Mencari Khabar Rm90 Juta Benarkah Kejadian Tersebut 9147Pulau Pandan Jauh Ke Tengah, Gunung Daik Bercabang Tiga, Hancur Badan Dikandung Tanah,  Budi Yang Baik Dikenang Juga. 
Nasharudin Mat Isa mengadap SPRMFaisal Asyraf

Bekas timbalan presiden PAS Nasharudin Mat Isa dipanggil SPRM berhubung dakwaan transaksi dana RM90 juta yang diterima pemimpin PAS dari Umno.

Menurut sumber dari SPRM, Nasharudin tiba kira-kira jam 8.40 pagi untuk merekod keterangannya mengenai perkara itu.

Dipercayai, Pengerusi Pakatan Harapan Kelantan dan bekas naib pengerusi PAS Husam Musa juga dijadualkan akan tiba di SPRM Putrajaya bagi membantu siasatan.

Bagaimanapun, ketika berita ini ditulis, kelibat beliau masih belum kelihatan.

Sementara itu di Kelantan, ahli Parlimen Bachok Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz tiba di Kompleks SPRM di Kota Bharu pada jam 10.20 pagi, dengan memandu kereta Mercedes Benz berwarna hitam.

SPRM sebelum ini mengesahkan menerima laporan berhubung RM90 juta disyaki dari syarikat 1MDB yang didakwa dimasukkan ke dalam akaun beberapa pemimpin PAS.

Sebelum ini, Presiden PAS Abdul Hadi Awang memfailkan saman fitnah di Mahkamah Tinggi London berikutan artikel ditulis pengarang Sarawak Report Claire Rewcastle-Brown pada 6 Ogos 2016 berhubung jumlah RM90 juta yang didakwa dibayar Umno kepada pemimpin PAS untuk meraih sokongan.

Pada 2 Februari lalu, Abdul hadi menyelesaikan kes itu di luar mahkamah apabila menarik balik tuntutan terhadap defendan iaitu Claire serta defendan menarik balik tuntutan balas terhadap Abdul Hadi.

at 2/08/2019 03:55:00 PTG 
KERENGGA: Nasharudin Mat Isa mengadap SPRM

SPRM soal 3 ahli politik dalam siasatan kes RM90 jutaMinderjeet Kaur
PETALING JAYA: Tiga ahli politik akan disoal esok pagi berhubung dakwaan RM90 juta disyaki daripada 1MDB dimasukkan ke akaun beberapa pemimpin PAS.

Sumber di Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkata salah seorang diminta ke cawangan Kelantan manakala 2 lagi akan disoal di Putrajaya.

“Mereka diminta berada di pejabat SPRM pada 9 pagi,” kata sumber kepada FMT.

Seorang ahli politik itu adalah Adun, menurut sumber itu.

Semalam, PAS mengumumkan ia sedia menyerahkan semua dokumen kewangannya untuk membantu siasatan SPRM dan dokumen-dokumen itu akan membuktikan dakwaan tersebut tidak benar, dusta dan fitnah semata-mata.

Parti Islam itu juga menyeru pihak yang mempunyai maklumat berhubung dakwaan tersebut tampil membantu siasatan.

Perkembangan ini menyusuli penyelesaian luar mahkamah antara Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan editor Sarawak Report, Clare Rewcastle-Brown berhubung artikel yang mendedahkan dakwaan tersebut.

Sebelum ini, bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak, yang dituduh di mahkamah dalam kes-kes berkaitan 1MDB nafi pernah membayar RM90 juta kepada pemimpin PAS.

Beliau mengingatkan pihak berkuasa sudah membuat siasatan yang sangat teliti terhadap akaun-akaun peribadinya dan Umno sejak pilihan raya umum ke-14.

at 2/08/2019 07:48:00 PG
KERENGGA: SPRM soal 3 ahli politik dalam siasatan kes RM90 juta

Kenapa Nik Abduh membisu?MALAYSIA DATELINE

Rakan mendakwa ada 40 saksi hidup dengar pengakuan Nik Abduh, tetapi dia tetap membisu. Kebisuan ahli parlimen Pasir Mas, Nik Mohamad Abduh Nik Aziz selepas Presiden Pas terpaksa menarik balik samannya ke atas Sarawak Report kini menjadi tanda tanya.

Bahkan, laman facebook AJK Pas Pusat itu menerima persoalan bertalu-talu dari rakan-rakan beliau walaupun topik lain yang dibicarakan dalam tulisannya.

Posting terakhir Nik Abduh.. isu lain tetapi ditanya isu audio beliau,.

Pada posting terakhirnya iaitu pada 5 Februari lalu, Nik Abduh memuat naik satu video kuliah dalam bahasa Arab, namun persoalan dan komentar di bawahnya penuh dengan isu ‘audio pengakuan beliau menerima duit Umno’.

Mohd Ashraf menulis: “Tak sangka ana, enta makan duit umno… akhirnya, pecah lubang.. bukan main enta kata dalam ceramah dan masjid2, yang enta kata video enta tu fitnah… Tak baik cakap tipu.. dah la tipu darat kat depan2 ahli…”

Sebelum ini, pemimpin ulama muda Pas, Dr Muhammad Atiullah mendakwa beliau berada di depan Nik Abduh ketika pengakuan menerima duit Umno itu dibuat.

Bahkan, ada 40 saksi yang masih hidup bersama-sama beliau mendengar pengakuan Nik Abduh itu, kata pensyarah Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) itu.

Kesemua pendedahan ini berlaku ekoran tindakan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menarik balik samannya terhadap Sarawak Report melalui penyelesaian di luar mahkamah.

at 2/07/2019 11:06:00 PTG 
KERENGGA: Kenapa Nik Abduh membisu?

Selepas 'nyamuk' meninggalkan PASRaja Bahrin Shah Raja Ahmad

Apabila Amanah ditubuhkan pada 2016, pimpinan PAS memperlekehkan kami dengan menyatakan 'parti nyamuk' itu hanya akan bertahan beberapa bulan.

Selepas PRU ke-14 - dan setelah tiga tahun Amanah wujud - ahli kami menjadi sebahagian daripada kabinet Malaysia dengan lima menteri dan lima timbalan menteri, selain seorang speaker Dewan Rakyat.

Nampaknya hayat 'nyamuk-nyamuk' ini jauh melebihi tempoh jangkaan mereka.

Apa yang tidak disangka oleh PAS ialah, 'nyamuk-nyamuk'tersebut sebenarnya meninggalkan parti itu kerana mengalami alahan kepada DNA Umno yang sedang membiak pada waktu itu.

Hari ini, DNA ada pula 'nyamuk-nyamuk' yang mula mengigit dengan agresif sekali di dalam PAS.

Gigitan mereka berbentuk pengakuan sebagai saksi melalui Facebook dan laporan polis tentang rakaman audio didakwa pengakuan Nik Abduh Nik Abdul Aziz bahawa PAS menerima wang Umno.

Ia dipercayai berlaku dalam satu majlis pada 2016 - iaitu tahun yang sama Amanah ditubuhkan.

Tak pertahan maruah parti

Saudara-saudara seperjuangan kami adalah golongan yang sayangkan PAS seperti kami juga, walaupun kelantangan kami menyebabkan kami disingkirkan.

Mungkin kerana kami golongan profesional dan bukan ustaz pula tetapi lantang, justeru disingkir terlebih dahulu, manakala sebahagian yang lain - dan bergelar ustaz - masih giat berusaha menentang pembiakan DNA Umno dari dalam PAS.

Selepas melihat betapa lemahnya pimpinan PAS hari ini gagal mempertahankan maruah PAS, dan menarik balik saman ke atas Sarawak Report, saudara kami dalam PAS mula mengorak langkah dengan bersuara secara berbisa.

Apa yang nyata di sini ialah dengan pengakuan Nik Abduh pada Oktober 2016 - seperti didedahkan oleh Dr Mohd Atiullah - apa yang kumpulan kami nyatakan pada masa itu terbukti benar.

Justeru kerana benar itulah kami disingkir.

Apa yang dinyatakan oleh adik-adik saudara seagama kami - iaitu ustaz terbabit - yang masih di dalam PAS beberapa hari lepas adalah bantahan keras mereka atas tidak bersedianya pucuk pimpinan parti mempertahankan maruah dengan menarik balik saman ke atas Sarawak Report!

Ramai anggota dalam PAS mempertikaikan isu itu secara meluas sekarang.

Bukan sahaja mereka tidak bersedia mempertahankan maruah parti, malahan pucuk pimpinan PAS sanggup mencemarkan nama PAS dengan membantu Umno dan BN yang ditolak rakyat pada PRK ke-14 lalu, selain semua PRK yang diadakan selepasnya - kecuali di Cameron Highlands.

Penolakan Umno-BN oleh rakyat adalah jelas pada PRU ke-14 tetapi seperti dinyatakan oleh almarhum Tok Guru Nik Aziz, mengapa pula PAS memberi pelampung kepada musuh yang sedang lemas selepas mereka berpuluh-puluh tahun merampas hak dan tanah orang PAS selama ini?

Mengapa memberi tongkat kepada musuh yang zalim selepas mereka ditolak rakyat?

Kami percaya masih ramai saudara yang bersefahaman dengan kami sekarang cuba memperbetulkan PAS dari dalam.

Biarlah kami mengorbankan diri dengan diusir dari PAS dan dituduh sebagai pengkhianat, asalkan kesedaran dan kebenaran muncul selepas tiga tahun.

Kain rentang dengan gambar saya dengan perkataan "pengkhianat" dipasang di merata-rata kawasan Kuala Terengganu ketika kami cuba menyedarkan anggota PAS apa yang sedang berlaku dalam parti.

Termasuk menantu presiden

Keluarga dan anak anak saya amat tertekan pada masa itu. Saya maafkan pihak terlibat kerana mereka tidak tahu perkara yang diselindungkan oleh pimpinan atasan PAS yang sedang mabuk cinta dan gelap mata dengan kekayaan Umno-BN.

Apa yang penting ialah, anggota biasa PAS sekarang sedar akan apa yang dilakukan pimpinan mereka hari ini. Saya tidak pernah memutuskan silaturrahim dengan anggota PAS yang saya anggap sebagai sahabat, dan berhak diziarahi serta ditegur sapa.

Kalau kami dituduh dengan pelbagai tohmahan kerana dikatakan liberal, bagaimana pula golongan ustaz PAS seperti Atiullah bersama 40 orang ustaz lain, termasuk menantu Abdul Hadi sendiri yang didakwa hadir di majlis pejelasan Nik Abduh itu?

Semasa kes 1MDB melibatkan Najib Razak diperkatakan, pucuk pimpinan PAS mahu dibawa empat orang saksi untuk membuktikannya.

Isu kenyataan Nik Abduh bukan hanya ada bukti rakaman audio, tetapi 40 orang saksi hidup bertaraf ustaz PAS sendiri.

Ia adalah 10 kali ganda daripada "empat orang saksi" yang dikatakan diperlukan untuk pembuktian.

Saya sangat bersimpati dengan saudara-saudara kami dalam PAS kerana mereka telah berkorban banyak harta benda dan tenaga serta taat kepada pimpinan yang hari ini yang tidak berterus-terang dalam banyak isu.

Kami terus menganggap saudara kami dalam PAS sebagai sahabat seagama dan saya sanggup melupakan tuduhan liar kononnya pengkhianat kepada saya kerana mereka tidak diberitahu hal sebenarnya oleh pucuk pimpinan parti itu.

Islam menuntut kita mencari kebenaran walaupun sepahit mana untuk ditelan demi Islam dan keadilan di dunia dan akhirat.

RAJA BAHRIN SHAH ialah anggota Dewan Negara, Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan serta pengerusi PH Terenganu.

at 2/06/2019 11:34:00 PTG 
KERENGGA: Selepas 'nyamuk' meninggalkan PAS

HANCUSSS!!! 40 saksi pengakuan Nik Abduh terima duit Umno, kata ulama PasBORHAN AHMAD

Seorang pemimpin ulama muda Pas, Dr Muhammad Atiullah Othman mendakwa ada lebih 40 saksi yang masih hidup mendengar pengakuan Ahli parlimen Bachok, Nik Mohamad Abduh Nik Aziz bahawa dia menerima duit Umno.

Dalam satu posting di facebooknya, pensyarah Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) itu berkata, beliau hadir sendiri dalam majlis pengakuan Nik Abduh itu.

Dr Muhammad Atiullah berkata… Wajahnya bagaikan Al-Marhum Tuan Guru Nik Abdul Aziz tetapi hatinya sudah sama mendiang Marcos.

“Selepas hari kejadian, saya sangat kecewa dengan pemimpin-pemimpin tertinggi dalam Pas. Memang bukan semua, tetapi saya sangat kecewa dengan UNA. Wajahnya bagaikan Al-Marhum Tuan Guru Nik Abdul Aziz tetapi hatinya sudah sama mendiang Marcos,” tulis Muhammad Atiullah yang sebelum ini banyak menyerang pemimpin profersional dalam Pas sehingga parti itu berpecah sehingga terbentuknya Amanah.

Menurut tulisannya hari ini, yang dibuat selepas Presiden Pas menarik balik samannya terhadap Sarawak Report, Dr Muhammad berkata ia berlaku dalam bulan Oktober 2016.

“Bulan Oktober 2016 adalah paling hitam dalam hidup saya. Buat pertama kali menjadi saksi hidup pengakuan menerima suapan.

“Saya sebagai penjawat awam, tentu kenal bahawa apa yang disebut oleh YB Nik Mohamad Abduh adalah rasuah, bukan hadiah. Semua penjawat awam telah diberi pendedahan perbezaan antara hadiah dan rasuah sebagai syarat pengesahan jawatan,” tulis beliau.

Pada hari hari kejadian, katanya, beliau duduk betul-betul di hadapan Ustaz Nik Abduh (UNA).

“Tiada seorang pun depan saya. Telunjuk UNA yang marah terhadap Ustaz Zaharuddin Muhammad (UZM) yang membantah ‘ambil duit UMNO’, secara fizikalnya menuding kepada saya.

“Pimpinan lain yang hadir dan bersama dengan pandangan UNA adalah Ustaz Nasrudin Hassan At-Tantawi dan YB Dr Mohd Khairuddin Aman Razali At-Takiri,” tulisnya lagi.

Menurut Dr Muhammad, UZM persoalkan hujah Nik Abduh.

“Cuba memerhati hadis Nabawi dan perbahasan Fiqh. Tetapi, UNA pula melenting tak tentu pasal. Lentingannya di hadapan saya. Bagaikan saya dimarahi sebab saya betul-betul di hadapan UNA. Antara UNA dan UZM, ada dua orang iaitu Ustaz Nasrudin Hassan At-Tantawi dan YB Dr Mohd Khairuddin Aman Razali At-Takiri,” katanya.

Dr Muhammad bertegas, tiada seorang pun di hadapan beliau yang menghalang beliau mendengar penyataan Nik Abduh itu

“Tiada kepala yang menghalang saya dari memandang UNA. Di belakang saya pula adalah Ustaz Hazmi Dibok. Saya turut memerhati di sekeliling dan cuba mengenali satu persatu orang yang hadir. Jumlah mereka yang patut jadi saksi mencecah ataupun lebih empat puluh (40) orang,” katanya.

Tulisan Dr Muhammad Atiullah adalah sebahagian dari cerita bagaimana rakaman video Nik Abduh yang membuat pengakuan menerima duit dari Umno.

Rakaman itu dikatakan bakal menjadi sebahagian dari bahan bukti dalam kes pembelaan Sarawak Report terhadap saman Abdul Hadi terhadap editornya Clare Rewcastle Brown.

Namun beberapa hari lepas, Presiden Pas itu telah menarik balik samannya dengan satu penyelesaian di luar mahkamah.

at 2/05/2019 11:04:00 PTG 
KERENGGA: HANCUSSS!!! 40 saksi pengakuan Nik Abduh terima duit Umno, kata ulama Pas

Apa berlaku dalam Pas hingga Hadi tarik balik saman?BORHAN AHMAD

Habuan daripada musuh sebelum perang haram namanya rasuah. Habuan daripada musuh selepas perang halal namanya ghanimah, kata Zaharudin, menantu Hadi.

Apakah yang berlaku dalam Pas sehingga Presiden parti itu, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menarik balik samannya ke atas Sarawak Report kini menjadi perbincangan awam dan mempunyai pelbagai tafsiran.

Semuanya berkait rapat dengan hubungan antara parti itu dengan Umno dan kes ini ditarik balik selepas Umno tidak lagi menjadi kerajaan.

Ada yang mendakwa Hadi menyaman Sarawak Report atas dorongan dari Umno yang menjadi kerajaan ketika itu kerana Pas sedar perbelanjaan untuk kes undang-undang di United kingdom sangat mahal.

Ia terbukti dengan pengakuan bahawa Pas telah membelanjakan RM2.5 juta untuk kos guamannya sebelum saman itu ditarik balik.

Namun, bagi sesetengah pihak dalam Pas, mereka lebih gusar lagi perbicaraan ini nanti memberikan bukti dengan jelas bahawa ada pemimpim Pas yang memang benar-benar menerima wang Umno ketika mereka masih bermusuh.

Dua hari sebelum Setiausaha Politik Hadi membuat kenyataan penarikan saman itu oleh Hadi, menantu Hadi, Zaharudin Muhammad sekali lagi menyerang kerjasama antara Umno dengan Pas dan hubungan pemberian duit antara kedua-duanya.

“Bersekedudukan sebelum kahwin haram namanya zina. Selepas kahwin halal namanya berumahtangga.

“Habuan daripada musuh sebelum perang haram namanya rasuah. Habuan daripada musuh selepas perang halal namanya ghanimah.

at 2/04/2019 09:17:00 PTG 
KERENGGA: Apa berlaku dalam Pas hingga Hadi tarik balik saman?

Maruah PAS yang kian terserlahRaja Bahrin Shah

ULASAN | Saya hadir banyak kenduri kahwin di Terengganu semalam. Di sana saya mendengar perbualan hangat dan ditanya bertubi-tubi berkenaan berita hangat penarikan balik saman PAS ke atas Sarawak Report.

Ramai yang bertanya itu terdiri daripada anggota dan penyokong setia PAS yang menanti ketibaan April 2019. Mereka telah pun dimaklumkan oleh pimpinan mereka bahawa Sarawak Report akan didakwa kerana memfitnah PAS. Sebelum PRU ke14 pula penyokong PAS telah diberitahu mereka telah menang kes tersebut walaupun ia belum lagi bermula.

Pekara yang menggemparkan orang ramai ialah penyelesaian luar mahkamah yang dibuat adalah tanpa Sarawak Report perlu menarik balik tuduhan tersebut dan memohon maaf kepada PAS.

Lebih menggemparkan lagi adalah Editor Sarawak Report Clare Rewcastle Brown dengan megah menyatakan beliau berpuas hati dengan penyelesaian yang dicapai dan Sarawak Report tidak perlu menarik balik atau memadamkan artikel tersebut - yang menuduh PAS menerima RM90 juta daripada Umno - di lamannya. Artikel tersebut masih tersiar di laman untuk bacaan umum seluruh dunia.

Tambah menakjubkan lagi ini bermakna kandungan artikel tersebut bukanlah fitnah dan adalah benar. Di mana letaknya maruah PAS dalam isu ini?

Ramai bertanya di mana maruah PAS yang menarik balik kes ini dan membenarkan artikel tersebut terus disiarkan. Anggota dan penyokong PAS pula bertanya di mana RM3 juta yang dikutip daripada mereka, kononnya untuk kes saman malu itu?

Saman pun tidak, malu masih ditanggung apabila tuduhan PAS menerima RM90 juta dari Umno terus disiarkan.

Baru saja minta sumbangan

Di waktu rakyat mengalami masalah tekanan kos sara hidup, pengorbanan besar telah dilakukan oleh mereka yang memberi sumbangan sehingga mengumpul jumlah RM3 juta.

Hanya beberapa minggu lalu seorang naib presiden PAS telah merayu daripada ahlinya untuk RM400,000 lagi bagi membiayai kes saman tersebut. Ketika itu musim permulaan sekolah dan pengorbanan besar telah mereka lakukan untuk mencukupkan permintaan sumbangan.

Sekarang mereka rasa diperdaya dan ingin penjelasan daripada pemimpin mereka. Mengapa minta sumbangan RM3 juta kalau saman itu tidak akan diteruskan?

Soalan yang berlegar adalah sama ada PAS memulakan saman ke atas Sarawak Report sebelum PRU ke-14 dahulu kerana cuba menutup cerita sebenar untuk membantu PAS dan Umno menghadapi PRU.

Adakah rayuan terbaru RM400,000 sebelum PRU Camerons Highlands juga untuk meraih simpati terhadap PAS dan rakannya dari Umno BN yang kononnya di fitnah oleh pihak asing dan kafir ?

Bukankah isu utama yang ditimbulkan PAS dan Umno di Cameron Highlands adalah isu Islam-Melayu bertembung dengan kafir-bukan Melayu?

Sekarang dengan menjelangnya tarikh 1 April 2019 - tarikh sepatutnya perbicaraan kes - yang terlalu dekat, ini mungkin peluang terakhir PAS menarik balek 'gertak' saman mereka.

Kalau kes diteruskan, segala rahsia dan tembelang wang dan hubungan PAS-Umno akan terbongkar. Adakah dengan menyelesaikannya di luar mahkamah, PAS cuba menutup isu sulit tersebut daripada didedah ke seluruh dunia di mahkamah luar negara?

Bagi Sarawak Report dan Clare Rewcastle Brown pula, mereka masih boleh terus menyiarkan cerita mereka di laman tanpa perlu memohon maaf apa-apa pun. Pada masa sama mereka tidak perlu belanja besar lagi untuk membayar peguam.

Yang untung dan rugi

Mereka untung dan menang besar apabila boleh mengekalkan tuduhan tanpa perlu memohon maaf.

PAS pula rugi dan tercalar maruahnya kerana apa yang mereka tuduh sebagai fitnah masih tersiar untuk dibaca seluruh dunia.

Tetapi yang paling rugi dan rasa diperdaya adalah anggota dan penyokong PAS yang berkorban harta membiayai RM3 juta kos guaman untuk kes yang mungkin sudah dirancang untuk ditarik balik, kerana risiko terbongkarnya kewangan PAS dan Umno terlalu tinggi.

Dengan rakaman suara didakwa berkaitan Anggota Parlimen Pasir Mas Nik Abduh Nik Abdul Aziz yang mengakui PAS menerima wang Umno diakui tulen, peluang untuk parti itu menang sangat tipis.

Umno pula menjadi pihak paling gembira dan untung kerana telah berjaya memerangkap PAS dalam isu itu. Mereka juga untung kerana PAS telah membantu BN untuk menang di PRK Cameron Highlands baru-baru ini.

Anggota dan penyokong PAS pula terus rugi diperkudakan Umno. Mereka mengorbankan harta dan tenaga di Cameron Highlands dan nampaknya sekali lagi di Semenyih.

Adakah tindakan PAS memfailkan saman ke atas Sarawak Report dulu benar-benar kerana maruah, atau strategi sebelum PRU ke-14?

Kenapa PAS tidak benarkan isu itu ditentukan melalui perbicaraan di mahkamah?

RAJA BAHRIN SHAH ialah anggota Dewan Negara, Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan serta pengerusi PH Terenganu.

at 2/04/2019 10:49:00 PG 
KERENGGA: Maruah PAS yang kian terserlah

“Ya, ana ambil duit amnuuuu”IZMIL AMRI

Kenapa isu tarik balik saman Sarawak Report itu sangat penting? Sebab dakwaan berat SR terhadap Pas ialah parti Haji Hadi itu telah menerima dana dari Umno.

Persoalan dana dari Umno ini juga sangat penting, kerana ia menjadi punca bagaimana Pas terbelah dua. Maksudnya orang yang menerima duit UMNO telah menjalankan tugasnya untuk memecahkan PAS dan mengeluarkan PAS dari gabungan Pakatan Rakyat.

Kita semua tahu PAS adalah komponen paling kuat dalam Pakatan Rakyat ketika itu. Dan kerana itu UMNO mencari point lembik tengkuk PAS, dan setelah dibelai, ia termakan umpan perpaduan yang membuka jalan mudah menuju kuasa.

Maka UMNO beli jiwa beberapa pimpinan PAS. Mereka timbulkan perbalahan, dan PAS pun berpecah, dengan harapan ia akan dapat menyertai kerajaan bersama UMNO setelah PRU14. Perbahasan halal haram makan duit UMNO ini ambil masa yang cukup lama juga. Kita semua tahu akan hal itu.

Usai PRU14, UMNO melingkup dan duitnya putus. Berjuta ringgit dana yang disimpan di pejabat dan rumah pemimpinnya kerana begitu yakin akan menang besar, telah disita. PAS kiranya putus duit juga, selain putus harapan untuk naik tahkta di Putrajaya.

Jadi gini saja lah. Memandangkan hukum undi BN pun sudah jadi wajib, dan tidak ada segan silu lagi tentang kerjasama politik kedua-duanya, saya minta tanzim PAS berlaku jujur dengan akar umbi.

Mengaku sahaja enta orang dulu sudah ambil duit UMNO untuk kempen menghalau para jebon dan Anwarinas, dan dengan tindakan tersebut menjahanamkan jemaah sehingga hancur berkecai.

Mengaku bahawa ya, enta makan duit UMNO supaya Pakatan Rakyat melingkup. Mengaku supaya akar umbi tahu pengkhianatan enta dan berapa sebenarnya harga untuk membeli sebuah tanzim jemaah Islam.

Apa nak malu? Benda pun sudah berlalu. Saman pun dah tarik balik, laporan Sarawak Report tetap kekal begitu. Segeralah mengaku. Katakan dengan lidah yang fasih, “Ya, ana ambil duit amnuuuu”.

Jangan malu-malu. Enta tahu. Ana pun tahu.

at 2/03/2019 09:39:00 PTG 
KERENGGA: “Ya, ana ambil duit amnuuuu”

'Ramalanku benar belaka'
Ahli Parlimen Sepang Hanipa Maidin berkata beliau sudah menjangkakan Presiden PAS Abdul Hadi Awang akan menarik balik saman fitnah terhadap editor Sarawak Report, Clare Rewcastle Brown.

Hanipa yang juga merupakan timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri berkata demikian sebagai mengulas keputusan Abdul Hadi menyelesaikan kes saman yang difailkan pada 2017 itu di luar mahkamah.

"Dari awal saya dah ramal beliau akan tarik balik saman itu.

"Nampaknya betul ramalan saya kali ini. Kenapa saya ramal begitu, maaf tak boleh cakap di sini," katanya dalam kenyataan di Facebook hari ini.

Tambah Hanipa, kes berkenaan yang ditarik balik tanpa perintah membayar kos bererti segala bayaran yang dibayar kepada peguam Abdul Hadi tidak akan dipulangkan.

Selain itu, kata Hanipa, dengan perkembangan terbaru berhubung perkara itu, laporan yang disiarkan Sarawak Report tidak boleh dikatakan fitnah.

"Bila kes tak jalan dan ditarik balik maknanya itu bukan dikira menang. Bila tak menang maknanya tak boleh kata apa yang disiarkan oleh Sarawak Report adalah sebagai fitnah.

"Apatah lagi dalam terma penyelesaian yang saya baca, tiada pun sebaris ayat Sarawak Report tarik balik tuduhan atau minta maaf yang mungkin boleh ditafsir sebagai satu concession atau pengakuan apa yang disiarkan oleh Sarawak Report adalah fitnah.

"Bila tarik balik kes dalam keadaan sebelum ini dilapor media audio "ana tahu" tidak dibantah jadi keterangan ia menimbulkan spekulasi bahawa isi audio itu mungkin sahaja tiada yang lain kecuali benar belaka," katanya merujuk rakaman suara yang didakwa sebagai 'bukti' penyaluran wang oleh Umno kepada parti itu.

Terdahulu, Setiausaha Politik kepada presiden PAS, Syahir Sulaiman yang memaklumkan perkembangan saman fitnah itu berkata, antara penyelesaian luar mahkamah yang dibuat adalah Abdul Hadi Awang menarik balik tuntutan terhadap Clare.

Sementara Clare sebagai defendan menarik balik tuntutan balas terhadap Abdul Hadi.

Ketika dihubungi Malaysiakini awal hari ini, Clare berkata, dengan penyelesaian luar mahkamah itu, rencana yang menjadi pertikaian dalam kes saman itu tidak akan ditarik balik.

Rencana yang disiarkan Sarawak Report pada 6 Ogos 2016 itu merupakan subjek pertikaian dalam kes saman yang difailkan Abdul Hadi pada 21 Apr 2017.

Rencana itu mendakwa pemimpin PAS menerima dana RM90 juta sebagai usaha menarik sokongan parti itu menyokong BN dan Umno.

PAS bagaimanapun menafikan dakwaan berkenaan dan menyaman Sarawak Report.

Perkembangan terbaru ini hadir meski awal bulan lalu, Naib Presiden PAS Idris Ahmad membuat rayuan kepada anggota dan penyokong parti itu supaya menghulur derma bagi membantu menyelesaikan kos guaman saman Abdul Hadi itu.

Mengulas lanjut, Hanipa berkata, dengan penyelesaian luar mahkamah itu, ahli PAS yang mahu kes itu terus dibicarakan akan kecewa.

"Saya rasa ahli PAS yang mahukan kes itu dibicarakan tapi nampak kini harapan hanya tinggal harapan. Tak apa derma untuk perjuangan Islam atas ruh wala' akan dikira satu amalan baik," katanya.

at 2/03/2019 10:19:00 PG 
KERENGGA: 'Ramalanku benar belaka'

Ha ha ha!!! Walaun dan walauntit kena tipu
Clare puas hati, rencana SR dipertikai PAS tidak terusik
Alyaa Alhadjri
Editor Sarawak Report, Clare Rewcastle-Brown, berkata dia berpuas hati dengan penyelesaian luar mahkamah dalam saman Presiden PAS Abdul Hadi Awang terhadapnya.

Memberitahu Malaysiakini, Clare berkata, dengan penyelesaian itu juga rencana yang disiarkan portal Sarawak Report mengenai PAS dan disaman Abdul Hadi itu kekal dan tidak ditarik balik.

"Saya mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang memberi sokongan dan membantu saya dalam cubaan PAS membuli melalui undang-undang ini.

"Saya tidak berganjak. Rencana terbabit kekal disiarkan dalam talian serta tidak diubah walaupun ada cubaan menutup mulut saya dan memperlecehkan saya sebelum PRU lalu," katanya.

Menurut Clare dia berpuas hati dengan penyelesaian tersebut walaupun sebenarnya berharap dapat bersemuka dengan pihak yang menyamannya di mahkamah.

Sarawak Report ialah portal yang mula-mula membongkar skandal 1MDB dan melibatkan bekas perdana menteri Najib Razak.

Pada 6 Ogos 2016 ia mendakwa Najib menarik sokongan PAS kepada Umno dan BN dengan menyalurkan dana berjumlah RM90 juta beberapa pemimpin kanan parti berkenaan.

Anggap kemenangan penuh

PAS menafikan dakwaan tersebut dan memulakan proses perundangan bagi menyaman Clare.

Abdul Hadi mengemukakan saman di sebuah mahkamah di London pada 21 Apr 2017.

Hari ini setiausaha politik Abdul Hadi, Syahir Sulaiman, menyatakan Abdul Hadi bersetuju untuk mendapatkan penyelesaian luar mahkamah terhadap samannya kepada Clare.

“Setelah Datuk Seri Abdul Hadi Awang meneliti keseluruhan tindakan mahkamah yang difailkan oleh beliau terhadap Clare Rewcastle Brown (defendan) dari semua aspek, dan juga setelah mempertimbangkan pandangan serta nasihat peguam beliau, dimaklumkan bahawa Datuk Seri Abdul Hadi Awang membuat ketetapan untuk memuktamadkan penyelesaian di luar mahkamah melalui Perintah Persetujuan bertarikh 1 Februari 2019 di Mahkamah Tinggi London," katanya dalam suatu kenyataan.

Menurut Syahir penyelesaian dibuat itu membabitkan Abdul Hadi menarik balik tuntutan terhadap Clare, editor Sarawak Report itu pula menarik balik tuntutan balas terhadap Abdul Hadi.

Baca Hadi yakin menang saman Sarawak Report

“Tiada perintah berkenaan kos dan kedua-dua pihak tertakluk kepada persetujuan kerahsiaan terma-terma berkaitan penyelesaian ini,” katanya.

Menurut Clare dia menganggap penyelesaian tersebut sebagai suatu "kejayaan dan kebenaran penuh" di pihaknya.

Bagaimanapun Clare menegaskan dia tidak boleh mendedahkan terma penyelesaian tersebut kerana terikat dengan persetujuan mengenainya.

Pada 3 Jan lalu Malaysiakini melaporkan Naib Presiden PAS Idris Ahmad membuat rayuan kepada anggota dan penyokong parti itu supaya menghulur derma bagi membantu menyelesaikan kos guaman saman Abdul Hadi itu.

"Minta tolong sangat-sangat. Bantuan untuk bayaran guaman saman Sarawak Report. Perlu RM400,000 lagi. Dalam masa dua minggu mesti jelaskan kepada peguam di UK.

"Wang terkumpul sekarang RM69,000. Perlu lagi RM331,000," katanya. 

Kurang dari seminggu kemudian Bendahari PAS Razman Zakaria mengesahkan mereka berjaya memungut lebih RM500,000 atau lebih daripada sasaran awal.

"Alhamdulillah sambutan menggalakan, hasil kutipan melebihi sasaran," katanya.

at 2/02/2019 09:43:00 PTG 
KERENGGA: Ha ha ha!!! Walaun dan walauntit kena tipu

Apa perlunya nombor plat VIP harga hampir RM100,000 bagi pemimpin yang kononnya memperjuangkan Islam
Kereta mewah, motor besar, banglo RM3 juta dalam radar SPRM
B Nantha Kumar
SPRM akan memberi perhatian kepada kereta mewah, motosikal berkuasa tinggi dan banglo milik beberapa pemimpin PAS dalam siasatan terkininya terhadap beberapa pemimpin parti itu.

Menurut sumber SPRM, agensi tersebut telah mengenal pasti beberapa pemimpin PAS menggunakan kereta mewah dan juga membeli rumah banglo.

"Sekurang-kurangnya lapan pemimpin PAS akan dipanggil ke siasatan ini," katanya kepada Malaysiakini.

Beliau turut menyenarai pendek bahawa seorang bekas pemimpin PAS didakwa memiliki kereta-kereta mewah bernilai hampir RM1.5 juta dan sebuah rumah banglo berharga RM3 juta di Bangi," katanya.

"BMW525, Mini Cooper, Toyota Vellfire, Toyota Camry dan Toyota Fortuner. Laporan memberitahu beliau membeli kereta-kereta mewah ini secara tunai," tambah sumber yang mengetahui butiran siasatan itu.

"Manakala, tujuh pemimpin lain didakwa menyalahgunakan dana membeli Porche Cayman, Range Rover, Audi A6, Toyota Vellfire dan Toyota Altis, Volkswagen Passat, Audi Q7, Mercedes Benz, motor BMW dan sebagainya.

"Turut dalam radar adalah pembelian nombor plat VIP oleh pemimpin-pemimpin ini.

“Dipercayai sekurang-kurangnya dua pemimpin PAS membelanja hampir RM100,000 setiap seorang untuk membeli nombor plat VIP ini," katanya lagi.

Untuk rekod, SPRM hari ini memanggil bekas Timbalan Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa dan Ahli Parlimen Bachok Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz untuk mendapat keterangan berkenaan dakwaan dana RM90 juta.

Presiden PAS Hadi Awang hari ini berkata parti itu terbuka dan sedia bekerjasama dengan SPRM dalam siasatan itu.

Beliau juga menegaskan kewangan PAS disumbangkan oleh anggota-anggotanya yang mencecah angka sejuta orang.

at 2/09/2019 04:43:00 PTG 
KERENGGA: Apa perlunya nombor plat VIP harga hampir RM100,000 bagi pemimpin yang kononnya memperjuangkan islam

Ha ha ha!!! Nabi tak simpan duit dan barang kemas berbillion ringgit kat rumah, kak oii!
Perjuangan Nabi mulanya tak ramai pengikut, pesan Najib pada anak

Nooryana, anak perempuan pasangan bekas perdana menteri Najib Razak dan Rosmah Mansor merayu sokongan orang ramai menjelang perbicaraan bapanya dalam kes membabitkan pertuduhan berkaitan 1MDB.

Membuat hantaran di Instagram, Nooryana memuat naik gambar hitam putih Najib sedang bersalaman dan dikerumuni orang ramai.

"42 pertuduhan. Dan cukup jika hanya satu (tuduhan) yang sangkut (dibuktikan bersalah) berdasarkan dari segi teknikal dan kerajaan telah menutup suara pengkritiknya yang paling tegar (Najib)," tulisnya.

Pada hantaran itu juga, Nooryana mengenang perbualan bersama bapanya.

Beliau bertanya bapanya jika beliau mahu terus melawan pertuduhan terhadapnya dengan melihat potensi akibat terhadap diri, keluarga dan para penyokongnya.

"Jawab beliau:'Ingatlah Nabi Muhammad masih meneruskan perjuangannya walaupn hanya dengan pengikut yang kecil. Saya tahu ia amat perit. Tetapi saya mahu berada di situ untuk rakyat apabila tiba masanya nanti mereka dapat melihat kenyataan sebenar Malaysia Baru.

"Mereka perlukan seseorang untuk mendengar rintihannya, seseorang yang akan berjuang bersama-sama mereka, seseorang yang akan berkata tak semuanya menemui jalan buntu dan kami masih boleh berbuat sesuatu mengenainya," kata Nooryana.

Beliau juga menyeru para penyokong Najib untuk memberikan dukungan mereka.

"Pada setiap saat yang perlu dilalui beliau bersendirian di kandang tertuduh itu, di dalam fikirannya, beliau hanya memikirkan mengenai keluarga, kawan-kawan, penyokong dan rakyat yang sangat beliau ambil berat itu.

"Kamulah sumber kekuatan dan tekad beliau. Tolonglah berada di samping beliau pada ujian paling mencabar dalam hidupnya itu," katanya lagi.

Najib sedang berhadap 42 pertuduhan melibatkan pengubahan wang haram, jenayah pecah amanah, penyalahgunaan kuasa dan rasuah.

Pendengaran pertama dijadualkan berlangsung esok di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Sembilan saksi pendakwaan akan dipanggil.

Ini menjadikan bekas presiden Umno berusia 66 tahun itu sebagai bekas perdana menteri pertama yang dibicarakan di mahkamah.

Nooryana, anak perempuan pasangan bekas perdana menteri Najib Razak dan Rosmah Mansor merayu sokongan orang ramai menjelang perbicaraan bapanya dalam kes membabitkan pertuduhan berkaitan 1MDB.

Membuat hantaran di Instagram, Nooryana memuat naik gambar hitam putih Najib sedang bersalaman dan dikerumuni orang ramai.

"42 pertuduhan. Dan cukup jika hanya satu (tuduhan) yang sangkut (dibuktikan bersalah) berdasarkan dari segi teknikal dan kerajaan telah menutup suara pengkritiknya yang paling tegar (Najib)," tulisnya.

Pada hantaran itu juga, Nooryana mengenang perbualan bersama bapanya.

Beliau bertanya bapanya jika beliau mahu terus melawan pertuduhan terhadapnya dengan melihat potensi akibat terhadap diri, keluarga dan para penyokongnya.

"Jawab beliau:'Ingatlah Nabi Muhammad masih meneruskan perjuangannya walaupn hanya dengan pengikut yang kecil. Saya tahu ia amat perit. Tetapi saya mahu berada di situ untuk rakyat apabila tiba masanya nanti mereka dapat melihat kenyataan sebenar Malaysia Baru.

"Mereka perlukan seseorang untuk mendengar rintihannya, seseorang yang akan berjuang bersama-sama mereka, seseorang yang akan berkata tak semuanya menemui jalan buntu dan kami masih boleh berbuat sesuatu mengenainya," kata Nooryana.

Beliau juga menyeru para penyokong Najib untuk memberikan dukungan mereka.

"Pada setiap saat yang perlu dilalui beliau bersendirian di kandang tertuduh itu, di dalam fikirannya, beliau hanya memikirkan mengenai keluarga, kawan-kawan, penyokong dan rakyat yang sangat beliau ambil berat itu.

"Kamulah sumber kekuatan dan tekad beliau. Tolonglah berada di samping beliau pada ujian paling mencabar dalam hidupnya itu," katanya lagi.

Najib sedang berhadap 42 pertuduhan melibatkan pengubahan wang haram, jenayah pecah amanah, penyalahgunaan kuasa dan rasuah.

Pendengaran pertama dijadualkan berlangsung esok di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Sembilan saksi pendakwaan akan dipanggil.

Ini menjadikan bekas presiden Umno berusia 66 tahun itu sebagai bekas perdana menteri pertama yang dibicarakan di mahkamah.

at 2/11/2019 10:57:00 PTG 
KERENGGA: Ha ha ha!!! Nabi tak simpan duit dan barang kemas berbillion ringgit kat rumah, kak oii!

28 restoran salah guna ayat al-Quran didenda sehingga RM1 jutaOmar Zin

KUALA LUMPUR: Sebanyak 28 restoran didenda sehingga RM1 juta masing-masing kerana menyalahgunakan ayat al-Quran untuk memberi tanggapan premis mereka berstatus halal, kata Pengarah Penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Iskandar Halim Sulaiman.

Katanya, tindakan itu diambil bulan lalu, di bawah Akta Perihal Dagangan 2011.

“Dalam tempoh 11 Januari hingga 31 Januari lalu, sebanyak 1,975 premis telah diperiksa dan 28 daripadanya disyaki mempunyai elemen menyalahgunakan ayat al-Quran bagi menggambarkan premis seolah-olah halal.

“Jadi, restoran-restoran itu didenda sehingga RM1 juta, tetapi nasihat saya kepada pengguna, jika restoran itu popular, tetapi tidak ada sebarang tanda halal, jangan masuk,” katanya dalam program bual bicara MyHalal di RTM, hari ini.

Isu restoran mamak palsu terbongkar, susulan operasi KPDNHEP sejak bulan lalu untuk mengesan tindakan pengusaha menggunakan kalimah menyerupai ayat al-Quran dan gambar masjid bagi menarik pelanggan ke premis mereka yang tidak memiliki sijil halal.

Penolong Pengarah Kanan Majlis Halal Malaysia, Mohd Amri Abdullah menggalakkan restoran bukan Islam yang mematuhi syarat ditetapkan untuk memohon sijil halal daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

“Halal bukan hak mutlak orang Islam, tetapi untuk semua, selagi mana ia mematuhi konsep halalan toyyiban, termasuklah prosedur operasi standard yang ditetapkan Majlis Halal Malaysia.”

Sementara itu, Presiden Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (Presma), Ayoob Khan Ayub Khan Muhamad Yakub berkata, cadangan untuk pengusaha restoran mamak mengambil 100% pekerja Islam tidak boleh dilakukan secara mendadak.

“Kami cuba sedaya upaya bawa 100% orang Islam sebagai pekerja restoran, tetapi bukan mudah. Tenaga kerja dalam kalangan orang Malaysia kurang dalam bidang perkhidmatan makanan.

“Kami sanggup bayar gaji tinggi untuk pekerja tempatan, tetapi tiada siapa yang mahu, sebab itu terpaksa ambil orang luar.”

at 2/12/2019 02:00:00 PTG 
KERENGGA: 28 restoran salah guna ayat al-Quran didenda sehingga RM1 juta


Ini contoh sikap munafik PAS
PAS sahkan suara audio Nik Abduh
N Faizal Ghazali
PAS mengesahkan rakaman audio isu PAS menerima dana daripada Umno itu mengandungi suara anggota parlimen Bachok Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz.

Malah kata Setiausaha Agung Pas, Takiyuddin Hassan, Nik Abduh sendiri mengakui audio itu suaranya tetapi apa yang dicanang oleh musuh politik PAS tidak menggambarkan perkara sebenar.

"Memang Nik Abduh akui itu suara dia, tetapi tidak membawa konteks dan maksud yang sebenar.

"Yang disebut soal PAS terima duit Umno, bukan itu saja, banyak lagi huraian. Jadi pada saya untuk memahami konteks ayat di dalam audio seseorang itu perlu melihat dan meneliti secara keseluruhan.

"Dari minit pertama hingga minat terakhir, " katanya kepada media ketika ditemui di Kota Bharu, hari ini.

Terdahulu isu rakaman audio yang didakwa mengandungi suara Nik Abduh kembali timbul selepas Presiden PAS Abdul Hadi Awang menyelesaikan di luar mahkamah samannya terhadap Editor Sarawak Report, Clare Rewcastle Brow 2 Februari lalu.

Beberapa hari selepas media melaporkan kes saman fitnah itu tidak akan diteruskan, dua pengguna Facebook tampil mengaku menjadi "saksi hidup" berhubung rakaman audio itu.

Pengguna Facebook bernama Dr Muhammad Atiullah Othman dalam satu perkongsian hari ini mendakwa "menjadi saksi" ketika Nik Abduh membuat 'pengakuan menerima duit Umno'.

Bagaimanapun, menjelang PRU14, Nik Abduh telah pun menafikan rakaman audio itu, berkata ia bukan suaranya.

“Isu yang paling utama mereka nak panjangkan PAS terima duit Umno, mereka cipta rakaman mendakwa saya mengakui dan saya nafikan, rakyat dah muak dengan isu sebegini," katanya pada 5 April 2018.
_------------
Jawaban Saya

Dakwaan rakaman ucapan saya itu adalah karut, mengarut dan fitnah ke atas diri saya, malah juga secara langsung dan sengaja ke atas parti PAS yang sejahtera daripada terlibat dalam perkara yang diharamkan oleh Islam termasuk memakan rasuah politik UMNO atau membuntut di ekor DAP. 

Ia hanya sampah yang tidak layak dimakan kecuali oleh pelahap fitnah seperti PAN dan sekutunya.

Saya menafikan sekeras-kerasnya, berdoa semoga Allah menimpakan balasan segera ke atas para pelakunya kecuali mereka segera bertaubat kepada-Nya.

Semoga Allah mengukuhkan kekuatan PAS dan pendukungnya, dicintai rakyat Malaysia seluruhnya dan memimpin negara menuju kejayaan dan kesejahteraan yang sebenar.

FACEBOOK NIK ABDUH 28feb2018
9.12pmat 2/13/2019 01:19:00 PGKERENGGA: Ini contoh sikap munafik PAS

AES: Najib keliru dan mengelirukanZULHAZMI SHARIF

Kalau Menteri, KSU atau KP JPJ kabur macamana nak laksana, aku sentiasa berlapang dada untuk membantu memberikan pandangan dan cadangan, tulis Zulhazmi.

Bekas Perdana Menteri yang sedang menghadapi puluhan pendakwaan penggubahan wang haram Datuk Seri Najib Tun Razak nampaknya sedang gelabah menghadapi kes beliau sehingga keliru dengan tindakan sendiri dan kemudian cuba mengelirukan masyarakat.

Terbaru, bekas Perdana Menteri tersebut menyatakan bahawa Menteri Wilayah Persekutuan berbohong AES dikendalikan oleh syarikat swasta sebaliknya dikendalikan oleh Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT).

Najib berkata Menteri Wilayah tidak memberitahu yang sebenar bahawa syarikat swasta tersebut ialah LTAT di mana pencarumnya ialah anggota angkatan tentera bukannya mana-mana syarikat swasta atau kroni.

Najib juga berkata projek AES ini dimulakan dan dipilih sebelum beliau menjadi Perdana Menteri iaitu pada tahun 2005 dan meletakkan beban kepada Perdana Menteri ke-4 iaitu Tun Dr. Mahathir. Kesian Najib menggelabah hingga keliru dengan diri sendiri. Kenapa gelabah sangat Bossku?

Untuk makluman Najib yang sedang menggelabah keliru, AES ini dicadangkan pada tahun 2010 dan kemudiannya dilaksanakan pada September 2012. Pada permulaan perlaksanaannya, AES dikendalikan oleh dua (2) syarikat swasta iaitu Beta Tegap Sdn Bhd dan ATES (M) Sdn Bhd.
Kedua-dua syarikat dikatakan mengeluarkan modal sebanyak RM717 juta untuk keseluruhan projek tersebut yang mana konsesinya selama lima (5) tahun berakhir 31/08/2018.

Apabila dibantah oleh masyarakat, Kerajaan Malaysia di bawah pimpinan Najib yang sedang membina empayar kleptokrasi ketika itu melalui Kementerian Kewangan telah memohon kepada Dewan Rakyat untuk menubuhkan sebuah syarikat milik Menteri Kewangan Diperbadankan (sama seperti 1MDB) untuk mengambil alih pengendalian AES daripada dua (2) syarikat tersebut.

Dewan Rakyat walau pun dibantah, meluluskan penubuhan AES Solution Sdn Bhd dengan modal RM10 juta. 2 September 2013, AES Solution dengan rasminya tertubuh.

Walau bagaimana pun, AES Solution telah gagal mengambil alih pengendalian AES dari Beta Tegap dan ATES. Lebur RM10 juta. Ini tidak disebut oleh Najib yang sedang gelabah.

Najib kemudiannya atas kapasiti Perdana Menteri dan Menteri Kewangan mempengerusikan sebuah mesyuarat yang dihadiri oleh Menteri Pengangkutan, Timbalan Menteri Kewangan dan Menteri Pertahanan.

Melalui mesyuarat tersebut, LTAT dicadangkan mengambil alih perlaksanaan AES daripada kedua-dua syarikat swasta tersebut. Cadangan tersebut tidak lebih daripada menyelamat dan memberikan keuntungan segera kepada pemilik Beta Tegap dan ATES.

LTAT telah mengeluarkan sejumlah RM555 juta bagi pengambil alihan dua (2) syarikat pengendali asal AES iaitu Beta Tegap Sdn Bhd dan ATES (M) Sdn Bhd. Dalam proses pengambil alihan oleh LTAT ini juga terdapat seorang individu menerima habuan ratus juta ringgit.

Apa yang pencarum LTAT dapat? Adakah Najib terlupa atau buat-buat tak tahu atau sengaja tak nak beritahu? Nak sembunyi apa Bossku?

Janganlah gelabah sangat sampai keliru dengan diri sendiri. Kawal sikit gelabah tu takut dari keliru jadi nyanyuk pula.

Apa pun yang Najib cuba gambarkan sebenarnya akan membongkar segala kerja buat Najib dan konco-konconya mengaut untung melalui AES.

Baik… itu hal Najib yang menggelabah sehingga keliru dengan diri sendiri samada dia tu bekas PM atau budak wechat.

Berbalik kepada perlaksanaan AES di bawah Kementerian Pengangkutan. Janji PH menghapuskan AES. Betul ke PH menipu?

Selama ini penentangan perlaksanaan AES atas beberapa faktor utama.

a) dikendalikan oleh syarikat swasta yang sememangnya mempunyai unjuran keuntungan. Bagi tempoh konsesi 5 tahun, syarikat mengunjurkan keuntungan RM3.84 bilion. Setahun keuntungan RM769.6. Modal hanya RM717 juta. Itu pun bukan keseluruhan RM717 juta dibelanjakan.

b) lokasi kamera yang tidak munasabah. Tujuan asal AES adalah untuk mengurangkan kemalangan maut BUKAN untuk mengurangkan kesalahan lalulintas. Tetapi lokasi kamera AES tidak pernah dibuktikan di kawasan kemalangan maut.

c) menggabungkan AES dengan Sistem mata dimerit menjadi AWAS.

Apa yang Kementerian Pengangkutan di bawah PH lakukan?

a) Menteri Pengangkutan membatalkan keseluruhan saman AES yang telah dikeluarkan sejak September 2012 sehingga 31 Ogos 2018 yang nilainya lebih kurang RM4.3 juta. Ini antara TUNTUTAN PALING UTAMA semasa era BN.

b) Konsesi syarikat swasta walau pun di bawah LTAT tidak disambung selepas tamat pada 31/08/2018. Sekarang AES di bawah kawalan dan pengendalian JPJ sepenuhnya.

WALAU BAGAIMANA PUN masih ada perkara yang perlu diperbetulkan oleh Kementerian Pengangkutan dalam perlaksanaan AES ini iaitu :

a) Kaedah perlaksanaan Saman dan kompaun.
b) Lokasi pemasangan kamera perlu dinilai semula.
c) Asingkan AES dengan sistem mata dimerit.

PH sewajarnya mengambil pendekatan lebih holistik dalam melaksanakan AES yang menjadi beban kepada masyarakat pengguna dan Kerajaan.

Jangan ditambah pedih pada luka sedia ada. Ubatilah masyarakat dengan berhemah.

Kalau Menteri, KSU atau KP JPJ kabur macamana nak laksana, aku sentiasa berlapang dada untuk membantu memberikan pandangan dan cadangan.

* Penulis sebelum ini adalah seorang peguam dan penentang AES. Kini beliau bekerja dengan Kementerian Wilayah Persekutuan. Ini adalah pandangan penulis.

at 2/13/2019 03:26:00 PTG 
KERENGGA: AES: Najib keliru dan mengelirukan
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://peceq.blogspot.com/2019/02/mencari-khabar-rm90-juta-benarkah.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Sprm Bakal Siasat Najib Pula Jika Sahih Kes Rm90 Juta Dana 1mdb Untuk Pas

Sprm Bakal Siasat Najib Pula Jika Sahih Kes Rm90 Juta Dana 1mdb Untuk Pas

papar berkaitan - pada 8/2/2019 - jumlah : 78 hits
Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia akan memanggil Datuk Seri Najib Razak jika asas Umno memberi wang RM90 juta kepada musuh lamanya PAS Namun ketua pesuruhjayanya berkata SPRM buat masa sekarang masih tidak pasti sama ada bekas perdana ...
Isu Dana Rm90 Juta Hadi Sedia Sprm Siasat Semua Dakwaan

Isu Dana Rm90 Juta Hadi Sedia Sprm Siasat Semua Dakwaan

papar berkaitan - pada 9/2/2019 - jumlah : 119 hits
MARANG Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang sedia disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia berhubung dakwaan dana sebanyak RM90 juta dimasukkan ke dalam akaun pemimpin parti itu Beliau berkata terpulang kepada SPRM menyiasat mana...
Dana Rm90 Juta Sprm Ambil Keterangan Ambiga

Dana Rm90 Juta Sprm Ambil Keterangan Ambiga

papar berkaitan - pada 8/2/2019 - jumlah : 95 hits
Diterbitkan Hari ini 7 29 malamSPRM telah mengambil keterangan bekas Pengerusi Bersih 2 0 Ambiga Sreenevasan berhubung dakwaan pemimpin PAS menerima dana RM90 juta daripada Umno ketika Najib Abdul Razak menjadi perdana menteri Satu sumber y...
Nik Abduh Mereka Salah Orang Saya Tiada Maklumat Dana Rm90 Juta

Nik Abduh Mereka Salah Orang Saya Tiada Maklumat Dana Rm90 Juta

papar berkaitan - pada 8/2/2019 - jumlah : 59 hits
Ahli Jawatankuasa PAS Pusat Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz berkata beliau tidak mempunyai sebarang maklumat berhubung dakwaan beberapa ahli parti itu termasuk dirinya menerima dana RM90 juta daripada 1MDB Beliau turut mendakwa beberapa in...
Isu Dana Rm90 Juta Nik Abduh Husam Nasharudin Dipanggil Beri Keterangan Pada Sprm

Isu Dana Rm90 Juta Nik Abduh Husam Nasharudin Dipanggil Beri Keterangan Pada Sprm

papar berkaitan - pada 8/2/2019 - jumlah : 93 hits
SHAH ALAM Ahli Jawatankuasa Pas Pusat Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz antara yang dipanggil bagi memberi keterangan mengenai dana RM90 juta kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia hari ini Turut dipanggil Pengerusi PH Kelantan Datuk ...
Sprm Tai Chi Masalah Rm90 Juta Kepada Peguam Negara

Sprm Tai Chi Masalah Rm90 Juta Kepada Peguam Negara

papar berkaitan - pada 10/2/2019 - jumlah : 119 hits
Mengikut SPRM setakat ini tidak ada bukti yang boleh menyokong dakwaan ini dan dipercayai ianya hanya tuduhan palsu yang dirancang oleh Clare dan Ambiga Penyata bank pun tidak wujud yang boleh menunjukkan RM90 juta dikeluarkan dari 1MDB dan...
Tak Logik Umno Bagi Rm90 Juta Untuk Pas Tumbangkan Umno

Tak Logik Umno Bagi Rm90 Juta Untuk Pas Tumbangkan Umno

papar berkaitan - pada 10/2/2019 - jumlah : 92 hits
Diterbitkan Hari ini 7 50 malamKetua Pemuda Umno Dr Asyraf Wajdi Dusuki berkata adalah tidak masuk akal jika parti itu menyalurkan dana sebanyak RM90 juta kepada PAS bagi menumbangkan BN pada Pilihan Raya Umum Ke 14 lalu Secara logiknya tak...
Sarawak Report Kata Rm90 Juta Husam Kata Lebih Dari Itu

Sarawak Report Kata Rm90 Juta Husam Kata Lebih Dari Itu

papar berkaitan - pada 11/2/2019 - jumlah : 86 hits
Naib Presiden Amanah Datuk Husam Musa berkata beliau melihat sendiri bukti PAS menerima wang daripada Umno dan jumlahnya lebih daripada RM90 juta angka yang diberikan oleh portal Sarawak Report THE CORRIDORS OF POWER Raja Petra Kamarudin Hu...
Kes Dana Rm90 Juta Siapapun Terlibat Akan Dipanggil Kata Sprm

Kes Dana Rm90 Juta Siapapun Terlibat Akan Dipanggil Kata Sprm

papar berkaitan - pada 11/2/2019 - jumlah : 62 hits
Diterbitkan Hari ini 3 12 petangMenurut sumber siasatan akan dibuat mengikut Akta SPRM 2009 dan Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Aktiviti Haram 2001 Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia tidak...
Akibat Ketagih Makan Mee Segera Setiap Malam Pelajar Lelaki Ini Disahkan Mengidap Kanser Perut

Restoran Kak Sal Kelate Permatang To Kandu Permatang Pauh

Penaklukan Syaitan Telemovie Lakonan Ben Amir Dan Mawar Rashid

Gio Bukan Milikku Lagi Chord

Bulughul Maram Akhlak Menjadi Pionir Kebaikan

Kagum Gadis Kudung Tangan Guna Kaki Pakai Tudung

Menariknya Bunga Kuning

Pelakon Dan Watak Drama Syurgaku Tak Sempurna 2 Hyppsensasi Unifi TvKisah Penari Eksotik yang Mengalahkan 50 000 Orang Tentera Mata Hari

Isu Poligami Amar Asyraf Giliran Ashraf Muslim Buka Mulut

Keputusan Markah Peserta Konsert Gegar Vaganza 6 2019 Minggu Pertama

Senarai Lagu Tugasan Konsert Gegar Vaganza 6 2019 Minggu Kedua

Selepas Bintangi Video Muzik Erra Fazira Shahir Buka Mulut


Adakah Rawatan Dengan Limau Purut Bukan Termasuk Dalam Ruqyah Syar Iyyah

Ulasan Tronsmart Spunky Pro Tws Berkualiti Mampu Milik

Cermin Mata Murah Di Kedai Eye Smart Vision Sungei Wang Plaza Kl

Manfaat Dan Harga Hansaplast

Perbezaan Visa Pelancong Dan Visa Umrah

Anak Usia 1 Tahun Meninggal Lelaki Ini Pesan Lepas Merokok Jangan Cium Dan Peluk Anak