Lepas Discharge Hospital Datang Perangai Baru Pulak Dah




Assalamualikum pembaca disayangi semua, kalian semua sihat? Alhamdulilah, 18 Januari 19 sempena hari Jumaat, penghulu segala hari, doktor pakar beri kebenaran discharge setelah kali ke lima dressing. Syukur alhamdulilah, 23 hari berperang masa di wad untuk fight kesembuhan. 

Sekarang hari ke-6 bebas haha, bukan main seronok julia tau tapi ada tapinya haa kaki yang kena infections tu masih belum tumbuh kulit baru ye, masih bandage dan aku kena teruskan rawatan susulan di hospital ikut jadual. Lama gak kena tahan di wad sejak tahun lepas tau. 
Nanti ada masa julia kongsikan pengalaman sepanjang berada di wad dari segi emosi dan tekanan sebelum capai peringkat kesembuhan. Itu aku dah lama nak kongsikan. Tekanan yang teramat sangat sampaikan aku sembunyikan kisah sakit dari kalian semua.

Bayangkan hari ke 11 di wad baru kongsi di blog...terkejut semua pembaca senyap, tiba-tiba pm mesej di inbox FB julia, terharu tau. Nanti ye...tunggu julia update kisah ini. 
Azam tahun 2019Keluar je dari wad, datang perangai baru. Nak menyusun perkara pertama nak buat! Ye, bayangkan selama ini aku hidup aku buat sambil lewa je bab menyusun tau. Terutama bab bil, bab tempat aku bekerja dan di dapur. Bukan tak susun selama aku hidup, cuma susun asalkan ia susun janji tak sakit mata. 
Tapi bila dah menginjak tahun 2019, bab menyusun makin melekat teruk. Mungkin faktor sejak kena warded tu, selalu tengok kawan-kawan kongsikan bab menyusun. Jadi terpengaruh lah.
#1 Dokumentasi bil dalam fail.Jikalau dulu aku letakkan ke semua bil-bil dalam satu sampul. Campak tau, kalau cari balik dalam fail tu rasanya lipas masuk pun pening dan tersesat. Adui, tahun ini baru aku nak buat ringkas tapi bertanda lah. 
Perkara yang penting dan wajib buat aku masukkan dalam fail. Kalau resit shopping dan resit beli barang dapur julia tak catat dan tak rekod ye, sebab bagi aku benda yang di pakai dan barang makanan tak payah la nak berkira. Memang julia peruntuk khas dan kongsi bajet dengan suami. Jadi biar angka belanja wajib dua perkara tu je aku abaikan. 
Bagi orang lain mungkin bil tu penting, bagi aku sebab ia diguna kat badan jadi anggap sedekah yang tak nampak. 

Bil paling banyak keluar
Ya, tu sebab wujud section bil tiket kapal terbang, bil hotel dan bil kenderaan sewa. Bagi aku rekod ini sangat penting, sebab pengeluaran ia besar untuk reward keluarga. Lagi satu, kami kan suka berjalan dan kembara bajet, maka bab ini kena diwujudkan. Supaya aku senang nak rujuk.
Cukup sekadar sekeping kertas merujuk harga keseluruhan dan resit yang penting sahaja di stapler atau di gam dalam kertas A4, senang nak rujuk bila-bila diperlukan. Aku buat tak kira tahun, asalkan ia masih belum gemuk, fail ini terus di masukkan hehe. 

Jadual Waktu Abg Qi Darjah 1/2019
Sejenis mak-mak macam julia tak faham shortform tau, maka dari rujukan cikgu kelas Abg Qi umi dia olah balik dalam tulisan sebenar. Baru faham nak asah diri memahami nama tajuk buku dan nak ajar Abg Qi letak buku ikut jadual.

Bila buat bentuk berwarna ni nampak semangat kan susunnya. Senang bab baju nak pakai waktu bila pun julia masukkan di hari berkenaan, tak ada lah terlupa je. 

#2 Susun Atur Tempat RezekiSelama ini buku-buku motivasi aku susun mengiring bertindan sampai ke atas, sakitnya mata tengok tahun ini. Itu yang aku susun macam gambar dibawah, ikut ketinggian buku. Sedapnya mata memandang, nak capai dan baca pun senang. 
Kertas lama dan tak pakai susun kat tempat kitar semula. Kalau tak kawasan ini macam timbunan kitar semula sebab semua kertas kerja yang tak pakai aku sepuk bertindan-tindan. Sekarang lapangnya rasa, macam boleh tidur atas meja haha. 
Periuk doraemon tetap depan mata, tu sebab ia beri motivasi sekali sekala masak ringkas di pejabat. Janji dapat kebenaran bos dulu ye korang. Bos kami bagi, tapi jaga lah ye kebersihan. 
#3 Susun Atur Freezer
Selama ni susun guna bekas ikea hijau tu, alah korang tau kan yang ada macam-macam bentuk tu. Sekali tahun ini aku bosan dengan bekas dalam peti ais. Entah kenapa tang freezer rasa nak ubah gaya, guna plastik simpan bahan mentah guna bag frozen kedap udara. 
Senang, beli je kat Daiso atau Ikea pun ada. Beg frozen kedap udara ini ada bermacam jenis saiz, boleh pilih. Tapi julia pilih jenis sederhana, tak besar sangat tak kecik sangat. Boleh guna untuk freezer dan chiller tau. Lepas basuh ayam, ikan dan sayuran letak je dalam plastik ni agak-agak lah untuk sekali masak.
Jimat juga space, boleh tulis depan plastik ni dengan whiteboard marker yang bukan permanent so senang nak lap je. 
Plastik ni agak tebal juga tau, tak mudah koyak dan aku rasa boleh guna berulang kali. Tapi kena pandai jaga lah, jangan buka kasar sangat dan berbaloi-baloi space. Siap boleh kira, ayam seekor saiz sederhana boleh dapat 5 plastik beg tau. Ikan pun senang masuk, siap-siap siang dan basuh. Nak masak keluarkan sebungkus beg. Selesai masalah, tak payah basuh bekas plastik keras dan jimat ruang berganda.   
Sambil menyiang, selesai semua bab freezer punya stok. Terus buat bahan chiller, apa lagi bab cili kering lah jadikan sambal. Nak masak senang lepas balik kerja awal boleh terus masak tau. 
Yang jadi renyah kalau semua dalam peti ais kosong, yang itu nak mula balik buat memang kena istigfar berulang kali haha.
Selamat menyusun! 

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.juliajohari.com/2019/01/lepas-discharge-hospital-datang.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+WithJulia+%28With+Julia...%29

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Malaysia Baru Tapi Perangai Masih Lama

Malaysia Baru Tapi Perangai Masih Lama

papar berkaitan - pada 25/1/2019 - jumlah : 91 hits
Reformasi bina semula negara dan Malaysia baru Itu antara ungkapan ungkapan yang meniti dibibir pemimpin Pakatan Harapan sebelum dan selepas berjaya menumbangkan BN pada 9 Mei tahun lalu Pelbagai janji tawaran ditabur membuatkan rakyat terp...
Try Buat Pagar Guna Bugatti Pulak Lepas Ni Lelaki Terlajak Kaya Buat Pagar Automatik Rumahnya Guna Motor Yamaha Rxz

Try Buat Pagar Guna Bugatti Pulak Lepas Ni Lelaki Terlajak Kaya Buat Pagar Automatik Rumahnya Guna Motor Yamaha Rxz

papar berkaitan - pada 14/1/2019 - jumlah : 123 hits
Please follow and like us 1 Yamaha RX Z boleh dikatakan sebagai antara motor keluaran Yamaha Motor Co Ltd paling laku keras sejak ia mula memasuki pasaran Malaysia sekitar tahun 1980 an Walaupun ia motor kelas ekonomi namun model ini menjad...
Masa Berurut Baru Tahu Jihan Muse Buat Pembedahan Buang Cyst Lepas Bersalin

Masa Berurut Baru Tahu Jihan Muse Buat Pembedahan Buang Cyst Lepas Bersalin

papar berkaitan - pada 17/1/2019 - jumlah : 106 hits
Pelawak dan aktres Jihan Muse mendedahkan dia menjalani pembedahan untuk membuang ketumbuhan cyst selepas bersalin anak sulung Ungku Arsalan Haq Kata Jihan dia bertemu doktor dan membuat pemeriksaan selepas dimaklumkan oleh tukang urut yang...
Naratif Melayu Dalam Malaysia Baru

Naratif Melayu Dalam Malaysia Baru

papar berkaitan - pada 21/1/2019 - jumlah : 104 hits
Perlu diakui bahawa selepas PRU14 perubahan yang berlaku bukan sekadar dalam arena politik tetapi suatu gelombang besar namun senyap sedang bergerak Keresahan terhadap masa depan orang Melayu dan Islam mula kedengaran dan semakin meluas Dal...
Kemaskini Perisian Baru Untuk Pocophone F1 Membawakan Sokongan Rakaman Video 960fps

Kemaskini Perisian Baru Untuk Pocophone F1 Membawakan Sokongan Rakaman Video 960fps

papar berkaitan - pada 21/1/2019 - jumlah : 98 hits
Pihak pembangun Pocophone sebelum ini telah menjanjikan kemaskini perisian yang akan membawakan sokongan rakaman video gerak perlahan 960fps Kini kemaskini berkenaan telah mula diperkenalkan secara berperingkat kepada pengguna Pocophone F1 ...
Lagu Baru Fazura Tewaskan Lagu Ariana Grande

Lagu Baru Fazura Tewaskan Lagu Ariana Grande

papar berkaitan - pada 20/1/2019 - jumlah : 87 hits
Baru sahaja beberapa jam dilancarkan lagu single terbaru Fazura Can t Forget Me berjaya menduduki tangga pertama carta muzik iTunes Malah lagu tersebut The post appeared first on
Kegagalan Yang Memalukan

Budaya Sharenting Yang Merbahaya Ramai Ibubapa Moden Kurang Prihatin

Mimpi Letusan Dahsyat Gunung Krakatau Yang Terbukti Terjadi

7 Golongan Yang Di Lindungi Di Bawah Bayangan Rahmat

Wow Tabik Anggota Tentera Kutip Jalur Gemilang Di Tepi Jalan Undang Sebak Terima Kasih Pahlawan

Plot Drama Bukan Gila

Cara Pemilihan Fesyen Pakaian Wanita Muslimah

Dr Zakir Tidak Dihantar Balik Ke India Melayu Maafkan Bukan Melayu Pun Boleh



7 Fakta Dahsyat Tentang Kes Rampasan Pesawat Oleh D B Cooper

Biodata Dan Latar Belakang Pelakon Wafiy Ilhan

Kisah Pembunuh Bersiri Kejam Amerika Dengan IQ 145 Edmund Kemper

Kisah Pembunuh Bersiri Kejam Amerika Dengan IQ 145 Edmund Kemper

Kisah Bagaimana Harley dan Davidson Mencipta Jenama Motorsikal Popular Dunia


Makan Pedas Memang Sedap Lepas Tu

Daging Pekasam Sedap

Kord Lagu Blues Gang Ibu

Sokong Santan Qristal Santan Beku Terbaik Keluaran Muslim

Hiburan Zul Ariffin Bakal Nikah Tahun Hadapan Bakal Isteri Seorang Non Muslim

6 Tips Agar Bedak Tahan Lama Dan Nampak Rata Walaupun Kulit Muka Kita Berminyak