Doktor Tunjuk Bawah Lapisan Kudup Bayi Banyak Kotoran Baby Ziyad Bersunat Seawal Umur 3 Bulan


Amalan berkhatan baik dan diperintahkan dalam Islam. Berkhatan pada usia kanak-kanak memberi 100 peratus perlindungan daripada barah kelamin dan perlindungan maksimum bagi lelaki dewasa.
Menerusi akaun facebook Sakinah Zainol, Puan Sakinah telah berkongsi pengalaman mengkhatankan anak lelakinya seawal usia 3 bulan lebih. Dia juga berkongsi beberapa kaedah yang dilakukan untuk berkhatan.

Pengalaman Sunat Baby Ziyad Putera Soleh Ibu
Sejak baby ziyad dalam perut ibu lagi, ibu dan abah dah plan nak sunat baby ziyad masa baby. Ibu buat research semua cakap okay. Mudah jaga baby sebab kecil lagi kan. Luka pon cepat sembuh. Ibu pon okay je la.
Bila Baby Dah Meniarap Susah Nak Handle
Sampai la masanya appointment dengan doktor 3pm. Masa ni umur baby ziyad 3 bulan lebih. Ibu baca seeloknya buat sebelum baby boleh meniarap. Nanti bila dah meniarap susah kita nak handle. Hehe.
Sampai saja di klinik. Ibu dukung baby ziyad keluar kereta. Sejurus masuk dalam klinik. Doktor yang bertugas dah siap tunggu depan pintu. Suruh ibu masuk dalam bilik operation. Gugup ibu tak sempat nak tarik nafas.
Ibu Tak Kuat
Masuk dalam bilik tu, doktor yang lain bagi dua kerusi suruh abah dan ibu duduk. Ibu cakap ibu tak kuat. Ibu takut. Doktor cakap takpa. Ibu boleh keluar.
Masa ibu kat luar, tiba-tiba kuat tangisan baby ziyad. Ibu dah tak keruan dengar. Ibu kuatkan diri masuk teman baby ziyad. Tengok dia menangis meronta-ronta. Ibu peluk dan pujuk dia. Sepanjang proses berjalan sampai berakhir, baby ziyad nangis tak berhenti.
Kulit Anak Dipotong Guna Kaedah Laser
Sambil doktor dok buat tu, mata ibu tengok apa doktor tengah buat. Scary uii depan mata nampak kulit anak sendiri dipotong guna kaedah Laser.
Banyak Kotoran Bawah Lapisan Terkumpul
Doktor cakap tengok ni. Kotornya bawah lapisan ‘kudup’ baby ziyad. Ibu tengok banyak selaput keputihan terkumpul. Itu terhasil dari air kencing yang tak keluar sepenuhnya.
Islam Galakkan Bayi Lelaki Disunat Awal
Doktor cakap, sebab tu islam galakkan bayi lelaki disunat awal. Ada anak lelaki terpaksa disunat on the spot sebab jangkitan pada kemaluan dia. Setengah ada yang bahagian lubang kemaluan tertutup dek kotoran tadi tu.
Selesai Proses Tersebut, Ibu Susukan Baby Ziyad
Selesai saja proses bersunat, ibu susukan baby ziyad. Ibu lega sebab dia dah berhenti nangis. Masa dalam kereta on the way balik rumah pon cool ja.
Sejam berlalu, kesan ubat bius habis. Baby ziyad nangis sekuat-kuatnya. Ibu abah pujuk tak jalan. Nak bagi ubat tahan sakit. Baby ziyad ada g6pd deficiency.
Jadi ibu redha saja la. Saat tu ibu rasa menyesal sunatkan anak ibu awal. Abah pujuk suruh ibu kuat. Dan kena cool. Benda baik bukan menyusahkan anak.
Kami bergilir-gilir dukung baby ziyad. Bagi susu xnak. Maklumla tengah sakit. Ibu pam susu suap guna sudu saja. Semalaman baby ziyad nangis. Dalam pukul 10 tu baby ziyad dah betul-betul lapar. Ibu cuba riba dan bagi susu. Alhamdulillah, baby ziyad tak menolak. Lama dia menyusu sampai tertidur.
Sentiasa Pastikan Pampers Dia Tak Berlaga Dengan “Bebird” Dia
Malam tu baby ziyad terjaga 5-6 kali macam tu. Ibu tengok abah tak tidur pon sebab pantau baby ziyad. Sentiasa pastikan pampers dia tak berlaga dengan bebird dia. Sentiasa tukar pampers setiap 2 jam sekali. Setiap kali dia kencing pon tukar.
Baby Ziyad Mula Senyum
Pukul 4.30 pagi baby ziyad bangun celik mata luas. Masa tu dia dah start senyum. Happy ibu. Maklumla rindu semalaman tak tengok senyuman dia. Hari kedua baby ziyad dah semakin okay. Nangis pon bila pampers berlaga bebird dia saja.
Saja ibu sharing kisah pengalaman sunat baby boy. Sebab apa yang ibu search sebelum ni. Semua yang ibu jumpa manis dan indah saja. Ibu saja bagitau perkara sebenar supaya ibu ayah yang nak sunatkan baby kuat persediaan dari segi mental dan fizikal. Sekian dari ibu
*ibu harap suatu hari nanti anak ibu dapat baca pengalaman sunat ni.
Sekadar perkongsian, ada beberapa teknik khatan bayi lelaki yang ditawarkan di klinik-klinik. Banyakkan membaca yang mana lebih baik.
Ini antara teknik-tekniknya :
i) Laser
ii) Smart Klamp
iii) Plastibel
iv) Tissue Glue
*baby ziyad guna kaedah laser. Jadi kena jahit. Huhu. Ibu survey clamp is better. Tapi area subang takda kaedah clamp. Dan x banyak klinik buat sunat bayi lelaki.
6 Apr 2019 – 30 Rejab 1440H
Sumber: Sakinah Zainol
The post “Doktor Tunjuk Bawah Lapisan ‘Kudup’ Bayi Banyak Kotoran” Baby Ziyad Bersunat Seawal Umur 3 Bulan appeared first on Pa&Ma.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.majalahpama.my/doktor-tunjuk-bawah-lapisan-kudup-bayi-banyak-kotoran-baby-ziyad-bersunat-seawal-umur-3-bulan/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Seawal 0 3 Bulan Bayi Serap Semuanya Jika Tenung Muka Pun Anak Boleh Faham

Seawal 0 3 Bulan Bayi Serap Semuanya Jika Tenung Muka Pun Anak Boleh Faham

papar berkaitan - pada 30/3/2019 - jumlah : 95 hits
Ramai ibu bapa tidak tahu PENTINGNYA tahap umur BABY baring MELENTANG dan helpless tu Umur baby tentunya 0 3 bulan ke bawah Baby tak tahu buat apa apa mungkin mengagah sahaja Selalunya ibu bapa akan biarkan saja paling paling bagi susu sali...
Tak Sempat Tarik Tangan Isteri Hamil 4 Bulan Maut Terperosok Bawah Treler

Tak Sempat Tarik Tangan Isteri Hamil 4 Bulan Maut Terperosok Bawah Treler

papar berkaitan - pada 9/4/2019 - jumlah : 106 hits
Satu kemalangan maut telah berlaku di Bukit Treh Muar semalam melibatkan sebuah motosikal dan sebuah treler Seorang wanita yag juga pembonceng motosikal maut ditempat kejadian manakala penunggang motosikal cedera ringan Pemandu lori tidak m...
Pada Umur Berapa Bayi Mula Ketawa

Pada Umur Berapa Bayi Mula Ketawa

papar berkaitan - pada 14/4/2019 - jumlah : 424 hits
Kebanyakan bayi mula tersenyum dari usia 6 minggu hingga 3 bulan Kemudian bayi mula ketawa dengan jelas pada usia 3 4 bulan Ketawa pertama bayi biasanya muncul kerana dia melihat perkara yang membuatnya bahagia seperti mainan kegemarannya h...
Label Botol Bayi Silikon Baby Koala

Label Botol Bayi Silikon Baby Koala

papar berkaitan - pada 3/4/2019 - jumlah : 140 hits
Label Botol Bayi Silikon Baby Koala Bukan buku je mummy pakai label nama untuk anak anak Botol minuman mereka pun mummy gunakan label Senang tak bergaduh nanti tanya botol ini air siapa Sebab kami banyak belikan air mineral di rumah mak Sen...
Bayi 6 Bulan Tak Bermaya Lepas Makan Tembikai Rupanya Tercekik Mujur Ibu Pantas Bertindak

Bayi 6 Bulan Tak Bermaya Lepas Makan Tembikai Rupanya Tercekik Mujur Ibu Pantas Bertindak

papar berkaitan - pada 12/4/2019 - jumlah : 111 hits
Siapa sangka hanya dengan memberi anak makan buah tembikai boleh menyebabkan anak tercekik dan hampir meragut nyawa telah berkongsi detik cemas apabila anaknya tercekik sisa buah tembikai Mengaku salahnya dia berkongsi cerita ini sebagai pa...
Alhamdulillah Baby Isabella Kuat Sarat Hamil 8 Bulan Nourul Terjatuh Pula Dalam Tandas

Alhamdulillah Baby Isabella Kuat Sarat Hamil 8 Bulan Nourul Terjatuh Pula Dalam Tandas

papar berkaitan - pada 3/4/2019 - jumlah : 83 hits
Penyanyi Nourul Wahab berkongsi yang dia terjatuh ketika berada dalam tandas berikutan leka dan terlalu banyak berfikir Bagaimanapun Nourul bersyukur kandungannya yang kini berusia 8 bulan selamat dan dan berada dalam keadaan baik Fikir mac...
Menitis Air Mata Luahan Adik Mangsa Kemalangan Yang Meragut Nyawa Bayi 10 Bulan Sentuh Hati Netizen

Menitis Air Mata Luahan Adik Mangsa Kemalangan Yang Meragut Nyawa Bayi 10 Bulan Sentuh Hati Netizen

papar berkaitan - pada 16/4/2019 - jumlah : 150 hits
Kita memang tak sedar tapi sebenarnya setiap hari kita menggadaikan nyawa di atas jalan raya Malang memang tak berbau walaupun kita dah cuba bawa kenderaan dengan selamat ia tak menjamin keselamatan kerana ia boleh berlaku atas kecuaian ora...
Bayi 4 Bulan Terlepas Dari Dukungan Ibu Semasa Menuruni Eskalator Disahkan Meninggal Dunia

Bayi 4 Bulan Terlepas Dari Dukungan Ibu Semasa Menuruni Eskalator Disahkan Meninggal Dunia

papar berkaitan - pada 3/4/2019 - jumlah : 114 hits
Seorang ibu kehilangan anaknya yang berusia antara tiga hingga empat bulan yang meninggal dunia akibat terlepas dari dukungannya Ketika kejadian wanita itu bersama bayi serta anak sulungnya sedang menuruni tangga eskalator tingkat tiga di p...
Perghh Berulang Kali Adakan Hubungan Intim Dengan Pelajar Pembantu Pengajar Akhirnya Dicekup

Video Mirip Zul Ariffin Pulak

Proton Mpv Baru Mengantikan Exora

Cerai Isteri Di Luar Mahkamah Tanpa Kebenaran Rakan Baik Bekas Isteri Farhan Buat Aduan Kepada Jais

Zui Ariffin Akhirnya Tampil Jelaskan Hal Sebenar

Latifah Tahu Tapi

Waktu Sholat Dhuha Terbaik Rezeki Pun Lancar Jaya

Raja Iklan Kembali Beraksi Kebangkitan Dr Rozmey



Biodata Dan Latar Belakang Izzah Amzan Ratu Gimnas Negara

Adakah Populasi Manusia Akan Berhenti Bertambah Suatu Hari Nanti

5 Negara Pengeluar Minyak Kelapa Sawit Paling Besar Di Dunia

Kisah Pesakit Kanser yang Kudung Berlari Sejauh 5 000 km Terry Fox

5 Item Yang Tak Wujud Dalam Dunia Nyata Maya Paling Mahal Pernah Dijual


Jadual Piala Juara Juara Stl 2019

Jadual Jdt Acl 2020

Mengenang Mak Dalam Rindu

Cbr250rr Malaysia 2020

Jadi Perempuan Jangan Pernah Takut Jadi Janda

Pengalaman Buat Cleo Glow Peel Treatment Di Cleo Clinic Sri Hartamas