Masha Allah Inilah 6 Keberkatan Doa Ibu Yang Kita Perlu Tahu Rileks Media


Seperti mulianya taraf seorang ibu, begitulah juga mulianya doa mereka di sisi Allah SWT. Allah telah meletakkan seseorang ibu di peringkat yang paling tinggi doanya untuk dimakbulkan. Disebabkan itulah reda dan restu dari ibu sangat penting dalam kehidupan anak-anak. Lantaran doa mereka yang tidak berhijab dengan Allah SWT itu akan memberi kemuliaan kepada anak-anak mereka kelak.
Selain itu, terdapat banyak kelebihan doa ibu yang dianugerahkan Allah SWT, antaranya;
#1 – Doa Ibu Memberi Kemuliaan
Doa seorang ibu untuk anaknya akan membawa keberkatan hidup di dunia dan akhirat. Buktinya, dalam Quran tercatat doa-doa dari waita-wanita solehah seperti doa Asiyah yang memohon sebuah istana untuknya di syurga.
Selain itu, Hanah binti Faruq iaitu ibu Maryam yang ketika mengandungkan anaknya itu beliau sentiasa berdoa agar anaknya kelak menjadi orang yang berbakti kepada Allah SWT, mendapat kedudukan yang mulia serta sentiada dilindungi oleh Allah SWT sepanjang hidupnya.
#2 – Doa Ibu Dapat Menolak Fitnah
Ummu Rumman ialah ibu kepada Aisyah. Sewaktu Aisyah diuji dengan dugaan berat berupa sebuah fitnah yang mengatakan Aisyah melakukan perbuatan yang terkutuk, beliau berasa sungguh sedih.
Akibat fitnah palsu itu, masyarakat mulai memandang hi na kepadanya. Aisyah sendiri berasa tertekan dan sedih sehingga mengurung dirinya di dalam biliknya dan menangis.
Ummu Rumman bermunajat dan memohon Allah menyelamatkan Aisyah daripada segala fitnah yang menimpanya. Allah SWT mengabulkan doanya itu dengan membebaskan Aisyah daripada tuduhan ke ji itu.
Allah swt menurunkan wahyu dan menjelaskan kejadian sebenarnya yang diada-adakan oleh Ubay bin Salul iaitu seorang yang munafik.
#3 – Doa Ibu Membawa Husnul Khatimah
Terdapat sebuah kisah tentang sahabat yang bernama Alqomah yang sukar menghadapi a jalnya. Ketika saka ratulma ut, lidahnya kelu untuk mengucapkan kalimah syahadah, sedangkan dia ialah seorang yang soleh dan kuat beribadah, berpuasa dan kerap bersedekah.
Semuanya menjadi hairan dengan keadaan Alqomah, namun Rasulullah mengetahui sebabnya, iaitu ibunya tidak reda kepadanya. Ibunya masih berasa sa kit hati atas perbuatan Alqomah suatu masa dahulu.
Lalu Baginda melakukan muslihat dengan memerintahkan beberapa orang sahabat membuat persediaan membakar Alqomah. Tiba-tiba hati ibu Alqomah sedih melihat longgokan kayu untuk membakar anaknya.
Ibunya bertanya kepada Nabi SAW, “Wahai Rasulullah, apakah yang hendak engkau lakukan kepada anakku?”
Nabi menjawab, “Aku hendak membakar anakmu kerana dia tidak mungkin dia mening gal dengan tenang sekiranya engkau tidak mahu mendoakannya.”
Mendengar kata-kata Nabi itu, ibu Alqomah segera menadahkan tangan ke langit dan berdoa,
“Ya Allah, aku bersaksi kepadamu dan kepada kerasulan Nabimu. Sesungguhnya aku ikhlas atas segala perbuatan Alqomah kepadaku. Semoga dia mening gal dunia dalam husnul khatimah.”
Sebaik sahaja ibunya selesai berdoa, Alqomah dapat mengucapakan dua kalimah syahadah dengan lancar dan mening gal dunia dengan tenang. Lihatlah, dengan berkat dan doa restu ibunya, Alqomah mening gal dunia dalam husnul khatimah.
#4 – Doa Ibu Membuka Pintu Rezeki
Ibu ialah sumber kemudahan hidup bagi setiap anak. Dengan berkat doa yang selalu dipohon oleh ibu, anak-anak memperoleh rezeki melalui kejayaan dalam pelajaran, kerjaya, kesihatan yang baik serta kebaikan dalam segala aspek.
Doa-doa ibu bukan sahaja mampu mengubah kehidupan seorang anak, tetapi berupaya membuka pintu rahmat Allah SWT. Berterima kasihlah kepada ibu dan bapa kita yang tanpa jemu mendoakan kebaikan buat kita, janganlah lakukan seuatu yang membuatkan mereka mendoakan keburukan buat kita.
Nabi SAW mengingatkan:
“Keredaan Allah itu bergantung pada keredaan ibu bapa
dan kemurkaan Allah juga bergantung pada kemurkaan
ibu bapa.”
#5 – Doa Ibu Membawa Keselamatan
Nabi Muhammad SAW pernah menceritakan akan kisah seorang anak terselamat daripada menjadi mangsa serigala. Daripada Ibnu Abbas, Rasulullah berkata;
“Seorang pengemis datang meminta sedikit makanan daripada seorang wanita yang sedang makan. Apabila wanita itu melihat pengemis itu datang kepadanya, dia tidak jadi menyuapkan makanan ke mulutnya, tetapi memberikan semua makanannya kepada pengemis itu.
Tidak berapa kemudian, wanita yang memberikan sedekah itu melahirkan seorang anak lelaki. Apabila anaknya sudah boleh berjalan dan keluar bermain-main, tiba-tiba datang seekor serigala mener kam anaknya itu dan melarikan anak itu ke dalam hutan. Wanita itu mengejarnya sambil memohon pertolongan daripada Allah, ‘Anakku, anakku, ya Allah, selamatkanlah anakku!’
Allah segera memerintahkan malaikat menyelamatkan anak wanita itu daripada menjadi habuan serigala. Kemudian malaikat berkata kepada wanita itu, ‘Allah menyelamatkan kamu dan Allah berkata inilah gantinya makanan yang engkau berikan kepada seorang pengemis dahulu’.”
Selain daripada menunjukkan besarnya kesan doa seorang ibu, kisah ini juga memperlihatkan kuasa bersedekah yang membuatkan doanya mudah termakbul.
#6 – Doa Ibu Sumber Kekuatan Dan Keyakinan
Seorang anak yang taat sentiasa mengharapkan restu daripada ibunya. Keredaan dari seorang ibu menjadi kekuatan jiwa untuk anak itu, terutamanya apabila mereka berlainan pendapat dalam sesuatu perkara. Bukan sahaja ibu, bapa juga sangat berperanan dalam menjadi sumber keyakinan seorang anak.
Dalam sebuah peristiwa tentang perselisihan antara Nabi Sulaiman dengan bapanya, Nabi Daud. Dari Ibnu Abbas berkata, terdapat sekelompok kambing yang merosakkan tanaman seorang petani. Lalu petani itu mengadukan kejadian itu kepada Nabi Daud. Nabi Daud memutuskan, kambing-kambing itu perlu diserahkan kepada petani itu sebagai mengganti tanamannya yang rosak. Namun Nabi Sulaiman berpendapat keputusan itu kurang adil.
Nabi Sulaiman mengusulkan bahawa semua kambing itu diserahkan sementara kepada petani itu bagi mengambil hasilnya iaitu susu dan bulu. Sementara pemilik kambing perlu menggantikan tanaman yang rosak dengan tanaman baru. Apabila tanaman baru mengeluarkan hasil kelak, barulah pemilik kambing mengambil kambingnya semula.
Nabi Daud menilai keputusan anaknya adalah lebih baik daripada keputusannya sendiri. Dengan itu, Baginda pun bersetuju dengan anaknya. Nabi Sulaiman berasa sangat gembira. Mereka berdua berpuas hati dengan keputusan tersebut.
Nabi Sulaiman gembira dan sangat yakin pada dirinya sendiri apabila bapanya memberikan sokongan moral kepadanya. Beliau juga merasakan dirinya dihargai dan diberikan penghormatan.
Oleh itu, bersyukurlah atas segala kurniaan Allah SWT dan hargailah segala pengorbanan ibu kita dengan dengan menghormati, menyayangi dan bersikap baik pada mereka.
“Ya Allah, jadikanlah kami anak-anak yang mensyukuri segala nikmat yang engkau berikan dan mensyukuri segala petunjuk dan bimbingan orang tua kami sejak kami lahir hingga dewasa. Ampunkanlah segala dosa kami dan dosa ibu bapa kami. Sayangilah mereka sepertimana mereka menyayangi kami sewaktu kami kecil.”
Aamiin.

Sumber: tazkirah. net
Source link
The post Masha-Allah Inilah 6 Keberkatan Doa Ibu Yang Kita Perlu Tahu – Rileks Media appeared first on Rilekslah.my.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.rilekslah.my/masha-allah-inilah-6-keberkatan-doa-ibu-yang-kita-perlu-tahu-rileks-media/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Allah Memberi 5 Jenis Ujian Kesu Sahan Ini Untuk Menghapuskan Dosa Manusia Bersabarlah Rileks Media

Allah Memberi 5 Jenis Ujian Kesu Sahan Ini Untuk Menghapuskan Dosa Manusia Bersabarlah Rileks Media

papar berkaitan - pada 31/1/2019 - jumlah : 199 hits
Dalam hidupnya manusia tidak pernah luput dari kesusahan Tidak selamanya hal hal yang menyenangkan akan terus berlaku dalam kehidupan manusia Sebab ada kalanya manusia perlu merasakan hal hal yang tidak menyenangkan dalam hidupnya sebagai p...
Amalan Pengubatan Al Quran Doa Penyembuh Mata Dan Penguat Pandangan Rileks Media

Amalan Pengubatan Al Quran Doa Penyembuh Mata Dan Penguat Pandangan Rileks Media

papar berkaitan - pada 27/1/2019 - jumlah : 178 hits
Mata adalah merupakan organ yang terpenting yang telah diciptakan oleh Allah S W T dan merupakan salah satu nikmat yang diberikan oleh yang Maha Berkuasa kepada kita Oleh itu kita sebagai manusia yang lemah hendaklah sentiasa memelihara dan...
Istimewa Untuk Kaum Ibu Fadilat Surah Al Insyirah Rileks Media

Istimewa Untuk Kaum Ibu Fadilat Surah Al Insyirah Rileks Media

papar berkaitan - pada 2/2/2019 - jumlah : 208 hits
Assalamualaikum wbkt Kali ini mama nak syer tentang fadilat surah Al Insyirah selalunya yang kita dengar ayat ini jika diamalkan akan melapangkan jiwa yang lara menjinakkan anak yang na kal dan menerangkan hati untuk mudah menerima pelajara...
Dua Kalimat Ringan Tapi Sangat Dicintai Allah Dan Berat Pada Timbangan Rileks Media

Dua Kalimat Ringan Tapi Sangat Dicintai Allah Dan Berat Pada Timbangan Rileks Media

papar berkaitan - pada 1/2/2019 - jumlah : 193 hits
Subhaanallaahi Wa Bihamdihi Subhaanallaahil Adzim Maha Suci Allah dan segala puji untuk Nya Maha Suci Allah Yang Maha Agung Dari Abu Hurairah Radhiyallahu Anhu ia berkata Rasulullah Shallallahu Alaihi Wasallam bersabda Dua kalimat yang ring...
Terjaga Pukul 3 Hingga 5 Pagi Tandanya Rahmat Allah Telah Sampai Kepadamu Rileks Media

Terjaga Pukul 3 Hingga 5 Pagi Tandanya Rahmat Allah Telah Sampai Kepadamu Rileks Media

papar berkaitan - pada 4/2/2019 - jumlah : 128 hits
Ramai orang terbangun di waktu yang sama waktu malam hari sayangnya kondisi ini kerap kali diabaikan tetapi mengerti kah kalian bahawa ini merupakan trik badan dan juga allah berbicara denganmu pengubatan tradisional Tiongkok memakai titik ...
Bacalah Surah Ini Sekiranya Anda Se Dih Di Fit Nah Inshaa Allah Hati Akan Tenang Rileks Media

Bacalah Surah Ini Sekiranya Anda Se Dih Di Fit Nah Inshaa Allah Hati Akan Tenang Rileks Media

papar berkaitan - pada 2/2/2019 - jumlah : 154 hits
Fitnah dunia memang menye dihkan Kerana fitnah manusia boleh berbu nuh bu nuhan Fitnah mero sakkan hubu ngan sesama keluarga dan saudara mukmin kita Sebab itulah kita dikehendaki siasat dahulu punca berita dan khabar yang kita terima sebelu...
Doa Penawar Untuk Pa Tah Tulang Retak Mahupun Rapuh Rileks Media

Doa Penawar Untuk Pa Tah Tulang Retak Mahupun Rapuh Rileks Media

papar berkaitan - pada 7/2/2019 - jumlah : 90 hits
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh Segala puji bagi Allah Rabb sekelian alam Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat S...
Doa Ringkas Untuk Merawat Migraine Sa Kit Kepala Dari Ustaz Sharhan Shafie Rileks Media

Doa Ringkas Untuk Merawat Migraine Sa Kit Kepala Dari Ustaz Sharhan Shafie Rileks Media

papar berkaitan - pada 3/2/2019 - jumlah : 174 hits
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh Segala puji bagi Allah Rabb sekelian alam Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat S...
Bacaan Doa Jika Anda Sukar Tidur Malam Rileks Media

Bacaan Doa Jika Anda Sukar Tidur Malam Rileks Media

papar berkaitan - pada 28/1/2019 - jumlah : 144 hits
Antara penya kit penya kit yang sering diadukan kepada perawat ialah masalah sukar untuk tidur malam ataupun dikenali imsomnia Sebagaimana yang kita tahu jangka waktu tidur setiap orang adalah berbeza bagaimanapun secara umumnya manusia tid...
Elly Mazlein Kini Sah Milik Azlan

Kemarahan Ibu Terhadap Syeikh Abdurrahman Assudais

Sinopsis Telefilem Mama Tanpa Dirancang Panggung Rtm Tv1

6 Jenis Buah Kurangkan Lemak Dalam Badan

Mama Tanpa Dirancang

2029 Tamparan Kepada Kerajaan Ph

Minyak Ikan Omega3 Meningkatkan Jumlah Sperma

Senarai Info Dan Syarat Untuk Pinjaman Peribadi Bank RakyatBiodata Penyanyi Raja Syahiran Peserta Dansa Dan Sing

Ini Sebab Mengapa Tikus Sering Digunakan Dalam Kajian Dan Penyelidikan

Biodata Penyanyi Chubb E Peserta Dansa Dan Sing

Vitiligo Punca Kulit Mendiang Michael Jackson Bertukar Warna

Bagaimanakah Kotak Hitam Pada Kapal Terbang Berfungsi


Post Mortem Prk Kimanis Sudah Tiba Masanya

Lawatan Singkat Ke Hoga Gaharu Tea Valley Gopeng

Ramal Warisan Ph Menang Bergaya Kini Ilham Centre Salahkan Isu Pss Punca Kalah Suara Tv

Inilah Spesies Kucing Unik Yang Hidup Pada Ketinggian 4000 Meter Dari Aras Laut

Gaji Minimum Rm1 200 Akan Berkuat Kuasa Pada 1 Februari

Prk Kimanis Kita Kalah Lebih Teruk Daripada Dulu Tun Mahathir Kecewa