Jangan Cepat Salahkan Anak Anak Kalau Mereka Degil Dan Bebal Ibu Bapa Pun Ada Salahnya Juga


hi there, salam jumaat semua ... love hate relationship aku dgn anak anak ni ada pasang surutnya .. sebagai seorang mommy, dlm apa hal sekalipun, jangan benci dan dendam dengan anak anak kecil kerana takut esok2 tak sempat kita maafkan anak kita, Allah dah jemput kita, kesian kat anak tak dapat redha kita sbg mommy, maka tak dapatlah anak anak redha Allah juga .. padahal kita nak anak anak kita jadi insan soleh solehah dan bertaqwa kan .. anak anak inilah yang akan bawa kita sama ada masuk syurga atau neraka ..


hubungan aku dengan anak anak slalu ok, tapi ada lah masa masa tertentu tu tak ok ...  ada masa aku stress dengan karenah dorang , tapi aku try utk pastikan walaupun aku stress, aku masih boleh berfikir dan bertindak waras ... 
salah satu cara utk kekal waras ialah punya support system yang baik ... thanks aku punya MIL yang sangat baik, so bila husband tiada, MIL lah yg selalu jenguk aku tengok anak anak ... 
kdg2 kita lupa kenapa anak anak degil ni punca dari kita sendiri, so tak salahkan anak , mmg lebih salahkan diri sendiri dan usaha utk perbaiki diri ..

aku suka follow IG talkparenting ni, pasal di sini aku mudah faham cara pesanan dan didikan parenting yang dorg sampaikan, lebih mudah terkesan di hati aku ..


ilmu parenting ni mmg luas , banyak betul perkara keibubapaan yang aku still dalam proses belajar ... 
bab layan karenah anak anak ni, kalau sorang anak maybe agak senang nak layan, pasal sorang saja kan .. tapi kalau dah dua tiga orang, memang kena cekap la melayan ... kdg2 bila  stress, tu yang boleh jadi hulk hogan tetiba tu ... well, I am human too, ada masa ok, ada masa mood tak ok kan ..


banyak lagi benda aku perlu ubah pada diri sendiri kalau nak anak anak aku ni berubah pada bentuk yang aku inginkan ... 
emosi sangat memainkan pengaruh yang besar dalam membentuk anak anak ... sebab tu setiap hari aku check level emosi aku di tahap mana .. ada masa aku tak boleh nak berdepan dgn anak anak, so aku take 5 dulu, tarik hembus nafas dan fikir elok elok knapa emosi aku tak baik .

kadang2 bukan sebab anak anak emosi tak elok, tapi tanpa sedar anak anak pula yang kena tempias ... 

betul kan, nak anak berubah, kita yang jadi mommy ni pun kena ubah juga perangai tu ... sabar kena lebih, senyum kena banyak ... jangan asyik nak marah kalau anak buat silap, jangan sikit2 emosi kan ... 
mcm kes Iman semalam, dia cranky pasal crayon dia tiada warna  kelabu, so bila bgtau nntlah daddy belikan crayon yg ada warna kelabu, dia marah2 tak puashati pasal dia nak juga warna kelabu tu ada sekarang ... mommy boleh naik hantu kalau mcm ni ... dia ingat mommy dia ni magician ke apa ..

tapi tu la, kena ckp elok2 , nak marah2 pun tak guna kan .. mmg usaha juga pujuk Iman, walaupun tak brapa menjadi pujuk dia, tapi ok lah at least dia tak meraung menangis , just dia membebel cakap sorang2 dgn nada tak puas hati pasal crayon tu ... siap tanya knapa cikgu dia ada crayon warna kelabu, dia punya crayon tiada pula ... 
sekarang aku terapi diri sendiri untuk perbaiki level parenting aku ... dan satu lagi, nowadays kalau aku marah2 unhappy dgn anak anak, selain istighfar, aku baca 
ya aziz, ya jabbar, ya mutakabbir ... 
zikir ni untuk lembutkan hati kita , so dgn harapan Allah tolong lembutkan hati kita jgn kasar2 dgn anak anak dan semoga Allah bantu kita berikan jalan keluar terhadap masalah yg kita hadapi ..

kalau korang ada tips mau share dgn mrs pip cara bagaiman utk berdepan dgn karenah anak anak yang super cranky ni  , sila sila share di komen di bawah ok

tq for reading, have a great weekend

cheers


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.mrspip.com/2019/04/bukan-salah-anak-orangtua-juga-bersalah.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Warga Felda Kena Faham Isu Ini Anak Felda Kena Beritahu Ibu Bapa Mereka Siapa Selama Ini Yang Menyusahkan Mereka

Warga Felda Kena Faham Isu Ini Anak Felda Kena Beritahu Ibu Bapa Mereka Siapa Selama Ini Yang Menyusahkan Mereka

papar berkaitan - pada 7/4/2019 - jumlah : 337 hits
RUMAH GEN 2 FELDA JENGKA 12 TAK SIAPRUMAH GEN2 FELDA JENGKA 11RUMAH GEN 2 JENGKA 1KEMPEN BANTAH PEMBELIAN EAGLE HIGHT PLANTATION GAMBAR ASAL WRLRMengapa FELDA merudum Ikutilah Sejarah FELDA di bawah kepimpinan DS Najib dan TS Mohd Isa kroni...
Ajar Anak Buat Kerja Rumah Sambil Bermain Anak Tak Ingat Pun Harga Mainan Mahal Dia Akan Ingat Masa Bersama Ibu Bapa

Ajar Anak Buat Kerja Rumah Sambil Bermain Anak Tak Ingat Pun Harga Mainan Mahal Dia Akan Ingat Masa Bersama Ibu Bapa

papar berkaitan - pada 13/4/2019 - jumlah : 198 hits
Masa bermain sangat penting untuk kanak kanak Ketika kanak kanak bermain ibu bapa perlu turut serta dan memberi tambah nilai dalam permainan mereka seperti mendidik nilai nilai murni secara tak langsung anak anak akan bermain sambil belajar...
Anak Anak Menc4rut Ini Tindakan Yang Ibu Bapa Perlu Lakukan

Anak Anak Menc4rut Ini Tindakan Yang Ibu Bapa Perlu Lakukan

papar berkaitan - pada 30/3/2019 - jumlah : 142 hits
Geram kan kalau anak tiba tiba menuturkan perkataan yang tidak baik kasar kesat atau lucah Dalam kepala ligat berfikir mana pulak dia belajar perkataan tak elok ni emosi jadi tak terkawal Panngg tangan si ibu hinggap di paha anak dan kemudi...
Bila Anak Mengamuk Sampai Memukul Hantuk Kepala Baling Barang Ibu Ayah Cepat Cepat Asingkan Anak

Bila Anak Mengamuk Sampai Memukul Hantuk Kepala Baling Barang Ibu Ayah Cepat Cepat Asingkan Anak

papar berkaitan - pada 6/4/2019 - jumlah : 147 hits
Apa nak buat bila anak mengamuk sampai memukul menggigit sepak terajang tumbuk hantuk kepala kat lantai tarik rambut baling barang Setiap kali saya buka sesi Q A sama ada di seminar atau di social media mesti soalan ni muncul Dan setiap kal...
Ibu Bapa Bergaduh Apa Perlu Anak Lakukan

Ibu Bapa Bergaduh Apa Perlu Anak Lakukan

papar berkaitan - pada 4/4/2019 - jumlah : 124 hits
Soalan Ibu bapa saya sering bergaduh dan sering membuatkan saya dan adik beradik merasa sedih Keadaan menjadi semakin teruk apabila saya dan adik saya akan menduduki peperiksaan yang penting Saya sangat pening dan runsing memikirkan keadaan...
Jangan Berani Kacau Kubur Anak Saya Tiada Bukti Pengislaman Namun Ibu Jadi Saksi Anak Peluk Islam

Jangan Berani Kacau Kubur Anak Saya Tiada Bukti Pengislaman Namun Ibu Jadi Saksi Anak Peluk Islam

papar berkaitan - pada 4/4/2019 - jumlah : 155 hits
Jangan berani kacau kubur anak saya Tiada bukti pengislaman namun ibu jadi saksi anak peluk Islam Baru baru ini kes kematian seorang wanita K Surinder Kaur Bedi 37 telah mendapat perhatian ramai apabila dia telah ditemui meninggal dunia set...
Kesal Ditegur Malas Bekerja Anak Di Oku Bunuh Ibu Kandung

Kesal Ditegur Malas Bekerja Anak Di Oku Bunuh Ibu Kandung

papar berkaitan - pada 11/4/2019 - jumlah : 94 hits
Kejadian itu berawal ketika korban pulang dari kebun dan melihat pelaku sedang santai santai di rumah Korban pun memarahi anaknya itu karena malas tak sesuai dengan usianya
Hanya Ada Sebulan Untuk Hidup Ibu Sebak Anak Hidap Kanser Darah

Hanya Ada Sebulan Untuk Hidup Ibu Sebak Anak Hidap Kanser Darah

papar berkaitan - pada 11/4/2019 - jumlah : 109 hits
Perasaan ibu mana yang tidak sayu apabila melihat anak yang dikandung selama sembilan bulan tidak dapat menjalani kehidupan seperti kanak kanak lain Begitu nasib yang dihadapi oleh Haffiszattul Nur Akmar Samsudin apabila anak perempuannya S...
Racun Serangga Salah Satu Penyebab Autisme Usia Ibu Bapa Juga Faktor

Racun Serangga Salah Satu Penyebab Autisme Usia Ibu Bapa Juga Faktor

papar berkaitan - pada 11/4/2019 - jumlah : 115 hits
Racun serangga dikatakan menjadi salah satu penyebab terjadinya Gangguan Spektrum Autisme Benarkah ASD ialah gangguan perkembangan saraf yang kompleks dan dicirikan oleh kesulitan dalam interaksi sosial komunikasi dan perilaku terbatas beru...
Jarang Lakukan Seks Boleh Menyebabkan Sakit Mental

Kerajaan Malaysia Kekal Tidak Buka Sempadan Kepada 6 Negara

Tiga Kali Nazak Nek Kalsom Bela Jembalang Hutan

Careers In Architecture

Dr M Azmin Hishamuddin Nak Takeover Umno

Kisah Suri Rumah Selesaikan Hutang Setengah Juta

Sudah 11 Tahun Meninggal Kemunculan Michael Jackson Gegerkan Publik Dan Bikin Kebingungan

Jiran Dedah Kehidupan Ronaldo Dan Keluarga Sunyi Tiada Parti



Resepi Kuih Koci Santan Paling istimewa

Info Dan Sinopsis Drama 7 Hari Mencintaiku Slot Akasia

Sejarah Bagaimana Singapura Jatuh Ke Tangan British

Kenapa Korea Cyprus dan Ireland Terpisah Kepada Utara dan Selatan

Asal Usul Nama 6 Universiti Terkemuka Dunia


Warga Bangladesh Rayhan Kabir Diburu Jabatan Imigresen

Kenapa Cap Jari Semua Orang Tidak Sama

Doa Al Afiyah Ringkas Tapi Padat Dengan Kelebihan Tersendiri

Nikmatnya Bila Jarang Dapat

Sambut Kelahiran Baby H Baby Pkpp Apa Nama Sebenar

Jamuan Open House Selepas Raya 2020