Hanya Sebab Demam Bayi 4 Bulan Ini Dijemput Ilahi Ibu Kongsi 6 Hari Terakhir Bersama Anak Syurganya


Ajal maut sememangnya ketentuan Ilahi, tapi untuk hadap sebuah kehilangan itu tentunya bukan mudah. Tambah pula ia berlaku kepada anak pertama yang masih lagi bayi. Penyebabnya hanyalah demam yang berlanjutan sehingga ada jangkitan kuman dalam darah.
Kisah meruntun jiwa ini dikongsikan oleh Dalila Yusof, ibu kepada Anaqi Tsaqeef yang baru berusia 4 bulan dan telah meninggal dunia akibat demam. Cukup sayu perkongsian yang dibuat, namun keduanya reda dengan apa yang berlaku.

Semoga keduanya diberikan kekuatan dan ketabahan untuk menghadapi ujian yang maha hebat ini.
berikut adalah perkongsian yang dibuat melalui akaun Facebook miliknya.
ANAQI TSAQEEF ANAK SYURGA IBU BABAH ❤️
18 Sept 2019 (Rabu)
Pagi tu anak ibu bangun senyum gelak2 mcm biasa, makan minum pon mcm biasa. Tapi tengahari dlm pukul 12++ tiba2 ibu rasa mcm badan adik panas. So ibu check suhu adik 38.3. Mmg adik dah demam time tu. So ibu wassap babah cakap adik demam nak bawak p klinik/hosp. Since babah tengah further study hari2 ada kelas isnin-jumaat. So babah minta excuse utk balik halfday. Ibu try call klinik pakar kanak2 dkt SP (C.P.Ooi) tapi tak angkat.
Suhu Badan Anak Turun NaikThen ibu try call Hosp Pantai bhg Specialist Clinic (Pakar Kanak2) dan Dr yg biasa Anaqi Tsaqeef jumpa tu ada. So decide utk p dkt hosp pantai. Dalam pukul 2.30ptg mcmtu ibu babah bwk adik p hosp pantai. Sampai sana check suhu adik 39.8 sangat tinggi utk baby 4bulan++ (Bukan demam panas).Tapi masih tak admit. Dr sumbat ubat punggung utk kurangkan suhu. Dr pakar kanak2 tu check dia kata just demam virus. Biasala baby2 kan dia kata. Ibu babah dengaq rasa lega. Dr just bagi ubat demam then kami balik. Bila balik tu anak ibu mcm aktif masih gelak2 makan pon byk. Ibu babah still monitor suhu dia tapi suhu naik turun. Bila bagi makan ubat suhu turun bila ubat habis suhu naik. Turun pon dlm range 37.5-39. So adik still demam. Tapi anaqi tsaqeef anak yg sgt baik sepanjang dia demam, takda setitik air mata yg keluar just merengek perlahan ja. Mybe adik tak nak bagi ibu babah risau. Start adik demam Ibu babah tiap masa jelum badan kepala adik utk sejukkan badan(org petua) sampai ke pagi.

19 Sept 2019 (Khamis)
Sepanjang malam suhu adik still tinggi juga then adik ada cirit birit. Ibu ingatkan badan adik panas tak pon tindakbalas ubat yg menyebabkan adik cirit birit rupanya tak. Badan adik dah start dihydrated. Pagi khamis ibu cuba petua org cakap mandi dgn lemon, cool fever letak dkt bawah ketiak, belakang leher. Semua ibu cuba. Lepas mandi adik ok tapi bila sejam mcmtu panas balik. So adik minum susu mcm biasa tapi kurang sikit, cirit birit still ada. Ibu cuba nak bagi adik full bf sepanjang adik demam tapi adik tak mau sangat sedangkan adik lapar. Tapi bila ibu bagi direct bf adik still hisap cumanya kejap hisap kejap lepas. Macam dia ada something tak kena. Ibu anggap adik tak mau kot. Ibu berjaga sepanjang malam monitor suhu adik dengan jelum badan kepala adik sampaikan kain tak sempat kering ibu jelum adik sebab kesian adik tak larat. Ibu nak bagi adik segar aktif mcm biasa. Ubat still ibu bagi mcm biasa 4-6jam sekali.
Demam Tak Kebah20 Sept 2019 (Jumaat)
Pagi jumaat adik still lemah suhu pon mcmtu juga 37.5-39 then ibu bagi ubat suhu turun kejap lepas habis ubat suhu naik semula. Tengahari mcmtu babah ambek halfday lagi sebab rasa kena bwk adik p hosp ni sebab demam xmau kebah. Lepas jumaat ibu babah bwk pula adik p bhgian kecemasan Hosp SP. Time tu suhu adik agak tinggi dlm 38 keatas. Adik lemah juga time tu. Tapi bila p bahagian kecemasan HSAH ibu ingatkan adik akan dpt priority sebab dia baby dan keadaan dia yg mcmtu. Tapi malangnya still kena tunggu turn yg mybe dlm 4-5 jam lagi. Bila babah tanya pon still jawab tak boleh kena ikut turn juga. Sangat2 kecewa time ni dengan bhagian kecemasan HSAH 😢 Ibu babah kesian sgt dkt adik sebab adik xlarat sangat time tu. Dengan persekitaran yg mcm2 penyakit dekat situ. So babah decide tak bole tunggu ni kena p swasta juga ni, so bwk adik p klinik bersatu tikam batu. Dr situ check mcm takda apa, still kata demam biasa dan dr bagi ubat demam juga. Bila diingatkan balik dia sebagai Dr takkan mcmtu ja buat kerja. Check pon biasa ja sedangkan baby dh demam 3hari kot suhu turun naik tak kebah. So balik tu ibu try bagi ubat yg klinik pula. Bila ibu bagi ubat klinik tu suhu adik turun sampai ke 35 mcmtu. Mmg sangat rendah dah dan tak demam. Time tu syukur sgt dekat Allah sebab suhu adik turun. Rupanya tak dia nak bagi ibu babah lega kejap ja. Bila ubat habis suhu adik naik balik. Kesian sgt time tu adik dah tak sembang tak senyum apa dah dkt ibu. Nak tidoq ja. Sepanjang mlm adik still mcmtu. Dalam kepala ibu ni tak senang rasa setiap masa pikir nak buat mcm mana lagi. 😔
Ikhtiar Cara Lain21 Sept 2019 (Sabtu)
Adik masih lagi mcmtu cumanya suhu dia rendah sikit dlm 37-38. Kadang turun 36. Kadang demam kadang dak mcmtu. So ibu babah ikhtiar utk bawak adik jumpa ustaz pula kalau2 adik ada gangguan. Orang suruh cuba so ibu babah buat. Time tu adik lemah mybe adik sakit dh ibu babah tak tau 😢 Ustaz cakap biasala mybe gangguan ni. So ustaz buat air penawar suruh balik bagi mandi semua la. Takpa ibu babah ikhtiar. Balik mcm biasa adik tidoq jaa sebab tak larat tapi susu adik still minum byk. Babah perasan ubun2 adik dah tenggelam tak mcm biasa. Ingatkan berat adik turun so ubun2 pon jadi tenggelam. Rupanya apa yg dr bagitau sebab adik dihydrated. Allahu ibu babah tak tahu adik 😔😢
22 Sept 2019 (Ahad)
Anaqi tsaqeef bangun pagi tu ibu gerak sebab nak bagi adik mandi awai, ibu cuba lagi bagi adik mandi ayaq daun bunga raya putih sebab org petua mcmtu kalau demam. So ibu babah buat, adik suka sangat mybe sebab sejuk kot. Lepastu bagi makan ubat dan adik tidoq. Suhu adik tak tinggi sgt dlm 37 lebih mcmtu. Tapi bila mai petang tu adik mcm mengerang mybe adik sakit sangat dah. Suhu adik pon tak tinggi time ptg tu. Tak demam dah. Sampaikan ke tengah malam adik tak bole nak tidoq mata pon dh taknak tengok orang. Asyik mengerang geleng2 nafas pon laju sangat. Adik mcm nak bgtau something dkt ibu babah tapi adik tak reti nak habaq lagi. Allahu 😭

Tak Sempat Nak Cium Anak Kali Terakhir23 Sept 2019 (Isnin)
Tengah malam disebabkan adik tak boleh nak tidoq sebab adik mcm mengerang sakit so ibu babah decide bawak adik p hosp dlm pukul 1230pagi mcmtu. Ibu babah bawak adik p kecemasan hosp kepala batas. Time tu adik dlm keadaan sgt tenat sebab nafas terlalu laju MALANGNYA bila sampai di kecemasan hosp kepala batas tu staff disitu cakap kena tunggu turn sebab ramai. Ya Allah bertapa kecewanya ibu babah bila diingatkan balik. Sampaikan anak ibu babah setenar tu masih lagi suruh ikut turn. Kali kedua ibu babah KECEWA dgn kecemasan hosp govern 😢 So keadaan adik yg mcmtu mmg tak boleh dah ibu babah nak tunggu turn so bwk adik terus ke kecemasa Hosp Pantai. Dan bila dekat situ dr cakap adik dah sangat teruk keadaan dia so pihak hosp takda peralatan nak support adik punya sakit tu. So dr pantai buat surat terus refer ke kecemasan HSAH. Bila sampai di kecemasan HSAH adik terus masuk zone kuning. Ibu dukung adik sampai kali terakhir adik masuk sone merah. Time tu ibu rasa luluhnya hati ibu sebab adik terus kena tolak ke zone merah sebab keadaan adik sangat tenat dah 😢😢 Tak sempat ibu nak cium adik buat kali terakhir sebab Dr dkt situ dh nak buat procedure dkt adik. Lemahnya ibu dgn babah time tu. Tapi ibu babah cuba kuatkan semangat sebab ibu babah percaya adik akan kuat.
Sampaikan Dr dah minta izin dkt ibu babah nak masuk wayar dkt mulut adik dan nafas melalui mesin. Time tu ibu mampu cakap dkt dr, dr buatlah yang terbaik utk anak ibu. Tak sanggup ibu babah nak tengok adik kena masuk wayar sana sini. Allah 😢😭
Bila dah siap dkt zone merah dr tolak adik masuk ke NICU. Dekat situ ibu tak pernah langsung terpikir yg adik akan p tinggal ibu. Yg ibu pikir adik akan sembuh adik kuat semangat. Tak henti doa ibu babah dkt adik. Dr mai tanya ibu babah tentang adik. Dari A-Z ibu cerita. Bila Dr kata keadaan adik sangat kritikal dan bila2 masa baby akan meninggal. Time tu Allah saja yg tahu apa yg ibu babah rasa. Anak ibu Allahuakbar. Dr kata dari pukul 2-6pagi respon adik sangatlah sikit. Dr masih cuba yg terbaik utk adik. Ibu nak sangat bagi adik menyusu time tu sebab last adik minum pukul 11 semalam saja sebelum bwk adik p hosp. Tapi adik kena puasa. Dalam pukul 8pagi mcmtu ibu babah tengok dr dah kalut2 p dkt adik rupanya time tu jantung adik dah stop sekejap then dr buat cpr. Allah kesian anak ibu time tu dok tahan sakit 😢😢

Akhirnya Anaqi Kembali Ke Pangkuan IlahiThen bila kali kedua pukul 9++ pagi jantung adik stop lagi dr cuba lagi yg terbaik utk adik. Tapi adik dah tak mampu adik dah tak larat. Pukul 10pagi adik pergi menghadap pencipta adik. Ibu babah minta maaf sebab takda dkt sisi adik time adik menghembuskan nafas adik sebab dr tengah buat procedure. Adik p dengan tenang tanpa sekelumit pon menyusahkan ibu dgn babah. Time tu ibu tak mampu nak berkata apa. Kosong jiwa ibu Allahu. Bertapa hebatnya kuasa DIA. Ibu babah terlalu sayang anak ibu babah tetapi Pencipta adik lebih sayang adik melebihi segalanya.
Dr cakap badan adik dihyrated masa demam dan menyebabkan kuman merebak dlm darah adik. Keseluruhan badan adik dah dijangkiti kuman. Terlalu cepat benda ni jadi. Sekelip mata Allah ambik anak ibu babah. Allahu. Ibu babah redha dengan ikhlas Allah ambik Anaqi Tsaqeef. Adik doakan ibu dgn babah kuat ya sayang. Ibu babah dah jaga adik yg terbaik bagai menatang minyak yg penuh tapi ibu yakin Allah akan jaga adik lagi terbaik. InshaAllah anak syurga ibu, tunggu ibu dgn babah dekat sana naa. Anaqi Tsaqeef penghuni pertama rahim ibu zuriat pertama ibu dgn babah. Tetap dlm hati ibu babah sampai akhir hayat ibu babah ❤️
Sedaya upaya ibu babah dah cuba utk adik tapi mmg dah tertulis setakat tu saja adik dok dgn ibu babah. Mungkin apa yg terjadi dgn sekelip mata ni ASBAB saja sebelum Allah nak ambil adik 😊😊
Anaqi Tsaqeef anak yang sangat baik. Paling sempurna. Hensem, comel, putih, baik. Sepanjang menjaga adik dari dalam pantang sampai ke akhir hayat adik sangat mudah. Rindu ibu babah dkt adik takkan hilang. Moga Allah beri kekuatan luar biasa utk ibu dgn babah tempuh ujian ni. InshaAllah 😊
Damailah anak syurga ibu babah disana ❤️
Anaqi Tsaqeef Bin Muhammad Ikhwan
10 Mei 2019 – 23 September 2019
Sumber: Dalila Yusof
 


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://beautifulnaara.blogspot.com/2019/10/hanya-sebab-demam-bayi-4-bulan-ini.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Bayi 4 Bulan Meninggal Selepas 5 Hari Demam Tak Dirawat Awal

Bayi 4 Bulan Meninggal Selepas 5 Hari Demam Tak Dirawat Awal

papar berkaitan - pada 5/10/2019 - jumlah : 285 hits
Mari kita baca perkongsian dari fb ibu arwah adik Anaqi Tsaqeef Bin Muhammad IkhwanANAQI TSAQEEF ANAK SYURGA IBU BABAH 18 Sept 2019 Pagi tu anak ibu bangun senyum gelak2 mcm biasa makan minum pon mcm biasa Tapi tengahari dlm pukul 12 tiba2 ...
Damailah Anak Syurga Ibu Babah Lebih 3 Hari Suhu Badan Turun Naik Bayi Meninggal Dunia Kuman Dah Merebak Dalam Darah

Damailah Anak Syurga Ibu Babah Lebih 3 Hari Suhu Badan Turun Naik Bayi Meninggal Dunia Kuman Dah Merebak Dalam Darah

papar berkaitan - pada 1/10/2019 - jumlah : 282 hits
Tular ni laman media sosial malam tadi satu hantaran yang dimuatnaik oleh seorang pengguna Facebook Dalila Yusof Dalila berkongsi tragedi duka kehilangan anak sulungnya yang baru mencapai usia 4 bulan Siapa sangka permata hati yang dinanti ...
Ibu Bayi Dilahirkannya Ditemukan Tak Bernyawa Di Kamar Kos Diduga Sudah 2 Hari

Ibu Bayi Dilahirkannya Ditemukan Tak Bernyawa Di Kamar Kos Diduga Sudah 2 Hari

papar berkaitan - pada 22/9/2019 - jumlah : 144 hits
Berdasarkan keterangan saksi jasad ibu dan bayinya ditemukan oleh tetangga kost sebelah kamar yang mencurigai adanya bau tak sedap di sekitar kamar kost kostan Belalang No 10 B Kamar 11 lantai dua RT 04 02 Rawajati Pancoran Sabtu pagi
Bayi 14 Bulan Diberikan 1 5 Liter Kopi Setiap Hari Sebagai Pengganti Susu

Bayi 14 Bulan Diberikan 1 5 Liter Kopi Setiap Hari Sebagai Pengganti Susu

papar berkaitan - pada 18/9/2019 - jumlah : 248 hits
Seorang bayi perempuan berusia 14 bulan diberikan 1 5 liter kopi bersamaan dengan lima gelas cawan setiap hari sebagai pengganti susu Menerusi laporan media tempatan kejadian ini berlaku di Sulawesi Barat Indonesia Pasangan suami isteri yan...
Ya Allah Sembuhkanlah Nishka Bayi 4 Bulan Derita Kanser Otak 21 Hari Selepas Dilahirkan

Ya Allah Sembuhkanlah Nishka Bayi 4 Bulan Derita Kanser Otak 21 Hari Selepas Dilahirkan

papar berkaitan - pada 18/9/2019 - jumlah : 296 hits
BERAT mata memandang berat lagi bahu memikul Itu dihadapi pasangan suami isteri apabila bayi perempuan mereka yang berusia empat bulan disahkan menghidap kanser otak tahap empat ketika 21 hari selepas dilahirkan Bayi berkenaan Kyfa Nishka A...
Cerita Tetangga Kos Terakhir Lihat Ibu Muda Sebelum Meninggal Saat Lahirkan Anak

Cerita Tetangga Kos Terakhir Lihat Ibu Muda Sebelum Meninggal Saat Lahirkan Anak

papar berkaitan - pada 23/9/2019 - jumlah : 189 hits
Rabu pagi hari terakhir Anna melihat Atika Saat itu Atika membeli dua botol air kemudian kembali lagi ke kamar
Lelaki Tikam Bekas Kekasih Bayi 4 Bulan Selepas Bertengkar Mengenai Bayaran Nafkah Anak

Lelaki Tikam Bekas Kekasih Bayi 4 Bulan Selepas Bertengkar Mengenai Bayaran Nafkah Anak

papar berkaitan - pada 18/9/2019 - jumlah : 218 hits
Ibu dan bayi berusia empat bulan mati ditikam sebelum rumah mereka di Memphis dibakar Heather Cook 32 dan bayinya Bentley ditemui mati dalam rumah mereka pada pagi Jumaat lalu Suspek Enoch Zarceno Turner 25 telah didakwa membunuh termasuk d...
Saya Tidak Takut Mati Saya Hanya Ingin Melihat Bayi Saya Ibu Muda Dengan Berat 19 Kg Lahirkan Bayi

Saya Tidak Takut Mati Saya Hanya Ingin Melihat Bayi Saya Ibu Muda Dengan Berat 19 Kg Lahirkan Bayi

papar berkaitan - pada 22/9/2019 - jumlah : 206 hits
Seorang ibu muda dengan berat hanya 19 kg berjuang melawan kematiannya sendiri untuk dapat melihat bayinya hidup Bayi itu dinamainya Miracle Wanita tersebut didiagnosis hiperekstensi serviks pada distrofi otot ketika sedang hamil bayinya ya...
Bayi Usia 22 Bulan Sesak Nafas Akibat Kabut Asap Di Riau Dania Saya Hanya Bisa Menangis Dan Berdoa

Bayi Usia 22 Bulan Sesak Nafas Akibat Kabut Asap Di Riau Dania Saya Hanya Bisa Menangis Dan Berdoa

papar berkaitan - pada 18/9/2019 - jumlah : 239 hits
Dania dan Aris hanya bisa mengipas ngipas ruang yang ada di sekitar anak mereka Ihsan Berharap bayinya yang baru berusia 22 hari itu bisa menghirup udara yang lebih bersih Ihsan yang berusia 22 hari harus merasakan dampak kabut asap yang te...
Ada Petanda Najib Bakal Bebas Hidup Rosmah

Ketahui 5 Penyebab Tinggi Kadar Kolesterol Dalam Badan

Punca Zuraida Kamaruddin Keluar Bersatu Tersebar

Terkejut Nabil Elly Mazlein Ustaz Kazim Tiba2 Buang Makeup Di Meletop

More Exciting Mobile Legends Collaboration With Janna Nick Hairul Azreen And Hun Haqeem

Kesan Besar Kepada Konspirator Bila Nazlan Dan Zeti Didakwa

Lelaki Maut Ditembak Di Hadapan Restoran

13 Budget Friendly Ways To Renovate Your Kitchen



5 Peralatan Kereta Yang Sepatutnya Dah Diwajibkan di Malaysia

Sejarah Tarian Haka Yang Sinonim Dengan Pasukan All Blacks

8 Projek Mega Berskala Besar yang Gagal di Seluruh Dunia

Info Penuh Anugerah Meletop Era AME 2021 2022

Dimanakah Lokasi Paling Jauh Manusia Pernah Jelajah


Footballer 21 Dies After Match

Mysejahtera To Be Reactivated For Monkeypox Khairy

Zahid Shocked Over Statement That Legal Firm Handles Yayasan Al Falah Funds

Dunia Di Ambang Krisis Makanan Bersediakah Kita

Makan Durian Tembaga Siam D15 Di Baling Kedah

Cacar Monyet