Cerita Raya 2020 Aku Eid Mubarak To All




Yo, selamat hari raya! Late wish, I know. Apapun, kosong - kosong ya ok

So meriah tidak raya korang? Raya aku huh hambar raya tahun lepas tahun raya 2020 ni lagilah hambar. Mesti raya korang pun sama kan mana tidak kalau ngam-ngam PKPB, Covid-19 punya pasal huhu

Raya 2020 | Eid Mubarak To All. Aku kongsi sikit cerita raya aku tahun ni. Hambar memang hambar, takda feel langsung tapi ada jugak lah sepasang baju raya aku dan aku sempat jugak main bunga api. Oit, budak-budak sungguh kahkah! Mau dijadikan cerita kain untuk baju raya aku da beli awal, ngam-ngam ada promosi dekat Jakel so beli lah. Pertengahan bulan dua aku hantar kedai jahit. Nda expect pun yang Covid-19 ni will get worse and Malaysia kena MCO aka PKP

Pagi raya pertama tu macam biasalah aku bangun awal, masak lauk pauk untuk di sedekahkan kepada mereka yang kurang berkemampuan. Sudah menjadi kebiasaan setiap kali raya pertama mesti mak akan sediakan sebakul makanan, dalam tu lengkap ada nasi dengan lauk (4-5 jenis lauk dan sayur), ada jajan (kudapan), air minuman (cola, pepsi etc), maggie, sardine, kuih tradisi dan macam-macam lagilah. Kiranya aku membesar dengan budaya ni. Nda sure lah kalau seluruh Kota Belud mengamalkan budaya yang sama tapi kalau dekat Kg.Labuan yes, kami masih mengamalkan budaya tu. Lagipun niat kita untuk bersedekah kan so kira acceptable lah kan budaya tu, nda menyimpang manapun

Lepas settle semua barulah mandi dan bersiap pakai baju raya walaupun nda ke mana-mana, niatnya mau ambil gambar family untuk raya tahun ni walaupun hakikatnya ramai takda sebab ada yang nda dapat balik beraya. Tapi raya tahun ni, adik perempuan aku bersama suami dan anak-anak dia beraya dekat rumah mak, kakak dan adik lelaki akupun ada so kira meriah sikitlah sebab tahun lepas aku dengan mak aku ja dekat rumah, persiapan raya pun aku buat sorang-sorang. Mak aku ada lah jugak buat kuih tradisi malam raya tu, dia buat acuan lepastu suruh aku siapkan selebihnya. Aku ketang ketung sorang-sorang dekat dapur, dengan langsir belum tukar. Dia sedap tidur berdengkur. Ohh makk

Berbalik cerita raya 2020 ni, aku habis bersiap dalam pukul 11.30 macam tu, makeup simple ja. Excited mau ambik gambar family ni but then tiba-tiba adik perempuan cakap keluarga belah suami dia suruh diaorang datang beraya so aku balaslah.. "Oh takpala, Kak Long pun nda sampai lagi, korang pergi jala beraya dulu tapi sebelum korang jalan ko tolong snap gambar aku sorang dulu kekeke", Sempat lagi aku, masih sempat

Sementara menunggu Kak Long sekeluarga sampai dan adik perempuan aku balik dari beraya so aku makan tapi entah lain macam rasa masakan aku kali ni, rasa nda sedap pun ya jugak haha. Nda lama lepas tu Kak Long whatsapp katanya nda dapat datang sebab anak bongsu dia tiba-tiba pulak demam. "Ohh takpala apa boleh buat kan. Tunggu adik ja la", Dalam hati aku. Tunggu punya tunggu sampai aku tertidur. Habis kusut tudung dan baju yang aku pakai huhu. Aku terjaga pun sebab hujan lebat, lain macam lebatnya, angin pun kuat. Sejuk gila

Adik aku balik dalam pukul 4.30 petang, masa tu masih hujan lebat. Katanya banjir dekat Kg.Linau, dorang redah ja balik sebab belum dalam lagi. Aku rasa biasa ja, nda terkejut pun sebab Kg.Linau, Kg. Lebak Moyo dan Kg. Menunggui memang selalu banjir bila hujan lebat. Pukul 9.00 malam hujan dah berhenti, gerimis ja. My niece pulak ajak main mercun so aku layankan sajalah. Main punya main tiba-tiba suasana kecoh, mak kelam kabut suruh adik dan ipar aku angkat barang naik keatas sebab banjir katanya. "Sampai jugak air banjirnya", Aku pause sekejap sebab jarang air banjir sampai ke situ. Dah lah raya PKP gara-gara Covid-19, banjir pulak. Disaster sungguh

Sudahnya mood raya completely gone dan takda snap gambar family pun, gambar diatas tu ja yang ada. Tupun nasib baik aku paksa adik perempuan aku snap kalau tidak sia-sia ja pakai cantik-cantik makeup semua tapi nda ambik gambar. One of worst feeling jugak tu kono 😆


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://ramaramapendek.blogspot.com/2020/06/cerita-raya-2020-aku-eid-mubarak-to-all.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Cerita Our Hari Raya 2020 Pkp Stay At Home Kita Jaga Kita

Cerita Our Hari Raya 2020 Pkp Stay At Home Kita Jaga Kita

papar berkaitan - pada 25/5/2020 - jumlah : 113 hits
hi semua Selamat Hari Raya Aidilfitri 2020 Tarikh hari raya aidilfitri 2020 jatuh pada 24 Mei cun sangat hari Ahad so ada extra cuti sehingga hari Selasa Tapi tahun ni rasanya hampir semua rakyat Malaysia berhari raya cara PKP just stay at ...
Permohonan Baru Bantuan Khas Hari Raya Aidilfitri Pekebun Kecil Risda 2020

Permohonan Baru Bantuan Khas Hari Raya Aidilfitri Pekebun Kecil Risda 2020

papar berkaitan - pada 27/5/2020 - jumlah : 91 hits
PERMOHONAN BARU BANTUAN KHAS HARI RAYA AIDILFITRI PEKEBUN KECIL RISDA 2020 Bantuan Khas Hari Raya Aidilfitri 2020 Kepada Pekebun Kecil RISDA Berikutan Penularan Wabak Covid 19 Bantuan ini diwujudkan bagi membantu pekebun kecil RISDA yang te...
Kuih Raya Pkpb 2020

Kuih Raya Pkpb 2020

papar berkaitan - pada 27/5/2020 - jumlah : 110 hits
Assalammualaikum Dunia Salam yang ke 4 Syawal Awak dah start koje ke Cikbunga esok dah masuk office Hari tue sempatlah buat biskut pkpb Nie haaa kemalasan buat kuih raya pkp Buatt untuk makan sendiri jew untuk kunyak kunyah tengok movie kat...
Selamat Hari Raya Aidilfitri 2020 Family Potret

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2020 Family Potret

papar berkaitan - pada 27/5/2020 - jumlah : 130 hits
Selamat Hari Raya AidilFitri 2020 Tak terlambat lagi rasanya untuk umi ucapkan Selamat Hari Raya kat korang kan Baru The post appeared first on
Syawal 1441 Our 2020 Raya

Syawal 1441 Our 2020 Raya

papar berkaitan - pada 26/5/2020 - jumlah : 129 hits
Syawal 1441 Our 2020 Raya Aidilfitri kali ni kita sambut dalam normal baharu segalanya berubah kaedah waima dari segi sampaikan salam dan ziarah menziarahi Tahun ketiga aku menggunakan kad digital sepenuhnya dan bakal beraya dalam normal ba...
12 Gambar Artis Malaysia Sempena Hari Raya 2020

12 Gambar Artis Malaysia Sempena Hari Raya 2020

papar berkaitan - pada 26/5/2020 - jumlah : 236 hits
Walaupun negara kita sedang nbsp menangani wabak Covid 19 namun ia tidak menghalang para artis Malaysia menyambut Hari Raya Aidilfitri pada tahun 2020 dengan cara yang bersederahana nbsp Instagram ctdk nbsp Dato Sri Siti Nurhaliza binti Tar...
Aidilfitri Tahun 2020 Di Perantauan Covid 19 Mengubah Cara Raya Kita

Aidilfitri Tahun 2020 Di Perantauan Covid 19 Mengubah Cara Raya Kita

papar berkaitan - pada 26/5/2020 - jumlah : 130 hits
As Salam Salam Aidilfitri Dari Perantauan Alahuakbar Allahuakbar Allahuakbar Alhamdulillah Bersyukur atas segala kurniaan Allah yang tidak bertepi buat saya dan anda semua atas segala kesihatan tubuh badan rezeki yang melimpah kekuatan meng...
Salam 2 Syawal 2020 Selamat Hari Raya Aidilfitri

Salam 2 Syawal 2020 Selamat Hari Raya Aidilfitri

papar berkaitan - pada 26/5/2020 - jumlah : 142 hits
Genap 15 tahun arwah ayah tinggalkan kami Salam 2 Syawal 2020 buat semua Hari ini 25 05 2020 genap 15 tahun arwah ayah dah tinggalkan kami Rindu sangat rasanya macam baru semalam ayah pergi Alfatihah Tahun ni kami tak dapat raya jenguk kubu...
10 Sebab Kenapa Muhyiddin Harus Kekal Perdana Menteri

Hobi Gila Saya Semenjak 30 Tahun Lalu

Hadam Jugak Khalid Samad Dengan Muslihat Mahathir

Di Tuduh Abai To Ki Anak Yang Lama Ditinggalkan Tampil Buat Penjelasan Sebenar

Family Of Missing Aussie Woman Still In Limbo After Discovery Of Bones At Construction Site

Commuting And Confronting History On A Remote Canadian Railway

Jangan Tak Claim

Daging Goreng Kunyit



Kenapa Korea Cyprus dan Ireland Terpisah Kepada Utara dan Selatan

Asal Usul Nama 6 Universiti Terkemuka Dunia

5 Individu Berwajah Mirip Pemimpin Terkenal Dunia

Kisah Kitab al Quran Yang Ditulis Dengan Darah Saddam Hussein

Mengapa Kerajaan India Haramkan TikTok


Cara Memikat Wanita Idaman Agar Jatuh Cinta

Novel Imamku Lelaki Pendosa Umie Nadzimah

Jom Belajar Bahasa Mandarin Mudah Percuma Part 1

Enjoy A Budget Friendly Home Makeover With The Ikea Sale

Mencari Sunblock Yang Sesuai Dengan Kulit Biore Uv

Mengapa Ada Benjolan Di Ketiak Tak Sangka Pulak Point Nombor 5 Tu