Filem Kenegaraan Wangi Jadi Saksi Kena Reject Finas U Wei Buat Surat Terbuka Untuk Ahmad Idham


 Pengarah filem Hanyut, U-wei Saari yang merancang untuk menghasilkan filem bergenre kenegaraan, Wangi Jadi Saksi agak terkilan apabila permohonan untuk mendapatkan Dana Kandungan Digital untuk filem tersebut ditolak Finas. Menurut U-wei, permohonan tersebut ditolak kerana ada 'orang atas'.U-wei percaya bahawa penolakan dana itu didakwa dipengaruhi oleh Ketua Pengarah Eksekutif Finas, Ahmad Idham yang dipercayai menggunakan kuasa mutlaknya untuk menentukan nasib sesebuah filem itu lulus atau tidak untuk mendapatkan dana. 
Justeru, U-wei menulis sepucuk surat terbuka kepada Ahmad Idham seperti di bawah: 
Salam Sejahtera Saudara Ahmad Idham, Ketua Pengarah FINAS.
Surat terbuka ini saya tulis setelah menerima berita penolakan tanpa alasan oleh Finas bagi projek filem kenegaraan. Ini disampaikan oleh penerbit saya iaitu Datuk Azmir Saifuddin, mantan Penolong Ketua Pengarah Finas, dan filem diberi tajuk Wangi Jadi Saksi.
Ingin dinyatakan di sini, surat rasmi penolakan dinyatakan melalui e-mel di bawah tajuk Keputusan Permohonan Dana Kandungan Digital dan tidak ada menyebut filem kenegaraan. Saya pasti anda bukan sahaja sudah termaklum akan projek ini tetapi telah juga tahu tentang keputusannya. Atau dengan cara langsung mahupun tidak, anda ada memain peranan dalam keputusan itu.
Ini saya katakan begitu dari tangkapan sumber Finas yang mengendalikan dana ini apabila beliau menyebut '...kerana keputusan dari atas’. Dan immediate boss beliau adalah saudara sendiri.
Saudara Ahmad Idham,
Ingin diingatkan bersama, Finas dari definisi adalah Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia sekali gus ditubuhkan untuk kemajuan filem kita. Dan saya menyokong penuh projek untuk menghasilkan filem kenegaraan dan adanya filem nasional.
Projek filem kenegaraan ini diumumkan kala anda menyandang jawatan Ketua Pengarah Finas pada kali kedua setelah perjalanan anda sebagai Ketua Pengarah kali pertama tidak lancar dan dihentikan.
Saya memohon melalui Wangi Jadi Saksi. Sesi pitching (pembentangan dibuat pada) 16 Mac secara maya menggunakan aplikasi Zoom pada pukul 3 petang berjalan lancar. Hadir bagi pihak kami adalah saya, Datuk Azmir Saifuddin dan Azman Azahar, dan dari pihak Finas adalah Mohd Fazli Abdul Aziz dengan dua orang ahli akademik; seorang profesor dan seorang doktor.
Tidak ada satupun soalan ditanya, dan setelah pembentangan, saya bertanya lagi jika ada soalan atau keraguan dan mereka hanya menunjukkan ibu jari sebagai semuanya baik. Saya tekankan di sini mereka dipilih Finas ini adalah orang-orang pakar yang dipecayai. Orang ilmuan yang saya dihormati. Saudara Ahmad Idham,
Kala saya menerima berita penolakan, saya sebenarnya tidak terkejut dan juga terkejut. Saya tidak faham akan campur tangan anda sebagai Ketua Pengarah dalam menentukan keputusan setelah kebijaksanaan yang diamanahkan kepada pegawai anda dan kedua-dua orang pakar tadi.
Saya juga tidak nampak bijaknya sumbangan anda di peringkat akhir dalam keputusan selain menunjuk kuasa anda yang ada. Setahu saya, selama saya sebagai pembikin filem (menulis, mengarah dan menerbit) saya tidak sedar atau tahu akan kecemerlangan anda dalam menghasilkan sesebuah karya filem yang bermutu tinggi, atau dalam kata lain sebuah filem yang boleh diterima di peringkat antarabangsa.
Saya tidak terkejut (hairan agak pasif) kerana pada Sabtu malam (13 Feb), setelah berkali-kali diajak berjumpa, akhirnya saya bersua dengan Puan Ellie Suriati di sebuah hotel. Pada malam itu, beliau telah menyuarakan cadangan supaya sebuah persatuan baharu ditubuhkan atas cadangan saudara sendiri, dan atas persetujuan saudara juga, saya telah diminta untuk memimpin persatuan tersebut.
Salah satu tujuan penubuhan persatuan baharu itu adalah untuk memadamkan persatuan pengarah yang telah ada iaitu FDAM (Persatuan Sutradara Filem Malaysia) yang diketuai Ahmad Ibrahim. Setelah mendengar huraian yang panjang lebar daripada Puan Ellie Suriati saya menolak cadangan beliau yang sudah tentunya cadangan yang datang daripada saudara juga.
Dan pada Selasa petang 16 Mac, saya mendapat pesanan WhatsApp daripada pihak Finas yang mengatakan YB Menteri Komunikasi dan Multimedia dan juga Ketua Pengarah Finas akan membuat lawatan sesi ziarah FINAS PRIHATIN ke rumah pengarah filem (nama Othman Hafsham dan saya disebut).
Saya menyatakan keberatan saya tentang situasi - sekadar memberi token seolah-olah memperagakan tokoh-tokoh filem dengan bergambar dengan cek (nilai selalunya dalam lingkungan RM1,000) bersama menteri dan pegawai-pegawai Finas yang sepertimana kerap dilakukan.
Seperti saya katakan, seniman harus ditolong tetapi bukan dengan cara begini.
Ini ada saya tulis/perjelaskan kepada Puan Jame dari Finas untuk diterangkan kepada pihak menteri dan saudara. Dengan itu, sekali lagi saya tidak bersetuju dengan rancangan Finas di bawah pentadbiran saudara.
Oleh itu, saya harap perasaan prejudis saudara (jika ada) tidaklah digunakan untuk mempengaruhi keputusan terhadap permohonan saya.
Ayat penuh yang disebut oleh sumber Finas adalah, “kami semua sokong projek ini tetapi kerana ada keputusan dari atas”.
Jadi, jika saudara sebagai Ketua Pengarah Finas turut ikut serta dalam pemilihan dan penentuan projek mana yang patut diluluskan atau tidak diluluskan, dan menggunakan kuasa veto dalam menentukan nasib permohonan saya, sekali gus saudara telah menghina kebijaksanaan panel yang dilantik Finas sendiri.
Sudah tentu saya terkejut apabila diberitahu akan penolakan tersebut. Untuk menghasilkan filem kenegaraan bukanlah suatu perkara yang mengikut rasa hati.
Proses ini mengambil kira beberapa faktor awal yang sangat penting iaitu 1) projek yang bagus dan berpotensi supaya dapat mengetengahkan nama negara, 2) pembikin yang bukan sahaja mempunyai credential yang kuat tetapi konsistensi dalam penghasilan filem berkualiti dan 3) syarikat yang kukuh dan berkebolehan.
Kesemua itu harus menjadi prioriti dan amat tidak wajar dan memalukan sekiranya ada pihak yang mengikut rasa hati dalam menentukan siapa yang layak dan patut mengerjakannya.
Saudara Ahmad Idham,
Saya tidak selesa untuk menyenaraikan pencapaian saya atau apa yang dikatakan kejayaan dalam bidang ini, tetapi apa yang dimaksudkan dalam perkara pertama para di atas antara lain adalah filem kenegaraan harus mendapat perhatian di luar negara dan ini boleh dicapai menerusi jemputan ke festival-festival filem antarabangsa yang relevan, sekali gus meletak filem kita ke dalam peta filem dunia.
Filem Kaki Bakar arahan saya adalah filem Malaysia pertama dalam sejarah filem Malaysia diundang (Official Selection) ke Cannes International Film Festival pada tahun 1995 dan seterusnya ke sekian banyak festival penting yang lain.
Filem pendek saya Sepohon Rambutan Indah Kepunyaan Saya di Tanjong Rambutan pula diundang (Official Selection) ke Cannes Film Festival pada tahun 2006.
Akan menjadi nilai tambah jika sesebuah produksi mendapat perhatian dari awal yang selalu membikin pihak festival penasaran apabila mendapat tahu seseorang pengarah memulakan sesebuah projek filem.
Selain festival filem di Dubai, saya tidak pernah memohon untuk menyertai festival filem antarabangsa kecuali dijemput oleh mereka. Dan kesemua filem saya pernah dijemput dan ditayangkan di festival filem antarabangsa.
Saya juga mendapat khabar yang Finas terangsang untuk kelak membuat filem supaya dapat dipertandingkan di Oscar. Satu impian dan hasrat yang tinggi. Finas dikhabarkan telah membuat langkah untuk merealisasikan (walupun dengan alasan RnD atau sebagai studi) dengan menubuhkan satu grup membuat kajian melalui metodologi tersendiri, tetapi terbukti bukan berlandaskan akedemik.
Kesedaran agar pencapaian ini diperoleh mungkin tercetus daripada kejayaan Sinema Korea dan kebangkitan sinema Asia dengan kemuncak Korea menerima filem terbaik di Oscar pada tahun 2019 melalui filem Parasite.
Jika ini ukuran saudara, kita harus tengok sejarah perjalanan Sinema Korea dan peranan tegar badan perfileman mereka dan kerajaan mereka terhadap perkembangan sinema mereka.
Saya diundang ke Pusan International Filem Festival (sekarang ditukar nama kepada Busan International Film Festival) yang pertama dan kedua pada tahun 1996 dan 1997 dan di situ telah pun saya nampak perancangan dan komitmen pihak pemerintah terhadap sinema mereka.
Jika Sinema Korea menjadi contoh bukan sahaja filemnya (isi dan pertukangan) harus dikaji tetapi infrastruktur dan komitmen badan perfileman dan kerajaan mereka harus dikaji dahulu. Begitu jugalah jika dikaji Sinema Iran.
Pelaksanaan bagi perancangan besar harus dimulakan di atas meja tulis. Untuk Malaysia melahirkan kebanggaan dengan filem kenegaraan, komitmen kerajaan harus total.
Saya tidak nampak akan usaha perseorangan dalam melaksanakan filem dalam skala sebegitu. Dan saya sendiri telah menulis, mengarah dan menerbitkan filem berskala besar Hanyut pada tahun 2014 setelah Enfiniti Filem dengan terbitan (Puan Sri) Tiara Jacqueline mengeluarkan filem Puteri Gunung Ledang pada 2004.
Saudara Ahmad Idham,
Bagi pengetahuan saudara, selain dari kesemua filem saya pernah sertai di festival antarabangsa dunia, saya juga kerap diundang sebagai juri di festival-festival filem antarabangsa, dan saya juga menduduki jawatankuasa filem di Nomination Council Asia Pacific Screen Awards di Brisbane, Australia.
Dari penglibatan saya sebagai juri di Sundance Film Festival, saya telah dilantik sebagai salah seorang mentor di Middle East Screenwriter’s Lab untuk The Royal Film Commision Jordan yang disokong oleh Sundance Institute.
Jika saudara lihat lampiran biodata saya, banyak lagi penglibatan saya dalam dunia perfileman sebagai pembikin, penasihat, pengajar, perserta dan kurator festival filem mahu pun juga dalam cabang disiplin seni lain seperti teater dan seni tampak tanah air.
Saya tidak mahu memanjangkan tulisan ini kecuali diperlukan. Dengan akhir kata, saya ingin saudara fikir semasak-masaknya apa sahaja keputusan yang saudara lakukan berkenaan perfileman apa lagi perfileman tanahair.
Filem kita adalah jiwa kita. Jiwa yang besar. Ini adalah demi maruah filem kita jika kita ingin berpencak di persada dunia. Kita harus berkelakuan antarabangsa jika kita mahu dilihat antarabangsa.
Sekian, wassalam,
U-Wei Bin HajiSaariSumber: Astro Awani 


LIKE DAN FOLLOW KAMI DI FACEBOOK==========================================

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.sukafilem.net/2021/05/filem-kenegaraan-wangi-jadi-saksi-kena.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Surat Terbuka Untuk Pm Pengusaha Restoran Rayu Benar Makan Di Kedai

Surat Terbuka Untuk Pm Pengusaha Restoran Rayu Benar Makan Di Kedai

papar berkaitan - pada 7/5/2021 - jumlah : 50 hits
80 pemilik pengurus dan chef restoran melancarkan petisyen kepada kerajaan untuk membenarkan makan di premis ketika PKP PETALING JAYA Pengendali dan pengusaha restoran merayu kerajaan membenarkan pelanggan makan di premis ketika pelaksanaan...
Geran Filem Angel Of Sandakan Kena Reject Sebab Pengarah Sertai Pembangkang

Geran Filem Angel Of Sandakan Kena Reject Sebab Pengarah Sertai Pembangkang

papar berkaitan - pada 8/5/2021 - jumlah : 206 hits
Afdlin Shauki pengarah dan pelakon berbakat besar kini dalam perancangan untuk menghasilkan pelbagai filem besar Pengarah filem Buli ini juga kini dalam perancangan untuk membikin filem yang bertaraf antarabangsa Angel of Sandakan Namun sed...
Polis Periksa Jika Kadar Tol Anda Tinggi Perlu Kemuka Surat Kebenaran Rentas Negeri

Polis Periksa Jika Kadar Tol Anda Tinggi Perlu Kemuka Surat Kebenaran Rentas Negeri

papar berkaitan - pada 7/5/2021 - jumlah : 59 hits
Oleh PENGGUNA kenderaan yang kadar tolnya tinggi akan diperiksa sama ada mempunyai kebenaran rentas negeri Gambar BHARIAN MUNGKIN ramai daripada pengguna kenderaan yang terlepas sekatan jalan raya kerana kadang kala polis tidak melakukan pe...
Nekad Rentas Negeri Guna Surat Tanpa Kelulusan

Nekad Rentas Negeri Guna Surat Tanpa Kelulusan

papar berkaitan - pada 9/5/2021 - jumlah : 107 hits
Polis mengenal pasti terdapat segelintir individu yang menggunakan surat kebenaran rentas negeri tanpa mendapat pengesahan dari balai polis untuk pulang ke kampung halaman Ketua Polis Kelantan Datuk Shafien Mamat berkata bagaimanapun taktik...
Cara Daftar Cims Miti Surat Permohonan Beroperasi Syarikat

Cara Daftar Cims Miti Surat Permohonan Beroperasi Syarikat

papar berkaitan - pada 11/5/2021 - jumlah : 167 hits
CARA DAFTAR CIMS MITI SURAT PERMOHONAN BEROPERASI SYARIKAT Terbaru kerajaan baharu sahaja umumkan tentang pelaksanaan PKP 3 0 jadi bagaimana syarikat ingin membuat permohonan beroperasi dalam tempoh PKP Bagi membuat permohonan anda perlu ta...
Perawat Dan 4 Pedagang Pembuat Surat Bebas Covid 19 Palsu Di Kapuas Dibekuk Polisi

Perawat Dan 4 Pedagang Pembuat Surat Bebas Covid 19 Palsu Di Kapuas Dibekuk Polisi

papar berkaitan - pada 7/5/2021 - jumlah : 81 hits
Mereka dipergoki saat ingin masuk wilayah Kapuas dengan menunjukkan surat keterangan hasil tes anti bodi atau rapid test negatif
Rentas Daerah Negeri Bagi Tujuan Vaksinasi Covid 19 Tak Perlu Surat Polis Kj

Rentas Daerah Negeri Bagi Tujuan Vaksinasi Covid 19 Tak Perlu Surat Polis Kj

papar berkaitan - pada 5/5/2021 - jumlah : 71 hits
By 4 May 2021Khairy Jamaluddin Abu BakarKUALA LUMPUR Individu yang perlu merentas daerah dan negeri bagi tujuan vaksinasi COVID 19 di Pusat Pemberian Vaksin di luar daerah tempat tinggal mereka tidak perlu memohon surat kebenaran daripada p...
Israel Punya Jahat Aku Suka Lelaki Dipercayai Penjawat Awam Umumkan Sokong Israel Secara Terbuka

Israel Punya Jahat Aku Suka Lelaki Dipercayai Penjawat Awam Umumkan Sokong Israel Secara Terbuka

papar berkaitan - pada 18/5/2021 - jumlah : 1269 hits
Israel punya jahat aku suka Lelaki dipercayai penjawat awam umumkan sokong Israel secara terbukaDi kala Malaysia menyatakan sokongan penuh terhadap Palestin yang dizalimi oleh Israel seorang lelaki yang dipercayai penjawat awam memuat naik ...
Perang Terbuka Ganjar Pranowo Dan Putri Mahkota Pdip Puan Maharani

Perang Terbuka Ganjar Pranowo Dan Putri Mahkota Pdip Puan Maharani

papar berkaitan - pada 24/5/2021 - jumlah : 86 hits
Sosok Ganjar yang terlampau kuat di publik menjadi ancaman bagi calon lain Karena akan semakin sulit mengalahkannya
Resepi Cara Masak Kari Daging Kambing Yang Pekat Tanpa Santan Dan Pasti Sedap Ala Mamak Style

Sofa Tu Nyaris Hempap Dia Lelaki Buang Sofa Dari Tingkat 3 Nyaris Hempap Jiran

4 Day Remand For Men In Song And Dance Funeral Procession

Celcom Digi Bergabung Harapan Orang Kampung Untuk Dapatkan Data Internet Murah

Isteri Kena Tiru Cara Pelacur Dalam Memikat Suami Kongsi Tips Mengarut Lelaki Ini Dikecam Teruk Oleh Netizen

Damai Melihat Masjid Tempat Ibadat Orang Islam

Allah Menjamin Doa 7 Orang Ini Untuk Dikabulkan

Cara Beli Nama Domain Lebih MurahKisah Presiden Burkina Faso Yang Dibunuh Rakan Karib Thomas Sankara

5 Perbuatan Bodoh Yang Buat Kita Rasa Pandai Dalam Media Sosial

Biodata Syarifuddin Azman Damok Pelumba Motosikal Malaysia

Mampukah Kita Hapuskan COVID 19 Selama Lamanya

Penemuan Rise of Aten Bandar Mesir Purba Berusia 3 Ribu Tahun


Pengarah Dedah Skrip Filem Sekuel Nobody Sedang Ditulis

Di Sebalik Amaran 14 Hari Presiden Umno Benarkah Dakwaan Ini

Jersi Sublimation Muslimah Dari Jrig Gear Sangat Selesa Untuk Aktiviti Riadah

Kena Tipu Rm1400

Vide0 Tarian Baby Sh Rk Versi Sharnaaz Jebat Jayden Buat Net Zen Terhibur Siap Lompat Lagi

Selamat Ulang Tahun Kelima Raudah Sakinah