Cara Menggunakan Pelayar Salamweb Bagi Mencari Arah Kiblat



SalamWeb ialah pelayar web pertama (kalau tak salah saya) yang diiktiraf sebagai ‘patuh syariah’, dan juga mesra Muslim apabila ia memasukkan beberapa ciri eksklusif seperti SalamToday, SalamSadaqah, dan sebagainya.
Mungkin ia bukan untuk semua orang, kerana ada yang dah terbiasa dengan pelayar sumber terbuka seperti Firefox, dan ada juga yang dah selesa dengan ekosistem Google lalu memilih untuk setia kepada Chrome.
Pelayar ini secara asasnya tidak jauh pun berbeza dengan Chrome, malah mungkin sedikit lebih lancar (smooth). Cuma antara cirinya yang saya rasa boleh dijadikan sandaran ialah kompas arah kiblat dan pengingat waktu solat.
Mudah sahaja caranya untuk kita manfaatkan ciri kompas penunjuk arah kiblat tersebut.
Bagaimana? Anda muat turun terlebih dahulu di: SalamWeb.
Bergantung kepada peranti apa yang sedang anda gunakan sekarang, anda boleh jadikan panduan ini sebagai… yeah, panduan.
1. Pertama sekali, pengguna perlulah aktifkan ‘location services’ pada telefon. Jika anda gunakan laptop, pandai-pandailah sesuaikan diri ya. Sebaiknya kalau nak mudah gunakan sahajalah di telefon pintar.
2. Setelah itu, buka pelayar SalamWeb,dan cari widget ‘Qibla’ pada laman (tab) baru.
3. Anda akan dapat lihat berapa darjahkah arah kiblat yang telah ditentukan mengikut lokasi semasa.
Sebagai contoh, saya berada di Putrajaya dan ia mengarah untuk halakan telefon kepada 293°. Jika disemak menggunakan aplikasi myJakim pula, ia mengarah untuk dihalakan kepada 292°.

Mengikut tips dari myJakim, anda perlulah melakukan calibration atau penentukuran terlebih dahulu bagi mendapatkan arah kiblat yang tepat.
Berikut adalah caranya:
Lakukan penentukuran di telefon bimbit anda beberapa minit terlebih dahulu.
Teknik menentukur ini penting bagi memastikan kompas yang terdapat dalam telefon bimbit dapat berfungsi dengan baik dan betul. Cara membuat tentukur adalah berbeza mengikut sistem operasi telefon bimbit. Sebagai contoh kebiasaan bagi pengguna android, untuk buat tentukur pengguna perlu menggerakkan telefon dalam pusingan nombor 8.
Untuk menyemak arah kiblat pula:
1. Pengguna perlu berada ditengah-tengah ruang bilik bagi mengelakkan dari sebarang tarikan daya elektromagnetik sama ada bahan-bahan berkaitan besi atau arus gelombang elektrik.
2. Pengguna perlu meletakkan telefon selaras dengan dada ketika berdiri bagi mengelakkan pengaruh elektromagnetik tersebut.
3. Elakkan telefon diletakkan di atas lantai atau berdekatan dengan dinding bilik. Seterusnya, mula mengarahkan telefon tersebut mengikut kepada kecondongan darjah yang telah ditetapkan. Selesai.



Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://omghackers.com/cara-menggunakan-pelayar-salamweb-bagi-mencari-arah-kiblat/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Salamweb Pelayar Web Patuh Syariah Dan Mesra Muslim

Salamweb Pelayar Web Patuh Syariah Dan Mesra Muslim

papar berkaitan - pada 2/10/2019 - jumlah : 153 hits
Dah banyak pelayar web berasaskan Chromium di luar sana Kenapa nak wujudkan satu lagi fork di atas lambakan yang sudah sedia ada Itulah dia persoalan yang cuba dijawab oleh SalamWeb Pelayar ini sama juga seperti Brave Opera dan Edge adalah ...
Cara Menggunakan Private Dns Android

Cara Menggunakan Private Dns Android

papar berkaitan - pada 15/10/2019 - jumlah : 195 hits
Diantara semua fitur Android 9 maka bisa saya sebut Private DNS adalah yang paling sering saya pakai Dimana fungsi fitur ini sebetulnya bisa menggantikan aplikasi VPN di hp anda jadi bisa lebih bebas dalam mendapatkan akses informasi Dan ca...
Cara Keluarkan Cash Out Duit Google Adsense Menggunakan Western Union

Cara Keluarkan Cash Out Duit Google Adsense Menggunakan Western Union

papar berkaitan - pada 14/10/2019 - jumlah : 465 hits
Cara keluarkan duit Google Adsense guna Western Union Assalamualaikum dan Hai Rata rata blogger memang dah terbiasa dengan perkataan Google Adsense Dan Cik Renex yakin dah ramai yang pernah merasa duit gaji dari Google Adsense ni CR baru me...
Cara Tukar Ringtone Iphone Menggunakan Itunes

Cara Tukar Ringtone Iphone Menggunakan Itunes

papar berkaitan - pada 7/10/2019 - jumlah : 401 hits
Antara cara untuk tukar ringtone iPhone adalah menggunakan iTunes Cara lain sebelum ini kami ada ajarkan adalah dengan menggunakan aplikasi pihak ketiga iaitu Garageband dan juga Documents Sejurus selepas perkenalan iOS 13 nampaknya aplikas...
Manhajus Salikin Tata Cara Duduk Tasyahud Awal Dan Bacaannya

Manhajus Salikin Tata Cara Duduk Tasyahud Awal Dan Bacaannya

papar berkaitan - pada 3/10/2019 - jumlah : 109 hits
Berikut kelanjutan dari sifat shalat nabi yaitu mengenai tata cara duduk tasyahud awal dan bacaannya Posting ditampilkan lebih awal di
Cara Selamatkan Diri Korunk Dari Hacker

Cara Selamatkan Diri Korunk Dari Hacker

papar berkaitan - pada 5/10/2019 - jumlah : 144 hits
AssalamualaikumHari aku nak share dengan korunk cara bagaimana korunk boleh selamatkan diri korunk daripada di godam tanpa rela hati Ok tanpa buang masa nah ini dia Selamat Scam List Malaysia
Cara Mudah Buat Tauhu Homemade Guna Cuka Makan

Cara Mudah Buat Tauhu Homemade Guna Cuka Makan

papar berkaitan - pada 5/10/2019 - jumlah : 421 hits
Kalau buat tauhu homemade ni nmemang seronok Jika dibeli sekeping tauhu anggaran harganya ialah 50sen sekeping Jika anda hasilkan sendiri di rumah dengan kos yang sedikit anda boleh hasilkan banyak tauhu Boleh kongsi dengan jiran tetangga a...
Cara Melabur Dalam Saham Di Malaysia

Cara Melabur Dalam Saham Di Malaysia

papar berkaitan - pada 5/10/2019 - jumlah : 164 hits
Bagaimanakah cara melabur dalam saham Ramai yang masih tercari cari cara melabur dalam saham dan konsisten membuat keuntungan Baca artikel ini dan Pakar Wang akan bongkar teknik pelaburan dengan saham ini Trend terkini ramai yang ingin menc...
Wanita Alami Kemurungan Tolak Bekas Rakan Sekerja Ke Dalam Kolam Takungan Sebelum Kedua Duanya Mati Lemas

Cara Baiki Kipas Angin Yang Tidak Boleh Pusing Diy

Ada Anak Bini Lagi Nak Test Janda Wanita Ini Sekolahkan Rakan Lelaki Gatal

Foto Baru Umur 29 Tahun Ada 7 Orang Anak Ibu Muda Ini Kongsi Pengalaman Kahwin Awal

Terkini Abah Senyum Umno Takut Buat Keputusan Drastik

Indira Fail Saman Rm100 Juta Terhadap Igp Minggu Ini

Video Anak Yatim Miskin Disiksa Pria 62 Tahun Kepalanya Dibenturkan Ke Meja Biliar

Jangan Menghitung Dosa Orang Lain



Resepi Jem Nenas Paling Tahan Lama

Bagaimana One Piece Berjaya Tingkatkan Ekonomi Jepun

Biodata Penyanyi Yantzen Peserta Gegar Vaganza Musim 7 GV7 2020

5 Cukai Paling Aneh Dikenakan Kerajaan Negara Dunia

Kod Peraturan Assyrian Undang Undang Pertama Dunia Mewajibkan Wanita Berhijab


Chicken Mala Tup Marrybrown Cukup Rasa Sensasi Pijar Cili Sichuan

Ajaib Seekor Rusa Besar Berlari Terapung Di Atas Air Menyeberangi Sungai Berjaya Dirakam

Hukum Memasak Atau Memakan Haiwan Yang Masih Hidup

Pengiran Mateen Dedah Penyebab Kemangkatan Pengiran Azim

6027 Ppim Wants Boycott Of French Products Over Macron S Remarks The Mole 26 10 2020

Pilihanraya Disaran Tidak Dijalankan Dalam Masa Terdekat