Cina Di Mana Bagaimana Bila Berlaku Muafakat Nasional Melayu Islam
Apa Cina dapat dari Muafakat Nasional?


PADA PRU14 dahulu, majoriti kaum Cina dengan nekad, telah mencurahkan undi mereka kepada PH, tanpa ragu. Dikatakan PH mendapat 95 peratus undi Cina. 
Ketika itu, dengan keyakinan tinggi, mereka mempercayai bahawa PH akan mendapat majoriti dua pertiga dengan Anwar, sebaik dibebaskan, akan segera ditabalkan menjadi PM. Melihat kepada keadaan terlemah BN, semua impian itu, seperti benar-benar akan berlaku. 
Maka mereka semakin giat berkempen, bagi mencapai sasaran itu. Malah majoriti di antara mereka sanggup memungkiri janji dan menikam belakang sama ada BN (baca MCA) mahupun PAS.

Namun, di sebalik keyakinan dan kerja keras, ada suatu lagi kuasa penentu kepada segala perancangan manusia yang mereka lupa, iaitu kuasa Allah. Allah tidak mengkehendaki rancangan itu terjadi. Undi Melayu yang datang kepada PH, tidak sebanyak yang diharapkan kerana DAP ada bersama PH, menjadi penyebab kepada PH hanya menang majoriti tidak sampai dua pertiga. 


Maka banyak akta-akta yang mahu mereka ‘kerjakan’ tidak dapat dilaksanakan kerana terpaksa mengharapkan undi ihsan BN dan PAS, jika mahu diubah. Maka kaum Cina, yang paling mahukan PH menang dua pertiga, menjadi tidak keruan. Mereka sedang melihat dengan cemas, harapan kedua mereka, mungkin juga tidak kesampaian apabila tali Perdana Menteri yang dipegang oleh Tun, dilihat ditarik dan dihulur, mengikut kekuatan Tun. 


Anwar yang memegang di sebelah sana, terpaksa mengikut apa gerakan Tun, yang mahu beliau lakukan. Anwar tidak mampu berbuat apa-apa kerana kuasa, jelas berada dalam genggaman Tun, kendatipun telah beberapa kali mengazankan bahawa beliau adalah PM ke-8, bukan bakal lagi. DAP pula, secara terang-terangan melancarkan kempen bertujuan menekan Tun, dengan memberikan tarikh khas Tun turun dan Anwar naik.


Tidak habis dengan debaran permainan politik Tun, maka timbul pula pengumuman agenda penyatuan oleh kedua parti Melayu terbesar tanah air, PAS dan Umno yang piagamnya ditandatangani pada 14 September 2019 di PWTC. Maka semua muncung senjata PH dari ketumbukan tentera PH, segera dihalakan serangan mereka ke PWTC dengan ‘prebet lapuk’ dari skuad infantri PH iaitu PAN, parti terlemah dan sentiasa menjadi barisan depan, sanggup dijadikan umpan untuk mati dahulu. 
Maka gegak gempitalah serangan gila ke atas agenda penyatuan ini. Langsung mereka tidak dikisahkan masalah negara yang lebih utama dan serius. Begitulah sikap sebenar kaum Cina, yang amat mengharapkan ‘ong’ dari kemenangan PH, namun masih berdebar-debar takut PH gagal melaksanakan perancangan mereka. Kaum Cina yang berpaling tadah dahulu tahu, jika sekiranya kerajaan PH pada kali pertama ini gagal, dan muafakat PAS-Umno ini berjaya, ia bakal menguburkan impian mereka. 
Harapan mereka akan dihancurkan, mungkin sebagai balasan kepada kejahatan mereka itu. Entah berapa puluh tahun lagi pula mereka akan sampai ke tahap ini, sama seperti 13 Mei 1969 dahulu. Ini kerana, sebahagian besar mereka telah membuka topeng, menampakkan wajah sebenar mereka. Penyatuan ummah ini sebenarnya lebih ditakuti, berbanding dengan pergeseran Anwar dengan Tun kerana jika penyatuan ini berhasil, tiada jaminan yang Tun akan kekal di kem PH. 
Tidak perlu bagi Tun menyeberang sungai politik bagi bersama PAS dan Umno, cukuplah dengan beliau menghuru-harakan PH dari dalam. Saya tidak pasti apakah kuasa dalam perlembagaan untuk seorang PM boleh membubarkan Parlimen secara berseorangan dengan persetujuan Agong. Tetapi jika PRU15 berlaku sekarang, maka amat dipercayai, sebahagian besar 25 peratus undi Melayu yang dimiliki PH dahulu, akan bertukar tangan.

Apabila ini terjadi, walaupun seluruh undi kaum Cina bergabung dengan kaum India dicampur dengan Melayu tertipu yang setia dengan PH, jumlah itu masih gagal menimbus jumlah majoriti undi Melayu kepada PAS dan Umno.

Ini mesti dihalang dengan apa jua caranya. Tohmahan segera dibuat, antaranya ialah kenyataan separuh masak oleh Timbalan YDP Yadim, Zolkharnain Abidin bahawa penyatuan ini terpaksa membuang perkataan ummah kerana katanya, “difahamkan” MCA dan MIC juga mahu turut serta. 
Sedangkan tidak pernah diisytiharkan lagi nama piagam itu, hanya disebut tajuk himpunan sahaja dan piagam itu jelas ditandatangani antara PAS dan Umno. Dia cuba membodohkan orang Melayu Islam. Abang Mat Sabu keluar dari persembunyiannya dengan ‘memberi restu’ kepada penyatuan ini. Entah bila orang meminta restu dia, entah siapa gerangan dia mahu merestui ikatan orang, tak siapa yang tahu. 
Awal sebelum itu, Salahuddin Ayub mengorek kembali pekung dan kudis lama tinggalan musuh PAS dahulu dengan mengapungkan kembali isu Amanat Haji Hadi. Khalid Samad juga tidak mahu ketinggalan dengan lawak salah kira jumlah permohonan ‘bunting’ program, isu Memali dan sijil nikah. 
Mujahid, tidak senang duduk apabila semua rakannya bersuara. Maka menyampuk jugalah dia dengan isu perkauman. Habis jadi bengong pimpinan PAN. Rafizi tampil dengan formula baharu. Rupanya dia ada formula menukar jantina.

Terangsang sungguh dia bila disebut perkataan bergabung dan bersama ini. Langsung dia teringatkan nikah. Dan seperti biasa menabur racun, membangkitkan kembali fitnah-fitnah lama dengan menyandarkan perkataannya kepada agama. 
Sedangkan semua orang tahu, pembakar isu kafir mengkafir itu, sudah lama keluar PAS. Ada lebih baik dia mencipta formula menukar bakal PM 8 betul-betul menjadi PM ke 8. Tetapi mungkin bakal PM 8 bimbang, sebab setiap kali Rafizi berformula, pasti menjadi terbalik. Formula minyak turun, jadi naik, formula tol tiada, tol tetap ada. Jadi formula menaikkan bakal PM 8, ditakuti Anwar tak naik-naik.

Serangan mereka dalam kekalutan ini adalah kerana takut kepada rancangan yang telah mereka buat itu berubah dengan muafakat ini. Seperti yang sedia dimaklumi seluruh rakyat Malaysia, PH dikuasai oleh DAP dan kebimbangan kepada runtuhnya perancangan mereka, bolehlah kita anggap sebagai kebimbangan runtuhnya kuasa DAP. 
Maka mereka berkerja keras bagi DAP mencapai impiannya. Berapa pantas mereka mengeluarkan kenyataan apabila Rasulullah dihina, sindiket kad pengenalan palsu, Zakir Naik yang terancam di negara ini, persahabatan baik ADUN dengan kumpulan pengganas LTTE berbanding respon mereka terhadap penyatuan ini?

Maka seperti yang kita tahu, Cina akan sentiasa mencari ruang berpolitik yang menguntungkan mereka sahaja. Mereka tidak mahu rugi, dan sanggup lari jika mendapat peluang lain, meninggalkan rakan mereka, seperti yang dibuktikan dalam PRU14 lalu. Saya tegaskan di sini, bukan semua, tapi sangat ramai Cina yang melakukan hal ini dalam PRU lalu. 
Pastinya pada kali ini, mereka akan melihat secara serius penyatuan ini. Jika berjaya, bermakna, orang melayu Islam sudah mulai sedar dengan kekuatan politik mereka jika bersatu. Ini akan mengancam akan kedudukan cina. Dan ketika itu, mereka pasti akan berubah sokongan. Sudah banyak kali mereka melakukan ini. Hinanya permainan politik sebegini.

Semua ini ada di dalam hati. Hati ialah sesuatu yang tidak dapat dilihat oleh mata kita. Pun begitu, saya sangat yakin, mereka akan mula memainkan peranan mereka, perlahan-lahan akan memusingkan sokongan mereka kepada PAS dan Umno. Pastinya kita tidak dapat mengenal yang mana satu yang ikhlas dan akan membantu.

Di sini, kita perlu mengambil peluang, mengurangkan segala apa yang telah kita berikan kepada mereka sejak lama dahulu. Kecilkan segala ruang mereka, agar mereka memulainya daripada peringkat paling bawah. Baharulah akan nampak keikhlasan mereka, jika mereka menerima.

Contoh seperti sekolah Vernakular, dihapuskan terus, mereka mesti belajar di dalam sekolah Kebangsaan sahaja bagi membentuk jati diri rakyat Malaysia, juga kumpulan pendesak seperti Dong Zong. Kawal segala macam bentuk monopoli ekonomi kerana sudah dibuktikan, kekayaan mereka, tidak membantu negara secara terus, tetapi membantu beberapa orang ternama bagi kepentingan mereka kembali.

Mereka mesti diajar untuk tinggal di negara ini, sebagai seorang rakyat Malaysia yang cintakan tanah air, sanggup berkorban demi negara, membantu sesama warga dan menghormati hak serta keistimewaan Bumiputera.

Pengkhianatan mereka dalam PRU lalu, mesti diambil tindakan oleh PAS dan Umno, jika berjaya menumbangkan PH nanti. Ini kerana jelas bagaimana sikap perkauman yang sangat melampau ditunjukkan oleh sebahagian mereka dengan mempersoalkan agama, Raja dan hak Melayu Islam yang tidak pernah dilakukan oleh mereka sebelum ini. 
Kurang ajar mereka itu menunjukkan juga sikap tidak setia dan berdendam yang ada dalam hati mereka terhadap Melayu Islam. Saya yakin tindakan ini akan mengajar mereka yang tidak tahu sopan dan bagaimana mahu hidup dalam kalangan masyarakat majmuk. Dahulu ramai yang kata Islam tidak sesuai dalam masyarakat majmuk. Tetapi sekarang saya percaya sikap seperti kaum Cina yang sebegini yang sangat tidak sesuai untuk berada dalam masyarakat majmuk kerana Islam melarang penganutnya menghina penganut lain.

Kita boleh hidup aman dan damai apabila kita mempunyai ketua yang mendamaikan dan kita menuruti arahannya. Dan saya tegaskan DAP bukan ketua yang sesuai bagi kaum Cina untuk menjadi rakyat yang baik di Malaysia. DAP tidak boleh dipakai, sikap mereka yang rakus, membuatkan kaum Cina sekarang tersepit kerana salah langkah dengan gopohnya mendedahkan perangai buruk mereka. Melayu Islam bukan mahu membalas dendam jika menang, kerana Islam melarang itu. 
Semua yang duduk di bawah Islam, akan selamat, percayalah, ditambah dengan kelembutan jiwa Melayu. Tetapi hanya menjelaskan bahawa ada perkara yang boleh dipandang ringan, tetapi ada perkara yang mesti kita tuntut untuk dilakukan bersama sebagai kewajipan. Kita juga mahu dunia tahu bahawa ada nilai dengan persahabatan dan ada bayaran bagi yang memutuskannya.

Dan dengan penyatuan melalui Muafakat Nasional ini, diharap kaum Cina mendapat pengajaran yang besar. Itu pun jika mereka mahu belajar. Mereka perlu berhenti dari bermuka-muka.


MOHD NASIR ABDULLAH 
- HARAKAHDAILY 15/9/2019
Lihat Sebelum Ini..
Siri 1: Tinjau-tinjau Saudi (1). 15 Perkara Mengenai Wanit... 
Siri 2: Ini, Wanita Saudi Sedang Jogging!(2) Di Balik Abaya H...
Siri 3: Orang Arab Kasar (3). Cash Cek Di Bank Dia Ikat Ge...
Siri 4: Wanita Arab Saudi 'banjiri' Jalan (4). Peluang Rem...
Siri 5: Rakyat Asing Boleh Jadi Penduduk Tetap Di Saudi(5). 
Siri 6: Wanita Saudi Dibenar Niaga (6), Tanpa Kebenaran Su...

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.ibnuhasyim.com/2019/09/cina-di-mana-bila-berlaku-muafakat.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Muafakat Nasional Tamparan Hebat Kepada Ph Melayu Islam Enggan Dipermainkan

Muafakat Nasional Tamparan Hebat Kepada Ph Melayu Islam Enggan Dipermainkan

papar berkaitan - pada 18/9/2019 - jumlah : 72 hits
Presiden Gerakan Islam Melayu Ariffin Abu Bakar menjelaskan penyatuan UMNO dan PAS satu tamparan hebat kepada Pakatan Harapan Ini kerana katanya PH sangat takut dan gentar akan penyatuan ummah yang dilakukan oleh PAS dan UMNO yang tentunya ...
Bagaimana Licik Cina Dap Menguasai Ekonomi Malaysia Perhebatkan Kempen Beli Dari Peniaga Melayu Islam

Bagaimana Licik Cina Dap Menguasai Ekonomi Malaysia Perhebatkan Kempen Beli Dari Peniaga Melayu Islam

papar berkaitan - pada 3/9/2019 - jumlah : 1992 hits
Luahan Bekas Anak Taukey Kilang Padi Melayu MuslimSalam Maal Hijrah Sudah 1 441 tahun peristiwa Hijrah baginda Rasulullah SAW Antara faktor utama yang menyumbang kejayaan Islam di zaman baginda Rasulullah SAW ialah kebijaksanaan baginda Ras...
Muafakat Nasional Titik Mula Kesepakatan Politik Melayu

Muafakat Nasional Titik Mula Kesepakatan Politik Melayu

papar berkaitan - pada 16/9/2019 - jumlah : 107 hits
Perlu keluar dari ufuk pemikiran sempit kepartian ketaksubanPAS dan UMNO baharu sahaja memeterai satu persepakatan politik yang membuka lembaran sejarah baharu buat generasi bangsa Malaysia semalam Kesepakatan politik itu dinamakan dengan s...
Muafakat Nasional Kena Usaha Dapatkan Dominasi Politik Islam

Muafakat Nasional Kena Usaha Dapatkan Dominasi Politik Islam

papar berkaitan - pada 16/9/2019 - jumlah : 99 hits
DAP sedang baham segala peluang selagi mereka berkuasa Berjasa BANGI Rakyat bukan sekadar menunggu untuk mejatuhkan pentadbiran Pakatan Harapan malah mereka juga mahu tahu perubahan yang dijanjikan melalui taawun siyasi antara UMNO dan PAS ...
Saya Tak Tanya Dia Melayu Cina Atau Islam Jika Beli Barang Di Negara China

Saya Tak Tanya Dia Melayu Cina Atau Islam Jika Beli Barang Di Negara China

papar berkaitan - pada 7/9/2019 - jumlah : 301 hits
Islam tidak mengajar umatnya memilih produk berdasarkan bangsa dan kaum tertentu sebaliknya menekankan kepentingan membeli barangan halal serta bersih Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mujahid Yusof berkata pendirian itu tiada k...
Piagam Muafakat Nasional Islam Tidak Lagi Memimpin

Piagam Muafakat Nasional Islam Tidak Lagi Memimpin

papar berkaitan - pada 20/9/2019 - jumlah : 93 hits
Piagam Muafakat Nasional Islam tidak lagi memimpin Oleh September 20 2019Piagam Muafakat Nasional yang diuar uarkan oleh Pas kepada penyokong mereka seolah olah Umno mengharapkan talian hayat daripada parti itu tidak menjadi kenyataan Sebai...
Islam Memimpin Perpaduan Bersama Muafakat Nasional Ucaptama Presiden Pas

Islam Memimpin Perpaduan Bersama Muafakat Nasional Ucaptama Presiden Pas

papar berkaitan - pada 15/9/2019 - jumlah : 81 hits
DENGAN penuh rasa ukhuwwah dan semangat persaudaraan yang wajib diikhlaskan saya mewakili seluruh keluarga besar PAS bersama Gagasan Sejahtera menghulurkan salam persaudaraan kepada keluarga besar Umno parti parti utama Barisan Nasional rak...
Sokongan Melayu Islam Tidak Cukup Jayakan Kerjasama Umno Pas Kata Khaled

Sokongan Melayu Islam Tidak Cukup Jayakan Kerjasama Umno Pas Kata Khaled

papar berkaitan - pada 16/9/2019 - jumlah : 139 hits
OLEH ALIFF FIKRI AZIZDatuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata sesiapa yang mendakwa kerjasama tersebut hanya tentang Melayu dan Islam jelas tersasar Foto oleh Hari AnggaraKUALA LUMPUR 15 Sept Gabungan Umno PAS memerlukan sokongan seluruh ra...
Piagam Muafakat Nasional Kalau Retorik Kenapa Pemimpin Ph Perlu Takut

Piagam Muafakat Nasional Kalau Retorik Kenapa Pemimpin Ph Perlu Takut

papar berkaitan - pada 16/9/2019 - jumlah : 121 hits
Sinar Harian Najmil berkata walau apa jua terjadi penyatuan ummah harus direalisasikan pada pilihan raya umum akan datang Foto Sinar Harian KUALA TERENGGANU Kenyataan provokasi yang dikeluarkan sesetengah pemimpin Pakatan Harapan terhadap p...
Takbir Dari Belantara

Sering Diludahi Dan Dipukul Istri Pria Ini Malah Berdoa Begini Sedih Sekali

Cuba Anda Lihat Jumlah Like Antara Menteri Dan Pengarah Kesihatan

Sepatutnya Tiada Lagi Budaya Ziarah Selepas Hari Raya Pertama

Sabah Govt Urged To Call Off Unduk Ngadau Beauty Pageant

Salam 1 Syawal 1441h Biar Raya Pkp Kasih Sayang Tetap Ada

Majoriti Mp Pkr Akan Menyokong Azmin

New Covid 19 Cluster Detected At Kl Construction Site With 44 CasesMewah Inilah Kereta Milik Pemain JDT Safawi Rasid

Selain Rayyan Nakhaie Inilah Wajah Seorang Lagi Anak Siti Nordiana Yang Ramai Tak Tahu

3 Falsafah Perang China The Art of War Zaman Moden

Info Dan Sinopsis Drama Nasi Kerabu Untuk Che Abe Slot Akasia

Info Dan Sinopsis Drama Alergi Mamat Romantik TV Okey


Cara Hapus Background Foto Dengan Mudah Tanpa Aplikasi

Anak Muda Sekolahkan Presiden Pas Perjelas Peranan Parlimen

Cara Mohon Rumah Rumah Pr1ma Terkini

Koleksi Air Tangan Resepicikmatahariku Sempena Fasa Pkp Pkpb Dan Juga Fasa Ramadan 1441 2020

Instagram Sticker Support Small Business Di Instagram

Prisoners Tears Flowed Through The Tribulation