Ini Bilik 2 Anak Lelaki Dekorasi Ibu Ini Jimatkan Ruang Dalam Bilik Kecil


Ruang bilik yang kecil memerlukan susun atur yang baik supaya keadaan bilik tidak menjadi semakin sempit selepas perabot dimasukkan. Ianya memerlukan perancangan dalam susun atur dan juga jenis perabot yang akan digunakan.

Namun bilik yang sempit tak semestinya tak boleh kemas, nampak luas dan cantik kan? Puan Balqis berkongsi ilham dekorasi serta susun atur dan jenis perabot yang digunakan untuk bilik dua anak lelakinya yang masih kecil. Yang paling penting nampak kemas dan luas.
Ikuti perkongsian ibu ini bagaimana dia menyusun atur bilik kecil dari rumah teres lama. Mungkin boleh dijadikan inspirasi buat anda.

“Ini sharing bedroom untuk 2 anak lelaki saya yang umur 4 dan 6 tahun.. bilik ni kecil je.. rumah teres jenis lama.. jadi tak besar mana pun..”

“Untuk katil, saya guna yang jenis underbed.. bila nak tidur malam baru tarik keluar.. time siang tolak masuk bawah katil, jadi akan ada banyak ruang untuk anak anak saya bermain..”


“Yang lain lain tu macam biasa je.. guna rak dengan floating shelf untuk letak barang dan mainan anak anak saya..”

“Jadi ni cara saya buat untuk jimatkan ruang dalam bilik yang kecil ni..”

Puan Balqis turut menggunakan warna dinding yang cerah dan lembut bagi menampakkan ruang bilik lebih luas dan segar.
Ramai parents yang masih tercari-cari cara nak pisahkan tempat tidur dengan anak. Jom cuba tip di bawah
1. Kerjasama mak dan ayah
Macam biasa, mak dan ayah kena ada persetujuan bersama sebab usaha ni apa yang penting? Yesss kerjasama! Janganlah ayah nak try, mak pula tak sampai hati. Halahaii..
2. Mulakan dengan tidur di bawah
Untuk bilik yang ada katil, mula-mula kita biasakan anak tidur di bawah. Bukan sama-sama dengan kita di atas katil. Bentang la toto ke, tilam ke dan mula latih mereka tidur. Yes, memang masih dalam bilik yang sama.
3. Hias bilik anak
Kanak-kanak ni biasanya excited bila ada bilik sendiri. Mungkin kita tak mampu nak deco bilik secantik bilik pameran IKEA. Memadailah kalau kita belikan katil kecil dengan tilam yang dibalut cadar superhero kegemaran mereka. Boleh tampal gambar dan hiasan bersesuaian di dinding.
Masukkan gambar comel mereka dalam frame. Susun baju dalam almari mereka sendiri, rak buku dan meja kecil. Di situlah mereka mula belajar untuk tidak masuk lagi bilik ibu bapa. Beraktiviti di bilik sendiri sampailah waktu tidur.
4. Bed time story
Teman mereka sebelum tidur dengan membaca buku kegemaran. Boleh juga ceritakan kisah nabi, kisah-kisah dalam Al-quran dan kisah pengajaran. Jadikan rutin setiap malam tanpa gagal. Jangan paksa mereka masuk bilik dan tidur sendiri!
5. Teman mereka tidur kemudian…
Tutuplah lampu dan tidur bersama di bilik mereka. Tapi awas, tidur tidur ayam je. Bila anak dah mula lena, tinggalkan mereka dan kembali ke bilik anda. Keesokan harinya, kejut anak. Bila mereka sedar yang mereka tidur di bilik sendiri, lama kelamaan keyakinan diri mereka untuk tidur sendiri mula meningkat.
Ada juga kes, anak terjaga di tengah malam dan mula mengetuk pintu bilik kita. Jangan benarkan mereka tidur bersama. Again, kembali temani mereka di bilik mereka. Dan kembali semula ke bilik anda selepas mereka lena. Fuhhh..nampak macam complicated semacam kan. Itulah pengorbanan.
6. Didik anak
Ini bab education. Untuk anak yang dah besar dan mula faham, terangkan mengapa kita sudah tidak boleh tidur bersama. Kaitkan dengan agama dan suruhan Allah. Bagi mereka peluang untuk belajar, berfikir dan menerima.
Sebenarnya, usaha ni jadi lebih mudah jika anak-anak dah ada kakak atau abang yang lebih besar. Share room dari kecil, mereka lebih mudah berpisah tempat tidur dengan kita. Jangan lupa juga pisahkan tempat tidur antara anak lelaki dan perempuan yaa..

 
Kredit: Balqis Mohd Zaiki

Artikel: Bagus Untuk Anak! Formula Terbaharu Susu Kambing Karihome Dengan Kualiti Terbaik

Jom belajar rahsia ajar anak simpan sampai jadi jutawan di SINI

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang
 
The post “Ini Bilik 2 Anak Lelaki” Dekorasi Ibu Ini Jimatkan Ruang Dalam Bilik Kecil appeared first on Pa&Ma.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.majalahpama.my/ini-bilik-2-anak-lelaki-dekorasi-ibu-ini-jimatkan-ruang-dalam-bilik-kecil/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Saya Luahkan Dalam Surat Dah Lepas Fasa Kelam Kabut Dengan Anak Kecil Ibu Kongsi Elak Burnout

Saya Luahkan Dalam Surat Dah Lepas Fasa Kelam Kabut Dengan Anak Kecil Ibu Kongsi Elak Burnout

papar berkaitan - pada 2/8/2022 - jumlah : 188 hits
Ternyata menjadi Seorang Ibu itu memenatkan bukan Ada hari tak sempat makan mandi dan terasa nak menangis Semua ibu ibu akan mengalami fasa ini fasa di mana anak masih kecil dan sedang membesar Ketika inilah anak anak perlukan perhatian dar...
Ibu Buka Pintu Bilik Sambil Panggil Adik Berkali Kali Patutlah Tak Bersahut Rupanya Anak Dah Tiada

Ibu Buka Pintu Bilik Sambil Panggil Adik Berkali Kali Patutlah Tak Bersahut Rupanya Anak Dah Tiada

papar berkaitan - pada 29/7/2022 - jumlah : 295 hits
BERKALI kali dipanggil si ibu namun tiada sebarang sahutan diterima daripada anaknya Begitulah apa yang dapat dilihat menerusi video yang menunjukkan seorang wanita menangis ketika membuka pintu bilik arw4h anaknya yang kini tidak sudah tid...
Pegang Iqra Seawal Umur 2 Tahun Ibu Ini Dedah Cara Jadikan Anak Pandai Mengaji

Pegang Iqra Seawal Umur 2 Tahun Ibu Ini Dedah Cara Jadikan Anak Pandai Mengaji

papar berkaitan - pada 28/7/2022 - jumlah : 144 hits
Untuk ajar anak mengaji al Quran mungkin agak sedikit tricky lebih lebih lagi jika ia melibatkan anak pertama dalam keluarga Namun jika tahu langkah dan kaedah yang tepat ia boleh dilakukan tanpa sebarang masalah yang besar Ini perkongsian ...
Ayah Ayah Rajin Hantar Ambil Anak Sekolah Ibu Ibu Siap Desak Tadika Pecat Guru Cantik Ini

Ayah Ayah Rajin Hantar Ambil Anak Sekolah Ibu Ibu Siap Desak Tadika Pecat Guru Cantik Ini

papar berkaitan - pada 28/7/2022 - jumlah : 161 hits
Lumrah manusia sukakan sesuatu yang cantik dan sejuk mata memandang Namun ada segelintir orang yang tidak suka akan kecantikan malah iri hati dengan kecantikan seseorang Seorang guru t dika di China terpaksa menerima h kikat bahawa ada pih ...
Ibu Suka Belanja 2 Sahabat Ketika Hay4tnya Anak Menangis Terima Balasan Kebaikan Arw4h Tak Disangka Sangka Ketika Konvo

Ibu Suka Belanja 2 Sahabat Ketika Hay4tnya Anak Menangis Terima Balasan Kebaikan Arw4h Tak Disangka Sangka Ketika Konvo

papar berkaitan - pada 28/7/2022 - jumlah : 91 hits
HARI graduasi pastinya menjadi hari paling bermakna bagi mereka yang bergelar penuntut institusi pengajian tinggi untuk diraikan bersama ibu bapa Namun tidak semua beruntung dapat meraikan hari penuh bersejarah ini dengan insan tersayang te...
Gaya Rambut Bangs Anak Dipotong Ibu Sedih Rambut Anak Dipotong Pengasuh

Gaya Rambut Bangs Anak Dipotong Ibu Sedih Rambut Anak Dipotong Pengasuh

papar berkaitan - pada 20/7/2022 - jumlah : 77 hits
Gaya rambut anak lelaki yang dibiarkan sedikit panjang seakan menjadi satu trend dikalangan ibu bapa ditambah lagi dengan kesukaran untuk menggunting rambut mereka Sudahnya rambut dibiarkan sedikit panjang Lain pula kisahnya dengan pengguna...
Budak Kecil Pakai Pendakat Gigi Netizen Selar Tindakan Tak Cerdik Ibu Bapa

Budak Kecil Pakai Pendakat Gigi Netizen Selar Tindakan Tak Cerdik Ibu Bapa

papar berkaitan - pada 26/7/2022 - jumlah : 92 hits
Sejak kebelakangan ini pemakaian pendakap gigi dalam kalangan anak muda seakan menjadi trend semasa Ada di antara mereka menggunakan pendakap gigi memang bertujuan untuk memperbetulkan kedudukan gigi namun ada juga yang sekadar untuk perhia...
Terjebak Sindiket Penipuan Ibu Dakwa Anak Dikurung Dipukul Di Laos

Terjebak Sindiket Penipuan Ibu Dakwa Anak Dikurung Dipukul Di Laos

papar berkaitan - pada 22/7/2022 - jumlah : 75 hits
Sembilan lelaki warga Malaysia kini dipercayai menjadi pegawai khidmat pelanggan sindiket penipuan dalam talian di Laos KUALA LUMPUR Terpedaya dengan tawaran pekerjaan di luar negara yang menjanjikan gaji lumayan sekumpulan rakyat Malaysia ...
Senarai Kabinet Kerajaan Perpaduan Pm Anwar Ibrahim

Saya Pemilik Myvi Alx 6996 Ingin Memohon Maaf

Malaysia Plans Another Megatower Taller Than Merdeka 118

Anwar Shouldn T Jeopardise Reformist Image

Cecah Usia 27 Tahun Guinness World Records Iktiraf Flossie Kucing Paling Tua Di Dunia Yang Masih Hidup

3 Kali Runding Umno Pahang Tolak Perpaduan Ummah Rela Ikut Dap

Rm600 Billion Sany Desak Kerajaan Tubuh Rci Siasat Perbelanjaan Dana Tersebut

Harga Minyak Petrol Dan Diesel Bulan Disember 2022



8 Aktiviti Malam Yang Sangat Mencurigakan

Demam PRU15 Ini Pendirian Sajat

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Terima Kasih Cinta Slot Akasia TV3

5 Pasangan Ayah Dan Anak Yang Beraksi di Piala Dunia

5 Model Yoyo Paling Mahal di Dunia


Diterajui Pelakon Baru Disney Umum Bakal Lancar Musim Kedua Soundtrack 1

Keluh Kesah Warganet Alami Culture Shock Saat Pindah Dari Sekolah Swasta Ke Negeri

Drama My Mr Blind Date

Zahid Mungkin Tpm Pilihan Dsai

5 Teknik Kahwin Pokok Yang Popular Di Malaysia

T19i13 Mummy Bawa Aidan Ambil Pelalian 3 Bulan