Kegatalan Teruk Semasa Hamil Jangan Ambil Mudah Doktor Terangkan 4 Penyakit Kulit Ada Yang Menyebabkan Kematian Bayi


Gatal-gatal pada kulit selalu buat rasa tidak selesa. Apatah lagi ketika berbadan dua, rasa rimas tidak terkata. Tapi mama jangan ingat ia biasa-biasa, mesti bertindak dapatkan rawatan segera.
Wanita hamil mengalami perubahan pada diri yang ketara. Tidak hanya kepada perubahan fizikal, tahap kesihatan juga turut tergugat. Ini menyebabkan wanita hamil terdedah kepada pelbagai penyakit kulit. Dr Muhammad Izzat Abdul Razak, Pegawai Perubatan, Kesihatan Wanita & Kehamilan berkongsi mengenai perkara ini.
 “Awak ni dah kenapa Fatemma, nape kulit awak mcm kena cakar hantu ni?”
“Saya gatal teruk masa mengandung, doktor, MasyaAllah teruk sangat gatalnya sampai tak boleh tidur malam. Satu badan gatal, lebih teruk lagi pada kedua-dua belan tapak tangan dan tapak kaki. Macam-macam saya ikthiar, sapu macam macam ubat, tak de plak hilangnya.
“Dah teruk kulit saya ni macam kena cakar harimau sebab dok menggaru. Gatal ya amat. Merenyam. Mengandung sebelum ni ada gak gatal, tapi ni yang paling teruk la. Orang cakap kalau gatal tapak tangan ni duit nak masuk, orang cakap lahh, tu yg saya biarkan dulu, tapi makin lama makin teruk”
Ada beberapa keadaan yang unik dan spesifik kepada mengandung yang menyebabkan kegatalan pada kulit. Ada yang bahaya, ada yang memang sedia ada pada ibu sebelum dia mengandung lagi seperti psoariasis atau eczema, ada yang hanya menjelma bila kandungan dah mencecah trimester 3.
#1: OBSTETRIC CHOLESTASIS
Ada kaitan dengan genetik dan perwarisan, kalau ada famili yg mengalami masalah ini, biasanya anda akan turut mengalami. Bila pernah mengalami, biasanya akan berulang lagi kehamilan berikutnya dalam 45-90%. Didapati tinggi sikit risiko untuk dpt obstetric cholestasis ini dikalangan indian-asian dan pakistani asian
Biasanya pesakit akan mengadu gatal satu badan, lebih lebih lagi pada tapak tangan dan tapak kaki. Take merah-merah atau rash pada kulit melainkan pesakit menggaru-garu secara berlebihan yang boleh nampak sebagai kesan cakar pada kulit. Keadaan obstetric cholestasis ini sendirinya takda menunjukkan kemerahan pada kulit, hanya gatal sahaja, biasanya akan jadi lebih teruk pada waktu malam.
Ada kaitan obstetric cholestasis ini dengan kelahiran pramatang, baby berak dalam kandungan, meningkatnya peluanng untuk kelahiran secaea caesarean, dan baby boleh meninggal secara tiba-tiba.
Ujian darah dilakukan untuk melihat fungsi hati ( liver function test). Jika diagnosis sudah dibuat, LFT akan dipantai setiap minggu sehingga bersalin.
Biasanya cream seperti calamine akan diberikan untuk kurangkan gatal, ubat mengantuk seperti antihistamines diberikan yelah ibu takboleh tidur malam sebab gatal, so ubatan ini dapst membantu
Ada sesetengah kes yang diberikan Ursodeoxycholic jika gatal terlampau teruk dan dapat memberikan kesan yg baik pada bayi.
Ingat, obstetric cholestasis takde merah-merah pada kulit, tapi gatalnya MasyaAllah sehingga takboleh tidur malam. Ujian darah LFT akan diulang semula selepas bersalin untuk proses pemantauan
#2: PEMPHIGOID GESTATIONIS
Pemphigoid gestationis – merah merah tu bercantum dan membentuk blister/gelembung. Sangat rare dan berbahaya, penyakit ini berkaitan dengan penyakit autoimmune. Mereka dengan keadaan ini perlu dipantau disebabkan ada peluang untuk baby jadi kecik IUGR. Kemerahan kulit yg dinampak adalah kecil-kecil boleh bercantum menjadi besar sehingga ada blister – gelembung pada kulit.
Penyakit-penyakit gatal lain adalah yang tak bahaya, tapi biasa berlaku
#2: ATOPIC ERUPTION/ECZEMA IN PREGNANCY
Atopic/eczema of pregnancy- yang biasa jumpa, tak bahaya pada ibu dan anak. Cuma gatal saja. Yang ni biasa jumpa. 1 dalam 300 pesakit. Biasanya ada sejarah keluarga eczema. Nampak bintik-bintik merah pada muka, leher, dada dan pada bahagian lengan ( extensor surface )
Tiada apa yg perlu dirisaukan, cream steroid untuk melegakan gatal akan dibekalkan
#4: POLYMORPHIC ERUPTION IN PREGNANCY

 Lastly, satu lagi keadaan yang tak berbahaya tapi boleh menyebabkan rasa gatal, namanya polymorphic eruption in pregnancy. Ni pun boleh tengok gambar kat bawah, untuk bezakan dengan pemphigoid gestationis yg berbahaya tu.
Ni pun sama polymorphic eruption, tengah-tengah pusat tu kosong. Merah merah juga, tapi uniknya merah tu tak cover atau meliputi pusat. So kat tengah-tengah tu macam kosong. Biasa melanda ibu mengandung sulong, kehamilan kembar. Sama juga, cream steroid akan diberikan untuk mengurangkan gatal. Keadaan ini RARE untuk berulang lagi untuk kehamilan berikutnya
Ni beza antara pemphigoid gestationis (bahaya) dan polymorphic eruption ( yang tak bahaya) . Perhati pada tengah-tengah pusat tu. Yg bahaya bila merah-merah tu tertumpu pada pusat. Yang tak bahaya, tengah-tengah pusat tu kosong, tiada rash. Sumber: Dr. Muhammad Izzat Abdul Razak, Pegawai Perubatan, Kesihatan Wanita & Kehamilan
The post Kegatalan Teruk Semasa Hamil, Jangan Ambil Mudah. Doktor Terangkan 4 Penyakit Kulit, Ada Yang Menyebabkan Kematian Bayi! appeared first on Pa&Ma.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://majalahpama.my/kegatalan-teruk-semasa-hamil-jangan-ambil-mudah-doktor-terangkan-4-penyakit-kulit-ada-yang-menyebabkan-kematian-bayi/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Enam Jenis Penyakit Kulit Bayi Baru Lahir Akan Hidapi Jika Dirawat Dengan Betul Kecacatan Kulit Tersebut Akan Hilang

Enam Jenis Penyakit Kulit Bayi Baru Lahir Akan Hidapi Jika Dirawat Dengan Betul Kecacatan Kulit Tersebut Akan Hilang

papar berkaitan - pada 2/2/2019 - jumlah : 63 hits
Bayi baru lahir mungkin mengalami banyak masalah kulit memandangkan kulit mereka sedang mengadaptasi persekitaran di luar rahim Jika dirawat dengan betul kecacatan kulit tersebut akan hilang dari semasa ke semasa dan membentuk kulit yang ca...
Ekzema Makin Teruk Bukan Faktor Pemakanan Sahaja Doktor Terangkan 6 Jenis Faktor Pencetus Perlu Elak

Ekzema Makin Teruk Bukan Faktor Pemakanan Sahaja Doktor Terangkan 6 Jenis Faktor Pencetus Perlu Elak

papar berkaitan - pada 29/1/2019 - jumlah : 111 hits
Anak ekzema teruk gatal dan menggaru Ibu ayah mesti periksa punca pencetusnya bukan pemakanan sahaja Stres juga tidak terkecuali Bagi ibu ayah yang mempunyai anak ekzema cabaran besar ialah supaya ekzema tidak flare up atau meradang kerana ...
Jangan Biarkan Badan Berkerak Ini Cara Mudah Hilangkan Daki Dan Sel Kulit Mati

Jangan Biarkan Badan Berkerak Ini Cara Mudah Hilangkan Daki Dan Sel Kulit Mati

papar berkaitan - pada 10/2/2019 - jumlah : 109 hits
Mesti anda geli dengan masalah daki pada badan anda kan Terutama di kawasan yang celah seperti ketiak celah paha dan juga belakang leher kan Kalau orang perempuan yang bertudung tu tak mengapa la juga kan dapat tutup bahagian belakang leher...
Hamil Luar Rahim Boleh Akibatkan Pendarahan Banyak Doktor Ingatkan Scan Minggu 6 8 Pastikan Kedudukan Kandungan

Hamil Luar Rahim Boleh Akibatkan Pendarahan Banyak Doktor Ingatkan Scan Minggu 6 8 Pastikan Kedudukan Kandungan

papar berkaitan - pada 30/1/2019 - jumlah : 87 hits
Hamil luar rahim sangat bahaya kerana boleh akibatkan pendarahan banyak Turut mengingatkan untuk scan pada minggu 6 8 pastikan kedudukan kandungan Kehamilan luar rahim atau ectopic pregnancy adalah situasi yang banyak berlaku di awal kehami...
Jangan Culas Buat Check Up Detail Masa Hamil Baru Dapat Pastikan Kandungan Sihat

Jangan Culas Buat Check Up Detail Masa Hamil Baru Dapat Pastikan Kandungan Sihat

papar berkaitan - pada 9/2/2019 - jumlah : 74 hits
Semasa mengandung banyak pantang larang yang perlu dielakkan dan petua yang perlu dilakukan untuk memastikan kandungan sentiasa sihat Ini adalah 10 perkara penting yang mesti dilakukan semasa mengandung untuk memastikan kandungan sihat Foli...
Kematian Bayi 9 Bulan Tiada Unsur Dera Polis

Kematian Bayi 9 Bulan Tiada Unsur Dera Polis

papar berkaitan - pada 29/1/2019 - jumlah : 113 hits
Bagaimanapun siasatan akan terus dijalankan bagi mengenal pasti punca sebenar kejadian
Doktor Kongsi 5 Perkara Boleh Tambah Sel Otak Bayi Jadi Pintar Sentuhan Komunikasi No Gajet

Doktor Kongsi 5 Perkara Boleh Tambah Sel Otak Bayi Jadi Pintar Sentuhan Komunikasi No Gajet

papar berkaitan - pada 26/1/2019 - jumlah : 42 hits
Perkongsian daripada doktor ini boleh membantu ibu bapa menambah sel otak bayi menjadi lebih cerdik 5 perkara ini tidak mustahil mama papa boleh lakukannya Rangsangan sejak dari usia bayi berupaya menambah sambungan antara sel sel Apa yang ...
Bayi 6 Bulan Ke Bawah Berisiko Tinggi Tersedak Susu Doktor Pesan Ibu Ayah Buat 5 Langkah Ini

Bayi 6 Bulan Ke Bawah Berisiko Tinggi Tersedak Susu Doktor Pesan Ibu Ayah Buat 5 Langkah Ini

papar berkaitan - pada 26/1/2019 - jumlah : 43 hits
Bayi 6 bulan bulan ke bawah mudah tersedak susu Pemilihan puting susu dan teknik memberikan susu penting untuk diperhatikan Ikuti penerangan doktor ini Dr Farhanah Pegawai Perubatan Eva Emily Clinic Klinik Ibu dan Anak telah berkongsi beber...
Tular Rakaman Gadis Pijak Al Quran Jawapan Bapa Buat Hati Sebak

Gaji Seorang Jurutera

Kisah Perceraian Rihana Oksana Yang Tidak Boleh Di Tarik Balik

Kifarah Jemaah Haji Malaysia Dalam Flight Bila Sampai Jeddah

Hati Hati Beli Baju Kat Muaz Check Dulu Saiz

Pemandu Vios Tular Di Jb Ditahan Polis

Apabila Kita Dah Pencen

4 Including Pregnant Woman Killed At Sg Buloh Construction Site



Kajian Ibnu Khaldun Tentang Punca Runtuhnya Khilafah

Ahli Matematik Terbaik Dunia Ini Maut Akibat Paranoia Kurt Godel

9 Fakta Dahsyat Tentang Kartel Dadah Mexico

Sejarah Bahasa Arab Bahasa Terpilih Yang Istimewa

Rihana Oksana Petra Menangis Terima Sokongan Warga Malaysia


Topi Kait Bayi Perempuan Gabungan 3 Warna

Menu Makan Malam Sardin Ikan Bilis Timun

Blogger Challenge Number 4 Describe Your Partner Or Someone You Have Feelings For

Jawatan Kosong Penolong Pegawai Tanah

Nilai Kereta Trade In Siapa Tentukan

Menulis Is Penat Dan Susah Sebenarnya