Kisah Raya Aidiladha 2025
Tahun ni pagi Hari Raya Aidiladha kita sambut di Stesen Keretapi Segamat. Sebabnya menghantar keluarga kakak naik ETS ke Rawang. Mula cuti sekolah haritu mereka sekeluarga naik ETS dari Rawang balik kampung.
Mereka dari rumah Sabak Bernam ke Rawang naik kereta dan parkir di Parkson disebabkan kawasan parkir KTM Rawang under construction.
Terpaksa balik pagi raya sebab tiket esoknya tu dah habis. Tanpa rela, terpaksalah balik juga pagi raya. Saya dan encik suami tolong bawa anak buah yang di Segamat untuk ambil kereta yang family kakak guna. Sambil tu kita hantar sekali lah di stesen KTM
KTM Segamat ni baru je siap. Besar betul tak macam sebelum ni. Pertama kalilah kita sampai sini pun. Dulu pernah naik Keretapi antara bandar dari Segamat ke Butterworth masa zaman study di UiTM Penang.
Jauh perjalanan tu. Rindu pula nak naik keretapi. Sekarang dah ada ETS lajulah sikit kan. Segamat- Rawang lebih kurang 3 jam lebih je. Tak ada lah kena menghadap jem atas jalan raya tu kan. Sesekali balik kampung naik pengangkutan awam.

Kita boleh hantar sampai sini je lah. Lepas dorang dah scan tiket, naik atas. Kita tak dapat tengok dah. Sebelum gerak, kita bergambar kenangan dulu. Seorang Fiza ni mana boleh kalau tak ada gambar. Kenangan tu, esok-esok boleh tengok semula kalau rindu

Disebabkan tak dapat nak tengok mereka berlepas nak feel melambai-lambai, kami tunggu depan Segamat Central ni. Dapat tengok dan melambai dari jauh je lah. Jadilah dapat tengok mereka berlepas

Banyak dah pembaharuan di sini. Tak sempat saya nak jelajah sekitar Stesen KTM dan stesen bas Segamat ni. Dekat-dekat je. Dekat situ juga ada shopping mall. Itu je lah yang paling besar dan menarik di Segamat ni

Menara jam ni pun dah jadi tempat tarikan di Segamat.

Dah ada stesen KTM besar, ada ETS tak tahu bila masa nak menggunakannya. Rasa macam nak naik ETS dari Seremban ke Ipoh. Macam menarik juga idea tu kan. Nak merasa naik ETS. Dekat-dekat je sudah. Kalau Kuala Lumpur macam dekat sangat. Ke Ipoh lah jauh sikit.
Segamat ni stesen pemula ETS kalau dari Johor. Dia tak sampai lagi ke JB tu. Kalau ke sana naik keretapi antara bandar je lah. Sekarang nak beli tiket pun online je. Mudah kerjanya

Bila keretapi hilang dari pandangan kami pun beredar dan terus ke rumah kakak saya di Segamat

Ambil gambar potrait raya. Tahun ni lain sikit suasananya dan gambarnya. Janji ada gambarnya sudah

beraya dengan Khatam Hari Raya Aidiladha
Pagi yang mendung, gambar ikut mendung. Lepas menjamu juadah raya di rumah kakak, kami gerak ke kampung encik suami pula.
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
https://www.azhafizah.com/2025/06/kisah-raya-aidiladha-2025.html