mudah penjagaannya dan cepat sembuh berbanding apabila menunggu anak dah besar.
Bagi ibu bapa yang masih lagi berkira-kira untuk sunatkan bayi lelaki, panduan yang dikongsikan oleh seorang ibu, Puan Izzati Awanis Kushairi ini sangat lengkap infonya.
SUNATKAN BAYI LELAKI
Sekarang ni kan musim cuti sekolah AKA musim sunat untuk budak laki. Yes, i know, Kamal Danish nanti tak ada pengalaman bersunat dengan kawan-kawan sebab dah sunat masa bayi.
Bagaimanapun, ramai yang nak tau proses sunat dan jaga luka macam mana, susah ke senang. Jadi untuk pertama kali ni saya nak kongsi pengalaman jaga Kamal Danish sunat.
Muka sebelum sunat. Mama yang berdebar-debar. Moga perkongsian ni dapat menjawab soalan-soalan yang terbuku di hati ibu ayah yang nak sunat bayi lelaki masing-masing.
Saya memang dah bercadang nak sunatkan Kamal Danish masa dia bayi. Kamal Danish sunat ketika usia 3 bulan.
Kenapa saya nak sunat anak masa baby? Sebab banyak manfaat, manfaat sunat masa baby ni boleh google ye, saya nak kongsi pengalaman saya dulu.
Ketika proses bersunat Kamal Danish bersunat kat Klinik DR HASBI menggunakan kaedah clamping.
1) USIA?
Saya sunat pada usia 3 bulan, anak saya masih belum pandai bergolek. Jadi senang la nak jaga sebab anak baring je sepanjang masa.
2) PEMAKANAN?
Ni senang. Sebab masa ni, Kamal Danish cuma menyusu badan sahaja. Jadi segala ‘pantang’ makanan, mama yang kena pantang.
3) KENCING?
Untuk penjagaan selepas sunat, doktor nasihatkan untuk biar togel untuk anginkan luka supaya cepat baik.
Saya cuba pakai Waterproof Bed Pad yang macam hospital pakai tu dengan harapan, bila anak kencing, saya hanya perlu tukar lapik.
Tapi, bila dia kencing, bukan padding yang basah, mama yang basah, dan muka dia sendiri yang basah. Kami betul-betul kena kencing macam air fountain.

Jadi akhirnya kami ambil keputusan, masa recovery bersunat, saya bagi anak pakai pampers XXL sebab tak nak anak terpancut muka sendiri lagi dan tak nak luka terlalu tertutup. Bagi ada ruang kiri kanan untuk angin keluar masuk. Setiap kali kencing/berak, setiap kali tu tukar pampers sebab saya imagine moist=bacteria.
4) CUCI?
Ok. Yang ni unik sikit. Bila anak kencing, air kencing keluar ikut corong (refer gambar yang ada arrow). Klinik memang bagi syringe untuk cuci kencing. Jadi, bila nak cuci, kita kena cuci pakai syringe.
Air kencing keluar ikut corong ni. Cara saya, saya tembak air bersih dalam corong dan alirkan air kencing keluar dari corong. Saya tembak air bersih ke dalam corong beberapa kali sampai yakin bersih. Lepas tu baru letak ubat.
5) UBAT?
Ubat ada 3 jenis. Yang pertama, ubat sapu (iodin). Ikutkan kena sapu. Sapu kat dalam dan sapu kat luar.
Tapi, disebabkan corong tu terlalu kecik dan nak sapu bahagian dalam corong pakai cotton bud pun susah, jadi, saya main tembak je iodin ke dalam corong. Gelek-gelek sikit, bagi iodin kena kat semua tempat, then alirkan keluar.
Bahagian luar corong senang, sapu dengan cotton bud je. Yang kedua, ubat tahan sakit. Kalau anak nampak macam sakit, bagi ubat tahan sakit. Ubat tahan sakit ni, doktor ubat paracetamol pink yang bau sedap tu. Hanya bila perlu.
Yang ketiga, antibiotik. Antibiotik bancuh. Pun bau sedap jugak. Kenapalah ubat orang tak sedap macam ubat budak.

6) BUKA CLAMPING DEVICE
*rujuk gambar*
Lepas lima hari, nombor 1 dan 3 boleh bukak sendiri. Tinggalkan yang nombor 2.
Masa mandikan baby, rendam dalam bath tub, nombor 2 akan tanggal sendiri.
7) HARGA?
Saya buat tahun December 2019. Masa tu harga RM250 sekali ubat.
Harap perkongsian ini dapat membantu ibu bapa yang nak sunatkan bayi lelaki.
Kredit: Izzati Awanis Kushairi 
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
The post Mudah & Cepat Sembuh! Ibu Kongsi Pengalamannya Jaga Anak Bersunat Usia 3 Bulan appeared first on Pa&Ma.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.majalahpama.my/mudah-cepat-sembuh-ibu-kongsi-pengalamannya-jaga-anak-bersunat-usia-3-bulan/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Begitu Besarnya Pahala Mendidik Anak Anak Ibu Bapa Jangan Mudah Mengeluh Jaga Amanah Allah Dengan Sebaiknya

Begitu Besarnya Pahala Mendidik Anak Anak Ibu Bapa Jangan Mudah Mengeluh Jaga Amanah Allah Dengan Sebaiknya

papar berkaitan - pada 27/12/2020 - jumlah : 176 hits
MENDIDIK anak anak bukan kerja yang mudah Banyak ranjau yang terpaksa direntas supaya amanah daripada ALLAH SWT itu dapat disempurnakan dengan sebaik baiknya Apatah lagi ketika musim Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat tempoh hari Ramai y...
Siapa Ada 3 Anak Perempuan Allah Siap Siap Bina Syurga Untuk Ibu Ayah Janji Jaga Sebaiknya

Siapa Ada 3 Anak Perempuan Allah Siap Siap Bina Syurga Untuk Ibu Ayah Janji Jaga Sebaiknya

papar berkaitan - pada 4/1/2021 - jumlah : 184 hits
Mendidik anak perempuan kita akan terpaksa mengorbankan perasaan Anak perempuan apalagi anak yang pertama ia panas dengan ibunya Pada anak perempuan yang pertama ada saja yang tak kena Tapi walau sayang macam mana ia pada ayah kasih ibunya ...
Selepas 2 Bulan Fattah Fazura Kongsi Wajah Comel Anak Tepat 1 Januari 2021 Patut Tak Tunjuk Rupanya Tunggu Tahun Baru

Selepas 2 Bulan Fattah Fazura Kongsi Wajah Comel Anak Tepat 1 Januari 2021 Patut Tak Tunjuk Rupanya Tunggu Tahun Baru

papar berkaitan - pada 1/1/2021 - jumlah : 225 hits
loading Perkongsian foto di Instagram daripada pasangan selebriti popular Fattah Amin dan Nur Fazura tengah malam tadi mengundang perhatian netizen
Pengalaman Anak Positif Covid Ibu Kongsi Ambil Vitamin C Setiap Pagi Kumur Air Garam

Pengalaman Anak Positif Covid Ibu Kongsi Ambil Vitamin C Setiap Pagi Kumur Air Garam

papar berkaitan - pada 11/1/2021 - jumlah : 159 hits
Besar pengorbanan seorang ibu yang sanggup bergadai nyawa demi menemani anaknya menjalani kuarantin di wad selepas disahkan positif Covid 19 Setiap masa Nazratul Adawiah Abdullah 31 berada di sisi Muhammad Zhafril Adam Mohd Zaim 7 sehingga ...
Ibu Tak Penat Dengan Karenah Anak Terlebih Penat Sebab Mahu Yang Terbaik Itu Cepat Marah

Ibu Tak Penat Dengan Karenah Anak Terlebih Penat Sebab Mahu Yang Terbaik Itu Cepat Marah

papar berkaitan - pada 1/1/2021 - jumlah : 199 hits
Pernah tak ibu ibu rasa nak lari Rasa nak merajuk duduk dalam bilik kunci pintu tanpa fikir apa yang berlaku di luar Rasa nak pukul anak anak sambil menjerit meluah apa yang dirasa Rasa tak nak balik rumah hadap semua yang berlaku di rumah ...
Ibu Jangan Ambil Mudah Masalah Kecacingan Pada Anak

Ibu Jangan Ambil Mudah Masalah Kecacingan Pada Anak

papar berkaitan - pada 28/12/2020 - jumlah : 245 hits
Sekiranya anak anda hilang selera makan mengalami sakit perut cirit birit kembung pucat atau berat badan berkurangan anak anda mungkin mengalami masalah kecacingan Kecacingan atau jangkitan cacing biasa berlaku dalam kalangan kanak kanak da...
Dah 18 Bulan Tapi Anak Masih Tak Pandai Berjalan Mak Ayah Cepat Bantu

Dah 18 Bulan Tapi Anak Masih Tak Pandai Berjalan Mak Ayah Cepat Bantu

papar berkaitan - pada 27/12/2020 - jumlah : 205 hits
Meniarap sudah merangkak pun sudah Kini anak memasuki fasa untuk berjalan namun mengambil masa yang agak lama sebelum anak benar benar boleh berdiri dan seterusnya melangkah setapak demi setapak Ibu bapa tidak perlu risau sekiranya anak sud...
Video Ibu Trkiian Anak Perempuan Dib0takkan Tnpa Lzin Semasa Duduk Dengan Neneknya

Video Ibu Trkiian Anak Perempuan Dib0takkan Tnpa Lzin Semasa Duduk Dengan Neneknya

papar berkaitan - pada 2/1/2021 - jumlah : 133 hits
loading Memmandangkan keb4nyakan ibu bapa masa kini slbuk dengan kerj4ya masiing masing membuatkan mereka tlada pilihan selaiin menggunakan khiidmat pengasuh
Jangan Minta Ibu Menyusu Bagi Air Kosong Pada Bayi Bawah 6 Bulan Walaupun Seteguk Bahaya

Jangan Minta Ibu Menyusu Bagi Air Kosong Pada Bayi Bawah 6 Bulan Walaupun Seteguk Bahaya

papar berkaitan - pada 1/1/2021 - jumlah : 139 hits
Bayi yang menyusu susu ibu secara eksklusif sehingga berumur enam bulan akan membesar dengan sihat dan tidak memerlukan makanan lain Pakar dalam pemakanan bayi mengesyorkan agar penyusuan susu ibu secara eksklusif diteruskan sehingga bayi b...
Lepas Teruk Dikritik Oleh Warganet Akhirnya Isteri Dan Ibu Carl Samsudin Tampil Pertahankan Tindakan Tegur Warga Emas

Jika Mahiaddin Enggan Letak Jawatan Agong Boleh Pecat Pm

Malaysia Aman Tanpa Ahli Politik

Resepi Sambal Gesek Belimbing Buluh

Berfikir Dahulu Sebelum Pilih Moratorium

Lawan Protest Sops And What To Expect Tomorrow

Lirik Kecewa Sonya Anugrah

Buah Buahan Yang Tidak Boleh Diambil Oleh Wanita Dalam Pantang



5 Lagu Popular Yang Sebenarnya Ada Mesej Perkauman

Kisah Atlit Olimpik Yang Membuang Pingat Lalu Digantung Seumur Hidup

7 Benda Paling Kotor Dalam Rumah Anda

Biodata Carl Samsudin Khalif Founder Bella Ammara Suami Belle Al Yahya

Fenomena Unik Hujan Iguana di Amerika


Spring Roll Veggie Dan Sos Hijau Thai

Dapur Fiezasani Mencuba Resipi Nasi Impit Goreng Yang Simple Ni

Wagub Dki Minta Warga Aktif Laporkan Kondisi Kesehatan

Catat Ini Persyaratan Ibu Hamil Boleh Disuntik Vaksin Covid 19

5 Potret Bus Mewah Klub Sepak Bola Atta Halilintar Seperti Milik Klub Besar Eropa

10 Things To Consider When Moving To A Private Well Water System