Goodbye Tidur Straight 8 Jam Jadi Ayah Hidup Dr Say Berubah Hari Ke 25 Baru Faham Tangisan Anak


Tidak dinafikan selepas menjadi ibu dan bapa, masa diperlukan untuk menyesuaikan diri dengan sitiuasi baru. Dr Say Shazril akui ia memang memerlukan kesabaran.
Rutin lama sebelum kehadiran cahaya mata tidak boleh diteruskan, malah tidur straight 8 jam pun tak mungkin akan dapat dinikmati lagi.
Dr Say Shazril yang baru menyambut kelahiran anak sulung selepas 5 tahun berkahwin pada 5  April 2019. Kehadiran si kecil Aezriel menjadikan kehidupannya berubah. Bingung untuk memahami si kecil pada awalnya namun lama kelamaan pengacara My Doctor ini mula faham.

Topik : Baby Saya Buat Saya Gila
Tak pernah spnjng hidup, sy berasa sgt bipolar. Awat bipolar? Bipolar sebab tak pernah saya rasa geram & sayang pada masa yang sama. Awat geram? Geram sb selama sy hidup, teramat jarang tido malam saya diganggu kerana tidur merupakan sesuatu yang cukup berharga bagi saya tapi sekarang sayonara goodbye to tido straight 8jam.
Naik bingung dibuatnya Satu lagi geram sebab teramat susah nk rungkai misteri tangisan baby yang ada seribu makna ni. Being a doctor ape yang penting bagi kami ialah mendapatkan diagnosis penyakit apa yang dihidapi pesakit tu tapi dgn baby ni terlalu banyak diagnosisnya sama ada tangisan ni sebab lapar ke, perut kembung ke, pampers basah ke, nak attention ke. Naik bingung saya dibuatnya.

Puas hati bila berjaya tidurkan baby Den awat sayang plak? Sayang is when kita terbangun malam-malam sebab baby merengek den kita bagitau partner kita yg “its okay, i got this” & kita cuba selesaikan sendiri starting with menyusu den half way menyusu kita tukar pampers dia pastu kita sambung balik menyusu pastu kita burp kan dia pastu kita dukung sambil tepuk-tepuk manja & slowly kita lihat mata dia mula naik stim terkebil2 & nafas dia mula tenang & akhirnya dia tertido.
Pastu kita letak dia atas katil & kita sayang pipi gebu dia & hati kecil kita menjerit “yesss, aku berjaya tidurkan monster ni tanpa bantuan bini!”. Kepuasan bila tengok baby tido hasil buatan kita Mou Tak Ding (tiada tandingan) peeps.

Hari ke -25 faham perangai anak Alhamdullilah arini baby saya masuk hari ke-25 & slowly saya dpt rungkai perangai dia & slowly juga ke-geram-an sy semakin pudar kerana hati saya kini mostly dipenuhi dengan kasih sayang kepada dia.
Hidup berubah 360° sejak ada baby Tipu la kalau parents kt luar sane tak pernah geram wlpn setitis kt 1st baby kalian coz kehidupan berubah 360 darjah dgn kehadiran baby. Sy bukan berniat nak takutkan couples/ new parents out there tp someone needs to let u know the truth, that it is not easy to raise a kid. Sorry jugak lately post sy bnyk pasai kekeluargaan, cuma sronok lain mcm jadi bapak skang heheh.
View this post on Instagram
Topik : Baby Saya Buat Saya Gila . Tak pernah spnjng hidup, sy berasa sgt bipolar. Awat bipolar? Bipolar sb xpnah sy rasa geram & sayang pada masa yg sama. Awat geram? Geram sb selama sy hidup, teramat jarang tido malam sy diganggu krn tido merupakan sesuatu yg cukup berharga bg sy tp skng sayonara goodbye to tido straight 8jam. Satu lg geram sb teramat susah nk rungkai misteri tangisan baby yg ada seribu makna ni. Being a doctor ape yg penting bg kami ialah mendptkn diagnosis penyakit ape yg dihidapi pesakit tu tp dgn baby ni terlalu bnyk diagnosisnya samaada tangisan ni sb lapar ke, perut kembung ke, pampers basah ke, nk attention ke. Naik bingung sy dibuatnya. . Den awat sayang plak? Sayang is when kita terbangun malam2 sb baby merengek den kita btau partner kita yg "its okay, i got this" & kita cuba selesaikan sendiri starting with menyusu den half way menyusu kita tuka pampers dia pastu kita sambung balik menyusu pastu kita burp kan dia pastu kita dukung sambil tepuk2 manja & slowly kita lihat mata dia mula naik stim terkebil2 & nafas dia mula tenang & akhirnya dia tertido. Pastu kita letak dia atas katil & kita sayang pipi gebu dia & hati kecil kita menjerit "yesss, aku berjaya tidurkan monster ni tanpa bantuan bini!". Kepuasan bila tgk baby tido hasil buatan kita Mou Tak Ding (tiada tandingan) peeps. . Alhamdullilah arini baby sy masuk hari ke-25 & slowly sy dpt rungkai perangai dia & slowly juga ke-geram-an sy semakin pudar krn hati sy kini mostly dipenuhi dgn kasih sayang kpd dia. Tipu la kalau parents kt luar sane xpnah geram wlpn setitis kt 1st baby kalian cz kehidupan berubah 360darjah dgn kehadiran baby. Sy bukan berniat nk takutkan couples/ new parents out there tp someone needs to let u know the truth, that it is not easy to raise a kid. Sorry jugak lately post sy bnyk pasai kekeluargaan, cuma sronok lain mcm jadi bapak skang heheh.
A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on May 30, 2019 at 3:40am PDT

Para follower bersetuju dengan pendapat Dr Say dan mengakui kesabaran diperlukan dalam tempoh awal kelahiran.
@aminur117 I feel you bro! Statement “yesss ak dpt tido kan monster ini, tanpa bantuan wife tu win” haha… Btw, anak sy pun still new born, 1st baby almost 3 month. Banyakkan bersabar and observe, lama-lama tu masak la dengan telatah baby.
@anis_fariha Yes.!! I feel u doctor.. Now my baby dah 2 months.. Hari2 dok berteka teki dgn baby sbb xtaw nangis nak apa.. Haha.. couple or new parents should know bout this
@ezurenick Good info doc..seronok baca story doc yang bagi sy sgt kelakar..hihi.paling aneh pasal baby,ada yg wellbehave..tak nangis pun x walau perut kembung.ada tu,panas sikit pun xboleh trus nangis.unik baby nie..
@adam_007am Terbaik laaa …nice job dah jd ayah…..
Sumber: say_shazril
The post “Goodbye Tidur Straight 8 Jam.” Jadi Ayah, Hidup Dr Say Berubah. Hari Ke-25 Baru Faham Tangisan Anak appeared first on Pa&Ma.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.majalahpama.my/goodbye-tidur-straight-8-jam-jadi-ayah-hidup-dr-say-berubah-hari-ke-25-baru-faham-tangisan-anak/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Dia Baru Je Bangun Tidur Gara Gara Jatuh Tergelincir Ketika Mendukung Muka Anak Tersembam Bucu Tangga

Dia Baru Je Bangun Tidur Gara Gara Jatuh Tergelincir Ketika Mendukung Muka Anak Tersembam Bucu Tangga

papar berkaitan - pada 22/5/2019 - jumlah : 78 hits
Dia Baru Je Bangun Tidur Gara Gara Jatuh Tergelincir Ketika Mendukung Muka Anak Tersembam Bucu Tangga Malang tak berbau Seorang ibu berdepan detik cemas apabila anak yang didukung oleh suami sendiri tiba tiba jatuh kerana tergelincir Menuru...
Nak Anak Cerdik Pastikan Tidur Cukup Barulah Segar Terokai Ilmu Baru

Nak Anak Cerdik Pastikan Tidur Cukup Barulah Segar Terokai Ilmu Baru

papar berkaitan - pada 1/6/2019 - jumlah : 52 hits
Kurang tidur boleh menejaskan perkembangan anak Perkara ini penting dan tidak boleh dianggap remeh Bayi dan kanak kanak tidur lebih lama dan memerlukan tidur siang hari Sama seperti keperluan nutrien dan aktiviti fizikal tidur amat mustahak...
Perginya Anak Pada Hari Lahir Ayah Metrotv

Perginya Anak Pada Hari Lahir Ayah Metrotv

papar berkaitan - pada 21/5/2019 - jumlah : 33 hits
WALAUPUN hanya diberi empat bulan untuk menjaganya saya tetap bersyukur Dia anak syurga dan Allah SWT akan menjaganya dengan baik di sana kata Syahirah Mhd Ali 31 ibu kepada Dayangku Nuralya Maryam Awangku Hazrin empat bulan yang meninggal ...
Gara Gara Tak Cukup Tidur Anak Tantrum Sepanjang Hari Kalau Nak Keluar Pastikan Anak Cukup Tidur

Gara Gara Tak Cukup Tidur Anak Tantrum Sepanjang Hari Kalau Nak Keluar Pastikan Anak Cukup Tidur

papar berkaitan - pada 21/5/2019 - jumlah : 47 hits
Blogger dan Instafamous Yuyu Zulaikha mengakui anaknya mula tantrum hanya kerana tidak cukup tidur Sebelum ini anaknya jarang tantrum walaupun dibawa kemana sahaja Perkongsian tersebut dibuat melalui akaun instagramnya Dia turut bertanya pe...
Mama Ayah Sentiasa Merinduimu Anak Syurga 21 Hari Beri Petanda Anak Yang Dinanti Nantikan Pergi Jua

Mama Ayah Sentiasa Merinduimu Anak Syurga 21 Hari Beri Petanda Anak Yang Dinanti Nantikan Pergi Jua

papar berkaitan - pada 22/5/2019 - jumlah : 79 hits
Tiada apa yang lebih menyedihkan daripada kehilangan orang tersayang Perginya tidak kembali tetapi kenangan segar di sanubari Bagi ibu bapa melihat anak membesar adalah segala galanya Apatah lagi jika kehadirannya dinantikan bertahun Namun ...
Balik Raya Bawa Bayi Ibu Ayah Kena Kerap Berhenti Keluarkan Anak Dari Carseat 2 Jam Sekali

Balik Raya Bawa Bayi Ibu Ayah Kena Kerap Berhenti Keluarkan Anak Dari Carseat 2 Jam Sekali

papar berkaitan - pada 2/6/2019 - jumlah : 70 hits
Kebanyakan warga kota berpusu pusu memenuhi lebuhraya menuju ke destinasi kampung halaman Balik raya membawa bayi dan kanak kanak ibu ayah mesti tahu caranya Perkongsian daripada Uswatun Hasanah Konsultan Tangisan Bayi Malaysia ini boleh ib...
Anak Menangis 3 Hari Tak Berhenti Fizi Ali Amp Shakila Khoriri Trauma Beri Anak Disentuh

Anak Menangis 3 Hari Tak Berhenti Fizi Ali Amp Shakila Khoriri Trauma Beri Anak Disentuh

papar berkaitan - pada 7/6/2019 - jumlah : 91 hits
Please follow and like us 0 Penyampai radio Suria Fizi Ali mendedahkan anaknya Ameena Sofia pernah tiga hari menangis tidak berhenti selepas disentuh oleh seorang wanita tidak dikenali baru baru ini Menurut Fizi mereka didatangi wanita yang
Kisah Benar Ular Menunggu Jenazah

5 Selebriti Malaysia Yang Memiliki Kereta Ford Mustang

Sebak Melihatnya Ibu Ini Sanggup Tinggal Dalam Kereta Buruk Harap Orang Hulur Makan

Vape Membunuh Mangsa Pertama Di Amerika Syarikat

Caprice Dalam Radar Orang Kelantan

Sambal Sotong Lengkuas Ringkas Yang Sedap

Pokok Semalu Duri Keman

Back To Manual Gangguan Bekalan Di Klia Ini Menunjukkan Betapa Pentingnya Sistem Network



3 Wanita Tercela Dalam Al Quran Yang Patut Menjadi Peringatan

5 Sejarah Disebalik Logo Studio Filem Terbesar Dunia

Virtual Social Media Influencer Trend Baru Manusia Yang Membimbangkan

Biodata Dan Latar Belakang Pengacara Nabil Ahmad

Ippo Hafiz Selamat Bernikah


Bahasa Kebangsaan Sebagai Bahasa Perpaduan

Tempat Wisata Di Bogor Selain Mekarsari

13 Saluran Percuma Myfreeview

Jadual Dan Keputusan Kejohanan Badminton Dunia Bwf 2019

Alhamdulillah Akhirnya Pas Doakan Anwar Juga Dan Hadi Kekal Sebagai Bakal King Maker

Penghantaran Biskut Makmur Kek Sarang Semut Brownies Dan Congo Bar Guna J T